Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Já u Maríny...


Já u Maríny...

Já u Maríny... [p1179]

...jsem sice (jako Waldemar Matuška) nesloužila, ale byla jsem se podívat v nově otevřeném pivovaru Marina Holešovice. Restaurační pivovar, jehož otevření bylo již po nějakou dobu milovníky piva netrpělivě očekáváno a v rozhovorech přetřásáno, se otevřel pro své návštěvníky právě dnes, 13. února L.P.2013, o desáté hodině dopolední. Nachází se v Holešovicích, v Jankovcově ulici č. 12, v budově bývalé celnice, jedné z historických budov přístavu.

Vlevo restaurace, vpravo pivovar
Vlevo restaurace, vpravo pivovar

Objekt sice stále patří Českým přístavům, ale dlouhodobě ho má pronajata firma Modrá vize. Její majitel, pan Carlo Gjoka měl sice plné ruce (a snad i nohy, jak kmital) práce s posledními úpravami a pokyny k personálu, aby vše klapalo, jak má být, ale přesto si našel chvilku, aby mi podnik představil.

Restaurace
Restaurace

Krédo firmy je příjemné prostředí, dokonalý servis a přijatelné ceny. Prostředí je opravdu velmi pěkné, dřevem obložené místnosti, s průhledem do stropních trámů, stylové osvětlení. Objekt je rozdělen na dvě, navzájem propojené, části – výčep s pivovarem a restaurací, obé nekuřácké, v patře pak jsou prostory pro kuřáky. K disposici je i salonek pro uzavřenou společnost.

Kuřácká část
Kuřácká část

Restaurace je zaměřená na italskou kuchyni, zejména na pokrmy z ryb a mořských „potvor“. Denně čerstvé, až 32 různých druhů, se dovážejí z Itálie, z městečka Ortona. Cenová hladina je v této části vyšší než v pivnici, ale za opravdové rybí speciality zde prý návštěvník zaplatí maximálně do 380 Kč, dle vybraného pokrmu. Pivnice je naopak doménou kuchyně české, vč. denního menu ve dnech pracovních (dnešní ceny 105-135 Kč). Ceny piva jsou v obou částech podniku stejné. Než vás však seznámím s pivem, pojďme nahlédnout do útrob pivovaru.

Varna
Varna

Vyleštěná měděná varna – tisícovka - se vypíná hned nad výčepem, vytápění je elektrické. Ostatní technologii si může běžný návštěvník rovněž prohlédnout, nachází se ve sklepě, jehož prosklená stěna je součástí příchozí chodby. Dodavatelem technologie je Královéhradecká firma ZVU Potez. Spilku tvoří dva uzavřené tanky po 20 hl. Ležáckých tanků je celkem 6, rovněž po 20 hl.

Spilka
Spilka

Pivo se čepuje z výčepních tanků (3 po 10 hl). Odborný dohled nad pivovarem je v rukou ing. Potěšila z firmy PIVO Praha, s.r.o. Sládkem je mladý muž, absolvent „líhně sládků“ z Podskalské ulice, pan Ondřej Malátek. Firma PIVO Praha tak dává šanci mladým, aby získali potřebnou praxi k dalšímu působení v oboru. Zatím tady na něj „dohlíží“ a je mu nápomocen radou, sládek pivovaru břevnovského, pan Vávra.

Výčepní tanky
Výčepní tanky

A to už jsme u piva samotného. Vlastní pivo bude na čepu zhruba za měsíc, než uzraje, pro Marinu je zatím vaří v Břevnově. Jaká jsou? Přístavní výčepní 10° (0,5l/ 23Kč): klasická světlá desítka s vyšší hořkostí i plností. Vyrobená ze dvou druhů sladu a žateckého chmele. Holešovický ležák 12° (0,5 l/ 33 Kč) : vlajková loď pivovaru, pivo vyrobené ze dvou druhů českého sladu, plnost i hořkost se blíží klasickému plzeňskému ležáku. Marina speciál 13° (0,5 l/ 33 Kč) : tmavé pivo ze čtyř druhů sladů s nižší hořkostí a vyšší plností, hutné pivo, nedoslazované. Na čepu je nyní i 11° pšenice, Imperial Pilsner 20° a IPA 15° z portfolia Břevnovského klášterního pivovaru.

Sklep
Sklep

Podnik milý a příjemný, jistě si své pravidelné návštěvníky rychle najde. Osobně se těším, až ochutnám pivo, vařené přímo v místě. Otvírací doba by měla být 11-23 hod.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 13509x] [13. únor 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 27] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

yerka

úterý, 19. březen 2013
20:10

yerka

Dnes v Maríně ochutnána světlá dvanáctka a tmavý ležák, obé dobře pitelné, světlá dvanáctka možná mohla ještě chvíli zrát. Interiér hezký, obsluha dobrá, snad jen ty Tv obrazovky bych pozhasínal, alespoň v době, kdy hraje harmonikář. Určitě se tam objevím v teplejších časech.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

stanrock

pondělí, 18. březen 2013
14:12

Včera jsme plánovaně navštívili Marinu.Z piv jsme měli jen 12 místní a za 35.-není špatná,ale i proběhla ochtkávka 10 ,kterou si dal někdo jako vzorek a nechal kolovat! nám přišla vodová oproti 12 a za těch 32.-předražená.Atmosféru televizí narušoval harmonikář se staropražskou směsí.Ale jinak je to tam vcelku hezké a až se vychytají nedostatky, myslím že Praha 7 tím získá místo pro občasné posezení


napsal(a): stanrock (rock.e(a)volny.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:37


posted by: Inzerce

Jardel

pondělí, 18. březen 2013
14:38

Jardel

to stanrock: harmonikář tam byl i během mé návštěvy a kamarád co tam byl někdy zkraje otevření o víkendu měl štěstí na mexikánce s kytarou :-)


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Klíma libor

neděle, 3. březen 2013
17:23

to tomas: Tento pivovar je zajímavá alternativa pro někoho kdo chce v této lokalitě pít jiná piva než eurosračky ,kterých je v okolí pivovaru Marina dos3t! Z deseti hospod na pípě osm!!!!!!!!!!Je zde zatím i zajímavá cena.To si dám zde pivco,budu čumět na lustry které asi navrhoval dle mého názoru arch.B.Šípek než abych pil někde v okolí v zaplivané hospodě neskutečná europiva...S pozdravem Libor Ps Ve středu 27.2 co jsem pil tak desítka a dvanáctka jako ve škole za 2!takže supr!Možná se pletu ale poradí mi někdo, lepší hospodu v Holešovicích kde bude supr cena piva!!!!!!!,nebude tam oblak dímu,a prodejci drog?????????


napsal(a): Klíma libor (klimalibor(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Vašek Švihlík

neděle, 3. březen 2013
19:00

to Klíma libor: Tak ty příjemné ceny u Mariny už jsou od pátku 1.3. minulostí a nedaleko odtud v ulici Přístavní se nachází Pivní bar Trojánek, více o něm najdete v rubrice Co je nového. A pokud byste se nacházel třeba v blízkosti Štrossmayerova náměstí, navštivte v nedaleké Kostelní ulici číslo 8 hospůdku Kovadlina u lázní, kde kromě 10 a 12 Březňák mají vždy i něco od Matušky (0,4 za 41 kč) a na další pípě ještě nějakej speciál z minipivovarů.


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jardel

pondělí, 4. březen 2013
11:26

Jardel

to Vašek Švihlík: a jaké jsou aktuální ceny v Marině?


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Kubíček

pondělí, 4. březen 2013
13:06

to Jardel: Desítka je už za 32kč, 12ka, pšenice a tmavé za 35kč...jídlo na stálem lístku podraženo vesměs o 20kč :-/


napsal(a): Kubíček [Odpovědět]

Jardel

pondělí, 4. březen 2013
13:08

Jardel

to Kubíček: tak cena 12tky zůstala na svém...to jídlo je ovšem nepříjemná komplikace.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Jardel

pondělí, 4. březen 2013
13:11

Jardel

to Kubíček: aha tak nezůstala, nevím kde jsem si zafixoval že stála 35,- a už je to aspoň jejich nebo stále břevnov?


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

vávra

úterý, 12. březen 2013
21:53

Vávra

to Klíma libor:
No hlavně doufám, pane Klímo, že je pivo v Marině o něco lepší než váš písemný projev...


napsal(a): vávra [Odpovědět]

Tchoř

čtvrtek, 14. březen 2013
15:58

to vávra:
Podle toho, jak se prezentují, by mělo být NESROVNATELNĚ lepší! :-) A neporadím mu, jen ať si to tam procourá... :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Vašek Švihlík

pondělí, 4. březen 2013
21:43

to Jardel: Dřív sem se sem nedostal, aktuální ceny už zveřejnil pan Kubíček, pivo je stále z Břevnova, takže kromě zdražení žádná změna...


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jsara

pondělí, 18. únor 2013
20:43

Jsara

test 18.2: interiér a vzhled super! pivo mi chutnalo, ale už těším až bude vlastní (ochutnávali jsem pšeničné, černé a imperial pilsner). Obsluha milá a příjemná. To jsou plusy.
Mínusy: hlasitá hudba z televize! Před kterou se nedá uniknou-tak hlasitá, že i personál se překřikuje absolutně to ruší atmosféru pivnice. Nechápu proč běží televize naprázdno.

V létě má být zahrádka jsem na zvědavý.

Resumé: dobrá hospoda na zajímavém místě, s příznivým poměrem/cena/výkon. Pivo bych hodnotil až bude vlastní, zatím velmi dobré.


napsal(a): Jsara [Odpovědět]

Malakin

sobota, 16. únor 2013
07:55

Malakin

S kamarády jsme - stejně jako Jana - dorazili na tu středeční desátou hodinu, jenže oba hlavní vchody zamčené a trvalo dalších 20 minut, než se našel někdo, kdo nám otevře a pustí nás z té zimy dovnitř. Prostě nestíhali.

Pivo se tou dobou teprve naráželo, a jak už to tak bývá, hodně pěnilo, takže než nám na stole přistál první vzorek, bylo 10:40. Ale aspoň jsme měli čas si to tu pořádně prohlídnout.

Zatímco okolí pivovaru není příliš vábné - dost to připomíná prostějovskou Kolibu, která je taky obklopena krabicemi, v tomto případě ne panelovými, ale s převahou skla - interiér je už mnohem vkusnější. Sice jsem nepochopil ty zelené lustry, ale je tu čisto, žádný smrad z cigaret a hodně světla, ve výsledku mi tedy ani moc nevadily.

K pivu:

Na rozdíl od Jany, která - co jsme viděli - ochutnala jen pšenici, jsme zkusili desítku, dvanáctku, pšenici i tmavé, ale ani jedno nás ničím nezaujalo. Desítka plností připomínala nějakou sedmičku osmičku, dvanáctka desítku, pšenice sice nádherně voněla, ale chutí to bylo spíš spodně než svrchně kvašené, navíc na ni neměli odpovídající sklenice a nabízeli ji i v tuplácích, no a tmavé? To bylo kupodivu nejlepší, ale oproti zvíkovskému, které jsme si potom dali u Petra v Galerii, vskutku mizérie.

Jinak nutno ocenit, že se obsluha zeptala, jak nám pivo chutná, a když jsme si postěžovali, že vůbec, přiběhl pan Potěšil, přisedl si a hned se s námi dal do řeči. Chvíli se nás snažil přesvědčit, že jako hořká voda bez řízu jejich piva mají být, ale když zjistil, že u nás nemá šanci, aspoň nás provedl pivovárkem, což nás samozřejmě potěšilo.

K těm třem výčepním tanků, o nichž píše Jana:

Zatím se z nich samozřejmě nečepuje, protože jaksi není navařeno, ale v době naší středeční návštěvy z jedné z varných nádob stoupala pára a prostorem nádherně voněla sladinka, tak snad bude za pár týdnů vše jinak.

Suma sumárum:

Na břevnovské pivo si radši zaskočím přímo do Klášterní restaurace, byť jen na tmavý ležák a dvacítku, ale zas mám jistotu, že si pochutnám, no a do Mariny znovu vyrazím, až budou mít něco svého. Snad o tom budou včas referovat na svém webu či FB a ne jako teď, kdy lákali na svoje pivo, ale už jaksi zapomněli dodat, že je uvařené jinde.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.02.2013 ve 08:12:01


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

tomas

sobota, 16. únor 2013
08:51

tomáš

to Malakin: Tak to máme opravdu jiný chutě Marku, protože mě ve středu (kolega to viděl podobně) přišla naopak desítka plnější a chutnější než dvanátka a za 23 Kč? Za tu cenu seženěš v blízkým okolí tak starouše v nějaký herně. Pravda, že na pšenici by mohli mít odpovídající sklo. Jinak bych jim dal čas na rozjezd a nehodnotil je podle návštěvy v první hodině po otevření, ale chápu tvole lehký zklamání, když ještě nemají žádný suvenýry.... Servírka mi přímo řekla, že pivo je z Břevnova a nesnažila se nabízet "vlastní"pivo. Jinak interiér pivnice je vkusný a respekt k majiteli za to, že opravil krásnou historickou budovu. S paskvilem typu prostějovský Koliby (neodvážil bych se v tomhle případě mluvit o architektuře) by mě secesní budovu Mariny opravdu nenapadlo srovnávat.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Vondráček

sobota, 16. únor 2013
11:06

to Malakin: Pokud chtějí, aby jejich nápoj (schválně nepíšu pivo, protože tohle s pivem nemá nic společnýho) skončil ve Vltavě, tak sou na správné cestě. Nikam jinam než do kanalizační stoky a následně do Vltavy se to nehodí. "Naše piva mají chutnat jako hořká voda bez řízu"-co k tomu dodat...VIVAT MARINA


napsal(a): Vondráček (vondracek(a)email.cz) [Odpovědět]

Jana

sobota, 16. únor 2013
21:06

Jana

to Malakin:
K Vašim připominkám : já jsem tam dorazila dokonce před 10 hod. a na zaklepání mne pustil pan majitel dovnitř. Měla jsem zájem jej trochu vyzpovídat (a sládka samozřejmě taky), což on kvitoval s potěšením, ale nemohl se mi hned věnovat, proto jsem tam na něj nějakou dobu čekala. Mezitím jsem si prohlédla pivovar a vyzpovídala obsluhu pivovaru. Když jsem zjistila, že vlastní pivo ještě nemají, nebyl důvod, abych ochutnávala všechno. Ráda si počkám. Pšenice mi též připadala jako spodně kvašená, ale rozhodně špatná nebyla.(netušila jsem, že jsem ostře sledována :D )
Co se týče tanků, je snad jasné (a ostatně sudy jsou na fotce též vidět), že v nich vlastní pivo ještě není, když nevaří. V den otevření se vařila "jalová várka", další den pak se jelo již naostro.
Prostředí je velmi příjemné, mně se tam líbilo. Interiéry jsou moc pěkně upravené. Muselo to dát pěknou práci, o prostředcích ani nemluvím. O nějaké "nevábnosti" okolí bych silně pochybovala. Jediné, co by se dalo vytknout (a to jsem též probrala s panem majitelem) je to, že nemají na přístupové ulici poutač. Prý ale v brzké době bude.
Rozhodně bych jim nevytýkala trochu toho zmatku chvíli po otevření, nechmež je zaběhnout a uvidíme. Jak jsem psala - na mne působí podnik velmi dobrým dojmem.
Že Vám nechutnalo? Inu, každému se zavděčit nejde.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 14. únor 2013
21:15

yerka

Dodavatel technologie je ZVU Potez, a. s., ale to je na jinak výborném článku, z mé strany jen hnidopišení.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

pi

pátek, 15. únor 2013
07:32

pi

to yerka: Opraveno


napsal(a): pi [Odpovědět]

Jana

pátek, 15. únor 2013
09:25

Jana

to pi:
Pánové, děkuji oběma. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 14. únor 2013
20:13

Dwarf

příští týden jedu do Prahy na třídenní školení, ale Marinu si holt nechám ujít, škoda (že dost pivovarů otvírá, aniž by měli svoje pivo)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 14. únor 2013
20:35

hroch

to Dwarf: Ono na druhou stranu, jestli něco děláš správně podle předpisů, tak kolaudace je na celý provoz. Samotné nefiltrované pivo a to víš sám než je udělaný opravdu na zkolaudovaném zařízení tak to trvá alespoň měsíc nejlépe šest týdnů. A když budu mít zkolaudovaný provoz tak otevřu, protože stejně hlavní zisk bude dělat kuchyně a ne pivo a hlavně tam musím dostat ty žrací hosty. Těch ortodoxních pivních turistů je oproti zbytku hostí minimum. Za měsíc či dva je rád navštívím a doufám že budou mít výbornou svoji desítku.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 14. únor 2013
20:55

Dwarf

to hroch: jasně, máš recht :-) proti tomu se nedá říct ani slabika... to byl jen povzdech o načasování otevření a mého pobytu v Praze a přitom nic


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Pivař Petr

čtvrtek, 14. únor 2013
20:56

Pivař Petr

to Dwarf:

Ani se nedivím, minulý týden jsem s nadějí navštívil žižkovský Victor, jenže vlastní pivo neměli k dispozici - prý dočasná odstávka výroby s nejasným datem příští várky - tak jsem alespoň chtěl ochutnat polotmavou Chýni, jenže ejhle, pivo bylo zkyslé a nepitelné ...


Dwarf

pátek, 15. únor 2013
09:39

Dwarf

to Pivař Petr: takže ani Victora nepřidám do sbírky... no, co nadělám, půjdu jinam :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 14. únor 2013
11:07

píra

Zajímavý cenový rozdíl mezi desítkou a dvanáctkou. Cenou za desinu by mohli konkurovat i holešovickým pajzlíkům...


napsal(a): píra [Odpovědět]

Baloon

neděle, 24. únor 2013
02:00

to píra: Jsou to pravděpodobně závádějící ceny na rozjezd, tak jsem to takhle dělal , když jsem rozjížděl hospodu, každopádně se k nim rád vracím..něco mne tam táhne...asi ty lustry :) Ne, vážně, posezení je nadmíru příjemné,obsluha také,jídlo dle několika zkoušek jsem v okolí opravdu neochutnal lepší..snad tuhle hladinu udrží i nadále...


napsal(a): Baloon (info(a)xado-cz.eu) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI