Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Představení pivovaru Chotoviny

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Představení pivovaru Chotoviny

Představení pivovaru Chotoviny [p]

Minipivovar Chotoviny, plným názvem Mayzus Breweries Company s.r.o., byl založen v roce 2011 majitelem chotovinského zámku panem Sergejem Mayzusem. Po první ostré várce, kterou byly začátkem roku 2011 zásobeny všechny místní hospody, přišlo před druhou várkou skoro roční zdržení vinou byrokratických průtahů při jednáních se zainteresovanými úřady. Od roku 2012 jede pivovárek naplno.

Sládkem pivovaru je Petr Adámek, který na zámku pracoval jako hlavní správce a který zřízení pivovaru dostal tehdy na starosti. K dispozici měl prostor velikosti větší garáže a volnou ruku. Na stavbě pivovaru se Petr nakonec domluvil s firmou Mini Brewery System z Prostějova a garanta mu v začátcích dělal pan Vladimír Černohorský, který ho během zkušebních várek po různých pivovarech v ČR a v Rakousku kompletně zasvětil do tajů výroby piva, od výběru surovin a tvorby receptur přes používání technologií až po nutný marketing. Později si Petr k získané praxi doplnil i znalosti teoretické vystudováním oboru na Podskalské.

Park
Park

Pivovar disponuje měděnou varnou objemu 3 hl, ve sklepě se nachází 9 CKT objemu 6 hl, roční výstav se blíží hodnotě 300 hl. Vaří se piva spodně i svrchně kvašená – do stálého sortimentu patří Chotovinský ležák (EPM 12 / EBC 14 / IBU 33 – slad humnový Ferdinand, chmel ŽPČ + Premiant), Chotovinský Vienna Spezial Lager „1913“ (EPM 13 / EBC 33 / IBU 22 – slady vídeňský + mnichovský, chmely Hallertauer) a Chotovinská IPA (EPM 17 / EBC 20 / IBU 54 – slady humnový Ferdinand + Caramber + Melanoid, chmely Citra + Cascade).

Varna
Varna

Škála svrchně kvašených piv čítá mnoho druhů – od lehkých letních sigle hop ejlů přes různé typy APA, IPA až po „těžké“ Imperial IPA. Petr se nebojí experimentovat s chmely, velmi rád zkouší nové odrůdy, které se sotva objevily v české distribuci, a sám musím uznat, že mu z toho většinou vyjde výborné pivo (ta malá část, která mi nechutnala, je ale způsobena charakterem samotného chmelu, ne všechny odrůdy se staly mými oblíbenými). Před časem navázal spolupráci s pražskou pivnicí Dno Pytle, pro kterou vaří mnoho piv na zakázku.

Sklep
Sklep

O kvalitě jeho piv ostatně svědčí i celá škála různých ocenění, vč. několika Zlatých, Stříbrných a Bronzových pivních pečetí z Reprezentačních slavností piva napřed v Táboře a později v Českých Budějovicích (nejen já právě tyto degustační orgie považuju za nejprestižnější v ČR), příp. i pozvání ke společnému vaření s pivovarem Zichovec, z čehož nedávno vznikl výborný session IPA Vibes. Za největší úspěchy lze považovat Zlatou pečeť za vynikající stout, který vyhrál dokonce 2 roky po sobě, a celkové vítězství v roce 2017 za Vienna Lager „1913“.

Diplomy
Diplomy

Nezbývá než popřát pivovaru, který jako první rozbouřil velmi stojaté pivní vody v okrese Tábor, nejen další úspěchy na profesionálních degustačních soutěžích, ale hlavně mnoho spokojených konzumentů z řad milovníků chuťové variability :)

Co se týče možnosti, kde se s chotovinským pivem seznámit, ve stálé nabídce je pivo Vienna Lager v hotelu Gold v Chotovinách, v Táboře lze chotovinské potkat v AUX café ve Střelnici a v Praze se krom zmíněné pivnice Dno Pytle zavážejí občas např. Kulový blesk, Tramway, Slovanská lípa, Vodouch, BeerGeek…

Aktuální info o akcích a místech, kde se lze s chotovinským pivem potkat, lze najít na Facebooku (Pivovar Mayzus Chotoviny ).


Zdroj informací: Petr Adámek – sládek a web http://www.pivovarchotoviny.cz



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 3274x] [4. červen 2018]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

pondělí, 4. červen 2018
22:51

jiri.kana

Ač Jihočech, k chotovinskému se dostávám zřídka. Většinou to končívá pocitem, že tamní autor fakt umí.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI