Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

SUP sem, SUP tam…

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

SUP sem, SUP tam…

SUP sem, SUP tam… [p1752]

...nám už je to všechno jedno, nám už je to fuk… zpívá se ve známé písničce. Ovšem výše zmiňovaný SUP by nám, milovníkům dobrého piva, být fuk neměl. Pražáci už jistě vědí, o čem je řeč, ti vzdálenější asi také tuší, že se o ptáka jednat nebude. Koncem února rozmnožil počet minipivovarů v Praze Pivovar U Supa . Nachází se v Celetné ulici, v historickém (původně gotickém) domě U zlatého supa ze 14. století a údajně má být nejstarším pivovarem s hostincem v Praze, s kořeny sahajícími až do 15. století.

Dům U Supa
Dům U Supa

Bývala zde sladovna a proslulý pivovar, jež zásoboval pivem celou tehdejší Prahu. Dům patří od 2. poloviny 18. století Univerzitě Karlově, současná podoba pochází z počátku století devatenáctého (1804), kdy objekt sloužil jako továrna na bižuterii. Od roku 1861 zde sídlila známá tiskárna Mercy. V roce 1945 dům vyhořel, poté byl obnoven. Poslední rekonstrukci v roce 2016 provedla společnost La Gare Restaurants, která provozuje stejnojmennou restauraci i výše zmíněný pivovar. A abych nezapomněla, ten sup – pták tam opravdu je, ne sice živý, ale jako pískovcová plastika na kašně v nádvoří domu.

Výčep a varna
Výčep a varna

Mnohem zajímavější než sup, je ale unikátní varna, o objemu 500 litrů, která padne do oka návštěvníkovi hned při vstupu do restaurace. Jedna z jejích dvou nádob je totiž prosklená a umožňuje hostům sledovat část varného procesu. Výrobcem je německá firma J.Albrecht a toto unikátní zařízení nenajdete nikde jinde v Čechách a v Evropě pouze na několika místech (4x v Polsku a další v Německu).

Učitel a žák (v pozadí probíhá chmelovar)
Učitel a žák (v pozadí probíhá chmelovar)

Dodavatelem kompletní technologie minipivovaru jsou Pacovské strojírny. V klenutém sklepě jsou umístěny CKT, sloužící jak ke kvašení, tak jako ležácké tanky. Je jich celkem 12 (3x 1000 l a 9x 500 l) a 3 přetlačné. Celý prostor je jimi doslova našlapaný a to se musí ještě pivovar dělit o sklepy s kuchyní. Objekt je památkově chráněný, takže nějaké rozšiřování prostoru nepadá v úvahu. Ostatně, stejně jsou na tom další pražské minipivovary, nacházející se v památkové zóně.

Sklep
Sklep

Trochu teď sice odbočím od Supa, ale v památkové zóně i u piva zůstaneme. Když jsem začátkem loňského roku psala o pivovaru U Fleků a jeho sládkovi, tehdy po mnoha desetiletích tam končícím, uvedla jsem větu: “pan Ivan Chramosil odchází na odpočinek (jak dlouho to ovšem vydrží?)“. A jsme zpátky U Supa – věhlasný emeritní sládek doma v důchodu dlouho nevydržel a najdeme jej právě zde. Sice toho na sebe moc nepoví, ale domnívám se, že jej zlákala k návratu právě ta unikátní varna. Ostatně, což sám tentokrát prozradil, místo mu není neznámé, vrací se po mnoha letech „na místo činu.“ V roce 1962 sem totiž chodil za krásnými kuchařinkami, jeho spolužačkami.

Výčep
Výčep

U Supa ovšem není sám, má tady pomocníka, kterého zaučuje - pana Martina Melzra. Mnozí si jej budou určitě pamatovat z Krásné Lípy, či jeho posledního působiště U Medvídků. S oběma pány sedím u „světlého SUPA“, vynikajícího ležáku (já vím, je to nošení dříví do lesa, chválit piva páně Chramosila) s vyšší hořkostí, plnou chutí a jemným chmelovým aroma, který je tady na čepu.

Ležák u Supa
Ležák u Supa

Ve sklepě zraje ještě tmavá čtrnáctka SUP, pivo s lehkou karamelovou sladkostí v kombinaci s plnou chutí sladu a chmelovou hořkostí. Během popíjení sleduji chmelovar ve skleněné nádobě a dozvídám se další údaje z „pivovarské kuchyně“. Slad odebírá pivovar ze sladovny pivovaru Ferdinand, specielní pak od firmy Weyermann. Chmelí se výhradně ŽPČ. Veškerá produkce jsou spodně kvašená piva, vařená na jeden rmut.

Suvenýry
Suvenýry

První várka proběhla 6. ledna a v současné době se vaří 2-3x týdně. Ovšem vzhledem k zájmu návštěvníků (restaurace je prý denně zaplněná) asi ta frekvence vzroste, tedy až do naplnění kapacity CKT. Prostory opravdu nelze rozšiřovat. A pokud se do těch omezených prostor vměstná i plnička láhví, bude i láhvové pivo na prodej.

Děkuji za milé přijetí a Dej Bůh štěstí!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4158x] [21. březen 2017]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Švihlík Václav

středa, 22. březen 2017
10:05

Takovýho podmíráka, co sem tam dostal, bych nepřál ani internetovým trollům. Nechápu to, ceny nemaj zrovna lidové, proč musej ještě okrádat na samotném pivu :(


napsal(a): Švihlík Václav [Odpovědět]

Pandrhola

středa, 22. březen 2017
12:16

napsal(a): Pandrhola [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:48


posted by: Inzerce

Švihlík Václav

středa, 22. březen 2017
15:01

Pandrhola: Z Vámi zadaného odkazu jsem se mimo jiné dozvěděl, že dělám oslavy na své chalupě. K tomu bych chtěl říct, že na rozdíl od zbraní jsem nikdy žádnou chalupu neměl a nemám, tak nevím, jak na to ten pisálek přišel. Oslavy vůbec nějak moc nepořádám, krom narozenin nebo Vánoc, to dělám u kamaráda, kterej má minipivovar U Stočesů, to už je sranda ve vlaku, když jedu se svými věrnými lidmi z Prahy do Rokycan.


napsal(a): Švihlík Václav [Odpovědět]

Lojza

pátek, 24. březen 2017
12:25

Švihlík Václav: ...\"se svými věrnými!.... :-) :-) :-)


napsal(a): Lojza [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 21. březen 2017
21:57

Dwarf

pivo mi chutnalo... cena se mi líbila méně...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI