Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

O koupi Malého Rohozce je zájem

Co se píše o pivovarech a pivu


O koupi Malého Rohozce je zájem

[úterý, 16. březen 2004]

Nejméně deset investorů má zájem koupit zkrachovalý regionální pivovar Malý Rohozec u Turnova. Kromě současného provozovatele, společnosti Mivo Bohemia Ohrazenice, chce pivovar získat například společnost Sladovna Jablonec nad Nisou. "Je to strategická investice, která by umožnila zvýšit produkci sladu," reagoval spolumajitel firmy Jiří Tůma. Podnik ročně prodá tři tisíce tun sladu do pivovarů Svijany, Klášter a Havlíčkův Brod. Tůma ale odmítl hovořit o částce, kterou nabídnou správkyni konkursní podstaty. Stejně zdrženlivý byl i ředitel Pivovaru Svijany František Horák.

Správkyně konkursní podstaty Ivana Velíšková prodá majetek mimosoudní cestou a dá přednost nejvyšší nabídce. Očekává, že za provozuschopný pivovar dostane dvanáct miliónů korun.

Malý Rohozec má vysokou výrobní kapacitu, která se blíží k ročnímu výstavu 100 tisíc hektolitrů. Řadu let ale prodává jen 10 tisíc hektolitrů ročně. Horák uvádí, že případný kupec musí počítat s další investicí ve výši nejméně 10 miliónů korun. Pivovaru chybí strojní vybavení a má značně opotřebovanou technologii. "Přesto tvrdím, že za jistých podmínek to je vysoce zajímavá investice," řekl Horák. Pivovar Svijany společně s Pivovarem Klášter a Pivovarem Hols se dělí o malý region Libereckého kraje. Všichni také zásobují Český ráj. Po vstupu země do Evropské unie všichni regionální výrobci počítají se zvýšením prodejů. Pivovary chtějí využít blízkou vzdálenost na německý a polský trh. "Zatím exportujeme asi pět procent výroby, po vstupu do unie chceme vývoz ztrojnásobit," uvedl obchodní ředitel pivovaru Hols v Liberci Jaroslav Toman. Pivovar Malý Rohozec, který loni vypustil z názvu Korbel, ještě před 16 lety uvařil 100 tisíc hektolitrů piva. (iHNed)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI