Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dvakrát z Buďojc


Dvakrát z Buďojc

Dvakrát z Buďojc

Článek, jenž pojednával o Slavnostech piv a v Českých Budějovicích byl před lety jedním z prvních PI (nebo tenkrát spíše na Pivo webu :)). Poslední dva ročníky jsem vynechal a i letos se zdálo, že se do Buďojc nedostanu. Nakonec ale vše dopadlo dobře a vyrážíme z Nepomuka tradičním rychlíkem v půl deváté ráno. České dráhy tentokrát jedou na čas a mohli byste si dle nich řídit hodinky. Za hodinku a půl jsme na budějovickém nádraží a můžeme se vrhnout do víru pivních radovánek. Od Jirky Kani jsem dostal tip na Trh U vrby, kde má být na čepu mj. Žumberk, ale bohužel mapku zapomínám doma a tak místo bloudění volíme raději cestu rovnou na Výstaviště.

Jsme tu dobře
Jsme tu dobře

Chceme stihnout vyhlášení výsledků degustační soutěže Pivo České republiky 2013, do jedenácté hodiny nám však zbývá ještě půlhodinka, sluníčko svítí a tak je nejvyšší čas dát první pivečko. Kolegové dávají jedenáctku ze Strakonic, já začínám prémiovým Rebelem. Na volném prostranství nalézáme stánky Bakaláře, Lobkowiczů, Svijan, Holby, Nové Paky, Žatce, Konrada aj či něco z plzeňského molochu. První pivo jen trošičku zchladí jazyk a je čas na druhé. Stavuji se u stánku Pivní lékárny, kde je na čepu Žamberecký Kanec a sentický Kvasar. Vybírám od druhého dvanáctku a nějak tam ten med nemohu najít :(

Pivní lékárna
Pivní lékárna

Ale to už je čas zajít do pivovarské zahrady, kde dohrává Nektarka a na pódium už mj. nastupuje pan Alois Srb, jehož agentura má zdejší degustační soutěž na starosti. Jak tak posloucháme výsledky, začíná mi být smutno na duši. Dle, nejen této, degustace se zdá, že nejlepší pivo u nás vaří v pivovarech holandského Heinekenu :( Můžeme s nadsázkou prohlásit, že pro příští roky by se českobudějovická soutěž měla spíše nazývat Pivo Heineken 2014... Ještě, že existují samostatné kategorie pro minipivovary.

Novinářské pivo pro rakovnické
Novinářské pivo pro rakovnické

Naštěstí je na Výstavišti na čepu vesměs opravdové pivo a tak můžeme pokračovat v koštu. Uvnitř pavilonu Z byla průběžně čepována piva značek z degustační soutěže, ale já dnes dávám přednost pivovarům, které nelenily a svoji účast pojaly pro všechny, tedy ne jen kvůli cenám. Jediným takovým pivovarem v pavilonu, tedy pod střechou, je minipivovar hotelu Pod Kyčmolem z dalekých Beskyd, jehož pivo jsem ještě neměl tu čest okusit. Bohužel budějovičtí veškerého světlého Lomňana v pátek vypili a na čepu je jen jeho černá varianta :(

Pod Kyčmolem
Pod Kyčmolem

Dále tedy koštuju Stočeskou jedenáctku, pacovského Golema, třebíčského Urbana či Starokladno. Všechna piva jsou dobře pitelná. Mezitím jsem neodolal tomu tmavému Lomňanovi, který je na tmavé pivo dosti hořký s výrazným dozvukem pražené kávy - velmi dobré tmavé pivo. Zbývá už jen jedenáctka z Benešova a na cestu do trolejbusu malinový Zvíkovský Rarášek. Do vlaku pak kupujeme PET světlého Lomňana, který po pátku ještě v lednici zbyl a je to také velmi dobré pivo. Hotelový minipivovar Pod Kyčmolem se tak stává pro mne novinkou i vítězem letošních českobudějovických Slavností piva...

Už se mi točí Starokladno
Už se mi točí Starokladno

Další postřehy si pro Vás připravil domácí Jirka Kaňa, účastník obou dvou dnů:

Přijde mi, že degustace je možná prestižní, ale do vlastního prodeje se zúčastněné pivovary nijak nehrnou. To je docela rozdíl oproti táborským slavnostem (pořádaným mimochodem toutéž osobou). Že by to bylo cenou?

Urban měl krásný výčep
Urban měl krásný výčep

Na slavnostech bych ocenil víc míst k sezení. Pár lavic u pivovarských stánků, které si připlatí za plochu (a pak jim tam stejně sedí lidi, co pijí něco jiného) to nevytrhne. Ano, v pavilonu Z bylo volných míst k sezení dost. Ale proč? Protože tam neustále hrála nějaká kapela, úspěšně vyštvávající hosty hlukem. Proboha, jaký to má smysl, cpát na pivní slavnosti pořád nějaké kapely? Nestačila by produkce jen na Pivovarské zahradě? Když jdu na pivní slavnosti, tak si chci u piva taky popovídat s ostatními a ne se s nimi přeřvávat kvůli nějaké „kultuře“. Na nějakou pitomou tancovačku se pořadatelům pivních slavností můžu vykašlat, v případě touhy po podobném vyžití ji snadno vyhledám jinde. Naopak musím pochválit pořadatele za výrazné zlepšení situace s toaletami. Bylo jich dost a průběžně uklízených.

Krajané
Krajané

Ještě k nabídce piva – žádné velké atrakce jsme tam letos nenašli. Pár průmyslových pivovarů, nějaký ten „krýslovar“… Ve srovnání s Táborem docela bída, ovšem na větší ploše. Postrádali jsme třeba větší výběr ejlů. Nám to pivně zachraňovali Zvíkov a Konrad s vlastním stánkem a Poutník čepovaný v pavilonu Z. Největší exotikou byl asi minipivovar z hotelu Pod Kyčmolem (jejich pivko mi připadalo slušné). Shodli jsme se s přáteli – taktéž pravidelnými návštěvníky – na rok od roku klesající šíři a tím i atraktivitě pivní nabídky.

Pozdrav z Beskyd
Pozdrav z Beskyd

Už tradičně otřesná byla prezentace soutěžících pivovarů v pavilonu Z. Tedy některých soutěžících pivovarů (nevím, jak to chodí – těch, co dali sud?). Ošklivé bílé umakartové pulty, za nimi nerez výčepní krabice, názvy čepovaných piv napsané fixou na papír. Loga jen na (některých) kelímkách. Nabídka alespoň pro nás nijak zvlášť atraktivní. Vesměs obyčejné ležáky (Nymburk, Náchod ), neobyčejné ležáky (Český Krumlov ) nebo třeba speciály od Primátora.

Možná vám připadá, že jen haním a nadávám. Ale vzhledem k tomu, že jsme v pátek vydrželi do noci a pak přišli i v sobotu, tak to asi tak děsné nebylo :-)



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7054x] [16. červen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

krivacek

pondělí, 17. červen 2013
10:54

krivacek

Pěkněj článek, souhlasně kývám hlavou. Tak já světlého Lomňana v pátek měl. Byl sem pak i v sobotu, ochutnal podobně co ty a Lomňam byl u mě jasný vítěz a dosud také neznáme pivo. (Děvčata měla v pátek i kroje :-) http://instagram.com/p/aQU6_XMUQc/


K té nabídce piv. Mně vadí, že organizátor uvádí piva ze soutěže jako vystavovatele a člověk by čekal, že budou všechna k mání. Jdu tedy do pavilonu R2, ale tam je vstup běžným hostům zakázán, pořádají se tam degustace :-( http://www.vcb.cz/kalendar/100-slavnosti-piva/katalog

Jo a Žumberk tentokrát U Vrby nebyl přítomen, alespoň ne přímo. Vedle stánu Vyšebrodského piva byl stolek s pár lahvemi, košíčkem a nápisem samoobsluha :-)


napsal(a): krivacek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI