Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vídeň tekutá II: den druhý


Vídeň tekutá II: den druhý

Vídeň tekutá II: den druhý

Druhý den vyrážíme nejprve na procházku s cílem jednak najít bankomat, neb včerejší ochutnávání peněženku poněkud zeštíhlilo, jakož i strávit čas do otvírací doby nejbližšího plánovaného pivovárku. A já toužím po ranní kávě. Míjíme kavárnu s poněkud zvláštním názvem – Das Möbel (Nábytek). Přesvědčuji se, že se opravdu jedná o kavárnu a ne prodejnu nábytku. Navíc, za výlohou je upoutávka na (opět nám neznámý) pivovar Wolfsbräu, není tedy co řešit.

Das Möbel
Das Möbel

Kromě kávy si samozřejmě objednáváme i „vlčí“ světlé, které je na soutoči s naším Kozlem. Pivo je klasický Helles, dosti sladový, ale pít se dá. Obsluha má problémy s lokalizací tohoto pivovaru (prý jižně od Vídně), takže až doma zjišťujeme, že pivovar se nachází ve spolkové zemi Korutany, ve městečku Wolfsberg (mezi Klagenfurtem a Grazem).

Vlčí pivo
Vlčí pivo

Mezitím doba pokročila a můžeme započít s návštěvou dalších pivovárků. Jednak v okolí našeho dočasného bydliště, které jsme předchozí den vynechali a posléze i těch vzdálenějších. Prvním na řadě je Plutzer Bräu. Ačkoli podnik je prezentován jako pivovar, sám pivo nevaří, dodává je sem pivovar Schwarzenberg. Kromě světlého, tmavého a řezaného je na čepu ještě Weizen a Rotes Zwickl. Poslední dvě jmenovaná piva si objednáváme. Pšenice je dobrá, hutná, trochu ostřejší. Zwickl má zpočátku lehce mydlinkovitou vůni, chuť je však příjemně hořká, lehčí pivo (á 3,10 euro/0,3 l)

Plutzer Bräu
Plutzer Bräu

Prakticky „přes ulici“ jsou známé „Hvězdičky“ – 7 Stern Bräu (Siebensterngasse 19), kde jsem byla v roce loňském velmi spokojena. Z množství piv (klasiky i ochucených) ochutnáváme Märzen (13,5°, 5,1% alk.) a aktuální speciál Bamberger Rauchbier (13,2°, 5,1% alk.). Märzen je barvy jantarové, lehce nahořklý, výborný. Rauchbier je ovšem přímo „uzenáč“, ve vůni i chuti (á 3,20 euro/0,3 l).

7 Stern Bräu
7 Stern Bräu

Lokálu vévodí mohutná dvounádobová varna (o objemu 16 hl) a vzhledem k tomu, že kolem ní vidím pohyb, neváhám a vydávám se na zvědy. Od ochotného sládka, kterým je pan ing. Naiem Youssef, se dozvídám nejen podrobnosti o zdejším pivovaru, ale mohu shlédnout i jeho zázemí. Spilka je uzavřená, tvoří ji 4 tanky, ležáckých tanků je 12 o různých objemech a 7 je pak tanků čepovacích. Vytápění je plynové a pivo sládek vaří až 4x týdně. Tady je opravdu příjemné prostředí i dobré pivo, ani se nám odsud nechce, ale plán se musí plnit!

Varna
Varna
Tanky
Tanky

Přes tržiště Naschmarkt (což si rozhodně nemohu nikdy při návštěvě Vídně nechat ujít), kde se posilňujme obrovským gyrosem, kráčíme do posledního podniku – pivovaru 1516 Brewing comp.

Na čepu jsou: ležák, řezané (á 2,5 euro/0,25 l), pšenice (bavorského typu) a čtyři speciály. CVDH Amarillo Smoke - používá se český nakouřený slad, hlávkový chmel Amarillo a 3 hrsti pelet Saphiru, poprvé bylo uvařeno v roce 2007 ve sládkově garáži v anglickém Surrey. Savinjski Imperial IPA - slad belgický, slovinské chmely Magnum a Savinjski. Victory Hop Devil – ďábelsky hořké a Eejit´s Oatmeal Stout (eejit je prý irské slovo pro pitomce).

Z ochutnaných piv
Z ochutnaných piv

Z uvedeného portfolia ochutnáváme řezané (velmi dobře pitelné, lehčí pivo na žízeň), nakouřené Amarillo (nakouřené jen lehce, též dobře pitelné), ďábelskou IPU (hořká, až se „huba kroutí“) a stout (velmi hutný). Ceny speciálů: 3,3 -3,4 euro /0,3 l. I zde je zrovna přítomen sládek. Byť v plné práci, přesto mi poskytne pár informací: pivovar má dvounádobovou varnu o objemu 10 hl, vytápí se plynem, spilku tvoří 3 uzavřené tanky a ležáckých tanků je 9. Pivo se v 1516 vaří 3-5x týdně.

Varna
Varna

Ještě by se pár podniků našlo, které by bylo třeba navštívit, třeba můj oblíbený Salm Bräu, ale víc už opravdu nestíháme. Doslova ještě prolétneme starým městem a míříme na nádraží. Zažili jsme toho pro tentokrát dost a dost. A to jsme ještě netušili, že v den našeho příjezdu ve Vídni: vykradli banku a lupič postřelil ochranku a pokladní - při bagrování Dunaje našli leteckou pumu z války a evakuovali široké okolí - policie rozháněla mohutnou demonstraci Kurdů v souvislosti s návštěvou tureckého prezidenta...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7818x] [24. březen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

neděle, 19. duben 2015
16:09

jiri.kana

Včera mě v 1516 pobavila obsluha. Objednal jsem si India pale ale,jenže slečna pinglice mi trochu otráveně opáčila, že už žádné ejly nemají. Naštěstí jsem se nenechal odradit a zkusil jsem si objednat "ajpíej". IPA kupodivu k dispozici byl :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.04.2015 ve 16:15:54


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI