Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Okřídlený kůň z Brna


Okřídlený kůň z Brna

Okřídlený kůň z Brna [p267]

Již třetím rokem se koncem léta či letos spíše začátkem podzimu vydáváme do Brna na veletrh. Po dvou letech (2007, 2006 ) spojených s žebětínským Richardem jsme letos změnili lokál. Ne že bychom v Žebětíně nebyli spokojeni, to spíše naopak, ale druhý místní minipivovar, kde jsme ještě nebyli a ani jeho mok neochutnali je přece jen velké lákadlo.

Ano, adresa našeho letošního veletržního posezení je jasná: Jakubská 4, Brno. Zde se nachází první minipivovar moravské metropole, který začal vařit pivo značky Pegas již v roce 1992. Pozice pivnice prakticky ve středu města mě donutila k tomu, že jsem si chtěl předem zařídit rezervaci. Použil jsem mailovou formu. Na můj dotaz mi však bylo odpovězeno, že rezervace berou pouze na večeře, ale že se snad nějaké to místo najde. Tak tedy půjdeme na blind.

Pivovar v Jakubské
Pivovar v Jakubské

Trošku bloudíme, cestou potkáváme Zelenou kočku s vývěskou Dalešic, takže náhradní program by asi byl jasný. Naštěstí tu správnou uličku vbrzku nacházíme a už vcházíme do lokálu minipivovarské pivnice. Místo u stolů je, ale na všech vidíme cedulky Rezervace a povětšinou od 18 hodin. Že by si všichni zarezervovali místo na stejnou hodinu? Do šesté hodiny večerní ale ještě nějaký čas zbývá, tak sedáme do zákoutí, odkud je vidět zákulisí varny. Ano měděné varní nádoby se nachází v lokálu pivnice.

Varna je umístěna v pivnici
Varna je umístěna v pivnici

Objednáváme pivo - světlý ležák 12%, ale číšník si dává na čas. On ten okamžik před prvním ochutnáním nového piva je vždycky krásný, ale nesmí být moc dlouhý. A už je to tady, pivo přistává před námi. Ale ten půllitr je nějakej divnej. Všechny standardní ležáky (světlý, tmavý a řezaný) zde totiž točí do skla o netradičním objemu 0,6l. Tedy ani cena 33 Kč za pivo není nijak nadnesená.

Světlý ležák
Světlý ležák

Světlý ležák Pegas bylo pro mě velmi osvěžující pivo příjemné kvasnicové chuti. Další na řadě je tmavý ležák husté karamelo-kávové chuti, že by stout? A už je tu pšenice, to už je do klasického weizen skla 0,5l (28 Kč). Pivo je podáváno s plátkem citronu. Druhou pšenici si poroučím bez citronu, ale není to nějak ono. Zapomněl jsem dodat, že již od druhého piva to do nás číšník docela hrne, že nestačíme ani dopíjet :)

Pšenice s Dwarfem
Pšenice s Dwarfem

Posledním nabízeným pivem je Pegas Gold, světlý speciál 16%, tentokrát točený do 0,4l za 31 Kč. Pivo je to dobré, ale jen na ochutnání. Na celovečerní pití mám jiné favority (světlý ležák a pšenice). Nemusím snad dodávat, že se jedná o piva nefiltrovaná, i když dříve bylo místo Goldu nabízen i filtrovaný Pegas Crystal.

My musíme tramvají
My musíme tramvají

Sice nám nebyla zařízena rezervace kvůli večeřím, ale i tak jsme pojedli. A musím říct, že moc dobře. Ale to už se blíží ona osmnáctá hodina, pivnice je téměř prázdná (tedy alespoň naše zákoutí) a i nám je důrazně připomenuto, že bychom už měli vypadnout. Platíme a zvedáme se, ale je již po šesté a rezervovaní hosté nikde. No snad se dostaví :) Myslím si, že kdybychom nebyli odejiti, zůstali bychom asi mnohem déle. Pivo i prostředí jsou zde opravdu na úrovni a já mohu návštěvu tohoto mini jen doporučit. Pro více info klikněte sem...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 9247x] [12. říjen 2008]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 12] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

tomino

pátek, 31. červenec 2009
07:08

tomino

Včera sem byl "na jedno" na stojáka a světlá dvanáctka je fakt dobrá,pivo ve sklenici krásně kroužkovalo.Jen možná bylo trošku více nasycené...
Ale poslední dobou bych řekl,že se jim daří udržovat dobrou kvalitu :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

jarda

čtvrtek, 5. březen 2009
22:04

Jsem vždycky spokojený s pitím.Akorát pinkgl byl hrozně nepříjemnej, nedostal ani ká. dobrej pivovárek je tady http://www.kamjitnaobed.cz/restaurace?field_mesto_taxonomy_value=9&field_typ_restaurace_value=&vyhledat =


napsal(a): jarda (jardatc79(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
20:59


posted by: Inzerce

brk

pátek, 31. červenec 2009
11:16

to jarda: A kde je ten pivovarek ?


napsal(a): brk [Odpovědět]

umbob

středa, 10. prosinec 2008
22:16

umbob

to Ludwig:No já jsem tam vždycky minimálně s tou medovou 15kou a klasikou 12kou byl spokojen.Obsluha tam bývá rychlá a milá:-)S pšenicí od Richarda mám trochu problém, bo je taková nepšeničná(možná by pan Jobánek vysvětlil)


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Malakin

středa, 10. prosinec 2008
19:13

Malakin

to Ludwig: Pokud bych byl placen z trzby a z toho, co dostanu navic, o to vic bych se snazil byt mily a behat kolem hostu. Jinak ode me nedostal cisnik ani korunu navic. Jestli to ale pochopil nebo ne, tezko rici. Treba si jenom rekne: zase nejakej Cechacek. Priste uz na ne se.. a budu se venovat jenom Nemcum...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Ludwig

středa, 10. prosinec 2008
18:27

Ludwig

to Malakin:
"""
Jinak s obsluhou mám podobné zkušenosti jako Chody. Nezájem střídaný zájmem a naopak. Sice to od další návštěvy neodradí, ale dobrý dojem to nedělá."""
No.. zalezi natom KDO obsluhuje. Jsou tam dobri i mizerni cisnici. Jednu vec vam vsem tady ale prozradim, a to asi nevi nikdo krome me.. ti cisnici tam neberou ""plat"", pouze jen 6% z trzby. K tomu trinkgeld. To dela dalsich xx %, a to neni malo. Ja kdyz nejsem z obsluhou spokojen, nenecham ani halir navic. Tak jednoduchy to je. Bud se ten pinkl nauci slusnymu chovani, nebo at tahne! lidi, co chcou pracovat je vsude dost. Sam jsem 18 let pracoval jako cisnik, takze vim o cem mluvim.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Ludwig

středa, 10. prosinec 2008
13:16

Ludwig

to umbob:
Jaselska, ano.. Dik za opravu!!
O tom Richardovi naproti , to jsem vubec nevedel! Chutove doporucujes?? Zajdu na vyzkouseni.
Richard je sice dobre uvareny pivo, znam osobne toho mladyho sladka, ale "U Richarda" to pivo cepujou tak, ze se me z toho chtelo plakat, tudiz to nechutnalo. Odstaty, odkapany cochtan, atd.. takovyho vycepniho proklet a poslat k certu.. jenze on je to ten ""Pan majitel"".. to je pak tezky.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Jiří.J.

středa, 10. prosinec 2008
11:41

to Malakin: Pšeničné v Pegasu je užitím spodního kvašení, tudíž s klasickým pšeničným nemá moc co společného.


napsal(a): Jiří.J. [Odpovědět]

Malakin

středa, 10. prosinec 2008
10:04

Malakin

Tak jsem pod dvou letech zase zašel na jedno: 16% Gold bez chybičky, žel pšenice stále podprůměrná a navíc s citronem, a to jsem předem poprosil, aby mi ho tam nedávali. Naštěstí jsem zkaženou chuť po pšenici vylepšil výborným jídlem.

Jinak s obsluhou mám podobné zkušenosti jako Chody. Nezájem střídaný zájmem a naopak. Sice to od další návštěvy neodradí, ale dobrý dojem to nedělá.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

umbob

čtvrtek, 4. prosinec 2008
19:48

umbob

No jsem si skoro jistý, že Ludwig měl na mysli ulici Jaselská. Na Cihlářskou se z Jakubské do 5 minut pěšky určitě nikdo nedostane.A ten avizovaný "Malý Pegas" byl hodně dlouho zavřený a dnes je obsazen spolkem pro zdravou výživu(včetně restaurace).Ale kdyby tam už někdo zabloudil, tak nemusí zoufat.Na protější straně ulice je hospoda PUXPub a tam lze celkem s jistotou sehnat Richarda z Žebětína(nejčastěji v kombinaci pšeničná 11ka a medová 15ka)Takže komu se nechce na periferii přímo ke zdroji, má šanci v centru Brna.


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Ludwig

čtvrtek, 4. prosinec 2008
13:41

Ludwig

Komu se nechce chodit "az" na Jiraskovu, muze si dat Pegas na Cihlarske, je to snad jen 5 min. z Jakubske ul. Pred bilym domem doleva a ihned doprava. Rika se tam tomu "Maly Pegas" je to tam ihned asi 4-5 barak po prave strane.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

umbob

neděle, 12. říjen 2008
20:57

umbob

Je to tady www.pegas-jiraskova.cz .Oproti hlavnímu Pegasu netočí Gold,ale mají v nabídce vždy nějaký speciál(nejčastěji je to tmavý zázvorový ležák, ale už jsem tam ochutnal i badyánový)


napsal(a): umbob [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI