Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar z prádelny

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar z prádelny

Pivovar z prádelny [p2056]

Pivovar Prádelník byl vybudován v bývalé prádelně rodinného domu, který se nachází nedaleko historického jádra města Kolína. Technologie pivovaru je téměř dvouletou prací sládka Zdeňka Havlíka, jeho rodiny a kamarádů a prvnímu pivu dala vzniknout v červenci roku 2018. Pivovar nabízí zejména spodně kvašená piva, v nabídce však nechybí ani pivo pšeničné či India Pale Ale.

Branka pivovaru
Branka pivovaru

Představa vaření vlastního piva mě lákala již delší dobu. Jak už tomu tak často bývá, vše začalo vařením piva „na plotně“ s kamarádem. Pivo mělo v okruhu rodiny a blízkých přátel překvapivý úspěch a myšlenka založit pivovar, který by naše pivo nabídl i široké veřejnosti byla nasnadě. Postupně se začaly spřádat plány na vybudování minipivovaru s kapacitou varny 500 litrů a po necelých dvou letech intenzivní práce byl pivovar na světě.

Varna (vlevo) a scezovací káď (uprostřed)
Varna (vlevo) a scezovací káď (uprostřed)

Technologie pivovaru vznikla svépomocí během necelých dvou let. Na její výrobě se významně podíleli členové rodiny i kamarádi. Plynem ohřívaná varna má objem 500 litrů, tzn. že na jednu várku pivovar umožňuje uvařit cca 450 litrů piva. Pivo kvasí a následně leží ve vlastnoručně vyrobených CK tancích, kterých máme hned několik. Brzy je v plánu rozšíření kapacity spilky o další tanky.

Spilka a CK tanky
Spilka a CK tanky

Pivo v pivovaru Prádelník vaří nadšenec a zakladatel pivovaru Zdeněk Havlík, který má s vařením piva několikaleté zkušenosti. Sám však přiznává, že téměř každé další uvařené pivo přináší nějaké nové poznatky a zkušenosti. Jeho garantem je pan Ing. Zdeněk Kalous, sládek pivovaru Letohradský Jelen.

Pan Havlík
Pan Havlík

Vaříme zejména spodně kvašená piva. Všechna piva jsou nepasterizovaná, nefiltrovaná a uvařená tradičními postupy za použití výhradně kvalitních přírodních surovin. Slad odebíráme ze sladovny v Kounicích.

V nabídce máme zpravidla jeden nebo dva druhy piv, které si můžete zakoupit v lahvích (1,0 l a 1,5 l) nebo v sudech (20 l, 30 l a 50 l).


Nabídka piv:

· Prádelník Špunt – 10° světlé výčepní pivo

· Prádelník Jelen – 12° světlý ležák

· Prádelník Jelen Pepř – 12° světlý pepřový ležák

· Prádelník Jelen Zázvor – 12° světlý zázvorový ležák

· Prádelník Vídeňské – 13° polotmavý ležák

· Prádelník Valcha – 14° polotmavý pivní speciál

· Prádelník India Pale Ale – 12° svrchně kvašené pivo typu Ale

· Prádelník Pšeničné – 12° svrchně kvašené pšeničné pivo

· Prádelník Sváteční – 13° vánoční polotmavý ležák


Světlý nefiltrovaný ležák Prádelník Jelen
Světlý nefiltrovaný ležák Prádelník Jelen

Prodejna pivovaru, která se nachází na stejné adrese jako pivovar, nemá pevnou otevírací dobu. Telefonicky je však možné domluvit se prakticky na jakýkoliv termín a čas. Návštěva může být spojena s komentovanou prohlídkou pivovaru nebo ochutnávkou našich piv.

Jediná hospoda, ve které můžete v současné době ochutnat naše pivo je hostinec U Tří pírek v Kolíně – místní pivnice s rozmanitou nabídkou piv z lokálních i vzdálenějších pivovarů.



Autor článku: Pivovar Prádelník


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 3700x] [9. srpen 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI