Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany díky investicím pětinásobně zvýšil výstav

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Svijany díky investicím pětinásobně zvýšil výstav

[sobota, 16. červenec 2005]

Soukromý Pivovar Svijany na Liberecku díky investicím od roku 1998, kdy ho získali současní majitelé, zvýšil téměř pětinásobně výstav z původních 38.000 hektolitrů na loňských 178.000 hektolitrů piva. Podnik v posledních letech do modernizace technologie a rozšíření výroby vložil kolem 150 milionů korun. "Letos výroba dál poroste, předpokládáme, že uvaříme téměř 200.000 hektolitrů piva," řekl ředitel pivovaru František Horák.

Pivovar Svijany má tradici od roku 1564 a se svými 80 zaměstnanci patří k nejmenším českým pivovarům. Společnost, kterou vlastní skupina soukromých osob, loni realizovala zakázky za 200 milionů korun. Jen v letošním roce investoval pivovar do modernizace a rozšíření kapacity zhruba 40 milionů korun a dalších 30 milionů by měla stát modernizace Pivovaru Malý Rohozec na Semilsku, jejž firma koupila v loňském roce.

"Dokončili jsme dvě nové stáčecí linky na plnění sudů, které jsou schopny jich za hodinu naplnit 115," řekl Horák. Pivovar také podle něj vybudoval šest nových kvasných kádí a ležácký sklep rozšířil o dalších deset tanků, do nichž se vejde 6300 hektolitrů piva. "Výrobní kapacita pivovaru se tím zvýšila na 230.000 hektolitrů piva za rok. S dalšími investicemi zatím nepočítáme," dodal Horák.

Svijanský pivovar prodává většinu své produkce "kolem komína" - téměř 90 procent piva se spotřebuje přímo v Libereckém kraji, zbytek míří do Prahy a dalších regionů. "Vyvážíme minimálně, export nepotřebujeme, protože veškerou produkci prodáme doma," vysvětlil Horák. O místní trh se přitom pivovar dělí ještě se Soukromým pivovarem Hols Vratislavice. Přesto každoročně odbyt roste a svijanští podle Horáka dokonce musejí odběratele odmítat. "Letos jsme počítali s výstavem kolem 185.000 hektolitrů, ale už teď je jasné, že bude nejméně o 10.000 hektolitrů vyšší," dodal ředitel pivovaru. (iGenus)

[Svijany] 20:09 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI