Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vídeň tekutá II: den první


Vídeň tekutá II: den první

Vídeň tekutá II:  den první

V diskusi ke článku o některých vídeňských minipivovarech z minulého roku jste mi mnozí doporučovali návštěvu i dalších, tehdy mnou pominutých podniků. A já slíbila, že do Vídně se určitě brzy vrátím (a poreferuji), což jsem i učinila koncem letošního února. Tentokrát ve dvou a na dva dny, abychom toho stihli ochutnat více. Trochu předběhnu – ochutnali jsme nejen vídeňská piva.

Po příjezdu do Vídně se cestou na ubytování zastavujeme na polední menu ve Wieden Bräu. Inzerované menu sice již došlo, místo toho však dostáváme (za stejnou cenu - 6 euro) veliký řízek s kopou hranolek, tzv. Schnitzelmenu. Mám opravdu problém to sníst. K tomu Märzen a Dunkles.

Wieden Bräu
Wieden Bräu

Prvně jmenované pivo jsem tu popisovala vloni jako poněkud řídké, letos se však podstatně zlepšilo a bylo dobře pitelné. Tmavé pak bylo jen lehce karamelové (obé po 2,8 euro/0,3 l). Dlouho se tady nezdržujeme, před návštěvou dalších podniků si chceme ještě odložit batohy v hostelu (vybrala jsem strategické místo – na Spittelbergu, abychom to aspoň do některých neměli daleko). Leč ouha! Nebude to jednoduché, jak jsme si představovali.

Dunkles a Märzen
Dunkles a Märzen

Před námi se najednou „vyloupla“ už jen vývěsním štítem srdci lahodící hospůdka K.und k. Bierkanzlei (Windmühlgasse 20/51). A s pivem nám z neznámého pivovaru Mohrenbräu. Ubytování tedy ještě počká. Hospůdka je malá, leč útulná, na zdech podobizny „Kaisra“ i císařovny Sisi, jakož i dobové cedule a výzdoba.

K.u.K
K.u.K

Na čepu se nabízí Helles výše zmíněného pivovaru a Zwickl ze Stiegl Bräu. Objednávám německy od každého na ochutnání, když se ozve: „Můžete česky“. Za výčepem se otáčí mladý Slovák z Nitry, se kterým pak setrváváme „v delším srdečném a přátelském rozhovoru“. Snaží se o pivní osvětu a na pípách mění různá piva – chvályhodný čin. Světlé z Mohrenbräu (pivovar se nachází v městečku Dornbirn, spolkové země Vorarlberg) je poněkud sladovější, jako ostatně skoro všechna Helles. Zwickl pak nemá chybu - výborné, dobře pitelné pivko (á 2,80 euro/ 0,3 l, což je cena obvyklá, mimo speciály, ve většině podnicích).

Interier
Interier

Pak už klapky na oči okolo nejbližších pivovárků (ty si necháváme na druhý den), rychle ubytovat a vyrážíme metrem U6 na zastávku Nussdorferstr., v jejímž okolí se nacházejí hned tři podniky.

K Fischer Bräu (Billrothstrasse 17) docházíme již za soumraku, restaurační pivovar je však dobře nasvícen. Uvnitř je už dosti plno a rezervace na stolech dávají tušit, že se prostory ještě naplní. Sympatické je, nejen zde, ale i ve všech ostatních navštívených podnicích, že kuřáci jsou striktně odděleni od nekuřáků. V létě je v provozu i velká zahrádka.

Fischer Bräu
Fischer Bräu

Ochutnáváme tady Fischer Weizen – hutná, dobrá pšenice - a masopustní 13,6° jantarový Fastenbier (3,3 eura/0,3 l). V nápojovém lístku je o něm psáno, že byl uvařen podle starého klášterního receptu, lehce kořeněné chuti s příjemnou hořkostí, obsah alkoholu 5,8 %. Kromě uvedených je ještě na čepu místní Fischer Helles, dále pak Hirter Pils a Grieskirchner Dunkel.

Fastbier a weizen
Fastbier a weizen

Nedaleko od „Rybářů“ je Lichtenthalerbräu (Liechtensteinstrasse 108). Tady jsme v části nekuřácké sami, světlé místnosti vévodí malá měděná varna (250 l), na zdech pak obrázky místního portfolia piv. Kromě stálých Helles a Dunkles je na čepu některý ze speciálů, dnes RedLag, Rotes Lagerbier. Svrchně kvašené, 11,7° s melanoidním sladem, kořeněné chuti, lehce nahořklé. Toho dne nejlepší pivo. Dunkles 13,5°, spíše polotmavé, než tmavé, též pitelné (á 2,6 eura/0,3 l).

Lichtenthaler Bräu
Lichtenthaler Bräu

Jen o pár ulic dál se nachází pověstný The Highlander (Sobieskiplatz 4). Hned za dveřmi připomíná spíše špeluňku, či kuřácké doupě, naštěstí stačí projít za prosklenou stěnu a hned se dá i tady dýchat. Měděná, dvounádobová varna je umístěna v části kuřácké, za výčepem. Postupně ochutnáváme: Highlander Märzen Zwickl, H.Lager-Zwickl (2,6 euro/0,3 l), H.Stout (2,5 euro/0,2 l) a H.Weizen (2,7 euro/0,3 l).

The Highlander
The Highlander

Obě prvně jmenovaná piva jsou slušná. Märzen je hořký, vyváženější v chuti, Lager je hořký o něco víc. Stout byl (prý) pitelný, byť ne příliš hutný. Nejhorším ze všech piv, ve Vídni ochutnaných, byla ovšem zdejší pšenice. Odborníci výraz prominou, ale bylo to opravdu strašné - kyselá břečka! Původně zde měl být závěr dne, ale bylo nutno si spravit chuť.

Varna
Varna

Proto se ještě stavujeme, byť doba již pokročila, v hospůdce Centimeter II, poblíž našeho bydliště. Na čepu je 9 druhů točených a bezpočet láhvových piv, vč. našeho Budvaru (ten ostatně je, spolu s Velkopopovickým Kozlem, hojně ve Vídni zastoupen). Heslo podniku: „1 m Bier nur hier“ lze tak naplnit vcelku lehce. Na spravení chuti si dáváme Hausbier a Zwickl, obé z pivovaru Stiegl. Prvně jmenované je vařené specielně pro tento podnik. Je lehce sladové, ale dobře pitelné, Zwickl mi připadá trochu nakyslý(á 2,8 euro/0,3 l).

Centimeter II.
Centimeter II.


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7256x] [17. březen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

über Bier

sobota, 8. prosinec 2018
15:44

Jana: hádám, že kluci z pivovaru asi skončit nechtěli, ale majitel objektu může mít jinou představu o jeho využití, jistě jste si všimnula, že ve Vídni teď hodně frčí kebabárny. Kdo nemá ve svém domě Kebab, jako by neexistoval.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

über Bier

sobota, 8. prosinec 2018
13:59

Na FB Lichtebthaler Bräu je poslední příspěvek z léta, že celý srpen budou mít zavřeno. Dnes - 8.12.2018 mají na dveřích ceduli s nápisem Dauerhaft Geschlossen, tedy Trvale uzavřeno.


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:02


posted by: Inzerce

Jana

sobota, 8. prosinec 2018
14:42

Jana

über Bier:
Aj, aj, to byl náš oblíbený pivovar. A nikdy to tam prázdnotou nezelo. Copak se tam asi stalo?


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI