Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak se má správně čepovat pivo? Ptali jsme se pivovarů

Co se píše o pivovarech a pivu


Jak se má správně čepovat pivo? Ptali jsme se pivovarů

[čtvrtek, 3. leden 2013]

Jak se má správně čepovat pivo? Ptali jsme se pivovarů[goto:http://pivnirecenze.cz/13671-jak-se-ma-spravne-cepovat-pivo-ptali-jsme-se-pivovaru]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

DAN X

neděle, 6. leden 2013
01:58

Nejlepší je dostat pivo co nejrychleji do opláchnuté a odkapané sklenice. Jestli si sám pivovar hradil pivo na vyšší tlak než je vhodné pro dobrou pitelnost, to je jeho problém a prací výčepního není nějaké zvláštní kouzlení při tom to tzv. rituálu. Nejdůležitější prací výčepáka by měla být starost o skladování a čistotu výčepního zařízení. Stejně jako čistota v pivovaru, musí být čistota i v hospodě a to od sklepa až po hubičku výčepního kohoutu, který by v žádném případě neměl být zdoben oschlou pěnou (tak jak radí Heineken). Pak přijde ta nejlehčí práce. Pivo nikdy nepouštíme svrchu, protože při rozbití o dno prakticky vždy nahodí pěnu kterou zdobí "jarová" pěna. A vše ostatní už záleží na spousty dalších faktorech. Pivovarské hospody s Plzní atd. roztáčejí ve velkém a není problém pro ně čepovat hladinku, ale všimněte si že často v takových podnicích najdete kapáka na výčepu, pod méně prodávaným pivem. Pak jsou třeba na řadě degustační výčepy s pivy z mini a mikro atd. Prvním faktorem je ta výtoč nejpopulárnějšího, které může jít najednou, ale ruku na srdce tato piva jsou většinou tak poctivá s poctivou pěnou, že ani na jeden zátah prostě nenačepujete. Nebo jsou pivovary které opravdu hradí na nižší tlak, aby jejich piva byla pitelnější. Nebo kvasničák necháte v teple a v sudu se vám rozjede a to je teprv nadělení. Nebo vám to nepění vůbec a to je taky mazec :-D Nebo je na vině mezičlánek distributor.... Je toho moc. Proto si myslím, že výčepní by se nikdy neměl snažit přetvářet jakýmkoli způsobem charakter čepovaného piva, ale měl by se hlavně starat o to aby špatné pivo nenabízel a ani ho ve své distribuci nijak nepokazil. Taky je důležité tlačné médium a doba naražení sudu a mohl bych psát donekonečna dvakrát za sebou jak Chuck Noris :-D


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Elf

neděle, 6. leden 2013
10:17

Elf

to DAN X: Mohu se zeptat na váznam této věty: "Pak jsou třeba na řadě degustační výčepy s pivy z mini a mikro atd. Prvním faktorem je ta výtoč nejpopulárnějšího, které může jít najednou, ale ruku na srdce tato piva jsou většinou tak poctivá s poctivou pěnou, že ani na jeden zátah prostě nenačepujete."? Mám tomu rozumět tak, že příliš poctivá piva nelze načepovat najednou?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:43


posted by: Inzerce

DAN X

pondělí, 7. leden 2013
01:07

to Elf: Ano i poctivé pivo lze načepovat najednou :-D


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Martin

neděle, 6. leden 2013
18:21

to DAN X: jsem pro


napsal(a): Martin (lecba.neklidem(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman

sobota, 5. leden 2013
09:11

Po přečtení příspěvků Martina a JardyK je jasný, že stejně jako neexistuje jedno nejlepší pivo ze všech, není ani jeden ten nejzaručenější způsob točení piva. Každému podle jeho chuti. Já osobně dávám přednost nepřesyceným pivům, protože pokud mi jde pivo po prvním doušku pomalu nosem ven a přes přesycením vzniklý "říz" nevím ani co piju, tak není o co stát. Já bych nezatracoval asi ani jeden způsob čepování, protože pokud jsem například na různých oslavách, kde si každý točí své pivo sám, tak díky různým pivům i seřízením výčepního zařízení, používám v té dané chvíli všechny možné způsoby natočení piva tak, aby pivo chutnalo právě mě.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Vašek Švihlík

sobota, 5. leden 2013
11:32

to Roman: ...že neexistuje jedno nejlepší pivo?
Pán nějak pozapoměl, že existuje Chodová planá, že v Chodové Plané pracují nejlepší odborníci a že výsledkem jejich práce je Božské pivo CHODOVAR, které je nejlepším pivem na celé této planetě.


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

sobota, 5. leden 2013
17:13

Chody

to Vašek Švihlík: Už to nepij :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman

sobota, 5. leden 2013
17:15

to Vašek Švihlík: Pán se pouze usmívá.......


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Vašek Švihlík

sobota, 5. leden 2013
20:40

to Chody: Ty máš nápady-nepít-to by byla moje smrt a já ještě nechci umřít :)


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Martin

pátek, 4. leden 2013
18:39

Budvarské čepování to je jako v našem kraji Krakonoše. Vymlátit narvat to pěnou ať to má pořádnou čepici a nahoru položit minimálně hrad. Ani né po minutě začne suchá pěna padat a dílo zkázy zvětralého větráku už nic nemůže spasit. Trochu jsem se oklepal. Jasně že na dvakrát až třikrát, ale proboha ne z výšky. Když je čas a vůle jde to. Kompenzátor mám téměř otevřený, pivo nepodchlazený a sklenice čerstvě vypláchlá ať pěkně pivečko klouže. Pěna je jak šlehačka krásně mokrá a pivo má příjemný říz i po chvíli. V Budvaru tomu říkali rozbít bílek. Jednou na exkurzi jsem udělal pokus jedno jsem na přání vymydlil a druhé pěkně po sklenici na třikrát. Nakonec si dotyčný vzal nevymláceného kouska. Byl spokojený.


napsal(a): Martin (lecba.neklidem(a)seznam.cz) [Odpovědět]

JardaK

pátek, 4. leden 2013
16:39

JardaK

Tak já naprosto souhlasím s Budvarem. Naopak co píše Heineken je přesně to, co nesnáším. Pak to ale vylepší Starobrnem, zajímavé, odpovídá to mé chuti, Starobrno mi docela chutná zatímco břečku z Krušovic snad jen v nouzi nejvyšší. Další je hladinka u Prazdroje, těžko říct, na Plzeň nechodím a pokud by byl obsah CO2 stejný jako u ostatních, nevidím důvod, proč by to neměl být stejně ukrkaný a zaprděný humus jako u toho Heinekenu. Stejně jako další postup "s čepicí". Jako v předchozích případech si v hospodě schovávám některý díl příboru a pokud je pivo moc nabublané, tak ho s ledovým klidem pěkně zamíchám a odbublám. No a poslední Staropramen je naprosto o ničem, plno keců a nevyřčeno nic.
Závěrem? Já nemá rád pivo příliš perlivé. Lahvové naliji pěkně doprostřed sklenice, po opadnutí pěny doliji, láhev obvykle vyprázdním napotřetí. Stejně mám rád i čepované. Roztočit, po opadnutí dotočit a napotřetí dotočit na míru. Pokud není v hospodě fofr, tak o to požádám, pokud to není vhodné, tak prostě pivo trochu "vymíchám" příborem. Ale to jsou mé chutě, v žádném případě netvrdím, že to tak má být :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.01.2013 ve 16:40:53


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Pepa

sobota, 5. leden 2013
12:27

pepa

to JardaK: S názorem na točení souhlasím.Proč ale ta nádavky. Když mi něco nechutná tak napíšu proč.Jiným možná chutná.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI