Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Minipivovar Novosad (Harrachov)


Minipivovar Novosad (Harrachov)

Minipivovar Novosad (Harrachov) [p193]

Zpráva č. 17 o stavu pivovarnictví v Čechách

Vážení čtenáři, milí milovníci piva,

Tak se píše 1.1.2009 a já sedám za klávesnici, abych Vám zase něco napsal z pivovarského prostředí. Nejdříve Vám všem ovšem popřeji mnoho úspěchů a hlavně pevné zdraví. Budete-li ho mít, máte v podstatě vše! Také Vám přeji bohatou pěnu. Richardu Chodorovi přeji, ať mu tato webová stránka běží.

Všude okolo nás teď slyšíme slovo krize. Ale já jí nikde nevidím! Alespoň přecpané sváteční popelnice v naší ulici tomu vůbec nenasvědčují. Krize vypadá přeci jinak. Krizi si představuji tak, že lidé budou stát na ulici frontu na polévku… Tak jak tomu bylo za krize v Americe v 1930. Ta současná krize je umělá, a je to taková krize-nekrize. Je způsobena hlavně spekulanty a lidmi, kteří trpí zrůdnou představou: totiž tím, že i když na něco nemají, tak si na to mohou půjčit.

No nic. Já myslím, že pivovarnictví v krizi není. Dobré pivo si dáme, i když je hlouběji do kapsy. Navíc vím minimálně o 5-6 nových minipivovarech, které by měly v tomto novém roce vzniknout. Dejte nám pokoj s krizí, pivo jede!

Sklárna a minipivovar Harrachov
Sklárna a minipivovar Harrachov

Tentokrát zavítáme do Krkonoš. Tam jsme spolu ještě nebyli. Kdo by nevěděl, kde je největší skokanský můstek v Čechách! Tak tam, pod mamutem, najdete jeden z dobrých a zajímavých minipivovarů. Oficiální obchodní název zní ale trochu krkolomně a sáhodlouze: Sklárna a minipivovar Novosad & Syn Harrachov s.r.o. CZECH REPUBLIC. Mají tam těch činností trochu více než jen vaření piva. Viz dále. Ale zvládají to dobře. Tak vítejte.

Pivní schéma
Pivní schéma

A můžete se, než vstoupíte do pivovaru samotného, hned i názorně poučit na zdejším nástěnném jasném a srozumitelném schématu, jak se to pivo vlastně dělá a dělat má. Následujte šipky a jeďte po nich až do doby, než skončíte na WC a ulevíte si. Tomu porozumí snad každý.

Sládek, pan Soukup
Sládek, pan Soukup

Ujímá se nás sládek pivovaru, pan Libor Soukup. Je to mladý, 26 letý muž, v oboru nevyučený. Spadnul do toho náhodou. Budu-li upřímný, bál jsem se ze začátku, že nás tak trochu odbude. Jak první zdání může klamat! Poté, co poznal, že mě a kolegy pivo skutečně baví, nechtěl nás pustit domů. Prošli jsem si s ním celý objekt a dostalo se nám více než kompletního výkladu a prohlídky. A dobré ochutnávky také. Díky!

Pivní lázně
Pivní lázně

Jen od pivních lázní neměl zrovna klíče, tak jsme tam nebyli. Celý objekt sklárny, pivovaru a restaurace je značně rozlehlý, ani nevím čím začít. Ale vezměme to tak, jak to běží a leží, od varny. Ta stojí v rohu restaurace, takže hosté mohou sledovat, jak se pivo vaří. Je to velký 1 200 litrový poměděný kotel. Jako všude jinde. Je na pěkném stupínku, takže můžete přehledně sledovat, co se děje v hospodě.

Varna
Varna

Líbilo se mi tam nahoře, cítil jsem se tak trochu jak na kapitánském můstku. Však taky sládek kapitánem je! I když není tak vidět. První a zkušební várka se uvařila dne 23.11.2001, ale v tu dobu ještě nebylo vše zkolaudováno, takže jako rok zahájení provozu a vaření počítejme raději rok 2002.

Restaurace
Restaurace

Restaurace je umístěna v prvním patře, je rozlehlá a vkusně zařízena ve světlém dřevě. Dovnitř se vmístí 180 hostů. Najíte se, napijete se … a bude-li obsluha jen o trochu vlídnější a usměvavější, můžeme říci, že to nemá chybu.

Z restaurace vedou i dveře na dlouhou ocelovou pavlač se zábradlím, z které je možno sledovat skláře u pece. A řeknu Vám: jen kvůli tomu se vyplatí sem zajet. Kdo to ještě neviděl, neuvěří. To je úplný koncert! Tomu říkám „kraft“ neboli fortel! Jeden strká tyč s křemelinovou hmotou na konci do pece, pak fouká a rychle tvaruje sklínku, druhý už v tu dobu dělá stopku té sklenice, třetí dělá kulatou placatou podstavu pro tu sklenici. A vše je jak živé, roztavené a rudé, kroutí se to, jak gumový had … a oni to foukáním ochlazují, nebo naopak přihřívají, stříhají to sklo normálně nůžkami, jako když ustřihnete špagetu, a ještě žhavé to lepí jedno k druhému … no paráda.

Skláři u pece
Skláři u pece

Většinu toho dělají na export do USA. K tomu pijí místní Huťskou 8°. Krásné povolání. Nemohl jsem se od toho odlepit. Člověk, když to vidí, uvědomí si, že on sám osobně skoro nic neumí. Alespoň manuálně. Ale na druhou stranu, bodejť by to neuměli, vždyť už to zde dělají 296 let! A my nejsme skláři, ale pivaři, tak jděme raději níže! Tam, kde se dělá pivo … sklenička je krásná věc, že, ale jen když na ní je bílá čepice…

Tanky
Tanky

V pivovarském „sklepě“ to vypadá asi tak, jak to vidíte na přiložené fotografii výše. Není to sklep v pravém slova smyslu, jeho podlaha totiž koresponduje úrovní s přilehlou asfaltovou příjezdní cestou. Najdeme zde 3 kvasné tanky, 11 ležáckých tanků a 6 přetlačných. Vše v nerezu a vše „made in“ ZVU a.s. Hradec Králové. Pro kvasnice si jezdí do Vratislavic a voda jim na pivo teče sama pěkně samospádem z Bílého vrchu. A prý pěkně v jilmovém korýtku! Pro úplnost, v roce 2008 se výstav odhaduje na 2000 hektolitrů. To víte, skláři mají žížu! Jen si zkuste pracovat v takovém vedru…

Franta
Franta

A pan Soukup vypráví a vypráví, je vidět že ho to baví. A to je přesně základ toho, aby věci dělal dobře. A on je dělá. Jeho pivo je dobré! A s pěknou pěnou. Vaří tři základní standardní piva: světlou Huťskou 8 , světlou 12 Františkův Ležák a černou 13 Čertovské pivo (Čerťák). A když je nálada, chuť a nějaké to zajímavé výročí, uvaří se speciály. Občas a zřídka. Co se uvaří, se vypije nahoře v hospodě nebo se naláhvuje. Žádná jiná hospoda v okolí ani jinde toto pivo netočí.

Pivo v lahvi
Pivo v lahvi

Pokud si chcete vzít pivo s sebou, kupte si ho na vrátnici v 0,75 litrové plastové láhvi za 30 Kč. Byli jsme taktně upozorněni, že to samé v restauraci je o 4 Kč dražší. Díky. Nebo si můžete koupit Františkův ležák v 3 litrové plastové PET láhvi. Na nějakou party. Že by mělo snad někdy dojít, nehrozí. Zásoby a kapacita je velká.

Pivo na skladě
Pivo na skladě

Udělají Vám i pěkný kartonek čtyř piv s sebou. Je na něm i 23 dobrých rad, proč dávat pivu přednost před ženou. Což je zajímavé srovnání, že? Věc a tvor. Moc to nechápu. Já osobně mám ženské docela rád … silácké řeči tohoto stylu mi nějak nejedou. Nevidím důvod, proč třeba nedávat přednost oběma! Ale jako vtip dost dobrý…

Sudy
Sudy

Technické shrnutí? Ti, co jim pivo chutná, nepřijdou zkrátka. Sběratelská část pivařů také ne, ale jste ve sklárně, počítejte, že vše bude ve skle! Nejen pivo. Podtácky i popelníky. Sklenice samosebou ... haha. Vše je možné zakoupit na vrátnici sklárny. Taktéž pivo v petkách. Budete-li mít štěstí a pan sládek bude dobře naladěn a zastihnete ho, dá Vám jistě rád i několik pivních etiket do sbírky.

Brusič skla
Brusič skla

K nám se choval velmi velmi vstřícně, snad jako nikdo jiný jinde. Za což mu ještě jednou zde děkuji. Měli jsme i to štěstí, že nám ukázal nejen brusírnu skla, kde i přesto, že byla sobota seděl jeden brusič a předváděl nám nejen, co je to opravdu poctivé řemeslo, ale i velmi starou funkční a pracující Francoisovu turbínu vzadu za pivovarem, která zásobuje elektrikou sklárnu.

Vodní turbina
Vodní turbina

Navíc si kladu otázku, kdy budu mít ještě v životě další příležitost si osobně potěžkat broušenou vázu v ceně 35 000 Kč. Byla těžká a kdybych ji upustil, myslím, že dodnes v Harrachově myju nádobí, drhnu rejžákem podlahu a navaluji sudy.

Broušená váza
Broušená váza

A to není zdaleka vše. Je toho zde více. Jako návštěvník se můžete podívat do Muzea skla a nebo se vykoupat ve zmíněné pivní lázni. Vše podrobně najdete na webu Sklárny a minipivovaru. Jo jo, pan majitel Judr. František Novosad nezahálí a přichází stále s novými nápady. Jsem jen zvědavý, s čím přijde příště. Přeji tomuto podniku světlé zítřky. Navštivte ho, máte-li cestu kolem.

CzechBeerMan v Harrachově
CzechBeerMan v Harrachově

Já nelitoval. Bůh nám přál a bylo krásné slunečné počasí. Takové v Krkonoších vynikne dvojnásob. Navíc z Harrachova je to jen nějakých 8 km do polské Szklarske Poreby. To je takové menší městečko-vesnička hned za hranicemi. Budete mít ještě takový mezinárodní výlet. A dáte si Bigos nebo Golobki. Že nevíte, co to je? Ale jděte! Honem to napravte…


Logo CBM
S pozdravem a úctou
Váš Libor Vojáček alias CzechBeerMan
pivní reportér a sběratel
Teplice
Album vypitých piv
Album pivních suvenýrů


[Libor Vojáček] [Zobrazeno 12088x] [4. leden 2009]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jozef

pondělí, 8. listopad 2010
13:00

Dobrý deň,prosím Vás kde sa dá kúpiť Vaše pivo na Slovensku?


napsal(a): Jozef [Odpovědět]

Sarah

pondělí, 20. září 2010
22:37

S některými lidmi lomcuje zaujatost, až to práská dveřma. Nebo komplex?


napsal(a): Sarah (zaba(a)mail.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:40


posted by: Inzerce

sv.Václav-Karlovy Vary

neděle, 22. listopad 2009
15:24

Byly doby, kdy jsme s přáteli zašli na pár kousků za 30Kč za kousek, nyní na podzim však nás zasáhlo nepříjemné překvapení, pivo za 36kč, což již není pro českou kapsu příznivé, to radši zajdeme na Svijany nebo Kozlíka do nekuřáckého "Fošna baru" v Anenském údolí za 20Kč.


napsal(a): sv.Václav-Karlovy Vary (cermak.vaclav(a)seznam.cz) [Odpovědět]

CzechBeerMan

úterý, 3. únor 2009
09:40

CzechBeerMan

Děkuji za kladná hodnocení . Lhal bych kdybych tvrdil že mě to nepotěší. Jsem taky jen obyčejný ješitný muž . Díky.


Kostič

čtvrtek, 29. leden 2009
10:33

Článek je jako procházka růžovým sadem ... Každopádně máme velmi dobrou zkušenost z první poloviny ledna 09. Obluha byla velmi slušná a pokorná, bylo nám doporučeno chutné jídlo - koleno a žebra v marinádě, pivo světlé i černé nemělo chybu, velmi čisté prostředí. Nemáme problém ...


napsal(a): Kostič (kostickosta(a)email.cz) [Odpovědět]

Novák Jan

neděle, 10. květen 2009
10:44

máme stejnou zkušenost jak Kostič, naše poslední návštěva z 5.05., kvalitní obsluha a jídlo, pivo dobré, budume se vracet. Díky


napsal(a): Novák Jan (nov2711(a)seznam.cz) [Odpovědět]

BCH

pondělí, 12. leden 2009
18:39

BCH

Původně jsem bral CzechBeerMana jako exota, to když začal psát na http://www.beers.cz/ zprávy o stavu českém pivovarnictví-v tom smylu, že někdo objevil české minipivovary. Ale postupem času musím uznat, že je dobře, když někdo takto originálně popisuje své dojmy z návštěvy minipivovarů (několik palců nahoru).


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Petr Žalio

pondělí, 12. leden 2009
14:16

Opravdu, ten druhý odstavec, to je unikát !!! :)


napsal(a): Petr Žalio [Odpovědět]

Paja

pondělí, 12. leden 2009
09:08

Paja

Tak jsem to vcera kontroloval a na obsluhu si nemuzu stezovat. Dokonce dovolili hodit si lyze pod stul. PIvo rezane tak jak se jednou probiralo v blogu.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Jiri.J.

úterý, 6. leden 2009
19:14

...nebo Ladislava Jakla (Kýla):-))


napsal(a): Jiri.J. [Odpovědět]

Jiri.J.

úterý, 6. leden 2009
19:12

to Weetek: :-)))


napsal(a): Jiri.J. [Odpovědět]

Weetek

úterý, 6. leden 2009
17:43

Weetek

Článek hodný tradice Českého Pivomuže. Druhý odstaveček jako by psal sám Brouk Pytlík...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

CzechBeerMan

pondělí, 5. leden 2009
07:34

CzechBeerMan

Nezbývá mi než plně souhlasit s Mantasem ...... o té obsluze jsem to chtěl napsat kulantně. Jde o to aby se host cítil opravdu dobře a to v Harrachově bohužel nehrozí. Je to příliš rychlé, velmi málo úsměvů a vlídných slov , příliš na Vás tlačí .... názorný příklad jak obyčejný čísšník dovede pokazit dojem. Uvědomuji si to.


Mantas

neděle, 4. leden 2009
21:14

Mantas

Pil jsem lepší a obsluhu bych nakopal do prdele!


napsal(a): Mantas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI