Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pšeničný Samson


Pšeničný Samson

Pšeničný Samson [p226]

Aktuální novinka někdejšího budějovického měšťanského pivovaru nese jméno Samson HefeWeizen a je to svrchně kvašené pšeničné pivo. Podle všeho nepochází z Českých Budějovic.

Když jsem se dozvěděl, že se ve známém českobudějovickém hostinci Na spojce má točit či čepovat novinkový pšeničný Samson, neváhal jsem. Běžná produkce tohoto pivovaru mi sice nechutná, na druhou stranu pšenici mám rád, takže zvědavost byla velká. Jak se v Samsonu popasují s pšeničným pivem? Bude opravdu svrchně kvašené a bude opravdu od nich? Nuže, na Spojku!

Hostinec Na spojce
Hostinec Na spojce

Informační leták na hospodě lákal na Samson HefeWeizen v ceně 26 Kč za půllitr. Takže šeptanda nelhala, pšenice se koná a jsme tady dobře, můžeme jít tedy směle dovnitř. Hospoda je to jak ze starších časů a mně se líbí. Být na čepu něco, co mi chutná, chodím tam častěji. Dovolte mi ještě drobnou odbočku ohledně Spojky, než se dostanu k pšenici. Není bez zajímavosti, že zde točí téměř celý sortiment pivovaru Samson, včetně nefiltrovaného ležáku. A bylo by škoda se nezmínit o ceně desítky – ta je zde totiž na čepu za pouhých 15 Kč/0,5 l. Prý už od ledna. Snad tu cenu nedrží jen díky důmyslnému systému recyklace (viz foto). Ale teď už konečně k tématu.

Recyklace
Recyklace

Pšeničné pivo zde podávají ve vyšších půllitrech s uchem, správné sklo ještě zatím asi není k dispozici. Koneckonců ani ten škopek vyobrazený na infoletáku Weizenbier zrovna neevokuje. Pivo je silně zakalené a vypadá jako opravdový Weizenbier. Po přičichnutí musím konstatovat, že tak i voní (kvasnice, banán, hřebíček). Po napití je pak jasné, že se jedná o echt pšenici a to dokonce o pšenici docela dobrou.

Plakátek
Plakátek

Při objednávce druhého piva (hle – důkaz pitelnosti) jsem poprosil hospodskou o víčko od sudu, protože mě zajímalo, je-li ten Samson opravdu ze Samsonu. Několik důvodů k pochybám by se totiž našlo... Co tedy praví sudové víčko? Pod logem Samson 1795 čteme: „HefeWeizen. Pšeničný nefiltrovaný světlý ležák (ach, ta pitomá legislativa, pozn. J.K.). Složení: voda, pšeničný slad, chmelový extrakt, pivovarské kvasinky (méně 0. [1] %), alk. 5,2 % obj. Vyrobeno svrchním kvašením. Stočeno v: Pivovar Samson, Lidická 51…“ Takže stočeno, nikoli vyrobeno. Myslím, že je to jasné.

Tady asi pšenici nevaří
Tady asi pšenici nevaří

Tenhle Samson zjevně není z pivovaru Samson. Přesto, nebo spíš právě proto, je to chutná pšenice. Než aby se v Samsonu pokoušeli vyvinout něco, s čím nemají zkušenosti, koupí si to jinde, kde to umí dobře. Neupatlali tak zbytečný či škodlivý produkt, kazící pověst pšeničných piv. V tomhle mi jejich přístup přijde férový. Jinak to samozřejmě připomíná matení zákazníků. Koho by jen tak napadlo, že Samson není budějovický?

Nabízejí se spekulace o místě původu. Že by opět něco z nedalekého Rakouska jako v případě jejich ochucených piv? Každopádně díky Samsonu za slušný Weizenbier za dobrou cenu. Ať už je odkudkoliv.



[Jiří ] [Zobrazeno 8827x] [14. květen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

čtvrtek, 13. červen 2013
11:35

jiri.kana

Tak už je to dostupné i v lahvi.
"Pšeničný nefiltrovaný světlý ležák vyrobený svrchním kvašením" - tady je vidět snaha o správné označení podle platné legislativy a výsledkem je pochopitelně paskvil (za to ale v Samsonu nemůžou).
"Vymazleno a plněno v Pivovaru Samson" - tady je vidět snaha o obcházení správného označení a výsledkem je pochopitelně paskvil.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.06.2013 ve 11:36:28


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

JardaK

čtvrtek, 16. květen 2013
18:53

JardaK

Vyzkouším a uvidím, chtělo se mi napsat. Jenže po právě provedeném koštu Pšeničného z Krušovic budu mít asi k tomuto druhu nějaký čas averzi :ble:
DMT 10/2013, lahev z Hyper Albert Hradec Králové. Chuť by nemusela být špatná, pokud by nebyla tak sladká, ale to možná bude vyhovovat ženám. Ale fakt, že je cítit jak zavlhlý hadr na podlahu, to asi nebude vyhovovat nikomu. Ale třeba to byla náhoda :)


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:26


posted by: Inzerce

Sekal

pátek, 17. květen 2013
11:13

Sekal

to JardaK: Krušovice jsem měl jedny v lahvi, testoval jsem proti nim Velena a Primátora, vyšly z toho nejlépe.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

úterý, 14. květen 2013
14:24

Jana

Bude i lahvová podoba?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 14. květen 2013
14:45

jiri.kana

to Jana:To by nebylo špatné. Ale na webu Samsonu není zatím zmínka ani o sudovém :-)
Pokusil jsem se zeptat e-mailem, uvidíme...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 28. květen 2013
12:39

jiri.kana

to jiri.kana:Odpověď zatím žádná, zjevně jsem se nechal zmást slovem "info" před zavináčem a nepochopil, že tím chtěli říci "noreply".

Takže jestli někdy bude i lahvová podoba, tak to poznáme podle toho, že se to objeví v lahvích...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Mosquit

úterý, 14. květen 2013
13:40

Mosquit

...voda, pšeničný slad, chmelový extrakt, pivovarské kvasinky (méně 0. [1] %), alk. 5,2 % obj. Vyrobeno svrchním kvašením. Stočeno v: Pivovar Samson, Lidická 51…“

Nechybí tam náhodou ječný slad? pivo ze 100% pšenice bych celkem rád někdy ochutnal :)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 14. květen 2013
13:48

jiri.kana

to Mosquit: Jo, chybí a je to moje chyba z nepozornosti. V seznamu je za pšeničným. Omlouvám se a děkuji za vyhmátnutí nedostatku.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI