Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chmelovy dožinke


Chmelovy dožinke

Chmelovy dožinke

Když jsem se v polovině září během dovolené u svého bratra na rozpáleném středomořském ostrově Malta dozvěděl z internetu o plánované pivní akci v nedalekých Příkazích, jen jsem nasucho polknul. Po degustací maltských (Cisk, Victory atd.) a jiných světových piv (Foster´s, Bombardier, různá Ale atd.) se začínám těšit na klasické nefiltrované kvasnicové pivo. Po návratu domů jsem začal zjišťovat podrobnosti. Nikde v okolí nebyly vylepeny žádné plakáty, jen zmínka v rádiu, v místních novinách a na internetu. Zabrouzdal jsem tedy na oficiální stránky pořadatele a zjistil podrobnosti. Účast mělo přislíbit 13 minipivovarů. Kdo se může pochlubit takovouto účastí? Kdo by odolal nenavštívit takovou sešlost nedaleko vlastního domu?

Je 27. září 2008, krásný podzimní den (po dlouhé době) a my s celou rodinou (11 lidí) vyrážíme auty z Horky nad Moravou do nedalekých Příkaz (8 km). Po našem Přékaze. Oficiální start akce je v 11 hodin, my dorážíme okolo jedné. Platíme vlezné 60 Kč a ocitáme se na dvoře hospodářského stavení, kde probíhá čilý obchodní ruch, hraje dechovka a malé dětí se učí navlékat korálky.

Dvůr hospodářského stavení
Dvůr hospodářského stavení

Pro děti je zde připraveno mnoho soutěží, her a dalších lákadel. V rohu dvora je vstup do dobového hostinského zařízení z 20. let minulého století (viz článek na pivnim.infu ). Dnes je na čepu kvasnicový Poutník z Pelhřimova.

Historická hospoda
Historická hospoda

Na dvoře se čepuje Litovel. My pokračujeme dále do zahrad, kde jsou usídleny všechny minipivovary. Po první rychlé obchůzce a zmapování terénu jsem jich napočítal 10. Beru si své sklo a vyrážím ochutnávat. Jako první mé hrdlo zvlaží Hradecký Patriot z pivovaru Žamberk. Lehké pivo lahodné chuti. Vynikající osvěžení. Na čepu mají i Imperiál Stout.

Stánek pivovaru Žamberk
Stánek pivovaru Žamberk

Na podiu v zahradě hraje jakýsi šílený sólista na elektrickou kytaru a k tomu si prozpěvuje své osobité texty. Hrůza. Po vypití pivka se jde s dcerkou na obchůzku dětských atrakcí. Mezi stánky s pivovary hraje flašinetář oděný v uniformě z první republiky, na jídlo se podává polévka prdelačka a vepřový guláš (oboje ze staré vojenské polní kuchyně), klobásky, uzená kolena a mnoho dalšího.

Jdu si opět pro pivo. Sklenici si umývám ve studni a jdu ke stánku Harracha z Velkého Meziříčí. Pivo hodně pění a tak se dlouho čeká. Na pípě mají vystaveny 2 sklenice s logem pivovaru. Téměř každý druhý čekající na pivo se ptá na jejich cenu. Obsluha však nekompromisně informuje o tom, že sklo je pouze vystaveno, není na prodej a že si pro něj zájemci mají přijet do Velkého Meziříčí. To naštve nejednoho návštěvníka. Mě ne, protože už jsem si v pivovaru osobně pro sklo byl. Raději neměli nic vystavovat. Čekání se vyplatilo a ochutnal jsem pivo větší hořkosti, ale plné a lahodné chuti. To ve mně rychle zmizelo. Na čepu byla světlá a tmavá 12°.

Olomoucký Moritz a meziříčský Harrach. V pozadí polní kuchyně
Olomoucký Moritz a meziříčský Harrach. V pozadí polní kuchyně

Na podiu se mění osazenstvo a na vystoupení se chystá olomoucká kapela Shaker B. Dost dobrý. Roztančili velké množství osazenstva. Jdu si pro další pivko. Teď trochu něco jiného. Vítá mě stánek Klášterního pivovaru Želiv, kde mají na čepu Gottschalk. Jedná se o silné 15° svrchně kvašené pivo. Velice mi chutnalo. Točený Želiv jsem ještě nikdy neměl. Na prodej jsou i další produkty pivovaru a to v lahvovém provedení (Castulus a Siard Falco). U tohoto piva sedím dlouho a hodně jej vychutnávám. Dávám koštovat i osazenstvu u stolu, ale u nikoho jsem nepochodil. Každý s úšklebkem vrátil. Nejsou na tuto chuť zvyklí.

Dalším pivem je můj oblíbený Chacharek z Kopřivnice. Tentokráte napoprvé natočen, pěna brzy opadla a chutnal trochu zvětrale. Nebylo to ideální. Zklamal. Na čepu měli ještě polotmavého Řízka a černé Uhlo.

Stánky pivovarů Želiv a Kopřivnice
Stánky pivovarů Želiv a Kopřivnice

Dalším pivem na řadě jsou Hukvaldy. Ty jsem již dlouho nepil, naposledy tak před rokem v olomoucké hospodě U Kuděje. Je to také jeden z mála minipivovarů na severní Moravě, který jsem ještě nenavštívil. Pivo velmi lahodné a plné chuti. Příjemná změna po Chachárkovi. Na čepu ještě tmavá 12°. Pak přichází na řadu Qásek z 1.ostravského minipivovaru Biovar. Již jsem měl tu čest pivovárek osobně navštívit a pivo ochutnat. Chutná stále skvěle. Je to moje dnes poslední pivo. Na čepu mají i polotmavou 13°. Je 6 hodin večer a začíná být pěkná zima. Objednáváme si odvoz a vyrážíme k domovu.

Společný stánek pivovaru Hukvaldy a Biovaru
Společný stánek pivovaru Hukvaldy a Biovaru

Co říci závěrem? Zúčastněných pivovarů bylo nakonec 12. Z minipivovarů tu byly Žamberk, Želiv, Velké Meziřící, Kopřivnice, Rýmařov, Moritz z Olomouce, Hukvaldy, Lipník nad Bečvou, Zašová a Biovar z Ostravy. Z velkých pivovarů tu byl Pelhřimov a Litovel. Účast přislíbily, ale nepřijely čtyři minipivovary - Dalešice, Oslavany, Vojkovice a Svatováclavský pivovar z Olomouce. Z minipivovarů jsem neochutnal Bona ze Zašové (na čepu 11°, 12°, a tmavá 14°), olomouckého Moritze (na čepu 10° a 12°), Lipník nad Bečvou (na čepu 11°) a Rýmařov (na čepu 11° a polotmavé 13°). Bona a Moritze mám v Olomouci, Lipník mám v lednici každé dva měsíce a Rýmařov jsem už prostě díky zimě nestihnul. Pivo se pohybovalo od 22 do 27 Kč.

A jak se umístila jednotlivá piva po degustaci?

  1. Želiv
  2. Harrach
  3. Qásek
  4. Hukvaldy
  5. Hradecký Patriot
  6. Chachárek

U zbytku mé rodiny na celé čáře vyhrál Harrach a nechutnal Želiv. Má žena si jako poslední točené dala Lipník a prohlásila, že kdyby toto pivo měla jako první, zůstala by na něm až do konce.

Stánky pivovarů Zašová a Lipníku nad Bečvou
Stánky pivovarů Zašová a Lipníku nad Bečvou
Stánek pivovaru Rýmařov
Stánek pivovaru Rýmařov
Pánské WC (chodilo se na slámu)
Pánské WC (chodilo se na slámu)

Přeji této akci dlouhé žití a doufám, že příští rok se opět uskuteční. Bylo by nádherné zahajovat sezonu slavností na Olomouckém pivním festivalu a končit na slavnostech v Příkazích. Objednané počasí bylo naprosto úžasné, moderátor byl velice zábavný a ten počet piv!

Poslední fotka
Poslední fotka

Poslední fotka je daná jen tak. Kousek od nás seděla malá partička kolařů a ti každý lok kvasnicového piva zapíjeli plechovkovým Kozlem. Ani dívat se na to nedalo...

Sepsal a nafotil Petr Melichárek



[Petr Melichárek] [Zobrazeno 12497x] [7. říjen 2008]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 49] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Malakin

pátek, 10. říjen 2008
20:49

Malakin

Ad degustace: Podobně jako Chody a jiní si myslím, že 1,5 dcl o pivu člověku skutečně nic neřekne. Některá piva jsou na prvních pár loků výborná, ale pak se něco zvrtne a chuť je rázem úplně o něčem jiném. Opačně to ale také platí. Člověk si pivo ochutná, nijak ho třeba nenadchne, ale pak se do něho propije a nedá na něj dopustit...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.j

pátek, 10. říjen 2008
13:24

Neodolám poslenímu slovu:-)) Chody já pivo piji a dokážu v sudu udělat pořádný vír, když chutná:-). Ale rovněž je zkoumám. To množství na degustacích má svůj důvod. Často se degustují i velmi silná piva a porovnávají mezi sebou. Co je však zásadní, po větším množství vypitého piva, chuťové buňky otupí. Navíc je důležité i vhodné sklo, pro každý styl jiné. Je to hotová věda, jako u vína:-)). Takovéto degustace děláme jen u nových atraktivních značek a jinak to tak samozřejmě neprožíváme. Když si chci pivo popít, klidně dám třeba 6 x 0,33 trapistů nebo 10 ležáků.
K martinovi.c." Je zřejmé, že se zde Oatmeal Stout, Kriek ad. neuchytí. Nemá to tu holt tradici a já to také neočekávám. Ale debata byla o českém ležáku a vy ji přenášíte zase na jakési kolbiště mezinárodních stylů. Já si dám rád dobrý ležák vařený v ČR, ale musí mě oslovit. Je fakt, že mám vysoké nároky a nehodlám z nich nikterak slevovat. Proč také? Dokonce rád podpořím i kvalitní český výrobek, ale musí splňovat jednu věc, být kvalitní. A s tou kvalitou jsme na tom u nás hodně špatně a věřte, že nejsem nějaký přiblblý snobál.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

martin c.

pátek, 10. říjen 2008
12:31

Martin C.

Když je tu tolik diskutujících, tak se také přidám. Petr Melichárek řekl na začátku jednu velmi výstižnou větu – že po všech těch specialitách na Maltě dostal chuť na klasický nefiltrovaný český ležák. To je velká pravda.
Co mohu s čistým svědomím prohlásit je to, že ačkoli je pivní rodokmen velice bohatý, a já ochutnal už ledacos, tak se vždy rád vrátím k našemu českému ležáku. Samozřejmě, pokud někde podávají špatně ošetřené pivo, je zapotřebí na takový nešvar upozornit. Nicméně jsem z článku vyvodil, že to byly tzv. polní podmínky, někdo se s tím popasoval líp, někdo hůř – nebyl jsem tam však, nemohu být objektivní.
Chtěl bych se trochu zastat Chodyho. Jsem možná ignorant, ale domnívám se, že některé druhy či typy piv tu nikdy nezakotví. Pivo je v ČR chápáno jako nápoj v určitých chuťových mezích a pije se na chuť ale i na žízeň. Nejsem proti pestrosti, kdyby se tu točil Lambic, Kriek či Ovesný stout asi bych si jednou za čas třetinku dal. Jako většina ostatních, poválel bych nápoj na jazyku a zjistil, že to není úplně ono. V cizině rád okusím místní speciality, ale jsem asi „konzerva“ a kdyby tady najednou začaly všechny minipivovary dělat třeba Lacto Milk Stout místo českého ležáku, vůbec by mě to nepotěšilo.
A ještě bych se chtěl trochu zastat Malakina. Myslím, že se nemá za co stydět, pokud miluje tu naší krásnou zem a chce občas podpořit kvalitní český výrobek. Já vím, že v dnešních složitých ekonomických vztazích mi to kdekdo může omlátit o hlavu, ale mně to připadá sympatické.


napsal(a): martin c. [Odpovědět]

Weetek

pátek, 10. říjen 2008
12:04

Weetek

No, já tedy pro degustaci po pravdě taky prefejuju spíš menší objem. Důvod je až průzračně jednoduchý: když do sebe naleju osm půllitrů, tak už po čtvrtém nemají mé degustační postřehy absolutně žádnou váhu. Ale když někde prostě "leje", jeho věc. Ovšem podle toho pak ty výsledky vypadají :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:18


posted by: Inzerce

Chody

pátek, 10. říjen 2008
11:14

Chody

to jiri.j:
V tom je ten rozdíl. Vy pivo zkoumáte. Já ho piju :D Ale už toho nechme, končím v této diskusi. Už toho bylo dost :) Dnes jdeme např. na Krušovice a vězte, že je všechny ty fádní nefiltrované Mušketýry dopiju :-8

Píšete, že standardní objem pro degustace je oněch 1,5 dcl - také pak ty výsledky podle toho vypadají ::cry
---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 10.10.2008 ve 11:17:30


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.j

pátek, 10. říjen 2008
10:51

to Chody: Co je na tom zvláštního, že nedopiji něco, z co mi nechutná? Jinak standardní objem pro degustace u piva je 1,5dcl a pro degustace zaměřené na identivikaci a chmelové vlastnosti piva 0,3l. Dovoluji si říci, že o tom, abych si udělal obrázek o Uhlu mi skutečně stačí vypít 1,5dcl. Nevím, co bych dál na tomto pivu zkoumal, jedině bych pod vlivem alkoholu postupně otupoval a nebyl schopen další piva degustovat.
To Weetek: Na Harracha mám stejný názor, ale ten kávový (ač jsem spíše odpůrcem ochucování piva esencemi) mi také velmi chutnal.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Chody

pátek, 10. říjen 2008
10:38

Chody

to Weetek: Ano každý má jiné chutě, já je nikomu neberu, ale přeci jen nedopíjet? Ono také nelze pivo hodnotit dle dvou deci. Co Vám může připadat božské na první napití, z toho Vám může být po druhém třetím pivu... (Admine chybí mi tu blijící smajlík :))
Co se týče ještě těch pivních kategorií - naposledy. Myslím, že nejsem sám, kdo je nepotřebuje. Pivo mi buď chutná nebo ne. Nepotřebuji vědět, jak má chutnat a pak ho podle toho hodnotit :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Weetek

pátek, 10. říjen 2008
10:14

Weetek

Chody: Těžká věc, pokud neakceptujete fakt, že každý má jiné chutě a co Vy vynášíte do nebes, jinému může připadat nudné a o ničem. Nedávno jsme se cestou z Moravy u Harracha stavovali a přestože jsem byl kromobyčejně pozitivně naladěn, v dobrém rozmaru a s touhou si pochutnat, marně jsem se nutil do nadšení. Moje přítelkyně, která tu potřebu hájit pivo z minipivovarů za každou cenu nějak nemá, řekla rovnou, že jí to pivo připadá o ničem. A to ji už léta na lásku k mini cvičím, pokud to tak můžu říct :-) Aby nevznikla mýlka, to pivo nemělo nějakou technologickou vadu, když nepočítám zoufalé diletantství obsluhujícího personálu, ale za to pivo samozřejmě nemůže. Jenže mu prostě chybělo něco, co by ho vyzdvihlo nad lepší průměr a zaujalo. I tak si ho příště rád dám, už jen pro srovnání. Třeba jejich Kávový speciál mi onehdy chutnal velice. Dokážu si ale představit, že někoho, kdo má širší znalosti a chutě, asi ten Harrach do extáze neuvede.
Stran pivních stylů: už jsem to asi někdy někde psal. Myslím si, že je každý může po libosti ignorovat, na druhou stranu, neznalost nikdy není předností.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

tomas

pátek, 10. říjen 2008
09:59

tomáš

Na nekvalitní pivo je samozřejmě v pořádku upozornit, ale na rozdíl od pivovarů, kde mají vyučené sládky a laboratoř která má v popisu práce kvalitu ohlídat(a u kterých by případná nekvalita měla být tedy oprávněně kritizována), tak na tyhle začínající nadšence typu Quásek (mně například na jedné akci nadchnul)bych byl schovívavější. Začínají, dělají to často stylem pokus omyl, dávají do toho veškerou svoji energii a tak bych byl u nich neměl tak přísný metr a neodepisoval bych je po jedné ochutnávce. Časem mohou být výborní. Na takovou Železnou Rudu, kterou jste mimochodem s kolegou taky odepsali ještě než tam vůbec začli vařit, taky dneska nikdo nedá dopustit. Také rozhodně nemám iluze o tom, že ve všech malých pivovarech používají ty nejkvalitnější suroviny, ale i když by to mělo být standardem, tak jejich použití nemusí vždycky ve výsledku znamenat výborné pivo a naopak z průměrných dokáže šikovný sládek vykouzlit zázrak. Např. v Kácově (který mně přitom ve výsledku zatím nikdy nezklamal) jsem byl taky u toho, když do várky dávali chmel.extrakt. Nic prostě není černobílé.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

jiri.j

pátek, 10. říjen 2008
09:02

to tomas: To je jistě fakt, takový lambic by asi většina lidí vylila. A jistě máte pravdu, že i v Belgii, Bavorsku se vaří velmi průměrná piva. My jsme měli to štěstí, že jsme něměli žádné předsudky a tato piva zkoušeli už někdy v r. 1992. Ale my nejsme poboha žádní pivní akademici. Já dokonce ani netoužím po nějaké superpestrosti. Už jsem jednou někde psal, že jde o to vyrábět pivo typu český ležák v potřebné kvalitě. Nic víc a nic míň. V příkazách byla dle mého úsudku dvě piva, která dobře český ležák reprezentovala-Bon a Poutník. To ostatní bylo prostě pivo (žádné senzorické vlastnosti českého ležáku neměly) vařené v Čechách a na Moravě, nevalné kvality.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Energetik

pátek, 10. říjen 2008
08:42

Energetik

emu: Jojo, Chyne je vyborna po vsech smerech, se specialky to dela opravdu dobre. Je tam ale videt, ze na to jsou financni prostredky, cas a lidi.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Kozel

pátek, 10. říjen 2008
08:33

Kozel

Příspěvek Beercardse trefně vystihuje skutečnost,že můžeme být vůbec rádi,že má tato pestrá diskuse být "o čem" vedena.Na Slovensku nemají takřka co ochutnávat a tím pádem ani o čem
diskutovat.A proto díky za všechny malé,ať už je jejich kvalita
nejrůznější.Máme co ochutnávat,o čem diskutovat,co kritizovat
či lépe co velebit.A to je moc dobře...


napsal(a): Kozel [Odpovědět]

Melichárek

pátek, 10. říjen 2008
07:22

Melichárek

Pro mě bylo důležité, že mí blízcí, které jsem na akci vzal, byli spokojeni a že jim pivo chutnalo. Většina osazenstva se k pivám z minipivovarů nedostanou (pokud jej nedovezu v Petce), tak bylo pro mne zajímavé sledovat jejich reakce. Oni jsou zvyklí na svůj Šerák a Primus a nedají na něj dopustit. U toho Primusu to moc nechápu, ale když jej někdo pije lahvový 10 let, asi už má otupělé buňky. Nyní ovšem měli šanci porovnat a poznat, že i pivo může chutnat jinak. A že jim chutnalo. Pivo z minipivovarů není vždy super, občas se nevydaří a mě nechutná. Příště jej opět vyzkouším a pak si mohu udělat obrázek. Osobně si myslím, že v těch polních podmínkách, v jakých slavnosti probíhali (a o to se mi to více líbilo) neměla piva chybu (až na Kopřivnici).
Mnoho místních i návštěvníků stálo u stánku Moritze a byly překvapeni, že se jedná o olomoucký mini. I o tom to je, aby konzumenti poznali i jiné možnosti a chutě. Aby zjistili, že české pivo není jen Litovel, Šerák a Ghnus. To jsou totiž nejčastěji točená piva v blízkém okolí. Títo konzumenti jen tak nepříjdou na chuť jinému druhu piva než je český ležák.
Fandím každému nadšenci, který má tu odvahu si v tom našem českém prostředí oteřít minipivovar. Není to nic jednoduchého. A uspokojit chuť všem žádný z nich nedokáže.
Pokud by pivo z nějakého českého mini místním nebo turistům nechutnalo, asi by tu onen pivovar dlouho nevydržel a z pívní scény by zmizel. Takový je trh.


emu

čtvrtek, 9. říjen 2008
21:24

emu

Můj minipivovarský ideál je Chýně, podle mě vzor toho, jak by se to mělo dělat.
Pivo je tam skvělé, pokaždé je nabídka jiná a na české poměry se spoustou speciálů. Za 20Kč/0,5l jde ochutnat tu červené z vídeňských sladů, tu kukuřičné, tu nakuřované, tu sedmnáctistupňové... kdo chce klasiku, dá si svou světlou desítku, kdo chce ochutnávat, také si přijde na své. Asi jsem malý znalec, ale mě pivo tam přijde skvělé. Obyčejný lid co jede kolem na kole ochutnává speciality, které tu jsou zatím jen raritou za ceny na úrovni desítkového Gambrinusu. Nevím, co víc by ještě pánové chtěli. V Česku se najdou i výborné podniky.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

beercards

čtvrtek, 9. říjen 2008
21:20

beercards

Zdravím Vás moravskí a českí bratia ! Vaše kritiky na výborné pivá z minipivovarov sú neadekvátne ! Mali by ste žiť pár rokov na Slovensku a nemať na výber !!! Aj to málo, čo sme mali dobré - Corgoň - nám zhovadil Heineken. A zaplavili nás "patoky" ako G,V.K., Starob..., a pod., vyrábané u nás v licencii, t.j. o 50% horšie, ako u vás !!! Ja som obetoval 800,-Sk na vlak, aby som mohol ochutnať vaše vynikajúce pivá v Příkazích. A neľutujem!!!


ICQ: 252422606

napsal(a): beercards [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 9. říjen 2008
20:15

Malakin

to Weetek: Nezapomeňte na to, že ty minipivovary tu nejsou proto, aby uspokojovaly jazýčky pár desítek pivních fajnšmekrů, ale proto, aby nalákaly průměrného konzumenta (tedy nepočítáme-li pražské minipivovary, kterým o českého konzumenta nejde). Typicky českého pivaře totiž nalákáte právě na onen český ležák. Nějaké ty speciály jsou pouze pro zpestření, jako doplněk, ale stavět se na nich nedá, to by ty pivovary rychle zkrachovaly.

Jinak neznám u nás minipivovar, který by neměl výkyvy ve kvalitě. I tolik vychvalovaný Strahov je občas horší. Ale je zase příkladem pivovaru, který dokázal četnost těchto výkyvů snížit na přípustnou mez. A to se ne všude daří.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 9. říjen 2008
20:12

tomáš

Tady se prostě tlučou dva pohledy. Pohled pivních akademiků, kteří za dlouhé roky ochutnávání už jsou nadmíru zmlsaní, profesionálně deformovaní(běžné české pivo už prostě není nic zajímavého)a až moc nekompromisní a neobjektivní(i v Belgii a Francích se světe div se vaří jako všude jinde piva výborná i hodně průměrná). Zmíněnej pivní fest asi opravdu nenabídl ideální podníky pro dobré čepování piva, ale sestřelení všeho šmahem na základě jedný ochutnávky logicky naštve pivaře, kteří každé pivo nepotřebují vědecky analyzovat, ale chtějí jen dobře popít.
Upřímně řečeno, mnoho piv třeba z Belgie (např.nějaký ten echt pikantní lambik s vůní pánských záchodků), který by pánové J a Ž dozajista vychválili, by většina čtenářů pivního infa ani nepolkla a vyjadřovala by se asi taky nevybíravě.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 9. říjen 2008
19:36

Chody

to Weetek:
Nezlobte se na mě, ale nedopíjet dobré pivo, jakým např. Harrach bezpochyby je, ač je pro někoho fádní - fádní stylem je pro mě a bude hovadismem. Co se týká pivních stylů, jsou mi stále tak nějak u ......


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.j

čtvrtek, 9. říjen 2008
18:57

to Weetek: Weetku, díky za kompliment, ohledně našich hlubokých a letitých znalostí. Myslím, že takové znalosti a větší, zde v ČR má mnohem více lidí, ty mezi ně přirozeně patříš též. Snad se někde potkáme na nějaké pivní akci.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

jiri.j

čtvrtek, 9. říjen 2008
18:44

to Prd: Je to onen Benedictus pod Petrovem, ale přilehlá restaurace se z nějakého, mě neznámého důvodu, jmenuje U anděla za vraty. Dnes jsem si tam dal zase dva kousky Sv. Norberta a bez rozpaků musím říci, že se jedná o skutečně špičkové pivo. Je jen škoda, že Sv. Norbert tam mají jen omezeně. Doufám, že bude jako minulý rok i podzimní 16% tmavý, vařený z čerstvého chmele. To byla skutečná pecka. Jinak občas tam děláme (duo Žobánek:-)) prezentace Trappist piv, teď by měla být na řadě kombinace sýrů a piva.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Prd

čtvrtek, 9. říjen 2008
18:08

Prd

to Jiří.J
Prosím Vás kde je Vámi zmiňovaný podnik "v Brně u Anděla za Vraty"? Co vím tak Sv. Norberta občas točí pod Petrovem v Benediktu. Tohle je předpokládám něco jiného..


napsal(a): Prd [Odpovědět]

Weetek

čtvrtek, 9. říjen 2008
17:57

Weetek

Podobné debaty se s mírnými obměnami na tomto i jiných serverech už udály, takže se dost divím, že se opet tolik rozvířily vášně. Brněnšké duo "Žobánek" (pánové zajisté prominou, že je takhle sjednotím :-) kritizuje česká piva nemilosrdně,možná i trošku nespravedlivě, ale každopádně na základě hlubokých a dlouhými léty prověřovaných znalostí. Připadá mi trochu úsměvné, když Chody šermuje termíny jako hovadismus, přestože to není tak dávno, co v diskusích dával najevo, že jiný pivní styl než plzeňský ležák nepije a dokonce se rozčiloval, proč takovou veteš jako pivní styly Honza Kočka na svých stránkách propaguje a řeší. Malakinův vyhrocený (nejen) pivní patriotismus chápu ještě míň a věta o tom, že české pivo pro něj bude nej, i kdyby bylo sebehorší, je spíš než chválihodnou ukázkou vlastnenectví něčím, co bych se nezdráhal označit za ignorantsví, kdybych ho chtěl naštvat. Ono s tím fetišem minipivovarů je to bohužel asi pravda víc, než si někteří chtějí přiznat. Kdyby se měla nekritická chvála udílet jen za snahu, můžeme skončit u toho, že budeme chválit i kladenského Vorla, přestože to byl patok na hranici pitelnosti. Já jakopražák moravské mini moc natestované nemám, ale v Čechách naopak mám krom Velichova a Železné Rudy ochutnané všechno a ruku na srdce, opravdu to pokaždé nebyla zrovna hitparáda. Někdy spíš naopak, Jirkou zmiňovaný Lochota budiž zářným příkladem: nudné pivo, podávané v prostředí připomínajícím předražený motorest, vařené pořád dokola, bez inovace, bez novinek. Takových mini je víc. Jen si to přiznat.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 9. říjen 2008
15:09

Malakin

to emu:

Pokud te to zajima, tak Bakalare a Zatec si dam velmi rad. Stejne tak i piva nadnarodnich firem K-brewery a LIF (vyjma Svijan a posledni dobou i Cerne Hory), prip. napul ceskych pivovaru Humpolec, Podkovan apod.

Netvrdim a nikdy jsem netvrdil, ze se vyhybam uplne vsemu, co ma nalepku "zahranicni", jenom se snazim davat prednost ceskemu zbozi. V pripade potravin napr. nekupuji vyrobky Danone, Delta pekaren apod. Pri vyberu nejakeho zbozi se ridim take tim, jaka je v miste, kde se dany produkt vyrabi, mira nezamestnanosti. A pokud jsem treba v nejakem malem meste, kupuji vyrobky mistnich firem. Jiste bych prisel jeste na neco dalsiho, ale takhle to snad bude stacit.

Z piv nasich minipivovaru nemam vyhrady v podstate k zadnemu. Vse se da pit, i kdyz neco obtizneji. Na druhou stranu - delal jsem par let v hospode - vim, ze za spatne pivo muze take spatne skladovani ci spatna sanitace. Odsuzovat tudiz pivo jenom proto, ze o nej nekdo neumi spravne pecovat, vazne nelze. Pokud mi neco nechutna, i tak to vypiju a priste to zkusim zase. Treba to bude lepsi.

Co se pestrosti nabidky piv tyce, jsem spokojen s tim, co u nas je. I tak mam problem s tim, abych vsechno vyzkousel. K nekterym pivum se dostanu nekolikrat za rok, k jinym az po letech. A radeji ozelim stovky zahranicnich piv, i kdyz treba lepsich, nez abych se ochuzoval nejake to ceske...

Jsem proste toho nazoru, ze trocha nacionalismu by nikomu nesukodila. Hned by to u nas vypadalo jinak.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jiri.j

čtvrtek, 9. říjen 2008
13:29

to phrabina: Velmi výstižně napsané. Vyjadřuji naprostý souhlas. Bohužel naše gastronomie je na téměř nejnižší úrovni v EU. To není žádné plivání do tváře našich výrobců, ale smutná realita. Pokud se u nás dá o uzenářství, či sýrařství vůbec mluvit.


napsal(a): Jiri.j (Jiri(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Energetik

čtvrtek, 9. říjen 2008
13:07

Energetik

Tak pozorne ctu tuto diskusi a nevim, proc to obe strany tak hroti. Ja osobne si rad ochutnam kazde pivo, k nekteremu se vratim, k jinemu jiz ne. A nedelam rozdily, zda je ceske ci nemecke... Ja tleskam a jsem moc rad, ze u nas rostou minipivovary jak houbi po desti. Vse se da ochutnat a udelat si obrazek. Samozrejme i v tomto oboru plati, ze ne kazdy je uplne koser a ne kazdy to nedela treba jen pro prachy. Velka vetsina piv z malych ceskych pivovaru je velmi dobra, nektera vynikajici (Bulovka, Belveder), jina ale prumerna, ze je clovek prejde a nektera horsi (zamerne nejmenuji, respektuji snahu, ale kupovat je jiz nebudu). To same pro me plati v ramci jakehosi meho osobniho "testovani" u piv ostatnich ze zahranici atp.

Takze - osobne bych tu diskusi tolik nehrotil, nic neni cernobile, a to i v oblasti minipivovarku...


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Slávista

čtvrtek, 9. říjen 2008
12:56

Slávista

No, nabídka v hypermarketech je opravdu jiná u nás a v zahraničí, a to i u piv. Chtít u nás sehnat pivo z malého, třebas jen pár kilometrů vzdáleného pivovaru, je asi moc. Podíváme-li se k sousedům, a to nejen do Německa, ale i pro mnohé Čechy zdánlivě nepivního Polska, jsou v tomto ohledu mnohem dál. Souhlasím ale, že jde o věc poptávky a pokud většině českých pivařů ( jak se sami hrdě nazývají )stačí G, Kozel, Budvar, Birell a cosi za 3 Kč k doplnění sortimentu, jiné to nebude.
Pokud jde o mne, též se považuji za vlastence, ale potraviny, a tedy i pivo, si vybírám podle chuti. Pokud bych chtěl výběr rozmanitě chutnajících piv, volky nevolky by v něm musela být i piva zahraniční. České pivovary holt vaří tak trochu na jedno brdo, čest výjimkám (těch moc není). Česká piva z našich pivovarů mi přesto chutnají, nechápu tedy jejich pranýřování při každé možné příležitosti (ale i vyvyšování kteréhokoliv našeho piva jen proto, že je české). Bez znalosti cizích piv bych byl na druhou stranu ochuzen o spoustu zážitků, kterých s našimi pivy docíliti nemožno.
Pochopit lze proto oba směry - "milce cizozemců" i "vlastence", jejich žabomyší války ale nechápu a asi nikdy chápat nebudu ::cry


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

phrabina

čtvrtek, 9. říjen 2008
12:25

phrabina

Bojím se, že malovýrobci české pivovarnictví nezachrání, natožpak uzenářství, pekárenství, ... Argumentovat tím, že česká uzenina je skvělá, protože Pepa v Horní Dolní ji prostě umí, je scestné. Když náhodou přijdu do Alberta, smutně procházím kolem regálů a uzeninu, pivo, sýr ani chleba si tam prostě nekoupím. Doporučuji porovnat např. s nabídkou Alberta v Holandsku. Smutné je, že německé hyper- super- mají nabídku potravin na takové úrovni, o které se může zdát i mnohým českým specializovaným obchodům.
Celé je to o poptávce. Pokud se budeme neustále vzájemně plácat po zádech, jak je to české pivo nejlepší, nevytvoříme tlak na zvyšování jeho kvality a pestrosti nabídky. Řada minipivovarů je potom opravdu pouze jednookými mezi slepými. Doporučil bych zvláště hrdým Čechům ať se zamyslí, zda své vlasti pomohou konzumací plechovky lanšmítu za 14 korun, jen proto, že je z Hamé Babice.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

laďa

čtvrtek, 9. říjen 2008
11:01

Lada

taky sem tam bel. vzal jsem si z domova malou skleničku, abych mohl ochutnat, co nejvíc vzorků a nehňápnul na to hanáckó čoňo, až pojedu na kole /přesněji lehokole/ k domovu. Obešli jsme s manželkou areál a v krátké době jsem smahnul cca 10 čtvrtlitrových vzorečků. Ano některé možná nebyly ve zcela ideální kondici, co se týká ošetření, teploty, ale člověk musí přihlédnout k polním podmínkám. Žádnou tabulku jsem netvořil, ale každopádně jsem nenarazil na kousek, který by bylo nutno pranýřovat. Vše , co jsem vypil nicméně chutí převyšovalo průmyslové břečky našich pivních gigantů a proto říkám - Bravo malé pivovary! Jen díky nim si mohu dát nepasterovaný kvasničák, který je pro mě na pomyslném pivním Olympu. Pozn. V neděli jsem navštivil hotel Excelent , který byl jedním z vystavovatelů v Příkazích. Až pojedete přes Rýmařov, tak se stavte na pár kousků . Jedenáctka / za 22/ je skvělá. Držím všem malovýrobcům palce. Moc! Kde jinde bych taky měl vidět budoucnost českého pivovarnictví.


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Jiri.j

čtvrtek, 9. říjen 2008
09:32

To je pořád dokola ta stejná písnička. Co je české a malé je nejlepší. Naše minipivovary jsou něco jako fetiš na nějž není radno vztáhnout zlé slovo. A jakožto posvátný fetiš produkují samozřejmě poctivé kvalitní, ba nejlepší světové pivo. Jejich pivo je děláno poctivostí a umem našich sládků, o čemž není radno nikterak pochybovat. Mě by už jen zajímalo z čeho např. jsou vařeny takové věci jako Chacharek, Excelent, Qásek ad. Čím se chmelí? Jaké se užívají slady? Jak se dodržují technologické postupy? Z degustace mám pocit, že se užívá místo chmele nechutného extraktu a o kvalitě sladu nemluvím. Když se podívám k sousedům do Franků, tak Ti užívají několik odrůd chmele do jednoho piva (pro hořkost, pro aroma...). Prostě si s tím pivem vyhrají. Argumentaci o 40 letech vlády bolševika, jak se tu někdo vyjádřil, odmítám jako jedenu z nejvíce otřepaných floskulí dneška. Od r. 1989 uběhlo téměř 20 let a navíc nelze říci, že by se v té době vařilo hrozné nepitelné pivo. Jistě třeba Moravská piva byla naprosto nepitelná, ale je to dnes jinak? Koneckonců M. Jackson v r. 1989 věnoval celý jeden díl svého seriálu Beerhunter českému pivu. Pokud si pamatuji, tak při jeho návštěvě přede 2 lety se už o našem pivu pochvalně nevyjadřoval. Je to asi spíš o tom, že někdo prostě pivo vařit umí, i z mála (viz. např. R Paták z Bzence) a někdo ne (v ČR většinový případ).


napsal(a): Jiri.j (Jiri(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 8. říjen 2008
22:09

jiri.kana

to Chody:
Já si nikdy na nefiltrovaném Ježkovi ani na Lochotovi nepochutnal. Lochota mi připadal slabší, nemluvě o obsluze (ale to už jsme koneckonců probrali mnohokrát, asi spolu budeme muset někdy zajít ke zdroji :-) ), nefiltrovaný Ježek mi pak zatím vždycky vyloženě nechutnal.
No a uzeniny? Naštěstí i v CB mám tipy, kam jít pro dobrýho buřta, když si ho chci udělat na černým pivu nebo opéct, myslel jsem to spíš obecně.
Co se týká Velkého Meziříčí - to, co přivážejí každoročně v lednu na slavnosti do Tábora, mi připadá vysoce nadprůměrné. V podstatě alespoň pro mě záruka pochutnání si.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tomas

středa, 8. říjen 2008
21:56

tomáš

to ladin:
Kozel zlatem a stříbrem překvapil. Co na tyhle 2 medaile udělené odborníky, sládky a pracovníky výzkumáku říkají odborníci z Brna?
To se ten Quásek s Harrachem tak zhoršili? Mně přitom v létě tak chutnali. No nic, budu si muset udělat ve výzkumném ústavu kurz degustace piva, abych tomu taky začal konečně rozumět a nepil náhodou nevědomky něco špatného.
to Malakin: Být vlastencem je v dnešní době ušlechtilé a jíst či pít něco nekvalitního byť českého, je upřímné sebeobětování pro dobrou věc. Jen doufám, že jste příspěvek do diskuze nenapsal na nějakém zahraničním PC, nemáte na sobě něco ušitého v Asii a nepoužíváte nějaký zahraniční mobil.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

emu

středa, 8. říjen 2008
20:53

emu

Že je malakin poněku nacionálně smýšlející, je věc mě už celkem známá, tyto jeho projevy se objevily již mnohokrát, holt někomu globalizace k srdci zrovna nepřirostla. Já osobně taky raději podporuji české výrobky, ale zase i rád vyzkouším něco zahraničního, ať je možnost srovnání. To už není jen o pivu, to myslím tak celkově. Vážím si toho, co je dobré a vážit si toho budu bez ohledu na místo původu. A i když v drtivé většině konzumuji české pivo, nestydím se napít něčeho z jiné země,ˇproč bych taky nemohl přisypat pár penízků Německu nebo Francii, když oni také občas přisypou nám za české výrobky.
Otázka pro Marka (malakina): Jak se stavíš k českým pivovarům patřícím zahraničnímu vlastníkovi. Mám například na mysli Bakaláře či Žatec. Tomu se taky vyhýbáš?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.10.2008 ve 20:59:43


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Chody

středa, 8. říjen 2008
20:53

Chody

Pánové z Brna nezklamali. Je pravda, že jsem ještě plno zde přítomných piv neměl šanci ochutnat. Rád bych to hned napravil :D a určitě bych byl schopný od každého to jedno vypít. Ale mám vyzkoušeného, např. Harracha a tady se budu hádat, protože pivo z Velkého Meziříčí je výborné a myslím, že i nepříznvec českého miniležáku by neměl mít problém s jeho dopitím. Nezlobte se na mě, ale tohle mi už připadá jako hovadismus :-?

Musím reagovat také na J.K.: Osobně si vážím, jak nefiltrovaného Ježka, tak a snad i víc piva od Rytíře Lochoty. Jeho pivo mi přišlo vyloženě špatné jen jednou za ta léta, co tam chodím (občas). Prostě Lochota mi chutná a myslím, že nejsem sám.

Co se týče uzenin, asi v Budějovicích nemáte pořádného řezníka (stejně jako tam nemáte minipivovar) :D , protože vždy je lepší čerstvá uzenina z malého řeznictví, než to, co najdete na pultech super hyper, ať už je to z Česka nebo odjinud...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

ladin

středa, 8. říjen 2008
20:35

Co mate proti Kozlovi? Vzdyt je to nejlepsi pivo, pisou to v novinach, tak to musi byt pravda. Dal bych tady smajlika, ale nevim zda se smat nebo brecet:
http://procne.ihned.cz/c1-28872350-kde-vari-nejlepsi-pivo


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Herolt

středa, 8. říjen 2008
20:14

Nedovolil bych si minipivovar odsoudit na základě jedné či dvou ochutnávek. Bohužel stále platí, že kvalita piva z těchto zařízení kolísá, což však není důvod k odsuzování. Na druhou stranu, lokální patriotismus je nesmysl. Nejen české uzeniny často nestojí za nic.


napsal(a): Herolt [Odpovědět]

swooper

středa, 8. říjen 2008
18:44

swooper

jiří. j. : je vidět že opravdu nejste lokální patriot, kdyby jo tak si k hlavě necháte přiložit ČZ 75D :D


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Jiri.J

středa, 8. říjen 2008
18:28

Tak hned vám pánové odpovím. Teď jsem se zastavil v Brně u Anděla za Vraty, kde narazili čerstvě Sv. Norberta 14 tm (0,5l za pouhých 35,-Kč). S velkou chutí jsem si je dal a už se těším až si toto pivo dám znovu. Toto pivo je o něčem trošku jiném. Nejde zde o nějakou negaci českého piva a priori, ale o to, proč si kazit chuť něčím takovým jako v Příkazích- nikdy více. A k nějakému hurá patriotismu mám mimořádně daleko. Nezlobte se na mě, ale naše hospodářství nestojí na minipivovarech. Vážit si něčeho takového, co bylo v příkazích to při dobré vůli nelze ani, kdyby mi ke spánku přiložili Walter PPK.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 8. říjen 2008
17:52

jiri.kana

to Malakin: No jo, ale proč bych si měl vážit něčeho jenom proto, že se to u nás uvaří? Proč bych si měl vážit třeba takového nefiltrovaného Ježka, nebo třeba Lochoty, ať se držíme minipivovarského tématu.

Nemůžu si pomoct, ale třeba české uzeniny pro mě nejsou nej. Jenom proto, že jsem Čech, nebudu chválit české odpadky.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

umbob

středa, 8. říjen 2008
16:28

umbob

No ono mi připadá, že pánové Žalio s Jobánkem(jak dlouho se asi hledali-takové souznění duší a chutí vyžaduje neskutečný zásah náhody;) jsou už někde úplně jinde. Připomínají mi dnes už legendární aktéry Katovny(Rejžek, Just...)


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Malakin

středa, 8. říjen 2008
15:37

Malakin

to Dejv: Dejve, na tvou otázku se dá odpovědět velmi jednoduše: jakékoliv zahraniční pivo je lepší než to české. Pánové Žalio s Jobánkem už si prostě nedokáží vážit toho, co se u nás uvaří.

Pro mě je a bude české pivo pořád tím nej, i kdyby bylo sebehorší. Přeci jen žiju tady (v ČR), ne někde v cizině. Navíc s každým vypitým českým pivem - nadnárodní giganty do toho nepočítám - podporuju např. zaměstnanost v lokalitě daného pivovaru, pokud si za pivem dojedu až ke zdroji, tak i cestovní ruch atd. atd.

O daních, které - pokud nejsou špatně využity - zůstávají opět v ČR a ne někde v cizině, ani nemluvě.

Jinak jsem také zvědav na to, které české pivo - pokud se nějaké vůbec najde - panu Jobánkovi chutná.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jiri.j

středa, 8. říjen 2008
15:23

to Dejv: Já tuším, že by jste chtěl slyšet nějaké to G 10, Staropramen, Kozel ad. Tak to ovšem není a jste vedle jako ta jedle. Než bych Vám jmenoval ty superpiva, tak lépe odkázat na nějaký, třebas i malý, lokální festiválek ve Francii, Belgii, Itálii, SRN... Každopádně to, co se objevilo v Příkazích bylo dle mého názoru nepříliš zdařilé. To říkám velmi jemně. S dobrým pivem to mělo pramálo co společného.


napsal(a): Jiri.j (Jiri(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dejv

středa, 8. říjen 2008
15:07

Tak nám tedy Jiri.j napiš, která superpivka ti tam chyběla, která máš ty nejraději. Rádi se poučíme.


napsal(a): Dejv [Odpovědět]

Jiri.j

středa, 8. říjen 2008
13:16

to swooper: Tak to bude asi omyl, já Kozla nepiji asi tak 13 let a ani jej pít v budoucnu nehodlám, stejně jako Qáska, Chacharka, Excelent and comp. PS: Tam byla nějaká superpivka? Kde? J8 je asi minul, to mě teda mrzí...


napsal(a): Jiri.j (Jiri(a)seznam.cz) [Odpovědět]

swooper

středa, 8. říjen 2008
11:07

swooper

jiri j.: tys byl asi ten co zapíjel ty super pivka tim nemožnym Kozlem :D :D


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Jiri.j

středa, 8. říjen 2008
07:37

Můj pohled na tuto akci je jasný. Piva, když to řeknu velmi slušně, hluboce, hluboce podprůměrná. Totální pivní amatérismus. Které bylo nejhorší se říci nedá, všechna vykazovala velmi nízkou kvalitu (možná skutečná hrůza- Uhlo?). Jedinou výjimkou byl Bon a Poutník. Většinou jsem nedopil ani 0,3l, což se mi skutečně běžně nestává. Znovu jsem si zde ověřil, že naše minipivovarská scéna není nic zajímavého.


napsal(a): Jiri.j (Jiri(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Bartus

úterý, 7. říjen 2008
22:48

to Melichárek: jen bych chtěl poopravit malou nepřesnost. Ten Gottschalk na čepu byl i k mému podivu pouze 11°. Trošku jsme si u Želivského stánku poklábosili a lahvový Gottschalk už delší dobu není 15°, ale prý už stabilně 14°. Ostatní piva Castulus a Siard Falco jsou 13°.


napsal(a): Bartus [Odpovědět]

Bartus

úterý, 7. říjen 2008
22:39

Tož my se účastnili také a moje pořadí bylo dle očekávání: 1. Harrach, 2. Lipník, 3. Hukvaldy, 4. Qásek, 5. Hradecký Patriot. Želiv mi taky chutnal, ale klášterní pivo nemohu řadit mezi výše uvedené. Absolutní a taky už dlouhodobé zklamání byl pro mně Moritz. Jinak myslím, že kdo si to nenechal ujít, udělal moc dobře. Krasnější rozloučení s pivním létem jsme si mohli sotva přát. Pokud se pořadatelé rozhodnout udělat další ročník, určitě nebudu chybět.


napsal(a): Bartus [Odpovědět]

Petr Žalio

úterý, 7. říjen 2008
21:16

Tak nevím, tento minifestival jsme navštívili taky, ale máme na to zcela opačný názor. Piva byla, prakticky ze všech pivovarů, celkem příšerná (bohužel žambereckého Christmas Ale jsme se již nedočkali-snad ten to mohl zachránit), nedala se vůbec pozřít (max 0,5 dcl). Zachraňoval to snad jen Pelhřimov, ale ten nebyl moc dobře ošetřený.
Zlatá Malta a zejména její Farsons Lacto Milk Stout...


napsal(a): Petr Žalio [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 7. říjen 2008
20:51

jiri.kana

K poslední fotce mě nenapadá vůbec žádný použitelný komentář. Je to zcela mimo moje chápání, přibližně podobným způsobem jako nový televizor Leoše Mareše za 7 MKč.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI