Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kukačka aneb domácí degustace


Kukačka aneb domácí degustace

Kukačka aneb domácí degustace

Asi každý z nás má doma místnost, koutek, kde se konají různé akce spojené s pivečkem. V jednom takovém domácím klubu se v sobotu konala amatérská degustace Kukačka. Pivo bylo dodáno v dvoulitrových PETlahvích natočených v plzeňských hospodách. Úkolem nebylo posuzovat různé senzorické vlastnosti piva, jako pěna, říz, vůně apod. Do formulářů jsme měli zapsat jen celkové hodnocení piva od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší), tip nanečisto a po oddegustování přepsat tip načisto. Hlavním úkolem tedy bylo poznat o jaká piva se jedná a zjistit, který mok nejvíce vyhovuje místním.

Degustační vzorky
Degustační vzorky

A které že vzorky byly připraveny k dnešní ochutnávce? Krušovice 12, Svijany 11, Chodovar 13, Pilsner Urquell, kvasnicová piva Bernard 12, Klášter 12. a nefiltrovaná Purkmistr 12, Lochota 11, Modrá hvězda 12 a Koutské 12. Pivo bylo podáváno po 1-1,5 deci. Mezi vzorky jsme neutralizovali chuť chlebem s tvrdým sýrem. Degustace se zúčastnilo 14 ochutnávačů, mezi nimiž se našly tři ženy. Musím říci, že tentokrát mě degustační múza nepolíbila a uhádl jsem jen jeden vzorek (zřejmě to bylo zapříčiněno rýmičkou :-))

Máte taky takový doma?
Máte taky takový doma?

Jak to všechno tedy dopadlo?

Nejvíce chutnalo kvasnicové Koutské 12%, pak kvasnicový Bernard 12% a na třetím místě se umístil Pilsner Urquell. Další pořadí je Svijany a Chodovar, Purkmistr, Krušovice, Lochota a Klášter. Nejméně chutnala Modrá Hvězda z Dobřan, které jsem naopak dal nejvíce kladných bodů. Vítězné pivo bylo tipováno 3x jako Bernard, 2x jako Krušovice, Modrá Hvězda, Lochota a Koutské a 1x jako Prazdroj.

Hlavní organizátor a pozdější vítěz
Hlavní organizátor a pozdější vítěz

Musím zmínit, že účastníci povětšinou degustovaná piva pili prvně v životě a jsou navyklí na géčko. A jak si vedli? Dva borci neuhádli žádný vzorek, dva tři, většina měla po jednom zásahu a vítězem se stal hlavní organizátor Luboš se šesti správně určenými pivy. Nejlepší degustátor nezískal žádnou cenu, což pro nás ostatní bylo velmi sympatické.

Rauchbier z Bamberku
Rauchbier z Bamberku

Po vyhlášení výsledků program pokračoval. Jako jedenáctý vzorek bylo podáno kouřové pivo Aecht Schlenkerla Rauchbier (děkuji Jirkovi Kaňovi za dovoz). Vesměs měl tento "kouřák" kladný ohlas, např. "chuť klobásy - klobásy chutnat" či "tekutá debrecínka", ale dále jsme jej pili pouze tři, ostatní raději zůstali u svého G10. Když jsem před čtrnácti dny rauchbier ochutnal poprvé z lahve, nebyl jsem moc nadšen. Dnes to již bylo trošku lepší, ale určitě jej nebudu nadále vyloženě vyhledávat.

Bavorské pivo s českou specialitou
Bavorské pivo s českou specialitou

Další dění vyústilo v příjemné posezení s přáteli při nostalgickém praskání gramofonových desek - starý desky jsou hezký. Nemáte chuť místo zasednutí do první hospody obejít Vaše město, sehnat pár vzorků a pozvat známé na ochutnávku pro ně třeba netradičních piv?



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7564x] [7. listopad 2007]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kaacz

pátek, 30. leden 2009
20:23

Heh .. po OPRAVDOVYCH PIVECH se vratit k G10 .. to je hustyyyyy :-D


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

Paja

pondělí, 19. listopad 2007
13:13

Paja

To ses spletl, vyhrala kvasnicova (ne nutne kalna) piva a ne nefiltrovana - Koutske kalne neni, Bernarda poradne nepamatuju, ale myslim, ze filtrovany je taky). Kdyz ctu poradi, tak kalny je Lochota a Modra hvezda, snad mi nic neuniklo...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Petr Pavlas

sobota, 17. listopad 2007
14:26

Je až překvapivé, že u převahy Géčkařů se na prvních dvou místech umístila nefiltrovaná piva !


napsal(a): Petr Pavlas [Odpovědět]

Paja

pátek, 9. listopad 2007
12:14

Paja

Mne to az tak neprekvapuje... Konzumenti prumyslovych koktejlu z piv minipivovaru musi citit "neco divneho", co z Europiva citit neni... totiz specificka chut ;). Navic podle vysledku to vypada, ze zrakovy vjem se dosti podepsal... proc prohrala nefiltrovana piva?


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
02:22


posted by: Inzerce

mnich

pátek, 9. listopad 2007
06:50

Mnich

Ano, jsou to opravdu zajímavé výsledky, zvláště pro nás, co máme rádi a opěvujeme piva z minipivovarů. Měli bychom se nad tím asi zamyslet...a nebo možná méně myslet, a více degustovat... (Každopádně chtít rozeznat jednotlivá piva, když "Naprostá vetšina přítomných pila většinu piv poprvé", je docela drsnej úkol..;o) )


napsal(a): mnich [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 8. listopad 2007
14:22

Rosťa

Vážně? Krušovice před Lochotou, Klášterem a Hvězdou? Ty jo! Starý desky, mám jich taky pár set......


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Luboš S.

čtvrtek, 8. listopad 2007
14:20

Luboš S.

Ještě jeden detail. Naprostá vetšina přítomných pila většinu piv poprvé.


napsal(a): Luboš S. [Odpovědět]

Luboš S.

čtvrtek, 8. listopad 2007
14:18

Luboš S.

Chody dříve také uspořádal několik amatérských degustací lahvových piv, kterých jsem se zúčastnil, s opravdu zajímavými výsledky.
K této akci nás inspirovali akce v pivním studiu pana Pavlase. Chtěli jsme to přiblížit i ostatním, kteří na tyto akce nejezdí, ale hlavně aby ochutnali i jiné druhy piva.

Určitě by bylo lepší pivo z džbánků s patentním uzávěrem než z pet lahví, ale je dost náročně jich opatřit alespoň 10. Pet lahve od vody bez příchutě se obstarají snadno.


napsal(a): Luboš S. [Odpovědět]

mnich

čtvrtek, 8. listopad 2007
09:57

Mnich

Vypadá to jeko velmi příjemná akcička. Přiznám se, že jsem už jednu domácí degustaci pořádal. Byla ovšem složená pouze z lahvových vzorků běžně dostupných piv v obchodě. Výsledky byly také zajímavé..;o) Nicméně další degustaci charakteru popsaného zde (zaměřenou na brněnské hospody, s důrazem na minipivovary), plánuji na dohlednou dobu a tento článek mě přesvědčil, že to nemám odkládat...;o)


napsal(a): mnich [Odpovědět]

hroch

středa, 7. listopad 2007
13:14

hroch

Pro příště bych doporučil sehnat džbánky s patentním uzávěrem. díky většímu hrdlu se lépe natočí a sklo jako materiál na převoz je jistě šetrnější než plast. Moje zkušenost dobré pivo, dobře natočené do džbánku, okamžutě po otevření džbánku nalité do půllitru je téměř shodní s natočeným pivem. Některé pivovary ho mají jako reklamní zboží 2l za 280Kč a na stránkách dodavatelů pro vinaře jsem viděl několik druhů 1,5 nebo 2l v cenách již od 120Kč.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jiří Kaňa

středa, 7. listopad 2007
10:30

Zajímavá je první fotografie. Je na ní krásně vidět, jak si v každé hospodě představují plnou PETku trochu jinak...


napsal(a): Jiří Kaňa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI