Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sázka na čtyři tutovky: 1. Dobruška a 2. Rychnov

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Sázka na čtyři tutovky: 1. Dobruška a 2. Rychnov

Sázka na čtyři tutovky: 1. Dobruška a 2. Rychnov [p204][p538]

Namlsáni úspěšným jarním zájezdem Klubu sběratelů pivovarských suvenýrů Praha do kraje severočeského, zamířili 3. října pivamilovní a dobrého piva chtiví účastnici pro změnu do kraje východočeského. Na pořadu, jak již sám název napovídá, byly čtyři „tutovky“, čtyři minipivovary s dobrou pověstí i dobrým pivem. Ovšem sázka je sázka a jak to tak v životě chodí, ne vždy ta tutovka vyjde. Vedoucí zájezdu Pechi vybral jeden větší a 3 malé pivovary. Zejména proto, že se všemi pivy měl doposud převážně výborné zkušenosti. Proto vsadil na tyto "tutovky", aby si každý přišel na své.

Pivovar v Dobrušce
Pivovar v Dobrušce

Po ranním odjezdu z Prahy a zastávce v Hradci Králové pro kolegy z tamního regionu dorážíme po 10 hodině do Dobrušky . Tady se nás ujímá sládek, pan Václav Kovařík, a spolu s ním se noříme do útrob sladovny a posléze samotného pivovaru. Pro ty, kteří zde ještě nebyli, krátce nastíní historii pivovaru. Novodobá historie se sice píše od roku 2002, ale původnímu pivovaru je již téměř 150 let. Ve sladovně se v tuto dobu ještě nesladuje, tak jenom procházíme jejími prostory a zároveň se dozvídáme, že se zde vyrábí pouze český slad.

Náš průvodce na sladovně
Náš průvodce na sladovně

Část sladu odebírá pivovar v Rychnově nad Kněžnou a též Veselka v Litomyšli. Převážná většina je však určena pro vlastní spotřebu. V období, kdy se na humnech nesladuje, je zde instalována výstavka historických pivovarských artefaktů - od cedulí, přes sudy, sklenice, až po stáčecí zařízení.

Ze sladovny se přesunujeme do pivovaru. Měděná dvounádobová varna, jakož i zcezovačka jsou původní, z roku 1936, byť v pivovaru proběhla částečná rekonstrukce v roce 1991 (z té doby je např. vířivka, do tohoto roku zde byly štoky, které už, bohužel, odvál čas).

Na varně
Na varně

Varna je 50 hl (v praxi prý až 60 hl), slad používají, pochopitelně, vlastní, chmelí se Sládkem a ŽPČ 3x ve formě granulí. Spilku tvoří 2 ležaté tanky po 113 hl. Ležácké tanky jsou jak původní, tak i nové, nerezové: 5x 10 hl, 2x 100 hl a 3x 113 hl. Exkurzi zakončujeme v malé sklepní restauraci, kde nás vítá i majitel pivovaru, pan Milan Vedra a samozřejmě ochutnáváme i zdejší vynikající pivo. K tomu musím dodat, že zatímco převážná část účastníků zájezdu se věnuje degustaci, pár zvědavých jedinců (vč. mne) doslova „ukecalo“ sládka a ten nás vede do prostor, kam se běžně exkurze nevodí, do míst, kde je umístěn historický (a bohudík památkově chráněný) šrotovník.

Ležácké tanky nové
Ležácké tanky nové

Díky za to pane sládku. Ano, návštěvu dobrušského pivovaru vřele doporučujeme. Duši potěší historická sladovna, nádherná varna a sklep, chuťové buňky se radostí tetelí nad pivy, které jsme ochutnali z ležáckých tanků. A sice, světlou 12° Rampušák, polotmavou 13° Muderlant a světlou 15° F. L. Věk. Ta piva, to byla prostě lahoda. Pivovar Dobruška nastavil pomyslnou laťku proklatě vysoko. Tak tato, první, tutovka vyšla.

Historický šrotovník
Historický šrotovník

Po skvělých zážitcích z Dobrušky míříme do Rychnova nad Kněžnou , kde máme kromě prohlídky pivovaru domluvený oběd (mimochodem vynikající). Ujímá se nás ochotný průvodce pan Luboš Kalous, který dobře zná historii zdejšího pivovaru a umí o ní poutavě vyprávět. Tím ovšem zdejší čtenářstvo nebudeme zatěžovat, kdo chce, ten si do Rychnova může zajet, nebo se podívat na stránky pivovaru. Kromě prohlídky pivovaru tu nabízejí i exkurzi do palírny, ta by ovšem mohla některé jedince rychle odrovnat, takže ji vynecháváme.

Pivovar v Rychnově nad Kněžnou
Pivovar v Rychnově nad Kněžnou

K pivům - ochutnali jsme světlou desítku Zilvara, polotmavou jedenáctku Kaštana a světlou klasiku dvanáctku Kněžnu. Piva hodnotí Pechi sám za sebe: „Nikomu tento názor nevnucuji ani v nejmenším nechci urazit zdejší pivovarské. Vážím si jejich práce a vím, kolik úsilí stojí uvařit dobré pivo. Tedy k pivům: 10° prázdná, žádný důvod dát si další nebyl; 11° polotmavá - průměr nebo lehký podprůměr; 12° Kněžna dobrá, tu jsem pak zvolil k obědu.

Posezení na zahrádce
Posezení na zahrádce

To, že mě tentokrát Rychnov trochu zklamal, bylo asi zaviněno kratším ležením piva v letních měsících. Dozvěděli jsme se, že pivo leží jen týden(!). Velká škoda, kapacita je malá, to je jasné. Proč se ale nevydat cestou např. pivovaru Chudenice, který taky nestíhá a hlavně ví, že nebude mít v létě dost svého piva a vypomůže si koutskou desítkou? Proč by v Rychnově nemohli mít na přítoči desítku třeba Rebela, Hlinsko nebo Náchod a zvětšit tak místo pro svoji dvanáctku?“ Tak tady tutovka tak napůl.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4673x] [14. říjen 2015]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI