Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Otevřený dopis šéfredaktora Pivo, Bier & Ale vedení redakce časopisu dTest

Co se píše o pivovarech a pivu


Otevřený dopis šéfredaktora Pivo, Bier & Ale vedení redakce časopisu dTest

[čtvrtek, 16. květen 2013]

Vážený pane Beneši,

české pivovarnictví dlouhodobě používá velmi náročný způsob senzorického hodnocení piva, který zůstává po celá desetiletí postaven na odkrytí vad z hlediska cizích vůní a chutí. Časopis Pivo, Bier & Ale jej používá při degustacích a testech piva s tím, že řada českých nebo moravských pivovarů musela během posledních let číst z naší strany velmi kritická hodnocení ležáků a speciálů. Naprostá většina z nich kritiku přijala, protože se pod ni podepsali výhradně profesionální degustátoři s dlouholetou praxí a degustační testy probíhaly podle jasně deklarovaných pravidel s tím, že zahrnovala porovnatelná data.

Takovýto přístup u článku Test mykotoxinů v pivu v čísle 5/2013 dTest naprosto postrádám.

Článek není podepsán, není v něm uvedeno jméno a příjmení, popřípadě vzdělání odborníků, kteří test zpracovali, není v něm uveden název a sídlo konkrétní laboratoře a není v něm popsána ani metodika testu. Naopak jsou v něm porovnávána zcela zavádějícím způsobem data z akreditované laboratoře VŠCHT s daty pořízenými u jiného subjektu. Pokud redakce dTest tyto informace nezveřejní, nelze článek Test mykotoxinů považovat za službu čtenáři, ale můžeme z toho vyvozovat, že jde o dobře zaplacený materiál typu public relation od některé lobby, která má zájem získat finační prostředky a dotace. Problém mykotoxinů se týká celého potravinářského průmyslu a v první řadě především bioproduktů.

Chceme-li hovořit pravdivě o stavu věcí, je nutno vycházet z věcných skutečností. Jestliže v Testu mykotoxinu v pivu uvádíte v položce "tolerované denní množství v litrech" u jednotlivých piv i více než 5 litrů, dovolte mi, abych se nad tímto doporučením čtenáři nebo méně zkušenému konzumentovi alkoholu pozastavil. Nevím, co by udělalo se čtenářem vypití pěti litrů nealkoholického piva, zkuste si to sami v redakci vyzkoušet, ale konzumace pěti litrů vámi kladně hodnoceného piva Primátor Double 24% s obsahem alkoholu 10,5 procent na sobě netestujte Mohu vám garantovat, že způsobí velmi těžkou otravu alkoholem! Je to stejné, jako když doporučíte svým čtenářům usušit kočku v mikrovlnné troubě.

S pozdravem

Pavel Borowiec

šéfredaktor Pivo, Bier & Ale


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jarda

neděle, 19. květen 2013
14:37

http://www.dtest.cz/clanek-2913/test-mykotoxinu-v-pivu-doplnujici-informace?&utm_source=newsletter052013_CZP&utm_medium=email&utm_campaign=pivo&newsletter_id=554&email_id=199011&email_hash=b3c3d57429766ba98fe451a072f3453d


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

hefe

neděle, 19. květen 2013
11:54

Výhrady k Pivo, Bier & Ale bych také měl, ale víte prosím někdo o nějakém jiném lepším českém tištěném časopisu zaměřeném na pivo?


napsal(a): hefe [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
11:07


posted by: Inzerce

Méďa Béďa

sobota, 18. květen 2013
09:54

Méďa Béďa

http://nachodsky.denik.cz/podnikani/laborator-piva-nejsou-plna-plisni-zrejme-bude-soud-20130518.html


Karl

pátek, 17. květen 2013
17:23

..teď je na tahu redakce Dtest, aby vyšla s pravdou ven....


napsal(a): Karl (Severnaya(a)email.cz) [Odpovědět]

Weetek

pátek, 17. květen 2013
09:46

Weetek

Zajímavé, kdo všechno si u této kauzy nelení přihřát svou polívčičku... Nicméně jakkoliv materiál dTestu je v mnoha ohledech problematický, nevím, jestli tou nejvhodnější reakcí je vznášení naprosto nijak nepodložených obvinění. Tvrzení, že problém mykotoxinů se týká "v první řadě především bioproduktů" také volá po nějakém faktografickém potvrzení.
Jinými slovy, obviňováním časopisu z placeného PR si tu někdo dělá PR vlastního časopisu. Úsměvné a výmluvně české.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Vondráček

pátek, 17. květen 2013
11:39

to Weetek: Tak mu to přejte, ať si to PR udělá, dávám mu tak 2 roky života a myslím, že s jeho odchodem odejde ze scény i to jeho celoživotní dílo Pivo, Bier a Ale


napsal(a): Vondráček (vondracek(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Weetek

pátek, 17. květen 2013
15:45

Weetek

to Vondráček: Ale no tak! Zachovávejme i na PI nějaké základy lidské slušnosti. Ať už si myslíte o panu Borowiecovi a jeho časopise cokoliv, podobné nechutné osobní oznámky myslím opravdu nejsou nutné.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Vondráček

pátek, 17. květen 2013
19:31

.to Weetek: Copak, vyhulenec weetek alias další přezdívky pod kterejma publikuješ dostal absťák?


napsal(a): Vondráček (vondracek(a)centrum.cz) [Odpovědět]

JardaK

čtvrtek, 16. květen 2013
18:11

JardaK

Tak to jsem zvědav, jak tohle dopadne. Článek v D-testu jsem četl a poté ještě několikrát, když jsem konfrontoval jednotlivé body různých kritik s příslušnými pasážemi v článku. Nemohu se samozřejmě vyjádřit k správnosti výsledků, jedno ale jistě vím. Dvě třetiny dopisu pana Borowiece (dobře zaplacený materiál a tolerované množství) jsou nepochopitelný výstřel do tmy. Prvnímu naprosto neodpovídají výsledky, ti, u kterých bych to předpokládal, se někde umístili dobře, jinde špatně. A kdo jiný by mohl mít zájem? Druhé je v článku celkem jasně vysvětlováno, doporučuji přečíst celý článek, ne jen některé pasáže a výsledky. Já osobně považuji D-test za objektivní. Neseriózní naopak vidím některé reakce. Jakousi uraženou ješitnost těch, kterým toto téma přísluší, ale přišel s ním někdo jiný.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 16. květen 2013
20:57

hroch

to JardaK: Já bych za dtest ruku do ohně nedal. Co se týká piva, stačí si vzpomenout na kontrolu tetrahopu, kdy skupina PU vyšla čístá a pak se provalilo že ještě necelý rok před testem ve velkém nakupovali izoextrakt pro svoji výrobu. Podle toho se dá předpokládat, že opět poté co si sami zkontrolovali náhodou tento naší normou nehlídaný parametr piva tak pomocí dtestu ukázali na ostatní pivovary co to nemají v pořádku. U prezentace výsledků mě především vadí neustálé zaměňování plísní s mykotoxíny (metabolity plísní).


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 17. květen 2013
08:45

Plně souhlasím. Jak píše pan Borowiec, "Článek není podepsán, není v něm uvedeno jméno a příjmení, popřípadě vzdělání odborníků, kteří test zpracovali, není v něm uveden název a sídlo konkrétní laboratoře a není v něm popsána ani metodika testu." Pokud se chce časopis tvářit alespoň trochu solidně (a nezávisle na různých lobbystických zájmech), měl by uvedené základní atributy automaticky uvést. A nedělám si iluze - dotčených piv se budou štítit i ti čtenáři, kteří dbají o své zdraví tím, že okrajují plíseň na pár dní starém chlebu či vykrajují hnilobná ložiska z jablek apod.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Pivař

pátek, 17. květen 2013
11:16

to hroch: Ale no tak, zdá se, že za všechno špatné, co se u nás děje okolo piva, může Prazdroj... Nevím, nevím, není to už trochu klišoidní?


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Vondráček

pátek, 17. květen 2013
08:48

to JardaK: On ten Borowiecův výstřel do tmy se dá pochopit-jeho časopis nezaznamenal asi takový úspěch, jak pan šéfredaktor předpokládal, sám sem byl nejednou svědkem toho, když sme s Pavlem B. přišli někam do hospody a on začal propagovat svůj časopis tím, že ho zdarma dával personálu a když sem se v těch hospodách objevil třeba po týdnu a zeptal se, co dotyčného obdarovaného tam zaujalo, vždy byla odpověď stejná-nevím, nečet sem nic, mě to nezajímá. Vlastně si to všichni brali pouze ze slušnosti, aby hosta neurazili. Rozdávání tohoto plátku sem zažil i v pivotéce BaseCamp, kam Borowiec, ještě předtím, než vážně onemocněl, rád chodíval na Matušku. Majiteli BaseCampu bylo líto prošlé tiskoviny vyhodit, jeden výtisk si tam nechal a zbytek rozdal. Jeden můj kamarád kdysi chtěl v jeho časopise využít placenou inzerci, inzerát se týkal pivní tématiky, podrobnosti nevím, několikrát mu psal mail, do dneška bez odpovědi...
Pokud bych se já měl rozhodnout, jestli dát peníze za celkem nezajímavý rádoby pivní časopis nebo za vysoce odborný časopis D-Test, koupím si D-Test.


napsal(a): Vondráček (vondracek(a)centrum.cz) [Odpovědět]

DanDv

pátek, 17. květen 2013
18:24

to Vondráček:
Pane Vondráčku, vy si opravdu místo pivního časopisu raději čtete o vyhodnocení barevné stálosti dětských kočárků? Protože DTest je právě o tomhle.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

PH_Marty

sobota, 18. květen 2013
15:15

PH_Marty

to Vondráček: Nechapu jak muze nekdo srovnavat casopis o pivu s DTestem. Vzdyt jsou to dva uplne jine casaky. To je jako kdybych rekl, ze Hattrick je lepsi nez Svet zeny.


napsal(a): PH_Marty [Odpovědět]

Karl

pátek, 17. květen 2013
19:59

to DanDv: je otázkou, jak seriozní je test DTEST, pokud není podepsán, už uběhlo dost času, aby pan odpovědný za test DTEST odpověděl a hájil se, pokud mlčí, proč mu věřit!!!! Nebo je v tom jen kus "čecháčkovství"


napsal(a): Karl (Severnaya(a)email.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI