Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak jsme dobývali České Budějovice I: Nové Dvory


Jak jsme dobývali České Budějovice I: Nové Dvory

Jak jsme dobývali České Budějovice I: Nové Dvory [p1159]

Sezóna růstu hub je už za námi, růst počtu minipivovarů však žádnou sezónu nemá. Vznikají po celý rok. (Snad) poslední v pořadí se zrodil na okraji jihočeské krajské metropole, v Nových Dvorech, v areálu Rekreačního a kongresového centra, na břehu Starohaklovského rybníka - První českobudějovický minipivovar.

Postižených „pivní turistikou“ je nás povícero, což je iniciátorovi i organizátorovi návštěvy výše zmiňovaného podniku Luďkovi dobře známo. Tak přece nepůjde sám. A když už budeme v Českých Budějovicích, tak proč bychom si neprohlédli i oba velké pivovary, zde sídlící. Výborný nápad, který se nakonec (byť s překonáním nemalých byrokratických potíží) podařilo realizovat.

Budvar bude příště
Budvar bude příště

V pátek 11. ledna se nás nakonec schází na českobudějovickém nádraží dvanáct. Po zakoupení celodenní MHD jízdenky, v poměrně nepřívětivém počasí, vyrážíme směr pivovar Samson a posléze do Budvaru. Jelikož však „hlad“ P.T. čtenářstva Pivního.infa po informacích o tom nejnovějším je přímo vlčí, nechám si výše zmíněné „velké“ na příště a rovnou skočím na závěrečnou část původního článku.

Areál statku
Areál statku

MHD se přesunujeme do Haklových Dvorů, odkud nás čeká asi dvoukilometrová procházka po hrázi rybníka do Nových Dvorů, neb až do cíle naší cesty nejezdí nic. Což o to, procházka by to byla příjemná, mohutné staleté duby na hrázi a jemné, poetické, ledové krápníčky při břehu. Teď však přichází chvíle na kulichy a rukavice, dosud zasuté v kapsách, či batozích. Vítr je velmi nepříjemný a tak každý spěchá, aby byl co nejdříve v teple Prvního českobudějovického minipivovaru , pivovaru Kněžínek.

Vstup do pivovaru
Vstup do pivovaru

Areál Rekreačního a kongresového centra vznikl přebudováním jihočeského statku z 19. století, minipivovar je umístěn v bývalé sýpce. Majitelem objektu je pan František Kněžínek, který vlastní i restauraci Life Is Dream v českobudějovické Kněžské ulici, kde můžete zdejší piva také ochutnat. Většina z nich i nese název, spojený s jeho jménem. Ochlazeni větrem a rozehřátí rychlou chůzí vcházíme po 15. hodině do útulné, dřevem obložené, krbem vyhřáté, patrové pivovarské restaurace.

Horní a dolní část
Horní a dolní část

Dole je část kuřácká, patro je vyhrazeno nekuřákům, samostatné výčepy jsou v obou patrech. Volíme, samozřejmě, část nekuřáckou a před slíbenou prohlídkou minipivovaru nejprve posilňujeme naše zesláblé organismy, vyčerpané předchozími exkurzními i turistickými výkony. Kuchyně je jen studená (s výjimkou polévky česnečky a palačinek), ale výběr je široký.

Sládek vypráví
Sládek vypráví

Pak už se nás ujímá zdejší sládek, pan Dvořák. Představuje sebe - původně pracoval v Budvaru, 21 let na varně – i pivovar. Vaří se zde pivo plzeňského typu - světlé, polotmavé i tmavé, slad berou z Kounic, chmel je granulovaný žatecký, kvasnice budvarské. Měděná varna, umístěná u dolního výčepu má kapacitu 5 hl.

Varna
Varna

Vaří se na jeden rmut, spilka je otevřená, kapacita na 2 várky. V ležáckém sklepě pak pivo leží 45 dní v celkem osmi tancích. První várka byla uvařena koncem října, veřejnosti se minipivovar otevřel 9. ledna 2013. Navštívit jej můžete (zatím) od středy do soboty, od 15 do cca 22 hodin. Na čepu byla nyní Kněžská 11° světlá a polotmavá (28/21 Kč) a 13° Černokněžník tmavá (33/23 Kč).

Spilka
Spilka
Sklep
Sklep

Bohužel - přívětivé prostředí, velmi milý a ochotný sládek, ale piva byla asi největším zklamáním. V kolektivním hodnocení jsme se vzácně shodli: 11° světlá – barvy velmi světlé, prázdná, chuti mdlé; 11° polotmavá – barvy jen stěží jantarové, nikoli polotmavé, chuti kovové; 13° tmavá – spíše hořčí, asi nejlepší ze všech nabízených.

Polotmavé pivo ve skle s logem pivovaru
Polotmavé pivo ve skle s logem pivovaru

Na téma barvy jsme si i podiskutovali se sládkem. Prý takto si to žádají místní hosté. Inu, nechť jim chutná. Zřejmě ano, neboť při našem odchodu, cca v 18:30 hod. byly prostory minipivovaru (i přilehlé parkoviště, pěšky tam asi místní nechodí) zcela zaplněny. Nám však nezbývá, než se rozloučit a vydat se za svitu hvězd po hrázi zpět na MHD, neb jsme limitovaní posledními vlaky, které z Českých Budějovic odjíždějí na námi požadované směry již těsně po 20. hod.

Posezení
Posezení

Někteří vytrvalí jedinci si ještě před odjezdem odskakují na Konrada do hospody, asi tak 6. cenové skupiny, poblíž nádraží. A pak už cesta do našich domovů. Luďku díky, bylo to krásné a nebylo toho dost.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 12523x] [16. leden 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

strevlas

středa, 16. leden 2013
20:41

strevlas

Jano, houbařská sezóna taky nikdy nekončí!


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Jana

středa, 16. leden 2013
21:04

Jana

to strevlas:
To máš pravdu, houby lze nalézt i zasněžené. :-)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:32


posted by: Inzerce

jiri.kana

středa, 16. leden 2013
19:08

jiri.kana

K té studené kuchyni - skoro bych se vsadil, že "domácí utopenec" byl od Babiše...
V létě to bude určitě příjemná procházka, zejména ze sídlišť Vltava a Máj.

Byla to povedená akce. Chtělo by to, aby v Budějovicích co nejdřív otevřeli nějaký další minipivovar - to by totiž mohl být důvod k opakování podobné sešlosti.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 16. leden 2013
21:24

Roman Holoubek

to jiri.kana: Jirko, ale takto se otírat o kmotra. :-) Jinak souhlas, Budějky by si zasloužily důstojný mini někde v širším centru. A mrzí mne, že jsem nemohl být s vámi na akci (ale nemoc a další okolnosti mi v tom zabránily).
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.01.2013 ve 21:25:20


pechi

čtvrtek, 17. leden 2013
10:58

pechi

to jiri.kana: Tak každopádně opakování tohohle hezkého dne by bylo fajn. A že v Budějkách by mohlo vzniknout i několik dalších mini, podobně jako v Plzni, Kroměříži, Litoměřicích...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 17. leden 2013
12:26

tomáš

to pechi: A co třeba Chotoviny. Ty nejsou od Budějek tak daleko.
to Jana: Já jsem tam z piva nějak zklamanej nebyl. Dobrý standard, jen to světlý mi přišlo dost nasycený. Jesli mi náhodou nemáme díky čím dál větší zmlsanosti na vznikající pivovary zbytečně velký nároky a očekávání....


napsal(a): tomas [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 17. leden 2013
14:47

jiri.kana

to tomas:Zmlsanost je příšerná, aspoň u sebe o tom nemám nejmenších pochyb :-)

Ty Chotoviny jsou dobrý nápad. Čekám jen na nějakou informaci, že už to opravdu je.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman

čtvrtek, 17. leden 2013
17:20

to jiri.kana: U těch Chotovin nevím.......stavoval jsem se tam vloni, nějak v půli roku.Pivovar už musel vařit, protože nějaké ochutnávky byly už myslím v lednu, ale u brány mě Rus dal jasně najevo,že tam o žádném pivovaru neví a že nejsem vítanej.Měl jsem z toho divný pocit. No ale třeba když už jedou oficiálně, tak je to lepší.Jinak přímo u zámku je hospoda,kde si myslím, že by jejich pivo měli mít.No a Vítek z Prčice je od Chotovin taky kousek.Tak dobrý pořízení.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pechi

čtvrtek, 17. leden 2013
14:49

pechi

to tomas: já jsem si původně myslel, že to je to Luďkovo překvapení :D


napsal(a): pechi [Odpovědět]

krivacek

čtvrtek, 24. leden 2013
21:48

krivacek

to tomas: Jedenáctka byla opravdu extrémně nasycená, raději jsem pil polotmavé. My byli v sobotu 12. jako téměř jediní hosté. V označování si nebudou asi moc jistí, v Life is Dream piva popisují jako 12.....zaslechl jsem něco o tom, že minipivovar by mohl být u náměstí, U Tří korun, ale jedna paní povídala.....


napsal(a): krivacek [Odpovědět]

Máza

sobota, 26. leden 2013
07:45

to krivacek: Křiváčku, Křiváčku, Ty máš taky prsty, víceméně jazyk všude.


napsal(a): Máza (bochankovi(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 17. leden 2013
18:54

Roman Holoubek

to Roman: Já jsem si někdy počátkem prosince přes jejich web zkoušel zajistit u nich ubytování. Žádná odpověď se nekonala. Tak nevím ...


Roman

středa, 16. leden 2013
14:37

Osobně jsem minipivovar navštívil ještě před oficiálním otevřením a pivo ochutnal v Life Is Dream.Na hodnocení piva bych se asi s paní Janou shodnul...neurazí,ale ani nijak výrazně nenadchne.Přesto si myslím, že pro Budějovice bude přínosem. Samotný minipivovar je alespoň z mého pohledu úžasný....mám to tak rád. Vše ve starém stylu a přitom moderní vybavení. Já do pivovaru vstupoval bočním vchodem, který se nakonec ukázal jako výtah do druhého patra. Určitě dobrý počin, jak vzhledem k zásobování, tak i k případné návštěvě nekuřácké části vozíčkářem. Částečnou vadou na kráse je ten fakt, že pivovar je takřka na samotě a nevede k němu snad žádná pořádná silnice. Až o pivovar opadne prvotní zájem, tak tento fakt snad nebude na překážku......no v teplejších měsících to třeba na kole ze sídliště Máj bude jen, co by kamenem dohodil. Co musím ještě vyzdvihnout, je ochota s jakou jsem byl v pivovaru proveden, ale ochotná byla i obsluha v jejich restauraci v Budějovicích. Takže já jenom chválím a doporučuji pivovar navštívit.


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jana

středa, 16. leden 2013
15:07

Jana

to Roman:
Na téma odlehlosti jsme při návštěvě rovněž hovořili. V létě to prý bude příjemná procházka (vyjížďka na kole), s čímž lze souhlasit, krajina je tam opravdu pěkná. Do budoucna prý chystají při akcích organizovat odvozy do města, příp. zajišťovat "sběrné taxíky". Určitě bude záležet na místních, co si "vylobují".


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI