Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zpátky do školy!


Zpátky do školy!

Zpátky do školy! [p1191]

Ne, nebojte se, dnes nebudeme zkoušet ani psát testy, řeč je o nově otevřeném restauračním pivovaru Beznoska na pražském Proseku, umístěném v objektu restaurace a pensionu Školička. Tak mě napadá, po chudenické Staré škole a prosecké Školičce, vznikne někdy pivovar i z jeslí?

Školička
Školička

Na Prosek jsem se vydal na Velký pátek v toužebném očekávání ochutnání nového piva. Volil jsem bus č. 151 z Vysočanské, po nedlouhé jízdě serpentinami přes Krocínku a Klíčov vystupuji v zastávce Klíčovská v poklidném zákoutí proseckého sídliště, odkud snadno podle dobře viditelných směrovek nacházím budovu Školička. Za prvními dveřmi ovšem pivovar nehledejte, je zde pouze kuřácká restaurační část. Druhý vchod ve střední části objektu, sousedící s brčálově zeleným pensionem, je konečně ten pravý.

Do pivovaru tudy
Do pivovaru tudy

Přicházím do nekuřácké části restaurace, které dominuje dvounádobová varní garnitura o objemu 500 litrů. Mám štěstí, kolem varny kmitá mladý sládek, pan Přemysl Chmelař. Zdalipak bude pivo dobře nachmelené? Pan sládek se věnuje úklidu kolem varny a za chvilku se už spolu dáváme do řeči. Velmi ochotná paní výčepní mi mezitím přináší objednanou "pšenici". Jedním slovem - vynikající.

Varna
Varna

Mohla by být trošku kyselejší, ale to je jen detail. Nádherná banánová vůně, lahodné plné tělo a harmonická hořkost dávají tušit, že dnes nezůstane jen u jedné. Světlý ležák, který zkouším poté, mě tolik nenadchnul, prostě dobrý standardní ležák, ovšem nic výjimečného. Dovolte mi nyní blíže představit osobu sládka. Pan Chmelař je podle svých slov v současné době nejmladším vrchním sládkem v ČR, je mu krásných 19 let a letos bude maturovat na Podskalské.

Mladý pan starý
Mladý pan starý

Za sebou má již praxi v Dalešicích, v Plzni - Černicích a v Černé Hoře. Inu, stihl toho již poměrně dost. Dává přednost hlavně českému ležáku, pšeničné pivo navařil pouze na přání majitele pana Beznosky. Ve sklepě pak mám možnost ochutnat i polotmavý speciál a novou várku světlého ležáku. Ačkoliv jde ještě o mladé pivo, máme se coby konzumenti opravdu nač těšit, obojí hodnotím jako povedené.

Spilka
Spilka
Sklep
Sklep

Snem majitele restaurace bylo vybudování vlastního pivovárku. K úspěšné realizaci pomohla opět firma pana Krýsla, vybavení se tak podobá např. Mělnickému Vtelnu nebo Želivi, rukopis dodavatele je zřejmý na první pohled. Uzavřené nerezové spilky na dvě várky a poněkud malý ležácký sklep - jak to bude s kapacitou pivovárku a kolik piva zde dokáže mladý sládek navařit? A bude to stačit? To ukáže čas.

Nashledanou ve Školičce
Nashledanou ve Školičce

Beznoskovské pivo můžete přijít ochutnat denně od jedenácti do jedenácti již nyní, slavnostní otevření proběhne 6. a 7. dubna, kdy se budou podávat všechny druhy piva za jednotnou půllitrovou cenu 20 Kč (včetně polotmavého speciálu). Tak si to nenechte ujít.

Pozvánka na otevření
Pozvánka na otevření


[Jan Pechánek] [Zobrazeno 7895x] [3. duben 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 20] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Pivoj

pátek, 17. květen 2013
13:12

Po dnešním obědě si další návštěvu Beznosky dobře rozmyslím-jídlo dobrý, ale to sem se mohl naobědvat i jinde, byl sem zvědav na pivo, světlá dvanáctka nedozrálá, to se nedalo dopít, dále vyzkoušena místní novinka American Pale Ale a i ta v porovnání s jinými minipivovary za moc nestála. Zvláště pokud máte rádi APU z Čižic, která je velmi povedená, tak si nejezděte na Prosek kazit chuť. 38kč se dá investovat do lepších věcí než do jejich pokusů-omylů. Pokud nenastane nějaká změna, možná by pane Beznoska stálo za to vyměnit sládka, než přijít o zákazníky. Ten mladík, co se u vás učí vařit, vás časem přivede na mizinu.


napsal(a): Pivoj (jaracimrman(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Rash

pátek, 19. duben 2013
12:29

Rash

Trochu se zpožděním, něco málo z otevíracího dne pivovaru pohledem Pivního Partyzána.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.04.2013 ve 12:29:48


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:13


posted by: Inzerce

yerka

čtvrtek, 11. duben 2013
12:11

yerka

Opět navštíveno včera a spokojenost světlý ležák již měl říz (který jsem 26. 3. 13 postrádal) a polotmavá čtrnáctka mi chutnala velmi. Celkem příjemně se tam sedělo a bylo vidět, že pivovar již má svou klientelu - hosty, včer se to dost zaplnilo.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Bertík

neděle, 7. duben 2013
11:33

Spilka je místnost, to co je na fotce jsou kvasné kádě.


napsal(a): Bertík [Odpovědět]

pechi

neděle, 7. duben 2013
20:35

pechi

to Bertík: ano, máte pravdu, musím se příště vyjadřovat přesněji. ale i takto laicky vyjádřeno jsme zřejmě smysl všichni pochopili. díky za upozornění.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Karl

sobota, 6. duben 2013
20:13

Přišel, viděl, odešel a neochutnal.
Návštěva dne 6.4.2013, jako řidič vezoucí osoby z vítání občánků, chuťové buňky přichystány, alespoň pro formu načepování do PET 1l lahve a posléze ochutnání doma.
Sen se rozplynul při slušné otázce na oholeně neoholenou mužskou obsluhu u čepu = Co je prosím Vás na čepu? Odpověď: Prosím?, Tedy nová otázka: Co prosím Vás točíte? Odpověď: Máte to na stole. Otázka: Díky, natočíte mi prosím do 1l PET lahve? Odpověď: Dneska nic, a výraz na tváři, co jsem si to vůbec dovolil ottravovat, kdy je lokál plný a pivo za 20,- kč!!!!
Otázkou zůstává: Jako řidič bych měl riskovat ochutnáku 2-3 druhů piv či raději zasednou střízliv za volant ?
Druhá volba zvítězila a odešel jsem poražen z boje. Asi jsem rezignoval brzo nebo jsem měl vidinu dojezdu domů a pěkně orosených Svijan.
Doufám, že vám ostatním se poštěstilo ochutnat za nevídaných 20,- kč za 0,5l a brzo napíšete recenzi s pozitivním výsledkem.
Za sebe mohu říci, že do těchto končin již nepáchnu, byť mám cestu poměrně často kolem. Raději využiji služeb letenské Base Camp, "kde jsem člověkem a rád zde nakupuji".
Důvod: Každý minipivovar, byť plně obsazen, i třeba po otevření, mi prozatím natočil bez blbých keců, 100 % úspěšnosti je v ha....!
Říkáte "naivita", plně s Vámi souhlasím, ještě se mám co učit! Doufám, že nějaký pivovar, byť mini, vznikne brzké době v mateřské školce, abych pak mohl zvolna stoupat školským systémem vzhůru.
Ať Vám chutná a bez emocí.kk


napsal(a): Karl (Severnaya(a)email.cz) [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 8. duben 2013
08:51

Malakin

to Karl: Taky jsem to v sobotu zkusil, na rozdíl od vás jsem ale zklamán neodcházel. Ležák byl sice mladý, tak jsem ho musel vrátit, pšenka taková "bezpohlavní" a v porovnání s pšenicí od Klusáčka, kterou jsem měl dopoledne na Náplavce, skoro až mizerná, polotmavá 14ka však velmi povedená, takže zdejší sládci asi úplní amatéři nebudou.

Jinak obsluha byla milá a ochotná, prostředím mi to navozovalo spíše vesnickou hospůdku než cosi velkoměstského, česnečka sice bez vajíčka a krutony nebyly servírovány zvlášť, i přesto však spokojenost, prohlídka taky v pořádku, navíc s ochutnávkou, akorát to EMP místo EPM na cedulce nad sudy s pšenicí bylo poněkud trapné. Taky by se slušelo psát hostům konzumaci na klasické účtenky, aby měli lepší přehled, no a pak by taky mohli zkorigovat cenu malého piva - když je velké za 20 a malé za 16 namísto 12 nebo 13, tak to opravdu nedělá dobrý dojem.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.04.2013 ve 08:54:16


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 8. duben 2013
11:09

Mosquit

to Malakin:
Kde/kdy mají "na Náplavce" Kounické pivo? Nějaké trhy, nebo hospoda? Na BB jsem to nenašel.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Jana

pondělí, 8. duben 2013
11:50

Jana

to Mosquit:
Mohu-li odpovědět: Kounice měli i na Tyláku. Ovšem, co si představit pod pojmem -pšeničný světlý ležák?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 8. duben 2013
21:53

jiri.kana

to Jana:"...co si představit pod pojmem -pšeničný světlý ležák?"
Cokoli netmavého, jakkoli kvašeného, mezi jedenáctkou a třináctkou, s pšeničným sladem, co je určené pro oficiální český trh :)
Ale vím, že víte a že na tohle jste se neptala. Jasně, je to kravina, ale legislativně nejen posvěcená, nýbrž i vyžadovaná :-(
Věřím, že časem se to zlepší. Jak dlouho naši pivaři většinově rozeznávají ležáky od svrchně kvašených piv? Jak dlouho to tedy bude trvat zákonodárcům? Než k nim prosákne nejen ten fakt, ale pak ještě i potřeba s tím něco udělat? Ale časem to snad přijde.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.04.2013 ve 21:54:28


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

pondělí, 8. duben 2013
22:56

Jana

to jiri.kana:
Bohužel, že je to legislativou potvrzeno. :ble: Zrovna tď jsme o tom vedli delší debatu v ZČ. Hámotina je to opravdu neskutečná!


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 10. duben 2013
10:43

Roman Holoubek

to jiri.kana: Je to tak. Naše legislativa usnula na době před mnoha lety. Proto také naše speciály komunikuji tak aby bylo jasné o jaké jde pivo (a jak je kvašené). Na druhé straně musím mít povinné texty legislativně správně a proto na zadní etiketě je i tento údaj, ale je napsaný tak, aby nemátl spotřebitele (doufám). Jinak tomuto tématu se věnuji i v Pivní ročence 2013.


Sekal

úterý, 9. duben 2013
14:24

Sekal

to Jana: Pšenici z Kounic jsem pil i na trzích na Jiřáku.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

úterý, 9. duben 2013
16:55

Jana

to Sekal:
No - a je svrchní, nebo spodní?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Pivař

pondělí, 8. duben 2013
11:46

to Malakin: No, pokud dám "zaváděcí" cenu na 0,5L pivo na 20 Kč, tak nevidím velký důvod, proč zlevňovat i malé pivo...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Mosquit

středa, 10. duben 2013
06:59

Mosquit

to Jana:
Pokud nezměnili recepturu, tak to byla dobrá svrchně kvašená pšenice. Kvasinky přicestovaly snad někde z Ruska...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Pepa

pátek, 5. duben 2013
20:30

pepa

Dobrý ležák,co víc si přát.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

bomberek

pátek, 5. duben 2013
20:08

Uzavřené spilky - to je naprostá hovadina, spilky z fotky jsou otevřené s víky.


napsal(a): bomberek [Odpovědět]

pechi

neděle, 7. duben 2013
08:06

pechi

to bomberek: ano, mají otvírací víka, ale primárně jsou používány v uzavřeném stavu. osobně jsem také zastáncem otevřených spilek. pro účely fotografování mi pan sládek spilku otevřel.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.04.2013 ve 08:08:02


napsal(a): pechi [Odpovědět]

pan Nohava

středa, 3. duben 2013
23:37

pan Nohava

Jene Jene, člověče nešťastná, voni sem napíšou, že bude pívo za dvacku a půl Proseka se tam bude rvát o vstup, bude to horší, jak včéra v Hostivaru, kde to připomínalo tlačenici ve "Zlejch", když ještě neměli ten detašák o patro vejš... To abych si rychle uďál rezervačku, jinak vystojím ďůlek jako včéra :D


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI