Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Voda je pryč, hurá na pivo… aneb Hrad podruhé


Voda je pryč, hurá na pivo… aneb Hrad podruhé

Voda je pryč, hurá na pivo… aneb Hrad podruhé

V pátek 14. června už jsme v Praze téměř na „velkou vodu“ zapomněli a nic nebránilo tomu odebrat se na místa, kudy procházely české dějiny a oddat se vychutnávání piva z minipivovarů českých i moravských. Ano, právě v uvedený pátek (s pokračováním v sobotu) se konal již II. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem.

Akce v posledních dnech hojně diskutovaná, jednou stranou chválená, druhou zatracovaná. A to je snad dobře, kdybychom měli všichni stejný názor, byla by to jistě nuda. Pro všechny. Ostatně, kdo má raději akce takové, kde „pivo teče proudem“, měl o tomto víkendu příležitostí k návštěvě víc než dost – od Šumavy k Tatrám (pardon, k Moravě).

Pivo na Hradě
Pivo na Hradě

Ale vraťme se k Hradu, k akci, pořádané Českomoravským svazem minipivovarů. Slova, která již zazněla na tiskové konferenci, zopakoval na zahájení festivalu prezident Svazu ing. Jan Šuráň, který spolu s pány Kočkou a Koudelkou celou akci otevíral. „Festival chce zaujmout především kvalitou piva, nikoli zvyšovat rekordy v konzumaci. Dal si za úkol mapovat významné pivovarnické oblasti v republice a dát tak návštěvníkovi výjimečnou možnost během jednoho dne porovnat nejzajímavější piva i z míst od sebe velmi vzdálených.

Představování sládků
Představování sládků

Ačkoli festival začínal oficielně od 14 hodin, již před touto dobou se první nedočkavci trousili na „místo činu“. Tváře v pivním světě známé i neznámé, cizinci, kamarádi… Po zaplacení vstupného (ano, i zde diskutovaných 300 Kč) obdržel návštěvník degustační sklenku a katalog a byl pořadateli nasměrován, na rozdíl od roku loňského, k hornímu vstupu na Střeleckou cestu. Ten dolní, v parku, byl prý kvůli podmáčení uzavřen.

Degustační set
Degustační set

A pak již každý mohl degustovat co hrdlo ráčí. Byli tací, co si „za svých třista (zde si dovolím poopravit – dnes již - klasika v částce, neb inflace) šli užít“ v co nejkratším čase, aby byli brzy doma. Asi by těžko vysvětlovali manželce, že „je zajímavé, že máme dnes večer schůzi“ (opět omluva témuž, výmluvu na školu by asi dotyčná nezkousla). Přihlášených bylo 60 minipivovarů se 120 jejich pivy, přijelo jich však jen 52.

Pivovarští
Pivovarští

Dva se omluvily z důvodu pádného – boj s následky povodní: pivovar Kněžínek (Nové Dvory u Českých Budějovic) a pivovar Mělnické Vtelno. Co ti zbylí přihlášení? Prostě nepřijeli, což je (zejména jejich) škoda. Nevěřím, že třeba minipivovar na Luční boudě byl také povodní postižen. Mimo přihlášené však přijel se svoji první várkou piva zbrusu nový mini – Kolštejn, z Branné v Jeseníkách.

Host z Kolštejna
Host z Kolštejna

K velkým kladům akce, stejně jako v roce loňském, lze řadit hojnou účast severomoravských minipivovarů, jejichž piva nejsou v Praze až zas tak běžná. V průběhu pátečního odpoledne degustaci přerušily pouze dva vstupy páně prezidenta (ne republiky, ten nedorazil, ale ČMSMP), ing. Šuráně. Vstupy ovšem přínosné a zajímavé. Nejprve představení služebně nejstaršího sládka, p. Chramosila (pivovar U Fleků ) a sládka z pivovaru nejmladšího, p. Makse (Kolštejn, Branná ) a posléze povídání se sládkem - světoběžníkem, který vařil pivo třeba i na Islandu, p. Mášou (pivovar Antoš, Slaný ) a představitelem létajícího pivovaru Nomád, p. Kočkou.

Sládci p. Maks a p. Chramosil
Sládci p. Maks a p. Chramosil

Ochutnat od každého, byť v malém množství, se opravdu nedalo, takže postup jako vloni: piva „kolem komína“, či čepovaná ve známých pražských osvěžovnách jsem vynechala. Z 33 vzorků od 21 pivovarů (pokud jsem si to dobře zapsala) nebylo ani jedno pivo výrazně špatné. Některá piva se minula zařazením do kategorie, což konstatovali i přítomni znalci. Byla piva, která mi chutnala méně, k těm, která mne zaujala a která jsem neznala, patřila např.: 11° ptm. Dolmen (pivovar Kolštejn), 12° Single hop ale chinook (Radniční Jihlava ), sv. ležák 12° z Chmelařského institutu Žatec, či pšenice z pivovaru Mazák, Dolní Bojanovice.

Ochutnávka
Ochutnávka

K degustačním hltům piva byla k mání i sousta k zakousnutí, s vodou na mytí rovněž nebyly letos problémy. Jednu věc však pořadatelé podcenili – naprosto nedostatečný byl počet budek, kam i hlavy pomazané chodí pěšky. I pánové, na rozdíl od dam, které jsou „zvyklé“, si museli vystát dlouhou frontu ke kýžené úlevě. A pořadatele lze též podezírat, že uzavřeli (i pro letošek) exkluzivní smlouvu se sv. Petrem. Ostatně, kdo jiný by se také do „výběrového řízení“ o počasí přihlásil.

K vytoužené úlevě daleko:(
K vytoužené úlevě daleko:(


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 9272x] [18. červen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

PetrV

čtvrtek, 20. červen 2013
15:30

PetrV

Super akce! Přes veškerou původní skepsi, kterou jsem měl k objemu degustačních vzorků, musím říct, že to byl nejlepší pivní festival jaký jsem zažil. Skleničky byly 2 dcl, piva se čepovalo tak těch 0,75-1dcl, půl piva, půl pěny. Při nějakých 110 druzích piva to bylo až až. A 300,- mi přijde levná cena za tak parádní možnost celý den neomezeně degustovat nefiltrovaná piva ze všech koutů republiky na jednom místě, a to na Pražském hradě. Při tom množství piv si jistě žádný rozumný člověk neklade za cíl ta piva objektivně zhodnotit. Prostě člověk si jen tak příjemně popíjí a s každým dalším vzorkem se rozhoduje, co za čerstvé pivko si dá dál. Doufám, že příští rok bude koncept zachován!


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Jarda

úterý, 18. červen 2013
19:26

Jojo, jediné, co se dá festiválku vytnout jsou ty poddimenzované hajzlíky. Jinak dobrá akce!


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:36


posted by: Inzerce

Magister

úterý, 18. červen 2013
23:24

to Jarda: Druhej den přidali pisoáry a navíc to asi lidi víc vypotili, protože narozdíl od pátku na čurání už žádný fronty nebyly.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI