Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Milovníci piva mají nový svátek: od letoška připijí na svého patrona svatého Václav

Co se píše o pivovarech a pivu


Milovníci piva mají nový svátek: od letoška připijí na svého patrona svatého Václav

[čtvrtek, 26. září 2013]

Tento pátek 27. září se bude v předvečer jmenin patrona českých zemí svatého Václava vůbec poprvé v historii slavit Den českého piva. Akci vyhlásil Český svaz pivovarů a sladoven, který nad ní převzal záštitu. Cílem je vytvoření tradice oslavy českého piva coby tradičního českého nápoje, vařeného z nejkvalitnějších surovin. Do projektu se zapojilo 12 pivovarských společností včetně HEINEKENU.

Milovníci piva si při této příležitosti mohou ve vybraných restauracích objednat speciální piva i ochutnat jedinečná pivní menu. Jedním z těchto speciálů je i Svatováclavské pivo, které pod dohledem sládků z pivovaru ve Velkém Březně zrálo v ležáckých sklepech více než sto dnů.

Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto projektu, který fandí českému pivu a podporuje ho. Našim cílem je nejen nabídnout lidem zážitek v podobě ochutnání Svatováclavského speciálu, ale také upozornit na kvalitu a tradici piva, které se u nás vaří a poukázat na jeho místo ve vyšší gastronomii,“ komentuje projekt Jiří Hauptmann, ředitel komunikace HEINEKEN Česká republika.

Projekt vítají nejen pivovary, ale i restauračním zařízení. V celé České republice se počítá s účastí kolem osmi set restaurací. Vybrané podniky nabízejí kromě ochutnávky netradičních nebo speciálních piv i přípravu vybraných menu. Návštěvníci tak na místě zjistí, že například pšeničná piva dobře chutnají k lehčím jídlům, jako jsou saláty či mořské plody, lehká ochucená piva ke krůtí šunce nebo krevetám a že klasická dvanáctka se dobře hodí k typické české kachně.

K oslavě české pivovarské tradice chtějí organizátoři přilákat i mladší generaci pochopitelně plnoletých konzumentů, a i ty, kdo pivo pijí méně často – například ženy. Výběr data Dne českého piva není náhoda: zřejmě málo Čechů tuší, že svatý Václav je už od dob Karla IV. patronem českého piva.

V hospodách a restauracích společnosti HEINEKEN je tak možné na Den českého piva ochutnat Březňák Svatováclavské pivo, které bylo vyrobeno k uctění památky svatého Václava a které se klasickým způsobem vaří ve Velkém Březně. Jde o spodně kvašené pivo, které se vyznačuje jemnou hořkostí a smetanovou pěnou, která při dobrém natočení krásně píše (kroužkuje). Má krásnou sytě zlatou barvu a stupňovitost 21 %. Díky zbytkovému extraktu a obsahu alkoholu lehce pod 10 % je svatováclavské pivo charakteristické velmi vysokou plností a nasládlým dozníváním.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI