Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Hostivaři hosty nevařej´


V Hostivaři hosty nevařej´

V Hostivaři hosty nevařej´[p1188]

I když název nového pivovárku by tomu napovídal – pivovar Hostivar. Hosty tedy ne, ale vynikající pivo ano! Přiznávám se, „bez mučení“, že tak dobré pivo jsem už dlouho nepila. Již delší dobu diskutovaný minipivovar konečně otevřel brány veřejnosti v povelikonoční úterý, 2. dubna, L.P. 2013. Ačkoli zrovna pro mne tento den „zdál se mi poněkud nešťastným…“, přece jen jsem si alespoň chvilku vyšetřila, abych se do Hostivaře podívala, nabízené pivo popila, i se sládkem podiskutovala. A rozhodně jsem nelitovala.

Pivovar Hostivar
Pivovar Hostivar

Měla jsem obavu, jak objekt najdu, když ještě nemá ani popisné číslo a ulice Hornoměcholupská se táhne v délce několika kilometrů. Pivovar však přehlédnout nelze (nachází se mezi zastávkami autobusu Boloňská a Řepčická). První, co návštěvníka uvítá, je zdálky viditelné okno, za nímž je umístěná varna. Kolem objektu sice ještě probíhají stavební úpravy, ale vstup je bezproblémový. Pivovar bude od rušné ulice oddělen nasypaným valem k eliminování hluku, zejména na přilehlé zahrádce. A to už vcházím dovnitř a hned na první pohled vidím, že se mi tady bude líbit.

Interier
Interier

Dřevem obložený lokál, s výčepními tanky přímo proti výčepu, stylová kamna i vkusný dřevěný nábytek. Moderní a přece útulný, ne jak strohá, studená haluzna, připomínající kantýnu v železárnách v nejmenovaném pivovaru poblíž Prahy (a teď do mne, kritici!). Vzhledem k tomu, že jsem zde v brzkém odpoledni, není ještě plno, leč postupně návštěvníci přibývají. Pro začátek si objednávám světlou 11°, příjemně hořkou, dobře by se pila, ale musím se krotit. Vím, že vzhledem k vymezenému času nestačím ani ochutnat veškerý sortiment.

Výčepní tanky
Výčepní tanky

Mezitím přichází zdejší sládek, sympatický mladý muž, pan Jan Tržil. Pochází z proslulé „Kozí“ (panu ing. Kozovi se předem omlouvám) líhně, z pražské Podskalské. Díky mu, že se mě velmi ochotně ujal, provedl svým hájemstvím a povídal si se mnou o současnosti pivovaru i plánech do budoucna. A o to se s vámi, alespoň ve stručnosti, ráda podělím. (O minulosti, zejména o budování pivovaru se dočtete zde )

Sládek pan Tržil
Sládek pan Tržil

Pivovar má dvounádobovou varnu o objemu 10 hl, výrobce Strojtep Jeřišno, jako otop slouží plynový vyvíječ páry. Do této „kuchyně“ může návštěvník nahlédnout zvenčí, technologie je umístěná v prosklené místnosti a je to první, co příchozí z pivovárku uvidí. Spilky (3x 20 hl) jsou otevřené s víkem a ležáckých tanků je 10 po 20 hl. Pro svrchní kvašení je k dispozici i 1 CKT (10 hl).

Varna zvenčí
Varna zvenčí

Používá se plášťové chlazení na rozdíl od většiny českých minipivovarů, které vesměs používají chlazení prostorové, médiem je glykol. Slad odebírá pivovar z Kounic (plzeňský, carapils, carared, mnichovský), chmelí se ŽPČ a Premiantem, kvasnice dodává VÚ pivovarský.

Spilka
Spilka
Tanky
Tanky

Přímo z tanku dostávám ochutnat polotmavou 12°, jen lehce karamelovou a příjemně hořkou. Opět nemá chybu a dobře by se pila. Na čepu je ještě světlý speciál 13° a 15° H-Ale (Hostivarský ale). Třináctku si nechávám na příště a objednávám si na závěr ejlíka. Příjemná ovocná vůně, měděná barva, příjemná hořkost - jen samými superlativy by se dalo popsat toto pivo. Pro mne nejlepší toho dne, byť volba byla obtížná.

H-Ale
H-Ale

Připadala jsem si jak princ, když měl poznat Zlatovlásku (a mouchy ještě nelítají). Ostatně - pivo určitě přijeďte ochutnat sami, přece jenom, chuť má každý jinou a těžko se zprostředkovává. Popisy jednotlivých piv, včetně cen, jsou na fotografii.

Pivní nabídka
Pivní nabídka

A plány do budoucna? Dle ročního období 4x ročně speciál, cyklisté se pravděpodobně mohou těšit i na osmistupňové cyklopivo. O návštěvníky - cyklo, či opěšalé - určitě majitelé nemusí mít starost. Hostivařský lesopark, cyklostezky i blízké golfové hřiště jistě dostatečnou klientelu vyprodukují. Restaurace nabízí jak denní menu, tak chuťovky k pivu i minutky. Otevřeno je denně 11-23 hod. A hlavně – nekuřácké prostředí!

Tak Dej Bůh štěstí!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10561x] [5. duben 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Mosquit

pondělí, 8. duben 2013
11:02

Mosquit

Sladovna Kounice karamelové slady nevyrábí, ty budou z Weyermanna.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Jana

pondělí, 8. duben 2013
11:06

Jana

to Mosquit:
Jistěže, ale oni je odebírají z Kounic.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:28


posted by: Inzerce

Mosquit

úterý, 9. duben 2013
16:15

Mosquit

to Jana:
To já taky, chtěl jsem to jen uvést na pravou míru :-)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Jana

neděle, 7. duben 2013
18:53

Jana

Namlsána první návštěvou Hostivaru, vyrazili jsme dnes tamtéž na oběd. Po přečtení "děsivých" zpráv o přeplněnosti restaurace jsem raději místa předem zarezervovala. A dobře jsem udělala. Po poledni bylo ještě pár míst volných, ale jinak všude rezervace a lokál se velmi rychle naplnil. "Jen" pivaři museli vzít za vděk stojákem, jinak se čekalo, až někdo odejde. Takže nejen večery jsou plné hostů. Kančí guláš byl výborný, bezchybné pivo jsem již popisovala.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pechi

neděle, 7. duben 2013
20:39

pechi

to Jana: Taky jsem se stavil na "hejla", kterého jsem v úterý neochutnal. Potvrzuji, že bylo poněkud plněji a sládek v pilné práci, vařil o sto6 a vůně várky se krásně nesla okolním vzduchem.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Kejna

pátek, 5. duben 2013
09:44

Kejna

Prima fotky Jani, tanky, kamna "umění", to večer obsypané dychtivými návštěvníky vyfotit nešlo, hezký


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Jana

pátek, 5. duben 2013
13:16

Jana

to Kejna:
Děkuji. To víš, přes den tam tolik lidí není.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI