Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prazdroj poprvé v historii PPE postoupil ze základního kola


Prazdroj poprvé v historii PPE postoupil ze základního kola

Prazdroj poprvé v historii PPE postoupil ze základního kola

Dne 27. března 2013 proběhlo druhé základní kolo letošního ročníku První pivní extraligy, tentokrát v domácím prostředí První pivní tramwaye na Spořilově. Vítězem se stal ležák z Měšťanského pivovaru v Poličce . O bod za ním skončil loňský finalista z Loun a na bronzovém stupínku se umístil plzeňský Prazdroj. Je to vůbec poprvé, kdy Prazdroj dokázal postoupit ze základního kola, když v předchozích třech ročnících skončil vždy shodně na osmém místě. Poslední postupové místo vybojoval až v rozpiji ležák z Chotěboře a zopakoval tak loňský postup do semifinále. Vzhledem k tomu, že i tento rozpij mezi Chotěboří a Braníkem skončil nerozhodně (4:4), musel rozhodnout až expertní hlas kapitána stolu Jana Šuráně.

V Tramwayi
V Tramwayi

V poli poražených skončily ležáky Braník, vratislavický Konrad, Gambrinus, strakonický Dudák, Budvar, Žatec a kácovský Hubertus. Vypadl tak loňský stříbrný ležák Konrad a s ním i semifinalisté z budějovického Budvaru a plzeňského Gambrinu. Souboj byl ale tentokrát velice vyrovnaný. Piva, která se umístila na devátém až desátém místě, dělily od postupové čtvrté příčky pouze čtyři body. Soutěž pokračuje třetím kolem ve středu 10. dubna 2013.

Pořadí
Pořadí

1.ZávišMěšťanský pivovar v Poličce28 bodů
2.LounyHeineken29 bodů
3.Pilsner UrquellSABMiller31 bodů
4.Chotěboř PrémiumPivovar Chotěboř32 bodů
5.Braník LežákPivovary Staropramen32 bodů
6-8.Konrad 12°Pivovar Vratislavice35 bodů
6-8.Dudák PremiumMěšťanský pivovar Strakonice35 bodů
6-8.Gambrinus PremiumSABMiller35 bodů
9-10.BudvarBudějovický Budvar36 bodů
9-10.Žatec PremiumŽatecký pivovar36 bodů
11.Hubertus Premium 12°Pivovar Kácov43 bodů

Sepsal Petr Buriánek, PPE



[Petr Markvart] [Zobrazeno 9645x] [9. duben 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 59] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

roka66

pátek, 3. květen 2013
17:46

Já mám rád nějaké pivo a nebudu ostatním vnucovat jestli je nejlepší, ale co budu tvrdit, že hodnotíte i piva která by se měla vylívat do kanálu. Takové sračky jako Konrád, Braník atd ani do sklenic natož do pusy.


napsal(a): roka66 (roka66(a)seznam.cz) [Odpovědět]

JardaK

pátek, 3. květen 2013
18:02

JardaK

to roka66:
Braník je rychlokvaška, zatímco Konrad jedno z nejlepších piv v ČR. Ano, každý má jiné preference, co mám rád já, druhý nemusí. Promiň, ale dát vedle sebe tyto dvě značky, to je diletantství. Které je to tvé oblíbené pivo?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 03.05.2013 ve 18:03:44


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
12:11


posted by: Inzerce

Chody

pátek, 3. květen 2013
20:43

Chody

to JardaK: Také bych se Konrada zastal. Ona je vždy otázka, kde to které pivo ochutnáte. Ono hodnotit po koštu v nějaké hospodě, kde to nemusí být vše ok...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Magister

pátek, 3. květen 2013
23:40

to JardaK: Dal sis je vedle sebe v anonymní degustaci nebo z tebe mluví jen zaujatost?


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Magister

pátek, 3. květen 2013
23:44

to roka66: to roka66: PPE degustuje V Š E C H N Y české ležáky dostupné v běžné obchodní síti. Je jen některé, vybrané podle něčí obliby.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Tchoř

středa, 17. duben 2013
13:13

to Pivař:
Ano, hodnotí se piva, ne pivovary. Tak teď si vemte hypotetický příklad: Vyhrálo pivo Ambrosius 12, prodejce uvedený na obalu je Kaufland CZ, podle čárového kódu země původu Polsko. Kam s cěnováními, věnci, diplomy apod.?


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

VozechV

pátek, 12. duben 2013
09:15

VozechV

K degustací zde bylo už napsáno hodně. Je mi jasné, že z malého vzorku lze těžko usoudit na pitelnost a jiné atributy dobrého piva. Ale i z malého vzorku lze poznat, zda má pivo vady. A tady bych se zarazil nad jedním pivem. Čtenáři mi prominou, ale diacetyl v malé míře je v pořádku, ale v tak silné míře v jaké je v Poličském pivu je pro mne již odpudivé. Proto se vyhýbám poličským pivům. Na základě této degustace jsem si jej koupil a včera jsem se opět utvrdil v tom, že Polička má až nepřípustně vysoký diacetyl. To tam jej "porota" necítila? O ostatních místech v pořadí to může být o osobních chuťových preferencích a pořadí může být jakékoli. Ostatní piva, až na občasné výkyvy kvality Strakonic, nemívají obvykle vady.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

PavelC

středa, 10. duben 2013
11:27

Podivně zvolené některé z účastnících se značek. Spousta výborných chybí, naopak nechybí několik všeobecně pofidérních. Proč ty euronápoje někdo zase hodnotí a smíchává tak jabka s hruškama? Vždyť jejich "kvality" už všichni dokonale známe. Před tím všudypřítomným zbožím dneska není úniku a vysloveně se podbízí místo zdejších staletých tradic. Máme tohle zapotřebí? Nechápu, že ta hypermarketová quasi piva s rychlokvašnou metodou produkce a prioritou výrobní rentability někde s naprosto vážnou tváří srovnávají s pivy, která jsou doslova vymazlená a stojí na klasické metodě. S pivy, jejichž výrobci nešetří na surovinách ani na technologii, jen aby chuťově zaujali - a za to si v dnešní době zaslouží opakované pochvaly. Chválí nás za ně i v zahraničí! Copak máme těch vlastních, dostatečně solidních značek z tuzemské regionální a místní produkce k hodnocení málo?


napsal(a): PavelC (netdata(a)volny.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 10. duben 2013
12:31

jiri.kana

to PavelC:Pokud dobře chápu smysl celé akce, tak se koná mimo jiné také kvůli podobně přesvědčeným, jako jste Vy :)
Co se týká postesknutí nad nedostatečným zastoupením pivních značek, tak bych Vás odkázal na slovní spojení "druhé základní kolo" hned v první větě.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dan

středa, 10. duben 2013
13:30

Dan

to PavelC:
Není přeci možné nakoupit a porovnat vše, co je dnes na trhu. Proto dělají základní kola. Tak proč neporovnat rychlokvašky se skutečnými pivy.
Mne spíš opět překvapuje pořadí výsledků. Žatec, Kácov na konci a europiva v první polovině žebříčku. Z toho jasně plyne, jaké chutě mají degustátoři.
Ale každý máme hold jiné chutě...
to PavelC: Nevím, jestli jste zkusil někdy uspořádat nějakou anonymní degustaci. Výsledky bývají často překvapivé.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Chlebník

čtvrtek, 11. duben 2013
12:25

Pavle cé, PPE dělá degustace už čtvrtým rokem a furt se najde někdo, kdo nepochopil. PPE degustuje každý rok VŠECHNY české ležáky dostupné v běžné obchodní síti. Na ty další se dostane v následujících kolech. Pak jsou semifinále a nakonec finále. PPE to dělá právě kvůli takovým zaujatým lidem, jako jsi ty. Právě kvůli bourání předsudků. Ty už jsi zažil anonymní degustaci, kdy nevíš, co je v kterém vzorku, ba dokonce jaká piva se budou degustovat? Jsi si tak jist, že bys v anonymní degustaci poznal své oblíbené \"vymazlené\" kousky, jak říkáš, od těch odporných europiv? Přijdeš to ukázat na degustaci? Dej vědět, přijdu se podívat, jak to všem natřeš.to Dan:


napsal(a): Chlebník [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 11. duben 2013
13:12

Dan

to Chlebník: Nerozumím tomu "to Dan" na konci. Komu tedy byl adresován tento příspěvek. Vždyť já sám jsem psal PavloviC, zda už někdy uspořádal anonymní degustaci, že výsledky bývají překvapivé.
To já mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Ovšem je třeba si také uvědomit, že degustace v malých vzorcích a pití piva z půllitru, je něco absolutně rozdílného. V tom malém množství nelze prostě zjistit pitelnost, ani vizuální vjem atd.
Ale o tom už se tu také mockrát diskutovalo a je zbytečné to opakovat.
Tyhle degustace mají stejně nulovou vypovídací hodnotu. Kdyby opakovali stajnou degustaci se stejnými vzorky třeba po měsíci, tak by výsledky zcela jistě byly rozdílné...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

pilgrim

pátek, 12. duben 2013
22:42

to Dan: a stejně tak nulovou hodnotou oplývá i celý tento Chodorův web, poslední dobou je to spíš o propagaci nacizmu než o pivu


napsal(a): pilgrim (weetek(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Chody

sobota, 13. duben 2013
15:20

Chody

to pilgrim: Vy už to nehulte...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chlebník

čtvrtek, 11. duben 2013
12:33

Dane, fakt myslíš, že degustátoři mají nějaké jiné chutě než ty? Víš, že se navzájem nesmějí ovlivňovat a každý má trochu jiné preference? Ty víš, co každý z nich pil den před degustací a den po ní, co jsou u nich nejvyhledávanější styly? Ty víš, jak bys ty piva hodnotil ty? V tom je právě ten fór anonymních degustací. Každej mluví o favoritech a skvělých značkách a pak ve slepé ochutnávce jako nejlepší vybere něco, nad čím by v krámě ohrnul nos. Je dobré podporovat lokální značky, ale faktem je, že zrovna těch ležákách jsou největší pivovary s těmi malými úplně srovnatelné a navíc nabízejí stabilnější kvalitu. O tom svědčí skoro všechny degustace. Ty velké vydělávají na ředěné desítce, ty malé mohou trumfovat speciály, ale ležák v krámě je od obou skoro stejný. Navzdory tomu, že někomu fandíme a někomu ne.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Dan

pátek, 12. duben 2013
21:41

Dan

to Chlebník: Každý má jiné chutě, ne jen degustátoři. A chutě každého jsou navíc ovlivňovány mnoha faktory. To snad není nic nového.
A při takové anonymní degustaci s malými vzorky, klidně může dostat dobré ohodnocení i europivo. Ovšem vypít ho vě větším množství, než je ten vzorek, to už může být i utrpení.
Nesouhlasím s tím, že malé i velké pivovary dělají ležáky na podobné úrovni. To je urážka těch poctivých, kteří pivo nešidí. Jedinné v čem jsou ty velké lepší, je stabilita parametrů výsledného piva. Protože používají moderní CKT, HGB technologie, řízené počítači.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Magister

pátek, 12. duben 2013
22:08

to Dan: Nesouhlasit je snadné. Udělat si sám anonymní degustaci, to je jiné. Nebo třicet takových degustací. To se pak leckterá představa hroutí. Nebo si troufnete z deseti vzorků dát na jednu stranu piva malých pivovarů a na druhou stranu z velkých? Ne, to neumí nikdo. I zkušený pivař je pak překvapen. V tom je to kouzlo slepých ochutnávek.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Dan

pátek, 12. duben 2013
23:02

Dan

to Magister:
S tím souhlasím. Jak jsem psal výše, tak výsledky anonymních degustací bývají překvapivé. Taky jsem dělal pár degustací a byla to především zábava. Hlavně ve chvíli, kdy zapřísáhlí příznivci konkrétní značky, ne jen že ji nepoznali, ale dobře ohodnotili piva, "která by do nich nikodo nedostal", jak před degustací vykřikovali.
My jsme zkusili ještě další fázi, když jsme první tři piva v pořadí, která měla velmi podobné bodové ohodnocení, potom vzali normálně na čep, kdy se u nich mělo sedět celý večer. A najednou bylo zase všechno jinak.
Proto říkám, že tyto degustace mají nulovou vypovídací hodnotu. Navíc nemůžou obsáhnout ještě další věc a to je rozdíl mezi pivy točenými a lahvovými. U některých pivovarů je rozdíl propastný.
Ale buďme rádi za to, že tu máme tolik pivovarů, tolik chutí a máme co porovnávat...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pivař

sobota, 13. duben 2013
09:40

to Dan: No jo, jenže pokud byla piva na čepu, tak už pravděpodobně všichni věděli, co pijí. A to v tomto případě výrazně "chuť" ovlivňuje.... Nebo byla tato vítězná piva podávána anonymně?


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Dan

sobota, 13. duben 2013
09:53

Dan

to Pivař: To jsem zapomněl napsat. Ano, byla točena anonymně, jen spoluorganizátor degustace věděl co má na kterém kohoutu.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Magister

pondělí, 15. duben 2013
23:09

to Dan: Ale kdepak nulovou hodnotu.Naopak, je to hodně poučný, vypovídá to hodně. A léčí to předsudky a zaujatost. Když je degustátorů víc a většina z nich se opakovaně shodne na nějakým trendu, asi o nebude náhoda bez vypovídací hodnoty.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Pepa

středa, 10. duben 2013
16:06

pepa

to PavelC: Dnes není nikdo nucen nakupovat cokoliv v hypermarketech,tak si můžeš koupit co ti chutná.Ale chci se zeptat.Víš jaká je dobo ležení v ckt u těch rychlokvašek?Chceš se vrátit k těm tradicím kdy se pivo po uvaření dávalo na štok nad kterým létali vrabci a kam se lezlo v gumácích nebo stačí sprchový chladič k otevřené spilce nebo ležáckým sudům u kterých to bylo z čistotou taky na štíru.Kdy se na dokrapováni používala obyčejná voda(často jí tam šlo hezkých pár litrů)A to vím o řadě dalších tradicích které by dnes vedly k uzavření každého provozu.Ještě dodávám.Každý pivovar musí být rentabilní jinak končí.A můžu tě odkázat na web z podobnou tématikou kde někteří vychvalují taková piva jako primus nebo argus.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Chody

středa, 10. duben 2013
16:55

Chody

to Pepa: Jaký je to web?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pepa

středa, 10. duben 2013
20:49

napsal(a): Pepa [Odpovědět]

PavelC

středa, 10. duben 2013
17:55

to Pepa: Troufám si říct, že to, že nikdo není nucen nakupovat v hypermarketech je trochu zavádějící. Lidi tam prostě choděj, to je realita. Já nevím proč. Asi je to baví, věří té konzumní víře a to je jejich právo. Proto je z hlediska volné soutěže v pivovarnictví nezdravé, jestliže jsou to zrovna hypermarkety, kdo svévolně rozhoduje, které pivní značky se budou a které nebudou prodávat. Jsou výjimky a až na ně je tam k sehnání výhradně "výběr" z palety chuťově stejně sterilních europatoků. Tuhle jsem tam objevil basu něčeho hodně dobrého, tak jsem řekl tomu od nápojů, že bych si jí bral pravidelně jednu týdně a on mi řekl, že to nepůjde, protože to je jen okrajový, tzv. doplňový sortiment. Pokud vím, tak doba ležení v CKT se pohybuje od několika týdnů u těch slušnějších značek až po řád desítek hodin u všudypřítomných rychlokvašek. S tou hygienou provozu - to taky vidím jinak, stačí přeformulovat tok myšlenek: Za rovnocenných hygienických podmínek lze dnes vyprodukovat špatné i dobré pivo. Dobré pivo jsme v Čechách uměli uvařit už před staletíma, tak proč bychom to neuměli uvařit a dostat k zákazníkům dnes? Rentabilita: Jo, ale takovej nadnárodní pivovarnickej koncern aby vykazoval nepřetržitej růst, musí stále zvyšovat výstav a porážet konkurenci - my rozumějme regionální pestrost. Akcionáři tam tlačí. Takže přes to, že víme, že tlak na rentabilitu je vcelku přirozená věc, ptám se: je to jejich pojetí rentability v našem zájmu...?


napsal(a): PavelC (netdata(a)volny.cz) [Odpovědět]

Pepa

středa, 10. duben 2013
21:09

pepa

to PavelC: Jestli že desítky hodin je méně než sto,tak si troufám říct,není to pravda.Základ je tak deset dnů u takových piv jako Primus.Pamatuji jak před rokem 1989 šlo ze sklepa v sezonu pivo třetí den.Norma nenorma,muselo jít ven.Před staletím se v Čechách možná vařilo na tehdejší dobu dobré pivo ale dnes ba ho nikdo nepil.Chci napsat že se v žádném případě nezastávám piva z velkopivovarů,také raději když mám možnost jdu do hostinského.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Krišot

středa, 10. duben 2013
21:38

Krišot

to Pepa: Socík je ale kapitola sama o sobě. Tam co jsi neojebal...


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Mosquit

středa, 10. duben 2013
21:40

Mosquit

to PavelC:
Kolik jste těch piv "před staletími" vypil, že je tak chválíte?

Proč haníte hypermarkety, že si můžou určovat, kdo u nich bude prodávat? Vy byste se jako majitel malého obchůdku na maloměstě choval jinak, když by Vám minipivovarové pivo kyslo na obchodě, protože byste neměl (z ekonomických důvodů) chladničky?

Dalším:
- pokud se tu někdo ušklebuje nad "Primus, Argus", nechť ochutná třeba ten Argus Maestic. Zatím jsem ho v žádném hodnocení PPE nepotkal.
- doba ležení není vše. I v Praze existují minipivovary, kde jde pivo v létě ven třetí den po dokvašení. A jak si hosti libujou... Jak jsem slyšel "Je vedro, lidi chlastaj, nestačíme vařit".
- jedna z pražských nápojek (ne pivoték!) začala prodávat minipivovarské pivo (tuším že Hendrych Vrchlabí). Běžný Krakonoš, Polička, Poutník stojí 10-12 korun, "plznička" 20, Hendrych 37. Kdo si ho koupí? Jaký bude obrat? Jak tím utrpí kvalita? Koupí si ho po ochutnávce takového piva ještě někdo další? Nemyslím si...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

nákupčí

čtvrtek, 11. duben 2013
16:16

v prvním ročníku byl nasazen Ambrosius z kauflandu a vedl si docela dobře, dokonce postoupil do dalšího kola, jenže pak zmizel z trhu, aby se objevil někdy po roce. je to právě problém těchto piv, že jen těžko zjistíte, v kterém pivovaru bylo uvařeny, většinou najdete informace typu vyrobeno v eu a pod. V tomto konkrétním případě jsme složitým pátránm zjistili, že první várka byla uvařena v Hanušovicích, jenže další várku už jim odmítli, protože na ně kaufland tlačil s nízkou cenou. Tak to potom vařili někde v Polsku. Jak je to ted, nevím, prý se to ty řetězce berou z více pivovarů, jen na to nalepí svojí nálepku.


napsal(a): nákupčí [Odpovědět]

Pepa

čtvrtek, 11. duben 2013
20:09

pepa

to Mosquit: Piva jako Argus Maestic,Klasik ,Primus,Ambrosia ta je podle mne nejhorší.Jo ještě Servus.Jsem okusil a doufám že je nebudu nikdy muset pít.U ťehto piv pozor na alkohol,Bývá vyšší.K tomu ležení,v Novoměstském pivovaře jsem pil pivo které bylo silně cítit mladinou,Kdyby jej nechali ještě aspoň týden mohlo být dobré.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 11. duben 2013
20:44

Chody

to Pepa: Možná že se pletu, ale není Argus Maestic převlečený Lobkowicz :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 11. duben 2013
20:51

yerka

to Chody: A já myslel, že Platan.....


napsal(a): yerka [Odpovědět]

strevlas

čtvrtek, 11. duben 2013
22:19

strevlas

to Chody: Argus Maestic bylo jedno z nejodpornějších piv, co jsem pil.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

VozechV

pátek, 12. duben 2013
09:07

VozechV

to Chody: Ne nepletete. Pokud mám správné informace pak jde o identická piva. Jen ten Argus je levnější - to pro příznivce Lobkowicze.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 11. duben 2013
21:33

Mosquit

to Pepa:
Evidentně nepil, pokud vedle sebe porovnáváš tato piva a řadíš je do stejné kategorie. Případně doporučuji nakoupit znovu všechny a udělat si slepou degustaci.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Pepa

pátek, 12. duben 2013
11:22

pepa

to Mosquit: Ale pil.Především Argus a Maestic vaří pivovary na vyplnění kapacity kdy je zisky minimální.Já někde četl že Maestic vařil Protivín a Holba.Nemám ověřeno!Tak je možné že jsou chuťové rozdíly.Mi tato piva přijdou chuťově nevýrazná.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Mosquit

pátek, 12. duben 2013
13:09

Mosquit

to Pepa:
napsat "Argus a Maestic" je asi podobné, jako napsat "Staropramen a dvanáctku".

Pokud Vám Argus Maestic připadá nevýrazný, tak pak jste pravidelným konzumentem Poličky, Krakonoše, Postřižin apod., které svůj charakter mají znatelný (a není to špatně). Opravdu si ale schválně nechte udělat slepou degustaci - třeba z Plzně, Budvaru 12, Lobkowitze (tj. všechna 3 piva prezetující se jako "exkluzivní", "prémiová" atd) a k tomu ten A.M.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Chody

sobota, 13. duben 2013
15:19

Chody

to Pepa: Holba neplní do zelených lahví typu České pivo


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

nákupčí

úterý, 16. duben 2013
15:07

to Dan: Možná máš pravdu, že jedna degustace má nulovou hodnotu. Proto také děláme základní kola, semifinále, finále, pro také děláme už čtvrtý ročník degustací. Ano, jedna degustace může mít překvapivý výsledek, ale několik desítek? Kde pravidelně zasedají lidé, kteří při troše skromnosti přece jen něco málo o pivu vědí?
A přesto, ani my sami nebereme ty výsledky nijak kateogoricky, sami víme dobře, kolik faktorů může působit. Ale o výsledky se rádi podělíme a i z téhle diskuse je vidět, že to lidem není lhostejné. A o to jde především.


napsal(a): nákupčí [Odpovědět]

Pepa

pátek, 12. duben 2013
17:48

pepa

to Mosquit: To je tak když si po sobě nepřečtu co napíšu.Myšleno ambrosia.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Chody

úterý, 9. duben 2013
20:56

Chody

Já bych snad jen doplnil, že pivo z Loun už není a pivo ZLoun ještě není :)
Dále pak nechápu, proč nákupčí nedal do soutěže žateckou dvanáctku Export a volil jen jedenáctku Premium :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

úterý, 9. duben 2013
22:48

Sekal

to Chody: Mohli tam dát Baronku a ta by je rozsekala všechny.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

hroch

středa, 10. duben 2013
14:32

hroch

to Sekal: K tomu Žatci, my jsme u Hrocha měli nalosované v základním kole zároveň Žatec Premium a Žatec Export a dopadli velmi rozdílně. Zatímco Export vyhrál, Premium skončil osmý z devíti, horší v tomto základním kole byla jen velmi nabořená Chotěboř.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 11. duben 2013
00:52

Sekal

to hroch: Tak já to psal proto, že mám rád Baronku a kupuji si ji domů, naopak Žatec Export ani Premium v lahvi nevyhledávám.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

DAN X

středa, 10. duben 2013
03:32

to Chody: Ještě před čtyřmi lety tvrdili, že obě piva ze Žatce jsou dvanáctky.Není to tak stále ? Nevím jak je to dnes, mám pocit, že se změnili barvy etiket. Export býval vždy víc chmelený a tím pádem pro mně pitelnější.


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

pi

středa, 10. duben 2013
07:24

pi

to DAN X: Dle ceníku i webu pivovaru je Premium 11,2 a Export 12,1. Baronka pak 12,7


napsal(a): pi [Odpovědět]

nákupčí

čtvrtek, 11. duben 2013
16:05

to Chody: základní kola ještě neskončila a strategie letošního ročníku na rozdíl od lonska je, aby se pokud možno nesetkávala piva ze stejných pivovarů


napsal(a): nákupčí [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 11. duben 2013
19:35

Chody

to nákupčí: Jsem myslel, že v jednom ročníku je od každého pivovaru jen jeden ležák a preferuje se dvanáctka...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Tchoř

pondělí, 15. duben 2013
12:37

to Chody:
Odkud tedy Louny jsou? "Heineken" pro mě není pivovar (míněno v ČR), vím že se to asi nedá zjistit, ale tipoval bych Krušovice, s menší pravděpodobností Velké Březno.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

yerka

pondělí, 15. duben 2013
17:16

yerka

to Tchoř: Obávám se, že proces vaření jednotlivých zaniklých značek je lokálně velmi variabilní, podle toho, který z ještě nezavřených pivovarů skupiny (Starobrno, Krušovice či Velké Březno) má volnou kapacitu. Je to však jen má domněnka na základě toho, že jsem na kontaktním formuláři Heinekenu, v prosinci 2012 vznesl dotaz, kde je nyní vařen Zlatopramen a nedostal jsem žádnou odpověď :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Tchoř

pondělí, 15. duben 2013
23:23

to yerka:
Mimochodem, v Sasku jsem se setkal s lahvovým nealko Březňákem s šestiúhelníkovými modrými etiketami, tedy evidentně z Brna :-). Stran značky Louny: myslím si, že kapacita VB je plně vytížena Březňákem 12, 14 a možná 10, tím pádem se Louny (a Zlatopramen) dělají v Krušovicích, příp. v Brně (není řeč o PETkách, ty jsou všechny z Brna). Dačický je asi na odpis, Jarošov po odpisu... Bravo, Hlenekeni!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Chlebník

úterý, 16. duben 2013
11:06

to Tchoř: Originál heineken je hnusnej, ale Heineken jako firma je skvěle řízená, i ten český. Smyslem firmy je vydělávat a uspokojovat zákazníky, ne udržovat na své náklady nějaký značky pro náš sentiment. Desítky dělá u nás Heineken strašný jako všechny velký pivovary, ale ležáky dělá (nezaujatým jazykem) nadprůměrné v našich poměrech. Navíc zvládá marketing a nestydí se za své speciály (svatováclavské, dožínkové). I ta nová pšenice je slušná. To Prazdroj se k masteru a fénixu chová jak k nechtěnému dítěti. Koncentrace výroby do tří hlavních provozů je logická a efektivní. A kupodivu si nechali Velké Březno a evidentně ho nadále hodlají používat k občasnému vaření zajímavostí. To je politika rozumná a sympatická. A to jsem si myslel, že o Heinekenu v životě neřeknu dobré slovo.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 16. duben 2013
13:30

to Chlebník:
S tím vším se dá pochopitelně souhlasit (až na ty "nadprůměrné ležáky", kromě Březňáka jsou zralé leda do chladiče), ale není to odpověď na otázku: kde se vaří pivo značky Louny? Osobně se domnívám, že dvanáctku dělá VB, desítku Krušovice. Že si Hlenekeni nechali VB jako jakýsi skanzen, je sice hezké (otázkou je, na jak dlouho), speciály odtamtud jsou pro mne špička a mrzí mě, že zrušili sladovnu - viděl jsem ji ještě v provozu v roce 2003. Jinak podle informací na lahvích se ten eklhaft H. donedávna dovážel z Polska, nyní z Maďarska (podobně jako srovnatelné ch*canky Carlsberg ze Srbska, že, Budějovičtí).


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Chlebník

úterý, 16. duben 2013
14:40

to Tchoř: Já myslím, že to je klasický zaujatý postoj. Taky bych si v krámě nekoupil krušovickou dvanáctku, ale jestli vyhrála v PPE loni ze všech českých padesátipěti testovaných ležáků, pak to něco znamená. A už druhý rok měl heineken ve finále hodně velké zastoupení. A při testu slovenských ležáků minulý týden skončily na prvních třech místech ležáky z Hurbanova. Tedy heineken. Chce to holt udělat si slepou degustaci, ne opakovat své předsudky. Prostě o ty ležáky se v Heinekenu v poslední době starají. Louny se podle mne dělají v Krušovicích. Menší varna v Březně se používá hlavně na sezónní speciály.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 16. duben 2013
21:41

to Chlebník:
Ano, s posledními větami souhlas. Ano, jsem zaujatý, jsem odpůrce nadnárodních pseudopivovarnických s*ráčů. Byť je krušovický ležák dvanáctkou (ne jako běžná produkce velkoch*canek 11,99 a níže apod.), vyhrál kdejaké ceny apod., prostě si ho z ideologických důvodů v láhvi nekoupím a nekoupím a hospody, kde se točí, obejdu velkým obloukem. Jako věrný konzument (po Kalichu) jsem lounský pivovar předloni oplakal a ten krásnobřezenský s menšími slzami taky (no, už bylo pár let jasné, že jde do kytek). H. pro mne (v Česku) dnes znamená maximálně sem tam nějaký ten speciál z VB a tím to bohužel končí. A především, komise PPE by měla mít jasno, z jakého pivovaru jsou piva, která hodnotí, a ne uvádět např. jen "H." u značky Louny. Howgh.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Pivař

středa, 17. duben 2013
10:45

to Tchoř: Do teď jsem si myslel, že se hodnotí piva, ne pivovary... No, každý může se současným světem "bojovat" jak uzná za vhodné - vyhýbat se čemukoliv. Pro mě je v první řadě důležité, že jsem s lidmi, se kterými chci být. A pokud se s nimi sejdu v hospodě, kde se čepuje pivo z velkých pivovarů, tak si tam samozřejmě pivo dám - je jednoduché vézt se na moderní vlně kritiky všeho velkého, ale nejlepší je si to otestovat takříkajíc na vlastní hubu... Ani já nejsem nadšený ze zavírání pivovarů, je mi líto každého končícího. Když to ale vezmeme z druhé stránky, otevřel se tím prostor pro úžasnou rozmanitost minipivovarů...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Pepa

středa, 17. duben 2013
18:06

pepa

to Tchoř: Českoslovanská státní norma připouštěla u 10° piva 9,75 u 12° piva 11.75.A občas se vařilo i níž.Co mi vádí víc je zvýšení alkoholu to znamená vyšší prokvašení.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Magister

neděle, 21. duben 2013
00:26

to Tchoř: I na zaujatost má spotřebitel právo. Někdo kupuje jisté výrobky, aby někoho podpořil, nebo je bojkotuje, aby mu uškodil. Prostě je to pro něj důležitější než cena nebo kvalita. Prostě mu ten pocit stojí za to. PPE ale jde mimo tyhle zaujatosti a zkoumá jen senzorické vlastnosti. A tak holt může být v rozporu s některými zaujatostmi. Je v pořádku, když někdo řekne: tak jo, špatný to teda teda není, ale pro mne to není vše, mám i jiný kritéria. Ale není moc chytré zaslepit se zaujatostí a zpochybňovat poctivé posuzování kvality. A nevím, proč by mělo být PPE jasné, ve které provozovně jedné firmy se který pivo vaří. Spotřebiteli je to u prdele. Zajímá ho cena, kvalita a značka. A PPE je spotřebitelský test, dodává navíc jen firmu, která za pivo ručí.


napsal(a): Magister (magister(a)ppe.cz) [Odpovědět]

pivo

sobota, 4. květen 2013
01:27

pivo

to Tchoř: Ano, tady na PI je nás správně zaujatých asi víc. Nikdy např. nestrávím to, že nadnárodní pseudomanažeři zavřou a následně vyrabují pivovar s tradicí a pak tu původní značku jakoby vaří jinde. Nikdy to nemůže být to samé pivo, prostě je to podvod! A tak by se to všechno také mělo brát, jde přece o princip. A pro koho neplatí už ani princip, ten je ztracen...


napsal(a): pivo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI