Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Od protahující se stavby po Krále Prahy

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Od protahující se stavby po Krále Prahy

Od protahující se stavby po Krále Prahy [p1903]

Pojem Bubenečský pivovar byl již po několik let znám mezi příznivci piva, bohužel spíš ne v příliš dobrém slova smyslu. Situace se radikálně obrátila v jeho prospěch s nástupem změny vlastnické struktury pivovaru v polovině loňského roku. Zabrousíme-li stručně do historie, tak jako první v místě vznikla pivotéka Království piva. Sídlila ve sklepě jednoho z bubenečských domů a prezentovala se rovněž na Farmářských trzích na Kulaťáku, ale pořádala i komentované degustace různých pivovarů.

Lokál Království piva
Lokál Království piva

Později na místě bývalé hospody Bubenda (podle pamětníků to byl zahulený výčep, kde nebylo téměř vidět na souseda) byla otevřena pivnice s perspektivou minipivovaru. Jenomže jeho stavba se táhla a táhla... Výčep sice fungoval, ale pivo se vařilo jinde. Pivovar se dostal i do značných finančních potíží. Po popsaných peripetiích nastal výše uvedený obrat.

Výčep v pivnici
Výčep v pivnici

Nejenže se nyní pivo vaří přímo v pivovaru, první várka byla uvařena 1. září loňského roku, ale rekonstrukcí prošlo i Království piva, kde hlavní změnou bylo zrušení pivotéky a zřízení kuchyně, která nabízí jednoduché menu za použití surovin od lokálních dodavatelů. Chuťovky k pivu jsou samozřejmostí.

Varna a pan sládek
Varna a pan sládek

Pivovarem mne provádí sládek, pan Michal Nusko, kterého si mnozí budou pamatovat z pivovaru Bašta, či Pivolodi. Varna je dvounádobová, o objemu 5 hl. Otevřenou spilku pivovar nemá, pivo kvasí ve dvou CKT po 10 hl, ležáckých tanků je celkem 8 po 10 hl. K tomu pak jsou ve sklepě ještě 3 tanky přetlačné po 5 hl. Technologii dodala firma Strojtep Jeřišno, o automatizaci se pak postarala firma OK Control Humpolec.

Kvasné tanky
Kvasné tanky

Slad odebírá pivovar od německé firmy IREX, ležáky jsou chmelené Sládkem a ŽPČ, svrchně kvašená piva pak zahraničními chmely. Používané kvasnice jsou z pivovaru Bernard. Na čepu jsou stálá tři místní piva - 11° ležák, 10° Ale a jeden speciál. V současné době je to 15° IPA, single hop s americkou odrůdou Comet. A vlastně ještě jedno vlastní pivo bylo na čepu - Bubenečský ležák experimentál, zakvašený německými kvasnicemi. K tomu pak ještě 2-3 piva z jiných pivovarů.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Ležák je slušné pivo, vybízející k dalšímu napití. Ostatně k němu se ještě dostaneme. Ale se stal mým favoritem, krásně vyvážené pivo. A oproti návštěvě minulé je už i ta IPA doladěná. Experimentál mi příliš nechutnal, německé kvasnice způsobily, že pivo ve vůni připomíná německé pšenice. Ale prý své konzumenty už má.

Sortiment
Sortiment

A co ten "klasický" ležák? Ten se umístil na 1. místě mezi pražskými ležáky z minipivovarů v degustaci První Pivní Extraligy a získal titul Král Prahy 2018. Soutěžilo celkem 30 pivovarů, z nichž 9 postoupilo do finále.

V současné době pivovar neláhvuje, do budoucna se počítá s plněním do PET láhví. Pro sběratele jsou k zakoupení tácky a logované sklo. Otvírací doba je denně od 16 hodin, v neděli od 18 hod. A v létě se můžete těšit na posezení na zahrádce.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3286x] [11. únor 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI