Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za zkříženými meči do Míšně


Za zkříženými meči do Míšně

Za zkříženými meči do Míšně

Saská Míšeň (německy Meissen), světoznámá hlavně díky výrobě tradičního porcelánu, je zejména významným vinařským městem. Její návštěvu však mohu doporučit i milovníkům dobrého piva, neboť na předměstí Cölln se nachází malý soukromý pivovar Schwerter, jehož nabídka je v uličkách historického města, které je i samo o sobě důvodem k návštěvě, běžně dostupná. Do Míšně je navíc skvělé železniční spojení z nedalekých Drážďan (a tím pádem i z České republiky, až do Míšně se dá dojet s výhodnou nabídkou Českých drah SONE+DB), takže lze návštěvu obou měst spojit - například v době vánočních trhů, jako jsme to udělali my. Ty Míšeňské jsou oproti jiným, známějším, mnohem menší, mnohem přívětivější a mnohem vánočnější.

Staré město v pohledu z hradního vrchu - vlevo věž kostela Frauenkirche
Staré město v pohledu z hradního vrchu - vlevo věž kostela Frauenkirche

Míšeň patří mezi nejstarší a nejkrásnější německá města. Vznikla z trhové osady pod hradem, jehož prvopočátky jsou zmiňovány již v 10. století. Hrad, tyčící se na skále nad Labem, patří dodnes k dominantám města. V jeho areálu se mj. nachází gotický dóm, ale i další opravené zajímavé stavby. Krásně zachované a upravené je i historické jádro města, které leží stísněné v dolíku pod hradní skálou. Jeho centrem je malé náměstí, pojmenované pouze Markt (trh), kolem kterého jsou soustředěny všechny významné historické stavby - Frauenkirche z konce 15. století nebo stará radnice ze stejného období (radnice slouží během vánočních trhů, které se také odehrávají na tomto náměstí, jako obrovský adventní kalendář). Pokud přijedete do Míšně vlakem, nádraží se nachází jen kousek od historického centra a cesta k němu vede po mostě přes Labe, ze kterého se otvírá fascinující panorama celého města.

Noční panoráma hradního vrchu s gotickým dómem z mostu přes Labe
Noční panoráma hradního vrchu s gotickým dómem z mostu přes Labe

Nejznámějším turistickým tahákem města ale je, jak jsem napsal již v úvodu, světoznámý porcelán s více než třistaletou tradicí. Porcelánka se nachází nedaleko centra města v údolí potoka Triebisch. V areálu se nacházejí jak budovy původní manufaktury, tak nové moderní provozy. Součástí je samozřejmě i muzeum a jiné turistické a návštěvnické zázemí. K míšeňskému porcelánu patří i tradiční výrobní značka dvou zkřížených mečů, které jsou dnes jakýmsi symbolem města - nachází se i ve znaku pivovaru Schwerter, který je po nich, konec konců, pojmenován.

Historická budova manufaktury porcelánu
Historická budova manufaktury porcelánu

Pivo také bylo, když pominu památky a vánoční trhy, hlavním důvodem, proč jsme do Míšně jeli. Vaření piva má ve městě dlouhou tradici, v uličkách starého města se nachází renesanční budova Starého pivovaru z roku 1570 (pivo se zde vařilo již v roce 1460), ke kterému se odkazuje i dnešní pivovarský podnik Schwerter. Jeho současný provoz byl vystavěn na přelomu 19. a 20. století na předměstí Cölln poté, kdy starý pivovar zakoupil Eduard Bahrmann z nedalekého Hirschsteinu a objekty na Starém městě přestaly odpovídat výrobě. Současný pivovar Schwerter byl roku 1997 vystavěn v průmyslové zóně na okraji města (Ziegelstraße 6) a kromě samotného provozu se v něm nachází stylová pivovarská restaurace.

Pivovar, vařící stále tradičním způsobem, se nachází na úplném okraji města, a tak jsme bohužel museli oželet jak návštěvu provozu, tak návštěvu pivovarské restaurace. Pivo značky Schwerter je v Míšni ale naštěstí dobře dostupné (je stáčeno jak do sudů tak do lahví), takže nebyl problém ochutnat kdekoliv na Starém městě, plném modrých vývěsních štítů se skříženými meči. My si vybrali kavárnu Gasthaus zur Altstadt (Görnische Gasse 42) s krásným historickým výkladem a s opravdu poctivou vánoční výzdobou. Z poměrně široké produkce pivovaru (Urhell, Privat Pils, Rubin Lager, St. Afra Dunkel a různé speciály) měli v nabídce točený Pils a Dunkel. Nabídku, k mé velké radosti, doplňoval lahvový 16° bock Bennator, vařený sezónně právě v období adventu.

Historický výklad kavárny Gasthaus zur Altstadt
Historický výklad kavárny Gasthaus zur Altstadt

Míšeň určitě představuje pro českého návštěvníka zajímavou alternativu k tradičně navštěvovaným německým destinacím (ať v době Vánoc nebo kdykoliv jindy). V menším měřítku zde nalezne vše zajímavé, navíc, díky tomu, že se nejedná o velké město, pěkně pohromadě. Pokud budu mít někdy cestu, určitě se do Míšně rád vrátím i v letních měsících. Pro milovníky piva ještě doplním, že v uličce Elbstraßeel č. 27 se nachází rázovitý pivní bar Zum Loch, který bohužel nenabízí pivo Schwerter, ale i tak určitě stojí za to ho navštívit.


Článek původně psán pro blog Pivní Partyzán.



[Rash] [Zobrazeno 9689x] [8. květen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

yerka

čtvrtek, 9. květen 2013
09:40

yerka

Pivovar má svůj pivní šenk také na náměstí, otevřeno denně od 11.00:
„Schwerter Schankhaus“ Meißen
Markt 6, 01662 Meißen
Telefon: 03 52 1 | 40 92 8-0


napsal(a): yerka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI