Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zamyšlení nad kvalitou piv v hospodách z Aliance P.I.V.

Co se píše o pivovarech a pivu


Zamyšlení nad kvalitou piv v hospodách z Aliance P.I.V.

[úterý, 16. říjen 2012]

Již něco málo přes dva roky mi není lhostejné, co si v hospodě dám za pivo. Velmi mi v tom pomohlo mé studium v Praze, jelikož zde jsou možnosti k ochutnání kvalitních piv doslova na každém kroku. A nebo ne? Již delší dobu jsem poměrně častým návštěvníkem hospod Zlý Časy a Merenda. Tyto se pyšní velkým množstvím píp a mnoha zajímavými druhy piv, které se pravidelně mění.

Když jsem začínal s ochutnáváním zlatavých moků ze všech koutů naší krásné země, tak pro mne tyto hospody byly jako ráj. Všechny ty úžasné chutě jsem si užíval tak, jak jen pivař-začátečník může. Postupem času, jak člověk poznává nová piva a nová místa, jsem však začal zjišťovat, že piva v těchto hospodách často zdaleka nedosahují chuti, kterou znám přímo z pivovarů či z hospod, které se specializují pouze na nabídku z jednoho či dvou pivovarů. A tak mne to nutí k zamyšlení, zda mé chuťové buňky zdegenerovaly častým ochutnáváním, či zda tyto hospody nezačínají být pouze drahou pastí na neznalé.

Není to jen otázka na zamyšlení pro lidi, co rádi ochutnávají nové věci, ale především pro pivovary, které do takovýchto hospod piva prodávají. Vždyť tyto podniky by měly působit jako taková dražší reklama na pivovar vzdálený mnohdy i víc jak 200 kilometrů. Jenže co si člověk řekne po tom, co ochutná velmi špatný Vyškov. Pojede do vzdáleného kraje ochutnávat tamní krásy? Asi ne. Kamarádi se ho zeptají: "Tak co ten Vyškov v Časech? Stojí za to si ho dávat?" Odpověď si jistě domyslíte sami. Já se tedy domnívám, že dávat pivo do takovýchto hospod se pivovarům nemůže vyplatit. Máte podobnou zkušenost, nebo mám chybu hledat spíše v sobě a ve své pivní nezralosti?


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pivní Petr

pondělí, 29. říjen 2012
08:38

Také jsem byl v podniku se 100 pípama, ale že bych byl schopen říct.... \"Ja mam asi problem, ze jsem zazil pivnice po svete, kde bylo i sto piv na cepu a pit se dalo vsechno\"...to teda nejsem a rád bych viděl takového beerborce:)-úsměvné:)


napsal(a): Pivní Petr [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pondělí, 29. říjen 2012
10:34

Honza Světpiva.cz

to Pivní Petr: tak to ja mam tedy velky stesti :)
I kdyz je pravda, ze Falling Rock v Denveru asi tech sto tocenych piv nema, ale nekolik, spise dost desitek cepu tam je. A kdyz tam chodite nekolik dni a ochutnavate s velkou skupinou lidi, mate moznost se dostat k opravdu poradnymu cislu. A pokud ani jedno pivo neni zkazeny, muzete v klidu rict, ze vse bylo pitelne. Takze jo, mam velikansky stesti. Treba pak hned nepodeziram Zly casy, ze kdyz maji vic nez deset kohoutu, ze to musi byt automaticky spatne atd... jo jo, mam ja to ale ststi :) :)


Adsense

29. březen 2024
07:01


posted by: Inzerce

Pivní Petr

pondělí, 29. říjen 2012
11:45

Už je to nějaký pátek, kdy jsem byl v Yard House v Irvine, CA a asi tam taky nebude 100 píp, avšak ne vše tam měli ok(tehdy). Jisté je, že to se může stát i hospodě s jednou pípou:). Jo a o Zlých časech jsem nic nezmiňoval. Mě jen pobavila představa degustace 100piv třeba v jeden den, bo jinak se jen těžko dá říct, že ani jedno pivo není zkažené.


napsal(a): Pivní Petr [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pondělí, 29. říjen 2012
12:48

Honza Světpiva.cz

to Pivní Petr: Samozrejme je mozne, ze kdyz jsme nemeli behem tech nekolika dni vse ochutnane, ze se mohlo objevit neco nepitelneho. Ale kdyz tam chodite nekolik let po sobe, neda vam to nez si myslet, ze to proste, alespon tam funguje.
Coz samozrejme nevylucuje moznost, ze kdyz neni GABF, ze tam chodi min lidi a pivo se muze kazit...

V San Diegu v kvetnu meli v YArd Housu tusim snad tretinu pip z tech vic jak sto nenarazenych...

Zminoval jsem Zly casy, protoze puvodni debata byla o nich a protoze je tu "dobrym zvykem" se trefovat do nich. Toz tak (cr RH)


PetrV

úterý, 23. říjen 2012
01:35

PetrV

Pivo může být v chlaďáku, chlazené až k výčepu, trubky mohou být superčisté, ale co tlačný plyn? Vzduch, oxid uhličitý, dusík a i biogon má prostě na pivo vliv. A to tím více, čím více je pivo nachlazeno v objemu. Superčistým trubkám při té délce vedení u třiceti píp bych ale taky moc nevěřil. Já obdivuju podniky typu ZČ za jejich odvahu, ale řadím se k těm, kdo říkají, že pro český ležák je nejlepší co nejkratší a nejrychlejší cesta z pivovaru do sklenice a že sud má být vyčepován v jednom dni, ať už je použit jakýkoli tlačný plyn. Pokud tuto diskuzi čte provozovatel ZČ, neberte to prosím jako útok, ale námět na zlepšení: Mezi \"vícepípími\" pivnicemi s kvalitou chlazení a hygienou výčepu jistě patříte k nejlepším, ale kvalita čepování je u vás velmi špatná a sklo je nedostatečně vymyto, díky čemuž často pěna vyšumí dříve než pivo dostane zákazník na stůl.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Energetik

úterý, 23. říjen 2012
07:34

Energetik

to PetrV: Z vlastní zkušenosti vím, že normální české ležáky, které v ZČ jsou (například Krakonoš, Rychtář Natur, Vyškov...), tak v drtivé většině věřte či ne, za ten den zhruba vytočené jsou. Ono se to nezdá, ale tato piva lidi pijí nejvíc. Opakuju - ve většině případů :-) Jinak ty další připomínky Hanzovi předám.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

hroch

pátek, 19. říjen 2012
19:13

hroch

Přidám pár postřehů jako pivař, dvakrát za rok návštěvník Zlých časů a hospodský se čtrvtou pípou na ochutnávky.
1. schánět zajímavé pivo je laicky řečeno opruz. Problémy s vracením sudů, u minipivovarů přemrštěná cena, někdy je nákupka sudového shodná s cenou točeného u zdroje, většinou jen o dvě tři koruny nižší. Já osobně jsem s mini prakticky skončil, cenové vyjímky jsou např. Berounský Medvěd a Chýně u Prahy, tam je cena rozumná, opakem vysoké ceny např. Chýše, Stříbro, Matuška. A v Liberci na kolejích nemůžu prodávat pivo přes třicet korun.
2.počet píp- jelikož je ve Zlých pivo v chlaďáku, celá trasa chlazená, pivo dochlazené a pípy chlazené, možnost nějakého zhoršení piva v trubkách při pravidelném vymytí po sudu nehrozí.
3.kvalita piv v sudech z pivovarů-při nakupování zajímavých piv se bohužel narazí na piva co pivovar nestáčí do sudů pravidelně a nemá stáčení toho druhu pod kontrolou. Ten problém je hlavně u kvasnicových či nefitrovaných piv. Pivovar ho stočí např. moc živé a ještě v sudu trochu kvasí a přetlakuje se a přesytí se CO2. Pak je problém ho točit. Technicky- aby pivo nepěnilo, musím mu dát tlak stejný jako je vnitřní tlak piva (0,5-0,8baru normálně a až 2-3baru u přetlakovaného)+tlak rovnající se výškovému rozdílu (1m=0,1bar)+ tlak rovnající se odporu vedení a odporu průtokového chlazení (1,2-2bary). U normálního piva a sudu za stěnou od výčepu a podstolového chlazení je ten tlak cca 2,5baru u normálního světlého a 2,8 u tmavého piva. Ale když je sud přetlakován tak se musí dát tlak až 4bary a rekord jsem měl 5barů. Když je malý tlak tak se v trubce dělají bublinky a pivo na pípě pění. Problém je v tom, že některé pivovary mají na sudech tzvn.tlakovou pojistku na 4bary a sud by mohl vyrazit pojistku a hezky vytéct. Takže chyba není na straně hospodského, že nechce riskovat a dat tlak vysoký, ale na straně pivovaru že dodá přesycený sud a pivo se točí dlouho a oxiduje.
4.reklamace sudu-jako hospodský se stálým odběratelským číslem a dostatečným odběrem, musím zavolat obchodnímu zástupci, ten sepíše protokol o vadě, a označený téměř plný sud při dalším závozu odvezou a při ještě příštím přivezou místo něj nový vyreklamovaný. Jako občasný zákazník nedokážu reklamovat pivo v sudu- prostě se to nepovede.
5.opět počet píp-osobně si myslím že pražské závody kdo má nejvíc píp už přesáhly únosnou mez. Bohužel na čepu budou vždy z větší části piva slabá, která potřebují rychle vytočit a tím pádem nelze pro hospodu se sedmdesáti místy mít tolik kohoutů. Optimum zajímavé stále i měnící se nabídky jsem viděl na dvaceti čtyřiadvaceti kohoutech.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Elf

sobota, 20. říjen 2012
12:07

Elf

to hroch: Vesměs musím souhlasit. Hlavně ty ceny u některých minipivovarů mě občas nepříjemně překvapí. Např. ve Slaném prodávají pivo v podstatě za cenu, za jakou ho čepují u nich v restauraci.
Na druhou stranu příliš nesouhlasím, že 24 píp je optimum. Myslím si, že je to moc (hlavně v případě, že čepuji hlavně ležáky). I když je pivo skladováno v chlaďáku a trubky jsou proplachovány, pivo nemusí být v dobré kondici. Nejčastější problém vidím v tom, že pivo leží v trubkách příliš dlouho a v čepování, které je v případě ZČ (promiň Hanzi) mizerné. Na druhou stranu v Pivoklubu mají píp jen 6 a ošetření a načepování tam také není nejlepší.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Malakin

úterý, 23. říjen 2012
21:14

Malakin

Konzument si postěžuje, že pivo v hospodách s proměnnou pivní nabídkou chutná mnohem hůř než přímo v pivovarech či hospodách, které se věnují pivům jedné či několika málo značek, hospodský případnou chybu svádí na neumětelství sládka, špatné skladování ve velkoobchodu, od kterého pivo bere, či se dokonce ohání tím, že když má 32 kohoutů, že jaksi nemůže ochutnat vše ještě předtím, než to začne nabízet, a když už zjistí chybu, tak že to přece nemůže vylít do kanálu či prasatům, ale chtě nechtě musí vytočit, protože reklamaci vadného piva mu těžko někdo uzná a ze svého to přece platit nebude. Na tomto bločku je celkem jasně vidět, jak moc nám tu chybí portál typu "hospody na pranýři", kam by se podobné prohřešky zadávaly. Možná trochu radikální způsob, na druhou stranu o blaho zákazníka jde především, a pokud nefunguje neviditelná ruka trhu ani u nás nejsou žádné kontrolní orgány, které by praktiky tohoto typu dokázaly řešit, k oddělení zrna od plev zdá se mi tato cesta jako nejvhodnější.

to Elf: Způsob čepování v Pivoklubu možná není zcela ideální, na rozdíl od všech pražských aliančních hospod jsem zde ale ani jednou nenarazil na zkyslé či jinak vadné pivo, ani zde neseřezávají pěnu nožem jako Na Božence :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.10.2012 ve 21:34:18


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Elf

úterý, 23. říjen 2012
22:46

Elf

to Malakin: Na vyloženě zkyslé pivo jsem tam také nenarazil, ale na pivo ve špatné kondici ano. Je otázkou, zda to bylo díky hospodě, nebo kvůli pivovaru. Pokud to bylo pivovarem, pivo měli vrátit, pokud hospodu, je to jejich vizitka. A argument o seřezávání nožem (mimochodem to není nůž), má jaký účel?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

DAN X

středa, 24. říjen 2012
01:28

to Elf: Já to seřezávám normálně příborákem, takovej ten hliníkovej s černým plastovým držákem :-)


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

DAN X

středa, 24. říjen 2012
01:10

to Malakin: Já bych "hospody na pranýři" radši nezakládal. Poslední dobou bylo dost zvrhlostí i na tomto webu, tak snad proboha nebudeme podporovat takový další. Trochu budu hanit menší pivovary. Várky jsou dost nevyrovnané, snaží se za každou cenu prodat pár sudů kam jen to jde a spokojí se s jednoduchým sdělením restauratéra-"jo f pohodě, nějakej sklep tam máme" a jediné co potom spousty pivovarníků zajímá, je už jen navrácení prázdných sudů. Trochu víc kontrol od pivovarských by neškodilo. Pokud si nejsem kvalitou piva jistý, kdo jiný by měl lépe posoudit na čí straně je chyba. Pár sládků už jsem takhle na kontrole viděl a bylo to řekněme velmi poučné :-)
To Elf: Jak se to jmenuje ten "nůž"? A proč se jmenuje jak se jmenuje ?


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Weetek

pátek, 19. říjen 2012
11:49

Weetek

Pravidelně chodím do dvou aliančních hospod (Zlý časy, Kulový blesk) a ani v jedné nemám stejné zkušenosti jako autor článku. Ostatně, jeho název není právě nejpřesnější, jelikož jak jsem pochopil, osobní zkušenost má autor také jen s dvěma podniky (Zlý a Merenda), takže proč hned cpát do titulku celou Alianci? Jinak je v článečku hodně obecných tvrzení a autorových subjektivních dojmů, konkrétního spíš pomálu. Když pak v diskusi kromě úsměvných naivit typu "ranní ochutnávací úderka" použije v souvislosti s Zlými sloveso "kurvit", myslím si o tom svoje. Aniž bych se pouštěl do dalekosáhlých rozborů, rozhodně si nemyslím, že ve Zlých kvantita vítězí nad kvalitou. Ptávě naopak.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 18. říjen 2012
16:33

Sekal

Už jsem v ZČ vyfasoval třeba hnusný Vyškov nebo hnusného Tambora. Kdybych chtěl pít jenom Vyškov nebo jenom Tambora, tak na ně do ZČ nejdu, protože poslouchat, že Tambor 11 nefiltr. pění a že na něj budu čekat 20 minut, mě moc nebaví. Kouzlo ZČ spočívá v něčem jiném.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Frashmaker

čtvrtek, 18. říjen 2012
16:26

Frashmaker

to Energetik: to Energetik: Díky za názor. Takže vy tvrdíte, že pan výčepní není povinen ochutnávat pivo před točením pro zákazníky? Myslel jsem že je praxe taková, že pokud dostanu pivo, které je špatné tak ho nezaplatím nebo alespoň nenabídnu ale vždy ochutnám. Pokud výčepní kupují zajíce v pytlích a pak se vymlouvají že to není jejich věc pak to je asi blbě, bych řekl.


napsal(a): Frashmaker [Odpovědět]

Roman

čtvrtek, 18. říjen 2012
19:45

to Frashmaker: Před nějakým časem,jsem si v jedné hospodě,která je v Alianci chtěl dát na závěr mého ochutnávání piv jeden malej vzorek od pivovaru s kterým jsem měl zatím špatné zkušenosti.(Nebudu jmenovat ani hospodu ani pivovar abych někomu třeba neudělal zle.)Obsluha mě ihned sdělila,že jsem asi znalec,že chci jenom vzoreček,protože údajně s oním pivovarem mají také zlé zkušenosti.Ze čtyř sudů musí prý někdy i dva vrátit.Jak jsem z našeho rozhovoru pochopil,tak díky tomu,že jsou v Alianci,tak musí určité pivovary odebírat a točit jejich piva.Jestli to tak ale skutečně je,to nevím.....jen jsem žil s tímhle přesvědčením,protože ten vzorek tenkrát u mě reputaci onomu pivovaru nezlepšil a mě přišlo divné,že by někdo odebíral pivo s kterým jsou potíže.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Energetik

pátek, 19. říjen 2012
07:08

Energetik

to Frashmaker:Povinen jistě není, to asi jak kde. Ve vámi zmiňované hospodě se namátkově ochutnává, ale logicky ráno výčepní neochutná všech 36 píp :-) Co nezastane on, určitě zastanou štamgasti a věřte, že pokud je pivo mimo kondici, tak se s tím něco dělá...


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Frashmaker

pátek, 19. říjen 2012
07:28

Frashmaker

to Energetik: Pak mám tedy pravdu v tom, že zde vítězí kvantita nad kvalitou. A k druhé části vaší odpovědi... Podle mě moc lidí nepozná, že je pivo ve špatné kondici, jen si prostě už další nedají a řeknou si, joo tenhle pivovar mi asi nesedí. Já si dal kdysi v Časech Buqičáka a říkal jsem si, že musí být zaručeně zkažený a pak jsem se dozvěděl, že nebyl. Že to má takhle "kysele" opravdu chutnat. Když lidé příjdou něco ochutnat, tak to pro ně musí být co nejpečlivěji připravené, aby je to zaujalo. A ne vytočit půlku sudu, než příjde nějaký odvážný štamgast a řekne že si myslí, že to v pivovaru chutnalo daleko líp. To se na mě prosím nezlobte...


napsal(a): Frashmaker [Odpovědět]

Energetik

pátek, 19. říjen 2012
07:44

Energetik

to Frashmaker: Vím o čem ve ZČ mluvím, tam jsou opravdu lidi schopní poznat zkažené nebo jinak "nekondiční" pivo. Řekl jsem to jako doplněk, ty testy piv probíhají.
Kvantita nad kvalitou - to je váš názor, každopádně pokud už máte pivnici s tolika druhy píp, logicky se sem tam problému nevyhnete. U dvou aliančních hospod, které znám dobře, lze zaručit, že péče o pivo je opravdu kvalitní i co se týká skladování. Já osobně jsem za tyto hospody rád, ostatně koukněte do Belgie, Anglie na některé pivnice, navštivte je. Spočítejte pípy a taky by se chtělo říct že vítězí kvantita nad kvalitou? :-) Je to věc názoru, já si do pivního ráje zajdu i za cenu, že někdy narazím na pivo v horší kondici, někdo zase chodí do hospody s jednou čtvrtou pípou. Všechno má svý ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Jardel

pátek, 19. říjen 2012
09:10

Jardel

to Energetik: tak belgii bych do toho nemotal, ty přece jenom jedou trošku v jinačí sortě piva, které díky voltáži vydrží v kondici výrazně déle. navíc dělají v podstatě jenom puky.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Energetik

pátek, 19. říjen 2012
09:33

Energetik

to Jardel: Však o tom jsem psal, původně proběhla námitka, že silnější piva jsou naražená déle. Tohle prostě nevadí.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Jardel

pátek, 19. říjen 2012
10:15

Jardel

to Energetik: v tom případě jsem blbě pochopil. Nicméně asi se v tuto chvíli nejedná o zkažená piva tohoto typu ale obyč ležáky...


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pátek, 19. říjen 2012
10:10

Honza Světpiva.cz

to Frashmaker: Takze v hospodach, kde toci jen jeden pivovar, je vzdy vse v poradku?


Frashmaker

pátek, 19. říjen 2012
11:05

Frashmaker

to Honza Svetpiva.cz: Víte, a to je přesně ten špatný přístup, který je pro náš národ natolik vlastní... "Vždyť ostatní to taky kurvěj, tak proč bysme nemohli taky"?. Omlouvám se, za obscénní výrazivo, ale za dvě minuty přemýšlení mne vhodnější slovo nenapadlo... Já mám ZČ velmi rád. Je to příjemné prostředí, kam chodí zajímaví lidé. Ale točit přes 30 piv když vím, že kvalitu neuhlídám je podle mě trošku sebevražda. Nabízí se otázka, jak jí uhlídat. Pokud je o pivo dobře pečováno a trubky se pravidelně čistí, tak pak už zbývá jen denně ráno vše ochutnat. Pokud by každé ráno naběhlo několik málo znalých lidí a postupně vše ochutnalo a řeklo by... Todle a todle vylejt, pak by asi bylo vše OK, ne? A ještě by vzdálené pivovary mohly ZČ platit za to, že dělají perfektní reklamu a dodávat pivo zdarma. Já mít vlastní pivovar, tak by mě ten sud týdně nezabil když bych věděl, že na druhým konci republiky to chutná přesně tak, jak má a že to ty lidi naláká koupit si ve specializovaných obchodech moje lahváče, což by je dřív nejspíš ani nenapadlo... (Stále tu mluvím jako laik, nevím jaká je praxe)...


napsal(a): Frashmaker [Odpovědět]

Jardel

pátek, 19. říjen 2012
11:07

Jardel

to Frashmaker: to s tím sudema zadara říkáš jen protože ten pivovar nemáš, bys možná to viděl jinak. Ovšem ohledně zlejch časů s tebou souhlasím do písmenka, podle mého si tak trošku serou do vlastního hnízda. Mám to tam taky rád ale menší počet píp by ubral možná na raritnosti ale mohl by přidat na kvalitě.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pátek, 19. říjen 2012
11:32

Honza Světpiva.cz

to Frashmaker: me by misto rozcilovani se, stacil priklad jedny hospody, ktera ma pivo z jednoho pivovaruy a ma ho zkazeny. Rad bych to tam sel ochutnat.
Ja mam asi problem, ze jsem zazil pivnice po svete, kde bylo i sto piv na cepu a pit se dalo vsechno. Mozna chodim do ZC a davam si piva, ktery jsou nejen pro me zajimavy a tudi jdou rychle na odbyt...ale chapu, ze kdyz se rekne 30 pip, vetsina lid bez mrknuti oka zacna hlasat, ze to je vlastne z principu spatne.

nechci se hadat, ale:
- pivo zdarma a jeste ho vozit...to je rekneme usmevne.
- rano nabehne par lidi a rekne ano nebo ne...to je rekneme usmevne...


Frashmaker

pátek, 19. říjen 2012
12:10

Frashmaker

to Jardel: Já jsem idealista, ne realista :).
to Honza Svetpiva.cz: Nechci se hádat, ale - Točit zkažený pivo, či pivo, které bylo jinak špatně ošetřeno a často o tom třeba i vědět - to je řekněme smutné. Já neodsuzuji hospody s více pípama, ba právě naopak. Ale musí se to umět utáhnout a pokud se to utáhnout neumí, nechce, či je to technicky a personálně zcela nemožné, pak se prostě budou objevovat lidé, kteří nebyli třeba stoprocentně spokojení, jako třeba já.. Což by být měli a já bych chtěl aby byli. Abych i já byl. Ten článek jsem napsal proto, abych se zeptal jiných co si myslí a pokud si myslí to co já, aby se z toho lidé v ZČ zkusili poučit a ne aby jen říkali, že jinde to taky občas stojí za prd, takže si to můžou dovolit.
to Weetek: Díky za názor :). Ten článek se ti nelíbí, protože nejsem erudovanej a světaznalej pivař, jen jsem si něco uvědomil a tak se tu na to zcela neodborně a laicky ptám, jestli to jiní vidí stejně (proto je to v bloku a ne jako oficiální článek redaktorů webu). Nechci nikoho pohoršovat. A za to sprostý slovo jsem se omluvil, prostě tolik nečtu a tak mám malou slovní zásobu...


napsal(a): Frashmaker [Odpovědět]

Energetik

pátek, 19. říjen 2012
12:14

Energetik

to Frashmaker: Jak říká Honza Kočka tak to je.. Je to i o předsudcích, prostě víc píp automaticky neznamená, že tam je vše špatně. Silnější piva jsou (i třeba kvůli ceně), jsou naražená déle, ale to jim přece vůbec nevadí. Co se týká piv, která jsou k rychlé spotřebě, tak v drtivé většině případů vypitá rychle jsou. Sledujte někdy nabídku piv na internetových stránkách ZČ, rychle se to obměňuje. ANO, samozřejmě, některé piva tam jsou dlouho, ale tam se prostě přenaráží došlý sud za nový (Krakonoš, Vyškovská piva, Rychtář atp.).

Piva zdarma jsou vážně asi utopie :-) Naopak, některé menší pivovary prodávají tvrdě za vysoké ceny, vzdálené obyčejným "nákupkám" a nesleví. Natož aby dali pivo zdarma...

Souhlasím s Weetkem, že ani ochutnávači ráno nejsou prostě reální a znovu opakuji, namátkové ochutnávání probíhá. Ale ochutnat ze všech píp, to se může jít výčepní pak rovnou vyspat ;) Zkrátka je to věc názoru, někoho víc potěší podnik typu Krkonošské hospůdky, někoho Zlý časy. Já osobně jsem potěšen oběma podniky :-D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Jardel

pátek, 19. říjen 2012
12:25

Jardel

to Energetik: hlavně to neberte že někdo plive na časy...tu hospodu navštěvuji i když jsem tam pivo dostal bez řízu a těžko pitelné. Může to být i způsobem točení, občas tam s tím bojujou.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Frashmaker

pátek, 19. říjen 2012
11:28

Frashmaker

to Honza Svetpiva.cz: Víte, a to je přesně ten špatný přístup, který je pro náš národ natolik vlastní... "Vždyť ostatní to taky kurvěj, tak proč bysme nemohli taky"?. Omlouvám se, za obscénní výrazivo, ale za dvě minuty přemýšlení mne vhodnější slovo nenapadlo... Já mám ZČ velmi rád. Je to příjemné prostředí, kam chodí zajímaví lidé. Ale točit přes 30 piv když vím, že kvalitu neuhlídám je podle mě trošku sebevražda. Nabízí se otázka, jak jí uhlídat. Pokud je o pivo dobře pečováno a trubky se pravidelně čistí, tak pak už zbývá jen denně ráno vše ochutnat. Pokud by každé ráno naběhlo několik málo znalých lidí a postupně vše ochutnalo a řeklo by... Todle a todle vylejt, pak by asi bylo vše OK, ne? A ještě by vzdálené pivovary mohly ZČ platit za to, že dělají perfektní reklamu a dodávat pivo zdarma. Já mít vlastní pivovar, tak by mě ten sud týdně nezabil když bych věděl, že na druhým konci republiky to chutná přesně tak, jak má a že to ty lidi naláká koupit si ve specializovaných obchodech moje lahváče, což by je dřív nejspíš ani nenapadlo... (Stále tu mluvím jako laik, nevím jaká je praxe)...


napsal(a): Frashmaker [Odpovědět]

Mosquit

pátek, 19. říjen 2012
07:44

Mosquit

to Energetik:
"věřte, že pokud je pivo mimo kondici, tak se s tím něco dělá..." - nedávno jsme v jedné ze zmíněných hospod vylili 4 půllitry piva po 50,- do dřezu a od pana provozovatele jsme se dozvěděli něco ve stylu "já vím, že už to není nic moc, ale já ten sud dotočit musím".


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Energetik

pátek, 19. říjen 2012
08:19

Energetik

to Mosquit: Tak aliančních hospod je víc, všechny jsem ještě nenavštívil ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Energetik

pátek, 19. říjen 2012
13:00

Energetik

to Jardel: Já to tak rozhodně neberu, však jsem sám připustil, stát se může cokoliv, něco se hůř točí, něco ne... To už je riziko, pokud máte takovou hospodu. Chtěl jsem tím všem vyjádřit, že pro mě je prostě ta přidaná hodnota typu takové pivnice podstatnější, než že občas můžu narazit na pivo, které je z různých důvodů špatné. Vzhledem k tomu, že ochutnávám různá piva a i když to není moc, mám jich "napito" tak 1700, tak mě už sem tam takováto věc nerozhází :-) Podstatné je, že jak jsem psal, jsou pivovary, které dost stabilně dodávaly piva téměř nepitelná a ty naštěstí z těchto píp mizí. Pěkný pivní víkend ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

kra-jan

čtvrtek, 18. říjen 2012
14:15

Myslím si, že problém bude opravdu v tom, že piva zůstávají dlouho naražená. Počet píp by měl odpovídat velikosti hospody. Resp. pan Kočka mě sice upozornil, že nejde o kapacitu hospody, leč o výtoč - jenže tyto dva parametry spolu úzce souvisejí. Opravdu věřím, že méně bývá někdy více. Zlý časy nebo Prague Beer Museum (které není v Alianci) mají prostě píp moc a vzhledem k tomu, že mají citelnou 'přidanou hodnotu', tekou u nich piva pomalu (u silných to samozřejmě tolik nevadí). Rozumných mi docela připadá šest píp v Pivovarském klubu. A z hlediska pijana mi přijde pohodlnější, když budu já střídat hospody, kde točí nastálo piva ze dvou - tří venkovských pivovárků, než když budu chodit pořád do jedné hospody a čekat, co zrovna poteče.


napsal(a): kra-jan [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 18. říjen 2012
07:28

Chody

A nemůže být ten rozdíl v tom, že v těchto hospodách, kde se hodně mění sortiment chybí ta jednotná výbava hospody, tj. sklo - ubrusy - tácky a další výzdoba v jedné značce?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Frashmaker

čtvrtek, 18. říjen 2012
10:31

Frashmaker

to Chody: To ne. To pro mne u kvality piva není rozhodující. A jako sběratel pivních suvenýrů si spíše užívám, když mi dají každé pivo do jiného druhu sklenice. Spíš bych řekl, že zde vítězí kvantita nad kvalitou. Že se naráží velké sudy, jejichž obsah je v přepočtu na půllitr levnější, možná i nedochází k pravidelné a pečlivé údržbě výčepního zařízení atd. Slyšel jsem názor, že se u těchto hospod vyplatí přijít, dát si třeba vodu a podívat se okolo sebe co lidé nejvíc pijí a to si dát. Podle mě to jsou veskrze čerstvě naražené sudy. Popravdě nevěřím tomu, že když tam točí speciál, který je za 70kč do trojky, tak že vytočí celý sud za vhodnou dobu... Ale říkám, nejsem znalec. Nikdy jsem v hospodě nepracoval. Tak to prosím berte jako dojem laika.


napsal(a): Frashmaker [Odpovědět]

Energetik

čtvrtek, 18. říjen 2012
12:52

Energetik

to Frashmaker: Troufám si tvrdit, že nemáte pravdu, pivo ve velkých sudech levnější není, pravidelná a pečlivá údržba v těchto hospodách probíhá, pivním speciálům za takovou cenu delší naražení nevadí, nehledě na to, že tyto speciály jsou v opravdu malých soudcích, padesátku tam nečekejte ;)
Lidi v těchto hospodách většinou pijí buď jimi oblíbenou značku, která je stále na pípě, nebo rádi testují, čili ani koukat okolo sebe nepomůže ;) Zároveň ale je pravda, že některá piva prostě v nejlepší kondici nemusí být, ale ne vždy to je nutně vinou dané hospody. Jsou malé pivovary, které dobrou reklamu rozhodně nedělají, pokud se nejedná o výkyvy, tak naštěstí piva z těchto "mini" z píp aliačních hospod mizí.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI