Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Uherský Brod zprovoznil nový systém chlazení

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Uherský Brod zprovoznil nový systém chlazení

[čtvrtek, 28. listopad 2013]

Pivovar Uherský Brod dnes slavnostně zprovoznil nový systém chlazení, který mu umožní dosáhnout až 20% úspory elektrické energie. Investice si vyžádala náklady ve výši 6 milionů korun.

V rámci energetického projektu rekonstrukce chlazení pivovar uvedl do provozu zcela nový čpavkový kondenzátor s regulovanou spotřebou vody, nový čpavkový kompresor řízený frekvenčním měničem a nové titanové výměníky na chlazení vody a solanky. To vše završuje i nový řídící systém.

Tato investice umožní dosáhnout až 20% úspory elektrické energie. Pokud bych to měl uvést na příkladu všeobecně známého štítkování A - G, které se běžně používá u domácích elektrospotřebičů, pak bych starému chlazení dal známku C, nové již dosahuje hodnot A+++,“ vysvětlil hlavní přínos investice sládek pivovaru Lukančo Trifončovski. Dodal, že nové zařízení má také daleko lepší výkon, a tak lze rychleji dosáhnout vyššího chladícího efektu, navíc s nižším množstvím chladící kapaliny.

Dodavatelem technologií byla firma JOHNSON CONTROLS INTERNATIONAL, spol. s r.o.

Do zkušebního provozu bylo nové chlazení uvedeno v průběhu léta. Projekt se podařilo realizovat s finanční podporou ze strukturálních fondů Evropské unie a ze státního rozpočtu České republiky, a to v rámci programu EKO-ENERGIE, jednoho z patnácti programů podpory Operačního programu Podnikání a inovace.

Rekonstrukce chlazení byla realizována v rámci druhé etapy energetického projektu. Realizace první etapy, jejímž smyslem byla rekonstrukce teplovodního hospodářství a instalace brýdového kondenzátoru na mladinové pánvi, byla započata již na počátku roku 2010. „Velikost této investice činila v první etapě 8 milionů korun a jejím cílem bylo dosažení energetických úspor, zejména plynu, a zvýšení standardnosti procesu na varně,“ uvedl Trifončovski.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI