Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Degustace pšeničných piv 2013: Velen? Velen!


Degustace pšeničných piv 2013: Velen? Velen!

Degustace pšeničných piv 2013: Velen? Velen!

Praha Spořilov 5.6.2013 - Už je to tak. Překvapivým vítězem degustace pšeničných piv, pořádané První Pivní Extraligou, se stal Velen z pivovaru Černá Hora . Ale popořádku.

Pšeničným pivům se První Pivní Extraliga věnuje poměrně systematicky. Ve středu 5. června proběhla v První Pivní Tramwayi již třetí degustace věnovaná tomuto pivnímu stylu (reportáže z předchozích degustací si můžete přečíst v rubrice Vložené soutěže ). Cíle podniku byly dva: jednak otestovat nové pšeničné pivo z Krušovic, jednak obecně zmapovat nabídku pšeničných piv typu weizen v běžné obchodní síti.

Pšeničné vzorky
Pšeničné vzorky

Komerční výrobě se v současné době věnují čtyři pivovary: Primátor Náchod, Herold Březnice, Černá Hora a nově i Krušovice. To pravda není mnoho. Proto bylo zařazeno ještě pšeničné pivo z minipivovaru Permon Sokolov, stáčené do půllitrových láhví, které nákupčí PPE označil za běžně dostupné, neb jsou k dostání hned v několika pražských pivotékách. Pokud jde o nabídku zahraničních pšeničných piv, je situace v českých resp. pražských obchodech ještě tristnější. Kromě Paulanera, který je k dostání prakticky všude, nabízí už jen řetězec Billa značku Erdinger Weissbier a Kaufland marketové pivo Stephans Brau Hefeweizen. I tak byla tedy dohromady sestavena kolekce osmi vzorků a mohlo dojít k plnohodnotné degustaci.

Degustátorky
Degustátorky

Jak se již o vložených soutěžích stává tradicí, degustace byla prováděna dvoukolově – v prvním kole samotnými členy PPE, v kole druhém skupinou půvabných mladých dam, které se však svého úkolu zhostily neméně zodpovědně, ba až fundovaně. Díky tomuto systému vznikly hned tři výsledkové listiny. První na základě hodnocení členů PPE, druhá dle úsudku mladých dam a třetí – absolutní – je součtem bodování obou komor. Z tohoto důvodu se také vzorky nebodovaly tak, jak je běžné při normálních degustacích, ale určovalo se pořadí od 1. do 8. místa, aby se předešlo případným rozdílům v kalibraci. Jak je vidět z výsledkových listin, o témata k dlouhotrvající následné debatě nouze nebyla. Hlavním překvapením bylo právě vítězství Velena a to dokonce s velkým náskokem před druhým Primátorem.

A co na to muži?
A co na to muži?

Jistě dobře víte, a vyplývá to i z mnoha debat na pivních serverech, že toto pivo v minulosti prokazovalo jistou nevyrovnanost, což se projevilo mj. i při naší loňské degustaci pšenic. První Pivní Extraliga míní, že těmto výkyvům je již odzvoněno, neboť jeden její člen se kolegům skromně svěřil, že na jeho doporučení se začal při výrobě používat jiný kmen kvasnic.

Druhým překvapením byl propad německých piv, od Paulanera by se až šesté místo moc nečekalo. Stephans Brau je typické marketové pivo téměř bez chuti a zápachu a Erdinger, zakoupený v Bille na Proseku, byl vyloženě havarovaný, navzdory expiraci 10/2013! Třetí pozoruhodností je pak jistě ten fakt, že obě degustační komory se ve výsledcích prakticky shodly, rozdíl je maximálně dvě místa. Dámy také v následné debatě potvrdily, že se ve svých úsudcích častokrát shodovaly s pány z PPE.

Debata
Debata

Jaké jsou tedy závěry akce?

1) Bylo konstatováno, že nový produkt, Krušovické Pšeničné je poměrně zdařilý kousek. Svěží, lehce pitelné pivo s přiměřenou vůní a slabší plností danou nižší stupňovitostí, se může stát hitem letošního léta, pokud ovšem nějaké přijde.

2) Bylo konstatováno, že situace v obchodní síti, pokud jde o pšeničná piva typu weizen, není příliš slavná. Běžně dostupný je pouze Primátor, nyní nově Krušovice a Paulaner. Ostatní se vyskytují jen v některých vybraných prodejnách. PPE soudí, že je zde prostor k zamyšlení jak pro české pivovary, tak pro manažery obchodních řetězců.

Pořadí
Pořadí

Závěrem by PPE chtěla ještě jednou poděkovat mladým dámám za skvěle odvedenou práci. Holky prostě do toho daly všechno, jak je vidět z reportážních záběrů. Tak se těšíme zas někdy příště.



[Milan Kabrna] [Zobrazeno 7658x] [11. červen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jan Blažek

čtvrtek, 13. červen 2013
07:53

Krušovice druhý místo a ještě napíšete zdařilý kousek. No nechápu Vás.
Dle mne nezajímavé mdlé chuti.Hrůza. S Primátorem nemám problém.A Herold Vám moc taky nechutnal.Já bych Herolda viděl na druhém místě, právě místo Krušovic.


napsal(a): Jan Blažek (instructorm(a)post.cz) [Odpovědět]

bobo

čtvrtek, 13. červen 2013
10:02

to Jan Blažek:
Skúsili ste si už niekedy anonymnú degustáciu?, to by ste sa čudovali, ako by dopadli vaše hodnotenia :)
Rešpekt pred PPE, že verejne prezentujú svoje názory.


napsal(a): bobo (pebox(a)azet.sk) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:34


posted by: Inzerce

Somálský kosmonaut

středa, 12. červen 2013
22:39

A co bude kómis testovat příště? Trakače?


napsal(a): Somálský kosmonaut [Odpovědět]

Chlebník

čtvrtek, 13. červen 2013
16:15

to Somálský kosmonaut: Spíš pivo. To v Somálii neznáte.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Somálský kosmonaut

pátek, 14. červen 2013
07:04

to Chlebník: Jak tak koukám jakej má tahle kómis apetit, naše somálské pivo by se neztratilo.


napsal(a): Somálský kosmonaut [Odpovědět]

Chody

pátek, 14. červen 2013
07:25

Chody

to Somálský kosmonaut: Koukám, že se nám tu v diskusích začíná scházet jeden blbec za druhým :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Narmer

středa, 12. červen 2013
12:13

Narmer

Taky jsem si nedávno udělal malou "degustaci" průymslových pšenic - z Náchoda, z Černé Hory i z Krušovic. A bylo opravdu těžké vybrat si nejlepší. No asi ten Náchod, ale žádné drtivé vítězství to nebylo. Tím chci říct, že pšenice se Krušovicím povedla a že, nadnárodnímu gigantu navzdory, nebudu mít problém si ji občas koupit a vypít


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 11. červen 2013
23:14

jiri.kana

Musím ocenit precizně formulované závěry článku. Pod oba dva bych se podepsal (s drobnou výhradou k "novosti" zastoupení Paulanera).

Pokud bude platit spekulace vyjádřená v bodě 1, vidím jistou naději v postupném napodobování dalšími hráči na pivním trhu, jako tomu nedávno bylo (a vlastně dosud je) v případě radlerů. A to by pak mohlo být zajímavé.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

nákupčí

středa, 12. červen 2013
16:15

to jiri.kana: Nepřesná formulace. slovo "nově" se mělo týkat pouze Krušovic.


napsal(a): nákupčí [Odpovědět]

strevlas

úterý, 11. červen 2013
22:28

strevlas

...chtělo by to tabulky s kompletními výsledky. Jinak jsem zvědav, co řekne PPE ma umístění Velena ve včerejším prvním kole degustace pšenic PRK, až budou zveřejněny výsledky.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Mosquit

úterý, 11. červen 2013
21:56

Mosquit

Zajímá mě detail o použitém kvasničném kmenu, je možné zveřejnit víc?


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Chody

úterý, 11. červen 2013
20:04

Chody

Já bych snad jen připomenul, že další průmyslovou pšenicí je Samson 1 2. Nicméně je jisté, že je vařena v ČB?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 11. červen 2013
21:13

jiri.kana

to Chody:Já jsem si jistý, že z CB není.
Proč jinak by na etiketu toho pšeničného piva v lahovové podobě psali takové kraviny jako vymazleno a plněno v pivovaru Samson? Kreativita je sice fajn, ale asi by měl někdo lidem ze Samsonu prozradit, jaké jsou legislativní požadavky na označení výrobce/prodejce a místa původu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

nákupčí

středa, 12. červen 2013
16:26

to jiri.kana: to Chody: v době sestavování kolekce po něm nebylo nikde vidu ani slechu. A na jejich oficiálních stránkách dodnes žádná zmínka


napsal(a): nákupčí [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI