Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svijany začnou vařit nealko pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Svijany začnou vařit nealko pivo

[sobota, 16. červenec 2005]

Po úspěchu se svými alkoholickými nápoji se chystá Pivovar Svijany proniknout na trh s nealkoholickými pivy.

„Začneme ho vyrábět určitě ještě letos,“ řekl ředitel pivovaru František Horák. „Chceme to zkusit, ještě jsme ho nikdy nedělali,“ dodal. Podle něj by se mohlo na trhu uchytit. „Myslím, že pro řidiče je to mnohem lepší než sladká limonáda,“ podotkl. Svijanský pivovar by se tak zařadil mezi čtrnáct českých výrobců nealkoholického piva. Podle statistik spotřeba piva s minimálním obsahem alkoholu mírně roste. „Mnoho pivovarů se tomu nevěnuje, je to jen okrajový sortiment,“ řekl Petr Brynych z Výzkumného ústavu pivovarnického a sladovnického.

Podle něj je výroba nealkoholického piva o něco složitější, než u normálního. „Jsou dva způsoby. Buď se uvaří a pak se různými cestami odstraňuje alkohol, nebo se kvašení vede tak, že pivo má maximálně půl procenta alkoholu,“ dodal Brynych. Jakou cestu zvolí svijanský pivovar zatím není jasné.

Pivovar letos investoval dalších čtyřicet milionů korun do svého rozvoje, celková kapacita už tak dosáhla 230 tisíc hektolitrů ročně. „Máme novou stáčírnu na sudy, spilku a ležácké sklepy,“ vypočetl Horák. Odbyt piva stále roste, letos zřejmě poprvé uvaří ve Svijanech více jak 200 tisíc hektolitrů. „Zatím tomu výsledky nasvědčují,“ dodal Horák. Ještě před sedmi lety hrozil přitom pivovaru zánik. (MF Dnes)

[Svijany] 20:09 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI