Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stanovisko Českého svazu pivovarů a sladoven k zveřejněnému článku v časopisu dTest Mykotoxiny v pivu

Co se píše o pivovarech a pivu


Stanovisko Českého svazu pivovarů a sladoven k zveřejněnému článku v časopisu dTest Mykotoxiny v pivu

[úterý, 14. květen 2013]

ČSPS má k dispozici výsledky kontrolních rozborů vzorků některých piv, které byly součástí dTestu. Tyto výsledky se diametrálně liší a jsou několikrát nižší než hodnoty uváděné časopisem dTest. Proto se důrazně ohrazujeme proti článku publikovaném časopisem dTest a mylným interpretacím, které se v souvislosti s tím objevují v dalších médiích. Například česká piva v žádném případě nemohou obsahovat plísně a další zaváděcí informací je, že přítomnost mykotoxinu DON způsobuje přepěňovaní piva (gushing).

Pivo je jeden z nejzdravějších nápojů na trhu. Je vyráběno z přírodních surovin, které samozřejmě jako každá zemědělská komodita určená k dalšímu zpracování v potravinářství, může obsahovat limitovaná množství metabolitů plísní, takzvaných mykotoxinů. Pro tyto látky jsou stanoveny závazné hygienické limity. Pivovarsko sladařské odvětví věnuje maximální péči výběru kvalitních a bezpečných surovin. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) od roku 2008 pravidelně monitoruje obsah mykotoxinů ve sklizních sladovnického ječmene a opakovaně potvrzuje, že předepsané limity nejsou zdaleka překračovány. Výstupem těchto měření je tzv. Mykotoxinová mapa České republiky, podle které se za pětiletou dobu měření blížily pouze tři vzorky ke stanovenému limitu, který je pro obilniny (sladovnický ječmen) 1250 mikrogramů deoxynivalenolu (DON) na kilogram. Všechny ostatní vzorky se k limitu nepřiblížily, nebo byly pod hranicí detekce. Ve výrobním řetězci ječmen – slad – pivo k nárůstu obsahu mykotoxinů nedochází, což potvrzuje řada odborných studií.

V roce 2012 byla sklizeň ječmene absolutně neproblematická, naopak v ní bylo naměřeno nejmenší množství mykotoxinů za poslední tři roky,“ říká Ing. Richard Paulů, generální ředitel Sladoven Soufflet ČR, a.s.. Akreditovaná laboratoř VÚPS provádí pravidelné kontroly mykotoxinů v českých pivech.

Zaráží nás tedy, že výsledky prezentované v časopisu dTest neodpovídají měření naši akreditované laboratoře. Zároveň dTest neuvádí metodiku a způsob provedení testu, což neodpovídá běžné praxi,“ říká RNDr. Karel Kosař, CSc. ředitel VÚPS. „U piva navíc nejsou legislativně stanoveny žádné limity na obsah mykotoxinů, v rámci potravinového koše se totiž jedná o jednu z nejzdravějších potravin,“ dodává Karel Kosař.

Je nutné si uvědomit, že veškeré běžně konzumované potraviny vyrobené z obilnin (pečivo, chleba, sušenky, snídaňové cereálie) mohou mykotoxiny přirozeně obsahovat. Doporučený limit EU je 1 mikrogram na 1 kilogram váhy konzumenta. Pro jeden kilogram pečiva je stanoven limit 500 mikrogramů mykotoxinu (DON). Například 200 g snídaňových cereálií může obsahovat až 100 mikrogramů tohoto mykotoxinu.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Weetek

středa, 15. květen 2013
14:50

Weetek

Asi je to jen nešťastná formulace, ale nechápu větu „U piva navíc nejsou legislativně stanoveny žádné limity na obsah mykotoxinů, v rámci potravinového koše se totiž jedná o jednu z nejzdravějších potravin.“ Jako že když je to zdravé (a pivo zdravé je? a co přesně to znamená?), tak to může obsahovat cokoliv? Asi to tak myšleno nebylo, ale nejlépe to zrovna nepůsobí.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Dan

středa, 15. květen 2013
00:00

Dan

dTest se asi potřeboval jen zviditelnit a nebo to bylo na něčí objednávku


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sekal

úterý, 14. květen 2013
22:00

Sekal

Pijte Plzeň, u ní k žádnému přepěňování nedochází.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 14. květen 2013
21:19

Dwarf

"další zaváděcí informací " - asi spíš zavádějící, ne? :-) jinak tedy souhlasím s názorem ČSPS


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
10:13


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI