Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tam, kde řemeslo zůstalo řemeslem: Pivovar Svijany vaří pivo postaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Tam, kde řemeslo zůstalo řemeslem: Pivovar Svijany vaří pivo postaru

[pondělí, 25. listopad 2013]

Tam, kde řemeslo zůstalo řemeslem: Pivovar Svijany vaří pivo postaru[goto:http://sdeleni.idnes.cz/tam-kde-zustalo-remeslo-remeslem-d44-/zpr_sdeleni.aspx?c=A131113_151028_zpr_sdeleni_ahr]

[Svijany] 08:32 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pepa

pondělí, 25. listopad 2013
13:41

pepa

Co znamená vařit postaru?
Dvou nádobová varna,štok,klasická otevřená spilka(kačeny)dřevěné ležácké sudy,mizerný koláčový filtr.Tak se vařilo před asi 40 roky.Dávat do piva kubánský cukr,rýži,chmel ze Severní Koree.Nebo chcete se vrátit k lavici na kterou se posazoval sládek a pivo bylo husté jak polévka?
Co už je CKT a co ne?Od 10 hl nebo od 100 hl?Dnes i hospodské pivovary používají velmi moderní technologie,snad jen chybí HGB ale kdo ví co bude.
Tvrdit že vaří pivo podle tradičních receptů je stejné jako vařit guláš v tlakáči.
11°Vítek se v Nošovicích vařil jestli si dobře pamatuji ještě za komanču.Nebyl zájem havíři pili 12°a ostatní 10°atak brzy skončil.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 25. listopad 2013
16:37

Roman Holoubek

to Pepa: Souhlas. Nejde o to jaké se používají technologie, ale jak se zneužijí. A dnes má i mnoho mini CKT, vadí to většině mravokárců na PI? Nevadí, tak proč by mělo vadit u velkých pivovarů? Jde jen o to, zda se využijí příznivé vlastnosti technologií, nebo zneužijí jejich možnosti (a to platí nejen o CKT).

A pasáž o jedním z prvních na 11% je více než úsměvná. V té době byla celá řada pivovarů s 11 (především východní Čechy, ale i Jirkou jmenované Vratislavice). Hmm a Pepa mi připomněl i Vítka, který se ale objevil snad jen jednu sezónu a pro nezájem skončil (přeci jen Slezsko a sever Moravy byl hlavně dvanáctkový).


Adsense

20. duben 2024
10:40


posted by: Inzerce

Jirka poblíž Kyšic

pondělí, 25. listopad 2013
17:24

to Roman Holoubek:
Stejně tak okolí Chodové Plané... Co vím, tak 11° bylo nejobvyklejší pivo v širokém okolí, točené výčepní jsem zažil snad jenom na vojně ve stříbrských kasárnách (ve světlé i tmavé variantě).


napsal(a): Jirka poblíž Kyšic [Odpovědět]

pivovarský

pondělí, 25. listopad 2013
10:50

Výňatek z článku - Tam kde řemeslo zůstalo řemeslem :
Rozhodně neuznáváme třeba používání CK tanků, které nemají s tradicí a poctivým řemeslem nic společného.“
Potom HGB je součást tradiční výroby piva, asi to svijanští zapomněli uvést v souvislosti s tradicí a poctivým řemeslem.
Jen tak na okraj, CKT neškodí pivu, spíše lze diskutovat o tom kam až zašla technologie výroby piva na CKT / za to ty tanky opravdu nemůžou/


napsal(a): pivovarský (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 25. listopad 2013
10:49

jiri.kana

"Byl to právě Pivovar Svijany, který začal před lety jako jeden z prvních vyrábět jedenáctku a inspiroval tak řadu dalších českých pivovarů.

"V době, kdy jsme uváděli na trh naši jedenáctku, nebyla v tomto směru konkurence. Lidé pili k jídlu desítku, chuťově plnější dvanáctka pro ně byla příliš silná. Tehdy nás napadlo, že by jedenáctka mohla lidem chutnat a chtěli jsme to vyzkoušet. Dnes je Svijanský Máz 11 % naším nejprodávanějším pivem,“ říká Petr Menšík."

Docela mě překvapuje, jaký měli tehdy špatný přehled o situaci na trhu. Na to, že do Liberce to odtamtud není až tak daleko a 11% Vratislav vyráběla dokonce jejich někdejší mateřská firma... Nebo si to jenom špatně pamatují?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 26. listopad 2013
09:36

to jiri.kana:
A podobně jedenáctka Kalich byla téměř synonymem litoměřického pivovaru, kam až mi paměť sahá.


napsal(a): Tchoř (piwwwo(a)centrum.cz) [Odpovědět]

h.p.

sobota, 30. listopad 2013
17:36

..a což hned vedle i Rohozec?
Tam se vařila jedenáctka už od začátku sedmdesátých let..


napsal(a): h.p. [Odpovědět]

Pivoj

pondělí, 25. listopad 2013
09:36

Pivovar Svijany poslední dobou dělá pivovarskému řemeslu akorát ostudu a je typickým příkladem toho, že pivo nemusí být vždycky ňamka. Nic na tom nezmění ani tento článek plný jejich sebechvály. Vážení páni Svijanští-sebechvála smrdí a vaše pivo je hnus podobně jak Gambrinus


napsal(a): Pivoj [Odpovědět]

tom

pondělí, 25. listopad 2013
16:37

to Pivoj:
jojo, bohužel máš pravdu...


napsal(a): tom [Odpovědět]

Petr Neumann

pondělí, 25. listopad 2013
16:46

to Pivoj: Nemám nic proti Svijanám, ale ještě před 3-4 lety jsem si na ně docela pochutnal a dnes jsou bohužel pro mne skoro nepitelná piva!...mám takový dojem, že pivovar vyrábí víc piva než na co mají kapacitu.


napsal(a): Petr Neumann [Odpovědět]

hroch

pondělí, 25. listopad 2013
20:47

hroch

to Petr Neumann: Já bych zase naopak řekl, že poslední měsíce se zlepšuje. Pomalu se vytrácí pachuť tetrahopu a přibývá čisté chmelové hořkosti. Má to nejspíš hodně do činění s novou varnou, která je na fotce v článku a tímpádem mají opět varní kapacitu a nemusí tolik zkracovat chmelovar.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI