Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Porodnice završily rovný tucet degustací PRK


Porodnice završily rovný tucet degustací PRK

Porodnice završily rovný tucet degustací PRK

Drtivá většina lidí u nás žijících nemá ani tak rodný dům nýbrž rodnou porodnici. Nebojte, nebudu se zde vyjadřovat ke sporu mezi odpůrci a přívrženci domácích porodů. Každá taková porodnice má ale ve větší či menší vzdálenosti nějaký nejbližší pivovar či pivovárek. Takže metodika pro výběr piv byla jasná; každý degustátor měl přinést světlý ležák, který přišel na svět co nejblíže místu, kde i samotný degustátor spatřil prvně světlo světa. U Pražáků (Podolí) a Vrchlabáků nastal vždy u dvou degustátorů střet zájmů, a tak se zcela logicky vzalo pivo z dalšího nejbližšího pivovaru. Bohužel Vrchlabský Medvěd (ležák) zrovna nebyl k mání, a tak Hendrycha doprovodil do degustace Krakonoš.

Degustované vzorky
Degustované vzorky

To Felčar řešil pro změnu schizofrenní situaci, tedy opačný problém; jakožto prostějovský rodák měl k výběru dva pivovary (U krále Ječmínka a U Tří králů ) a co čert nechtěl, dle mapy jsou oba vzdušnou čarou navlas stejně daleko od dnes už bývalé prostějovské porodnice. A vzhledem k tomu, že Felčar je nešéf celé Pivní revizní komise a třináctého květence, kdy se degustace konala, měl zrovna narozeniny, tak do degustace byly zařazeny vzorky z obou pivovarů. Neskutečně velký problém ale měl s transportem vzorků do Prahy, pozorný čtenář tohoto serveru zajisté zde zaregistroval i jeho zoufalou výzvu o pomoc s tímto problémem. Nakonec ale vše dobře dopadlo.

Dobrá nálada před prací
Dobrá nálada před prací

Sešli jsme se zatím v nejpočetnější sestavě, chyběli pouze Petr a přespolní Hroch. Deset degustátorů při jedenácti vzorcích kladlo obrovský nárok na množství skleniček, ale nakonec se i tento problém vyřešil. Dokonce se na nás přišel podívat samotný Hanz, kterémuž jsme velice vděčni, že nám ve svém podniku Zlý Časy vytváří špičkové podmínky pro naše degustace. Jedinečná byla degustace i z hlediska dochvilnosti účastníků, poprvé všichni dorazili včas, snad tuto skutečnost způsobila nedávno zavedená hrozba pokut.

A už se tvrdě pracuje
A už se tvrdě pracuje

Hodnotilo se samozřejmě anonymně dle osvědčené metodiky, kdy 1 značí božské pivo a 9 naprosto nepitelné. A jak vidno, Kejna využil jako jediný horní i dolní mez tohoto intervalu. Jak je zřejmé ze součtu bodů, v případě druhého místa (Břevnov) a třetího místa (Staropramen 11) musel po základní degustaci následovat rozstřel, respektive rozpij, protože došlo k bodové shodě. Hlasování dopadlo vlastně nejtěsnějším možným rozdílem, tedy 6:4, takže ani tentokrát nemusel rozhodovat Felčarův expertní hlas. O tři body se celkovým vítězem stal ležák od Bansethů, obdobně jako při loňské degustaci pražských minipivovarů.

Hanz nepochybně Rosťu kárá, že nedopíjí vzorky :)
Hanz nepochybně Rosťu kárá, že nedopíjí vzorky :)

Nejvíce „svůj pivovar“ potopili Jana, Dwarf, Felčar (U krále Ječmínka) a Střevlas, dali jim svorně osmičky, nejlépe „svůj“ pivovar hodnotil Felčar (U Tří králů), dal mu trojku. Ječmínkův ležák naprosto vyhořel, diacetyl by se v něm dal krájet. Zdaleka nepřísnějším hodnotitelem byl novopečený otec Střevlas s průměrnou známkou 6,3, nejmírnější byl Henri s průměrnou známkou 4.

Tabulka
Tabulka

Dovolím si několik subjektivních postřehů k jednotlivým vzorkům, v závorce je pak uvedeno pořadí dle Pivní revizní komise, proto ono pořadí někdy nekoresponduje se slovním subjektivním hodnocením:

1) Pivodům Štěpán: Na vůni zkyslé, zatuchlé, to vše obohacené diacetylem, nicméně s výrazným chmelovým aromatem, na chuti autolýza a mírná nakyslost, hořkost slabá a nevyvážená, plnost spíše nižší, slabá pěnivost. Hodnocení vykazovalo mezi degustátory neskutečně velkou variabilitu, Kejna hodnotil známkou jedna a Jana známkou osm. (7)

2) Staropramen 11: na vůni mírná zatuchlost, na chuti spíše sladší, vyšší plnost, mizerná pěnivost. (3)

3) Primátor Premium: Na vůni ani stopa po chmelu, poměrně prázdné a chuťově nezajímavé pivo. Hodnocení vykazovalo mezi degustátory nejnižší variabilitu. (8)

4) Rebel Premium: Nakyslé s výrazným diacetylem, chuť zatuchlá, velice slabá hořkost, plnost přijatelná, slabý říz. (6)

5) Bašta : Vůně vyvážená, hned po napití slabší hořkost, která teprve po chvilce vystoupí, skvělá pěnivost. (1)

6) Krakonoš 12: Už na vůni pekelná stařina, na vůni naprosto potvrzená, hořkost slabá. (5)

7) Břevnov : Vůně kvasničná, chmelová, decentně esterová, hořkost vysoká ale vybalancovaná. (2)

8) Ječmínkův ležák: Na vůni i chuti učebnicový diacetyl, dosti sladké pivo. (11)

9) Ježek 11: Výrazný dimethylsulfid, kyselé pivo. (10)

10) Hendrych 11: Výrazně kvasničná vůně, na chuti dosti vystřelující hořkost, kvalitní a stabilní pěna. (9)

11) Tři králové: Vůně dobrá, chmelová, chuť vyvážená, slabší pěnivost. (4)

Novopečený otec Střevlas a jeho ale, který byl velice povedený
Novopečený otec Střevlas a jeho ale, který byl velice povedený

Dovolím si poodhalit, cože bude degustováno v červnu. Pomalu se nám umoudřuje počasí, a tak volba je jasná, budou se hodnotit česká pšeničná piva bavorského typu. Nepochybně budou zastoupeny všechny české průmyslové pivovary, které tento pivní styl produkují, o dalších se zatím dohadujeme. O prázdninách si pak zřejmě dáme s degustováním pokoj, nicméně již se ozval hlas, že bychom tento letní čas mohli využít k pořádání ideových degustačních konferencí s měsíční periodicitou, aby naše drahé polovičky nevyšly z periodického rytmu.



[Felčar] [Zobrazeno 7619x] [23. květen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 26] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Bob Saint Clare

pátek, 31. květen 2013
15:16

Absolutně postrádám, jakýkoliv smysl této degustace a zápisu z ní. Jaký je z ní benefit pro nás pivaře? Co jste nám touto degustací chtěli říct, pokud tedy vůbec něco? Nebyl to jen další z mnoha důvodů, proč se sejít ve Zlejch?


napsal(a): Bob Saint Clare [Odpovědět]

Sekal

pátek, 31. květen 2013
15:48

Sekal

to Bob Saint Clare: Jaký je smysl jiných degustací?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:37


posted by: Inzerce

Felčar

pátek, 31. květen 2013
15:50

Felčar

to Bob Saint Clare: Ano, máte pravdu, chleba ani pivo kvůli tomu nezlevní.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Allegro.g.

pátek, 31. květen 2013
06:30

Allegro.g.

Proč to pivo pijete, když vám vlastně nechutná? :D Ne, vážně, nakolik jsem přesvědčem o nesmyslnosti takovýchto degustací, zvlášť proto, že jsem se jedné takové série zůčastnil, natolik mne nyní v mém přesvědčení utvrzuje i tahle. Jako by bylo smyslem hledat chyby a vypadat jako tím větší odborník, čím víc chyb ne ani snad najdu, ale dokážu pojmenovat. Ale co degustátorům vlastně chutnalo a co ne? Prosté hodnocení skvělé/chutná/ujde/nechutná/duvenblejt by snad mělo i větší vypovídací hodnotu, protože bych z toho alespoň poznal, co si o tom pivu kdo myslí. Takhle se budu během bezesných nocí převracet v posteli a zpytovat svědomí, jestli mi náhodou nechutná diacetyl a ve volných chvílích se budu (marně) cpát máslem, abych ho vůbec poznal. A třeba se brzy dočkáme i hodnocení "pivo mi moc chutnalo, ale dávám mu osm bodů, protože má následující vady: ...." ::lol


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

hroch

pátek, 31. květen 2013
07:24

hroch

to Allegro.g.: Ale sám víš že podobně to hodnotíme, 1-vynikajicí, 3- moc dobrý, 5-hranice každodenní pitelnosti-na dovolené když nebudu mít jinou možnost třetí den se začnu shánět např. po vínu, 7 zvládnu jedno po jídle či sportu na žízeň, ale druhé se nedá dopít, 9 zdraví ohrožující. A že by jsi se obracel v posteli kvuli tomu že ti chutná diacetyl- ty jsi se převracel právě kvuli tomu že výsledky anonymní degustace u tebe vůbec nevycházeli shodně s tvými vlastními preferencemi:-). Degustátor který si udělal zkoušky byl vyškolen na cizí pachutě a vůně, tím že měl možnost je chutnat ve zvýšené koncentraci. My kteří jsme tu možnost neměli hodnotíme jen podle toho jak nám to chutná. Akorát když je přítomen degustátor se zkouškama může ke svému hodnocení přidat, právě co se mu na onom vzorku líbilo či nelíbilo. Viz komentované čtení výsledků u PPE, kdy Ing.Šuráň komentuje svoje hodnocení dříve než ví co bylo co za vzorek a pak se teprve odhalí značky piv. U takového odborníka potom taky není zas takový rozptyl např. u loňského finále dvanáctek PPE byl rozptyl 3-4, u slovního jednou lepší trojka a jednou horší čtyřka.
Jelikož děláme degustace na kulečníku u Hrocha stále i potom co jsi přestal chodit tak vím, že se u nás stálých účastníku chutě liší a většinou se daný rozdíl opakuje, u určité lehké pachutě já dám dobrou známku a pavel špatnou a u jiné je to opačně, ale je to právě o tom že každému chutná něco jiného.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 31. květen 2013
07:49

Roman Holoubek

to hroch: Správně Hrochu. Tak nějak to je ...


Kejna

pátek, 31. květen 2013
08:53

Kejna

to Allegro.g.: Každý má určitě trochu jinou motivaci, za sebe mohu říct jednu zásadní, proč to všechno dělám:
BAVÍ MĚ TO
až mě to bavit přestane, popřípadě až budu mít pocit, že mi to přináší víc újmy než potěšení, tak přestanu.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Sekal

pátek, 31. květen 2013
12:31

Sekal

to Kejna: Mě nejvíc baví to tlachání po degustaci.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 30. květen 2013
17:13

Sekal

Tak PPE nezveřejňuje podrobné tabulky, kdo jak hodnotil, jako my a asi tuším, proč to tak je. Když vezmu průměrné bodové hodnocení prvního a posledního vzorku z poslední degustace PRK a porovnám ho s průměrným bodovým hodnocením prvního a posledního vzorku z poslední degustace PPE, dostanu prakticky stejná čísla.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Divoch

úterý, 28. květen 2013
23:06

Tak nevím chlapci a děvčata, ale rozptyl v hodnocení jednoho vzorku mezi 1 až 7 neznačí příliš o odborné kvalitě degustátorů... Kde udělali soudruzi a soudružky z PRK chybu :-) ?


napsal(a): Divoch (asder456(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 29. květen 2013
07:00

Roman Holoubek

to Divoch: To je pravda. Ale to jen svědčí o faktu, který vídávám například v celé řadě minipivovarů. Na některých místech jsou piva očividně vadná (v lepším případě jen "nasáklá" nebývale vysokým množstvím diacetylu) a přesto je pivovárek plný a všichni si na tom pivu šmakují.
A tak je to i u PRK. Část jedinců považuje vadu za charakter a dá tomu vysokou známku a část (viď Felčare) nemá rádo vady v pivu. A tím je dán tento rozptyl.
Ale jaký to má závěr? Nevím ...
Tož tak


Chody

středa, 29. květen 2013
07:13

Chody

to Roman Holoubek: Tak hlavně PRK není o nějaké odbornosti degustátorů a ani si na to "členové" nehrajou...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

strevlas

středa, 29. květen 2013
08:00

strevlas

to Chody: asi tak...


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Chlebník

čtvrtek, 30. květen 2013
12:59

to Roman Holoubek: Pokud lze vadu považovat za charakter, jsou všechny degustace úplně nahovno. Ale ono to tak není. Vady jsou vady, charakter je charakter a seriózní degustace je seriózní degustace. U ní se musí projevit obecnej trend a úplně protichudné hodnocení jen výjimečně. Jo, a nikde tam na stole nevidím vodu, sýr a chleba.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 30. květen 2013
13:18

Henri

to Chlebník: Tak to špatně koukáš.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 30. květen 2013
13:57

Jana

to Henri:
Nebo jsme to už sežrali. :-))


napsal(a): Jana [Odpovědět]

strevlas

čtvrtek, 30. květen 2013
13:44

strevlas

to Chlebník: tady nám zase někdo bere svět moc vážně... Naopak mě celkem baví ta vřava při a po vyhlašování výsledků - "Cože, tys tomu dal za 3? Vždyť to bylo hnusný!" "Mně to celkem chutnalo..." "Pít se to dá, ale není to ležák." "Fuj, to byl smrad." atd...


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 30. květen 2013
18:50

Roman Holoubek

to Chlebník: Ale já nikomu neberu jeho chuť. Pokud někomu chutná nasládlá máslová v pivu a považuje ji za charakter, ať si na takovém pivu pochutná. Pokud má někdo rád v pivu tóny po zelenině, nebo jiné, je to jen jeho volba. Tím vysvětluji vysokou rozdílnost bodů. A zároveň je celá řada mini, kde jsou piva v nedobrém stavu a jsou plná spokojených hostů. Problém nastává, když takový konzument vadných piv se dostane k pivu čistému a nechutná mu. Pak je něco špatně ...


sasa

pondělí, 3. červen 2013
09:11

sasa

to Roman Holoubek:
To jsou sice pěkná takováto hodnocení piv, ale bedlivě sleduji pivní servery řadu let a jen jednou jsem četl o nějaké nabídce kurzu pro degustátory. Zatímco kurzy vaření piva jsou často nabízeny. Osobně by mě ani tolik nezajímalo získat po takovém kurzu (školení) nějaký papír nebo štempl, ale zajímaly by mě praktické ukázky chutí různých vámi často zmiňovaných pivních vad (diacetylů, autolýz kvasnic, myšiny apod.) Jen čtením o těchto vadách se ty chutě člověk rozlišovat nenaučí.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Felčar

středa, 29. květen 2013
18:43

Felčar

to Divoch: Považujeme se spíše za odbornou veřejnost a ne za odborníky, ale takovýto rozptyl není nic moc neobvyklého ani v profesionálních soutěžích, mrkněte se např. na výsledky z Tábora, viz http://www.slavnostipivatabor.cz/
Doporučuji si obdobnou degustaci vyzkoušet také s partou kamarádů, vždy to dopadne jinak, než očekáváme.
Myslím, že cynismus není na místě.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 30. květen 2013
07:33

hroch

to Felčar: Ještě doplním, každý má své chutě a to co jednomu chutná druhý vůbec nemusí. Odborný degustátor by se měl od svých preferencí odprostit a hledat hlevně nazkoušené vady a vypíchnout splnění specifických vlastností zkoušeného typu piva. Narozdíl od odborného deustátora se v těchto a podobných hodnoceních právě projevují soukromé preference chutí. Pro zajímavos, když se vyškrtají největší a nejmenší známka po vzoru hodnocení skoku na lyžích tak to většinou s pořadím žádnou markantní změnu neudělá. Při degustacích u Hrocha to používáme na rozlišení shodných součtů u dvou či více piv a mnohdy ani tato metoda nepomůže k rozlišení umístění.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

strevlas

neděle, 26. květen 2013
18:34

strevlas

ještě je třeba poděkovat mému tatíkovi, co dodal vzorek Hendrycha zdarma.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Kejna

pátek, 24. květen 2013
08:51

Kejna

já jsem doktore dával "svému" Baštovi dvojku. Je to nezpochybnitelný vítěz, ale nutno dodat, že jsem svému koni vytvořil nejlepší startovní pozici, byl totiž natočen z pípy do skleněného uzavíratelného džbánku čtvrt hoďky před začátkem degu. To se těm přespolním stát prostě nemohlo.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Felčar

pátek, 24. květen 2013
10:37

Felčar

to Kejna: Ale "nesvému" Štěpánovi z Pivodomu jsi dal za jedna, takže jsi "svůj" pivovar (Baštu) nehodnotil nejlépe.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Jana

neděle, 26. květen 2013
14:07

Jana

to Kejna:
Tím jsi ovšem porušil Felčarovo desatero (nebo kolikero to je), že vzorek musí být ve Zlejch v chlaďáku 24 hod. předem, aby byly stejné podmínky!


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI