Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V chrámu U Orloje

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V chrámu U Orloje

V chrámu U Orloje [p854]

Žatec je znám především jako srdce světově vyhlášené chmelové oblasti. Zdejší poloraný červeňák je snad nejaromatičtější ze všech chmelů a také je patřičně drahý. Chmelařství samozřejmě patří k pivovarnictví, nicméně mne vždy více lákal výsledný produkt pivo - slad a chmel raději přenechám našim zemědělcům :) Vždy, kdy se ale dostanu do nějaké chmelařské oblasti, nadchnou mne kostry chmelnic a na Žatecku typická "červená" půda. V dnešních dnech je již zelené zlato sklizeno a Vy se můžete v klidu vydat do Žatce, kde se jistě něco zajímavého o chmelu dozvíte...

Podzimní chmelnice
Podzimní chmelnice

Pamatuju se na svou první návštěvu Žatce, kdy byl pro mne svátek pít pivo z místního pivovaru, které bylo u nás na Plzeňsku naprosto nedostupné. Od té doby ale uplynulo hodně vody v Ohři i v Úslavě a zlatavý mok ze Žateckého pivovaru je pro mne běžně dostupný a patří k nejprodávanějším v mé prodejně.

O projektu Chrám chmele a piva jsem toho zaslechl nemálo. Nějak zvláště mne to nebralo, nějací homopulové a jak jsem psal chmelařství mne zas tak nebere. Pracovní povinnosti mne zavedly do Žatce a já navštívil chmelový komplex poprvé, ale bohužel jen na skok. Celý areál mne vyloženě na první pohled vizuálně nadchnul.

Pivní maják
Pivní maják

Protože mám asi 10 minut, zaskakuji jen do místní restaurace s minipivovarem, kde si nechávám natočit dvě PETky - Chmelový ležák 12 a Žatecký Samec 11, jejichž obsah zdá se být velmi pitelný. Minipivovar se zove U Orloje a chmelový, jak jinak, orloj potkáte po cestě do restaurace. Celý areál je postaven za peníze evropských daňových poplatníků. Osobně celému systému dotací z EU, a vlastně jakýmkoliv dotacím, nefandím, nicméně tady je alespoň vidět kus práce a ne jen promrhané či rozkradené prostředky.

Žatecký orloj
Žatecký orloj

Hned týden na to se opět dostávám do Žatce a tentokráte mi to vychází časově přesně na oběd. Není jiná možnost, než zajít k Orloji. Jsem řidič, takže k pití musím volit mezi třemi druhy točené limonády - Kofola, malinová a pomerančová. Bohužel o původu obou ovocných obsluha nic neví, beru tedy za vděk první nabízenou možností. Řeknu Vám, že je to docela utrpení pít v minipivovaru limonádu :( Ale samozřejmě mám v plánu PETku na doma :) K jídlu dávám jednu z hotovek, které jsou za velmi příjemnou cenu. Bohužel tomu odpovídá i provedení. Příště budu raději volit ze stálého jídelníčku.

Restaurant a pivovar U Orloje
Restaurant a pivovar U Orloje

Pivovar U Orloje nepotkáte prakticky na žádných pivních slavnostech, dotační podmínky jim nedovolují žádnou propagaci a prodej jinam. Proto také veškerá balení piva koupíte za jednotnou cenu 30,- Kč. K dispozici jsou PET o objemu 1,0l, 3,0l (tu volím já dnes plnou dvanáctky), 5,0l a 20l petainer. Za tuhle cenu jsou však piva v další distribuci prakticky neprodejná. Samozřejmě je ale dobře, že ze svých cest můžete dovézt tekutý suvenýr. Musím však upozornit, že PET lahve (snad krom petaineru) jsou plněné přímo z pípy, tedy žádné dlouhé skladování :(

Pan sládek ve svém království
Pan sládek ve svém království

Varné nádoby jsou součástí restaurace. Mám štěstí, "pan starý" je na svém místě. Žádám jej o možnost nahlédnout za dveře, kde se nachází další technologie. Žádný problém! Sládkuje zde pan Procházka, bývalý sládek z Loun - pivovaru, který uzavřel nadnárodní Heineken. Pro minipivovar je jen dobře, když se ke kormidlu dostane člověk ze zkušenostmi. Dle výrobních štítků je celý pivovárek dodávkou Pacovských strojíren. Vstupujeme do "sklepa", který je na úrovni restaurace. Jako spilka slouží dva uzavřené tanky, ležáckých je zde podstatně více.

Spilka
Spilka
Ležácké tanky
Ležácké tanky

Pivo je podáváno jen v místní restauraci samozřejmě v nefiltrovaném a nepasterovaném provedení. Filtrem pivovárek sice disponuje, ale není potřeba jej využívat. S panem sládkem by se povídalo, ale je čas odebrat se k domovu. Zakoupenou trojlitrovku rozliju kamarádům a nikdo nemá výhrady. Až se dostanete do Žatce, určitě si nenechte ujít návštěvu Chrámu chmele a piva a hlavně místní restaurace s minipivovárkem.

Střípky z Chrámu
Střípky z Chrámu

Myslím, ale že nejlepší bude si vyhradit na návštěvu Žatce celý den a užít si všechna chmelová a pivní lákadla, co tento Chrám poskytuje. Já to tak určitě udělám...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7948x] [10. listopad 2013]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Pivní turista

pondělí, 11. listopad 2013
19:19

Byl jsem U Orolje na meníčko cca dva měsíce zpátky a pochutnal jsem si. Porce akorát, rozhodně jsem neměl málo a kvalita výborná. Mínus vidím jen v absenci čepovaného nealka piva, snad někdy v budoucnu :)


napsal(a): Pivní turista (urbanek(a)pivnituristika.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI