Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PPE potvrdila vážné problémy Krakonoše. Zvítězil Francinův ležák z Nymburka.


PPE potvrdila vážné problémy Krakonoše. Zvítězil Francinův ležák z Nymburka.

PPE potvrdila vážné problémy Krakonoše. Zvítězil Francinův ležák z Nymburka.

Po měsíční přestávce pokračovala soutěž ležáků českého typu První pivní extraligy 3. kolem základní části, které proběhlo 24. dubna 2013 v reprezentačních prostorách břevnovského pivovaru. V tomto kole se střetla piva, vyznačující se nízkou hořkostí, vlastností, kterou kapitán stolu, Jan Šuráň podrobil ve svém expertním rozboru před vyhlášením výsledků kola zničující kritice: „Prostě do českého piva chmel i hořkost patří…“.

Měla by být hořčí
Měla by být hořčí

Stejně, jako v předchozím ročníku se naprosto nejhorším pivem tohoto kola stal trutnovský Krakonoš s ohromným odstupem za předposledním Opatem. Nepříjemná di-acetylová chuť a nedokvašenost mu vynesly průměrné hodnocení 7, tedy „špatné“, přičemž tři z osmi porotců je dokonce hodnotili známkou 8, tedy jako „velmi špatné“. Mezi pivy na čele tohoto kola se tentokrát nenašel žádný výrazný favorit a tak mezi prvním Francinem a sedmým litovelským ležákem byl rozdíl pouhých šesti bodů a Francinovo vítězné hodnocení 32 bodů (průměrná známka 4, tedy „dosti dobrý“) by v jiných kolech stěží stačilo na postup. Poněkud překvapilo až šesté místo oblíbeného pelhřimovského Poutníka, který si zatím vždy vedl poměrně dobře. Další zajímavostí jsou tři postupující středočeská piva.

Vzorky
Vzorky

Celkový výsledek 3. kola základní části:

1) Francinův ležák (Pivovar Nymburk) 32 bodů

2) Premium Holba (Pivovar Hanušovice) 34 bodů

3-4) Dačický (Pivovary Heineken ČR) 35 bodů

3-4) Velkopopovický Kozel (SABMiller) 35 bodů

5) Chodovar Prezident (Pivovar Chodová Planá) 36 bodů

6) Poutník (Pivovar Pelhřimov) 37 bodů

7) Litovel Premium (Pivovar Litovel) 38 bodů

8-9) Král Šumavy (Pivovar Strakonice) 42 bodů

8-9) Lobkowicz Premium (Pivovar Protivín) 42 bodů

10) Olivětínský Opat (Pivovar Broumov) 46 bodů

11) Krakonoš 12 (Pivovar Trutnov) 57 bodů


Soutěž pokračuje čtvrtým kolem základní části 22. května 2013.



[Petr Markvart] [Zobrazeno 8786x] [2. květen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 34] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

neděle, 5. květen 2013
23:45

Sekal

Ne všichni "degustátoři" mne stoprocentně pochopili. Ať si zkusí koupit domů dvakrát za sebou trojici ležáků např. Polička, Nová Paka, Zubr. Počítám, že jim opakovaně vyjde, že Polička a Nová Paka mají problémy (ačkoli ani packé, ani poličské nemusím, tak jsou jejich jisté formy, které mi budou chutnat vždy více než ten nejlepší Zubr). Anebo lépe ať si zkusí koupit Březňák z Vyškova a proti tomu Zubra, Gh a třeba Strakonice. V podstatě jsem dospěl k závěru, že i ležáky jsou kategorie natolik variabilní, že dělat jejich degustaci, nota bene po deseti vzorcích, je nesmysl.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Magister

pondělí, 6. květen 2013
17:00

to Sekal: Není to nesmysl. Jen je třeba přisoudit těm výsledkům přiměřenou relevanci. Ne nulovou, ne absolutní. Tak akorát. Ale když pivo třikrát za sebou (v základním kole, v semifinále a ve finále) uspěje, asi kvalitu drží spolehlivěji než to, který dva roky po sobě skončí v základním kole poslední.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:04


posted by: Inzerce

yerka

neděle, 5. květen 2013
13:26

yerka

Nedá mi to a přispšji svou zkušeností s Krakonošem; přiznám se, že mi nikdy nechutnal a pil jsem jej poprvé v r. 1992 a naposled r. 2011, a to v Čern=m Dole, ve Špindlerově Mlýně či na žatecké Dočesné. Pořád v tom pivu cítím jakousi zatuchlinu. Od té doby co navštěvuji PI, překvapeně zjišťuji na Krakonoše pozitivní ohlasy a množství jeho příznivců a dospěl jsem tedy k názoru, že mi prostě jen nechutná, ale nejedná se, zřejmě o pivo špatné jako G, či Krušky nebo Staro (ať už z Brna či Prahy). A proto zdravím všechny Krakofandy :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Chody

sobota, 4. květen 2013
19:11

Chody

ad Krákora: Na Krakonoše mám jen ty nejlepší vzpomínky, nicméně v posledních letech mi nikdy moc nenadchnul :( Někdy je lepší, někdy horší, ale na pění ód to u mne rozhodně není...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Energetik

sobota, 4. květen 2013
00:51

Energetik

Tak ony už stačej ty "no name" nicky tak brojící proti Trutnovu a dál to tady nemá cenu řešit :-D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

hroch

sobota, 4. květen 2013
07:31

hroch

to Energetik:: to JardaK Možná, že se tu objevují nové nicky, které píšou proti Krákorovi. Vy zase až zaujatě Krákoru vychvalujete. Já ho mám taky rád, a vždy když mám možnost si ho dát tak si ho dám. Ale za poslední cca rok a půl mám dost rozporuplné zkušenosti, většinou podle toho jak moc na mě jeho kolísavá chuť zapůsobila. Možná ani tolik nekolísá chuť piva, ale moje potřeba takovou chuť vnímat a pozitivně přijímat. Například předminulý týden ve Zlých časech na srazu Beerborce byl nejen podle mě nakyslý. Možná, že kdyby to bylo moje první pivo ten den, považoval bych to pouze za specifickou chuť, ale takhle to byly vada. Ta mě sice nevadila k tomu abych si nedal dalšího, ale ve slepé degustaci by to mezi dalšíma anonymníma vzorkama byla absolutní vada za 7-8 z devíti. Prostě kdybych to před sebe dostal jako extra piva za 40Kč tak se budu vztekat, že takový kyseláč nezaplatím, ale tím, že to je ten Krákora nákupka sudového za 9,50Kč tak mu nějaké nenormálnosti odpustím. Podobně vnímám Opata s jeho někdy pouze lehočkou specifickou vůní, z 500 let staré sladovny až po někdy velmi výraznou myšinu. Ale prostě v anonymní degustaci když tohle specifické není opravdu jen lehoučké bude to vždy vadit. Pro ty, kteří si myslí že by vždy našli přesně to své specifické pivo, můžu říct, že když budeš vědět že v jednom ze dvou kol bude nějaké tvoje oblíbené specifické pivo a ty nebudeš vědět, v kterém z těch dvou kol, tak se ti kvuli té nejistotě bude zdát že cítíš tu specifickou chuť alespoň ve dvou vzorkách v každém kole. Základ anonymní degustace je nic dopředu nečekat, žádný speciální vzorek nehledat a nepoznávat, protože to strašlivě ovlivňuje vlastní vnímání. A neberte ten článek jako absolutní zostoutení Krákory, článek se nějak napsat musí vypíchnout se musí něco co zaujme a´t je to překvapivý vítěz a nebo poražený.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.05.2013 ve 07:33:20


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Chody

sobota, 4. květen 2013
19:02

Chody

to hroch: S tímhle se dá jen a jen do písmena souhlasit...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Magister

sobota, 4. květen 2013
22:54

to Energetik: To budou nicky placené íránskými pivovary, kterým krakonoš leží v krku jako zlá konkurence. To fakt nemá cenu řešit.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Milan

pátek, 3. květen 2013
21:17

Milan

Trochu jsem překvapen tím, že by mělo jít o piva s nízkou hořkostí. Podle mne Poutník, Lobkowicz, Krakonoš, možná i Holba a Litovel zrovna pro mne nízkou hořkostí nehrozí. Tak nevím...


napsal(a): Milan [Odpovědět]

JardaK

pátek, 3. květen 2013
16:29

JardaK

Otázkou je, kde leží hranice mezi senzorickou vadou a charakteristickým znakem. Jsem rád, že nejsem profík a pivo mi prostě chutná nebo nechutná. Z toho, co umím pojmenovat, mi vadí zejména kyselost, zatuchlost a cosi jako "žluklost". Pokud bych totiž rozeznal všechny senzorické vady a vysoce ohodnotil jen naprosto bezvadné pivo, tak bych se prakticky propracoval jen k těm bezduchým, sterilním rychlokvaškám. Pamatujete např. na propagandu, že PU chutná jako před sto lety? Že porovnali laboratorní rozbory?
Mimochodem, Francina mám rád a Nymburk umí i výbornou desítku. Přesto jsem si asi před měsícem pěkně zanadával a to jsem koupil basu přímo v pivovaru. Inu, jak mě níže cituje Sekal...


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

JardaK

pátek, 3. květen 2013
16:15

JardaK

Na Krakonošovi si právě pochutnávám. A pozor, na desítce! Chtěl jsem ji vyzkoušet a byl jsem velmi, velmi mile překvapen. Plnost, říz, hořkost, pěna jak šlehačka, jedna z nejlepších desítek, jakou jsem po dlouhé době pil. Ale DMT 8.6., takže naprosto čerstvá, koupená ve spolehlivém obchodě ve Vrchlabí a ihned odvezená do ledničky.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Bob Saint Clare

pátek, 3. květen 2013
13:23

Krakonoše lze považovat za jedno z nejhorších piv u nás!


napsal(a): Bob Saint Clare [Odpovědět]

Michal František

pátek, 3. květen 2013
13:28

Michal František

to Bob Saint Clare: Přesně naopak, jedno z nejlepších! Kvůli němu jsem schopen si zajet 200 km až do Trutnova a ani jednou se mi nestalo, že bych si pořádně nepochutnal!


Magister

sobota, 4. květen 2013
00:05

to Michal František: A nepřišlo by levnějc zajít k sousedovi a říct mu, ať smeje etikety z jakýchkoli lahváčů, co má v lednici, a řekne vám, že je omyl z Krákory, protože je sbírá? Pochutnáte si taky.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

H.R.

čtvrtek, 2. květen 2013
23:23

H.R.

Litovel není Prezident, Chodovar je Prezident.


napsal(a): H.R. [Odpovědět]

pi

pátek, 3. květen 2013
09:11

pi

to H.R.: Máš pravdu. Opraveno. A to už jsem pár blbin v tabulce opravil...


napsal(a): pi [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 2. květen 2013
22:24

Sekal

Krakonoš sice občas v lahvi není v nejlepší kondici, občas je trochu nepříjemně chmelen, ale protože si ho kupuji často, narážím na lahodné vzorky a zejména v točené podobě nedám na toto pivo dopustit. Krakonoš 12° je v mých historických statistikách na třetím místě. PPE si koupila dva roky za sebou zkažený vzorek, což implikuje "vážné problémy" - jako nevěřící Tomáš chápu úskalí degustací, ale tato formulace mi zdvihá mandle. Jak tu psal JardaK, lepší osmkrát si pochutnat a dvakrát vzorek vylít, než se trápit nad mrtvým pivem bez chuti, byť bez senzorických vad.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Energetik

pátek, 3. květen 2013
10:00

Energetik

to Sekal: Za pet sest let, co ho kupuju vzdy cca po 8 basach (v Praze), tak jsem mel jednou havarovany vzorek, resp. basy, ale to jeste tak, ze se to dalo pit, byt bylo lehce chycene a vim dokonce presne proc (skladovani)... Ted mam posledni basy s DMT 8. 5. a zase lahodne, byt objektivne byly lepsi spickove varky. Temhle clankum uz se musim jen smat :-) :-) Ono uz staci to, ze byl zarazen mezi piva "vyznacujici se nizkou horkosti" :-D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Magister

sobota, 4. květen 2013
00:09

to Energetik: On tam nebyl zařazen. Piva se do kol náhodně losují (kromě nasazených). Ta nízká hořkost je míněna jako výsledek degustace, že jako zrovna náhodou to kolo bylo v průměru míň hořký, ne že se předem vybíraly míň hořký piva.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Polda

sobota, 4. květen 2013
06:54

Jak může někdo mezi tyto piva zařadit takový eurohnus jako je Kozel to nechápu.Je to prostě nesrovnatelné europivo s ostatními.


napsal(a): Polda (polda.j(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Pivař

sobota, 4. květen 2013
11:24

to Polda: Je hezké, jak tady každý kope za svoji značku. Nic proti tomu, jen mám pocit, že se trochu vytrácí objektivita. Když mám něco rád, tak to budu do krve chválit, to je logické. Když jsem odmala zvyklý na specifickou chuť nějakého místního pivka, bude se mi každé jiné zdát divné a třeba "hnusné" přestože to divné může být právě to, na které jsem zvyklý. Pro někoho ta správná specifická chuť, pro druhého pak něco absolutně nepitelného... To může být důvod, proč velké množství lidí preferuje piva z velkých pivovarů, kde prostě mají tu svoji jistotu... Je otázka, do jaké míry slepé degustace efekt zvyku na chuť konkrétního piva stírají nebo naopak prohlubují..


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Méďa Béďa

sobota, 4. květen 2013
22:47

Méďa Béďa

to Pivař:
Přesně tak... V roce 1984 jsem byl v Rotavě, v místní hospodě točili chodovoplánskou desítku, což byl tenkrát vyhlášený samoser, dnešní Gambrihnus je proti tomu mana nebeská... A jeden místní štamgast mně řekl "Ale máme tady dobrý pivo, co?"...


Magister

sobota, 4. květen 2013
22:48

to Polda: Poldo, srovnatelné je všechno se vším. Zkusil sis srovnat kozla nebo cokoli jiného se svými oblíbenými značkami v anonymní degustaci? Při které jsi nevěděl, že jedno z nich je kozel? A víš, že PPE degustuje už čtvrtým rokem všechny české ležáky, které jsou k dostání v obchodech? Všechny? Proč by měl být kozel vyloučen? Protože ti to jméno vadí a přitom bys ho nejspíš sám nepoznal mezi svými miláčky?


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Chlebník

pátek, 3. květen 2013
12:28

to Sekal: PPE koupila dvakrát za sebou ve dvou letech v různých kšeftech všech pět degustovaných lahví zkažených... Hm, přemýšlím, jakým číslem označit tuhle náhodu. Asi tak 0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000nic.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 4. květen 2013
12:20

jiri.kana

to Chlebník:Pokud se cíleně nepídili po co nejčerstvějším a prostě to někde koupili, tak bych tu náhodu vyčíslil spíš na 0,6. A pokud to pivo ještě týden nebo dva někde skladovali, pak to číslo ještě naroste.
Nějaký skalní Krakofanda tu psal cosi ve smyslu osmkrát si pochutnat a dvakrát vylít, což značí, že připouští 20% pravděpodobnost neúspěchu. To je docela dost - na to, že nejspíš ví, kde si Krakonoše koupit v co nejlepší kondici.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

JardaK

sobota, 4. květen 2013
15:45

JardaK

to jiri.kana:
To platilo obecně, nikoliv jen pro Krakonoše.
No a u Krakonoše? Jelikož vím, kde ho kupovat, tak si poslední dva, tři roky spíš pochutnávám a těch méně povedených dvacet procent, no řekněme stále trochu lepší průměr :)


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 4. květen 2013
16:25

jiri.kana

to JardaK:Tak já si na něm poslední dobou taky spíš pochutnávám, protože jsem při nákupu velmi obezřetný :-)
Ale úplně v pořádku mi to tak nepřipadá...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Narmer

sobota, 4. květen 2013
18:07

Narmer

to jiri.kana: Krakofanda ... to je hezký slovo, za toho bych se mohl považovat taky; no, člověče, jsem schopnej to dotáhnout až k takové dokonalosti (úchylnosti?? :D ), že si k němu pouštím Krkonošské pohádky :D . To mi připomíná, že tenhle večerníček teď běží (díky dětem mám přehled) no a v ledničce na mě čeká poslední letošní Velikonoční 14° s datem spotřeby 14.5. To zní, jako plán, ne? :D


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Chody

sobota, 4. květen 2013
19:06

Chody

to Narmer: No a při popíjení Dalešického si pustit Postřižiny...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Rosťa

sobota, 4. květen 2013
21:13

Rosťa

to Chody: ...a při Slunci, senu Strakonice


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 4. květen 2013
22:38

jiri.kana

to Rosťa:...a při Rákosníčkovi velkorybnického Hastrmana.

...a při Kdyby tisíc klarinetů Matušku.

...a při Hledání ztraceného času třeba Gambáč, nebo vlastně téměř cokoli.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.05.2013 ve 22:49:03


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Rosťa

neděle, 5. květen 2013
08:12

Rosťa

to jiri.kana: No pozor, v Slunci, senu Nektar opravdu hraje


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Pivař

pátek, 3. květen 2013
12:50

to Sekal: Že by se někdo snažil zdiskreditovat Krákoru? ;) Tomu asi nikdo nevěří...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 5. květen 2013
11:58

jiri.kana

to Rosťa:To taky nikterak nezpochybňuji, vím, že si tam trošku zahrál.
Jen jsi mě přivedl k dalším asociacím. K volnějším i k těm, kde \"to\" taky hraje.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI