Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dva pivovary zvýšily výstav

Co se píše o pivovarech a pivu


Dva pivovary zvýšily výstav

[sobota, 16. duben 2005]

Ze čtyř pivovarů v Královéhradeckém kraji vykázaly loni růst výstavu pivovary v Náchodě a nedalekém Broumově. Naopak pivovary v Trutnově a Nové Pace na Jičínsku zaznamenaly mírné poklesy, a na loňském růstu celého českého pivovarnictví o více než jedno procento se tak nepodílely.

Pivovar Náchod, který je největším producentem piva v Královéhradeckém kraji, loni zvedl výstav o více než dvě procenta na 143 915 hektolitrů. "Dařilo se nám zejména zvyšovat odbyt speciálních piv a také jsme posílili export," řekl vedoucí marketingu pivovaru František Meduna. Dodal, že největší nárůst, o čtvrtinu, zaznamenalo nealkoholické pivo, jehož je náchodský pivovar po nošovickém Radegastu druhým největším výrobcem v republice.

Růst výstavu o 43 procent na 19 360 hektolitrů loni vykázal i nejmenší pivovar v kraji v Broumově. "Podařilo se nám dostat do řetězců Tesco a Konzum Ústí nad Orlicí, a to zejména s novým osmistupňovým pivem," řekl ekonom pivovaru Karel Krejčí. Nového nízkostupňového piva pod značkami Převor a Novic podnik loni vyrobil téměř 6000 hektolitrů.

Naopak trutnovskému pivovaru Krakonoš loni klesl prodej piva o šest procent na 107 900 hektolitrů. Hlavním důvodem snížení prodeje byl výpadek dodávek cisternového piva, kterého pivovar ročně prodával od 3000 do 6000 hektolitrů. "Odbyt lahvového a sudového piva zůstal loni téměř stejný," řekl jednatel pivovaru Karel Janko.

O čtyři procenta na 46 000 hektolitrů klesl loni výstav Pivovaru Nová Paka. Pokles firma přičetla sílícímu tlaku velkých pivovarů na regionálním trhu. Naopak se pivovaru dařilo v exportu, který zvedl o tři procenta na 14 750 hektolitrů. Právě v dalším posilování exportu vidí pivovar perspektivu svého růstu. "Letos bychom se chtěli ve vývozu dostat na úroveň 16 000 hektolitrů," uvedl ředitel pivovaru Jaromír Bulko.

Všechny čtyři pivovary v kraji nehrají na celostátním trhu významnější roli. V celé zemi loni výroba piva činila 18,75 milionu hektolitrů a pivovary v Hradeckém kraji se na ní s celkovým výstavem 317 200 hektolitrů podílely necelými dvěma procenty. (Mojenoviny)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI