Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Páté slunce


Páté slunce

Páté slunce

Tu zářijovou sobotu mělo být poměrně ošklivo, snad odpoledne od západu má oblačnosti a deště ubývat. V pátek si jdu lehnout za hvězdné oblohy, ráno však zataženo, ale zatím neprší. Mohu tedy naložit auto a vyrazit do Černic, kde se koná pátý ročník setkání minipivovarů Slunce ve skle a kde budu čepovat královédvorského Tambora a Zelenohorské pivo. Na Selskou náves dorážíme někdy v půl jedenácté a v Pivovarském dvoře i před ním již panuje čilý ruch. Postupně přijíždějí pivovarští, vykládají pivo a zprovozňují chlazení stejně jako my. Oficiálně se začíná hodinu po poledni, ale to už jsou prakticky všichni na místě.

Naše místo
Naše místo

Vybíráme místo na návsi, vedle se zrovna zabydluje Stará škola a z druhé strany Veldensteiner (k němuž časem přibývá Chýně ). K Chudenicům na stůl se pak ještě vejde čižický Bizon, který má nového pana starého, jenž "pochází" z domovařičského podhoubí a sortiment pivovaru tak obohatil o "cizokrajné" pivní druhy. Jestli napravil pokaženou pověst Bizonovu posoudit nedovedu, protože jsem čižické pivo dnes neměl (moc jsem toho ostatně neochutnal celkově :(), ale u nejbližší příležitosti to napravím a dám vědět. Jinak v říjnu tomu bude již rok, co byl pivovárek v Čižicích zprovozněn a o víkendu 26. a 27. října se tam konají patřičné oslavy.

Nový pan starý
Nový pan starý

Když na akci čepujete, nemáte moc času ochutnávat u ostatních stánků, zvláště když si průběžně plníte půllitr k práci :) Nicméně našel jsem si čas okoštovat dva zbrusu nové minipivovary (alespoň pro mne). Zichovecký pivovar nabízí desítku Sokolíka a dvanáctku Krahulíka. Dávám dvanáctku, ale nějak mi nejde pod jazyk, snad není řádně uleželá, nevím :( Ale věřím, že Zichovečtí to ještě doladí a za rok si u mne zlepší reputaci.

Zichovečtí
Zichovečtí

Druhým zbrusu novým várečným podnikem je Minipivovar Radnice (z Rokycanska). Tady už se zdá být situace o poznání lepší. Slunce ve skle je prvním místem, kde se světlá Radnická jedenáctka a polotmavá dvanáctka poprvé oficiálně čepuje. Vlastní otevření pivovaru pak proběhne v sobotu 29. září v restauraci Stodola na radnickém náměstí. Držím panu Mulačovi v jeho počínání palce a už se těším až někdy zajedu na jedno. Tu samou sobotu proběhne slavnostní otevření i v Zichovci. Chudenické pivo, jmenovitě Houwárka, jsem nedávno ochutnal přímo ve Staré škole a bylo výborné, takže dnes také ne.

Pivo z Radnic
Pivo z Radnic

Další značkou, na kterou si brousím zuby, je Slepý krtek, ale prý dovezli jen kávové pivo a na to dnes chuť nemám. Takže veškeré mé ochutnávání skončilo u dvou vzorků :( Sem tam jsem dostal něco koštnout, ale to si už vůbec nevybavuju co, natož jak to chutnalo. Příští ročník se vyprdnu na čepování a projdu si eSVéeSko pěkně s půllitrem a budu ochutnávat různá pivečka ze všech koutů naší vlasti, sem tam to proložím něčím k zakousnutí - prostě budu si to užívat zase jinak...

Plné nádvoří
Plné nádvoří

Vždyť tam bylo plno pivovárků z míst, kam se hned tak nedostanu a ani na akcích, kam jezdívám zpravidla nejsou. Namátkou Sandorf, Kvasslav, Únětice, Vítek z Prčice, Slaný, Rychta, Třebíč, Kvilda, Třebonice a jistě další. Třeba Únětice se mi zatím úspěšně vyhýbají. Ochutnal jsem je pouze tady na SVS a rád bych ještě letos jejich desítku podrobil naší sudové degustaci, ale nevím, zda se mi to podaří.

Únětice
Únětice

Takže, pokud bych měl celou akci nějak shrnout, bylo by to asi těmito slovy: moc pivovarů, moc lidí, počasí akorát a hodnocení ****1/2. Ta půlhvězdička dolů je za ten minipůllitr (0,125l). Do toho se vážně moc dobře čepovat nedá, nehledě na to, že v tomhle množství si tak maximálně polijete jazyk, případně vypláchnete předchozí vzorek. Ale lidem se to líbilo, protože štamprlat se vytočilo nepočítaně. Nemají to jednodušší výčepní na octoberfestu s jejich tupláky?

Slunce ve skle
Slunce ve skle

Odpoledne se na nás přišlo podívat i sluníčko a krásně se odráželo ve sklenicích se zlatavým mokem.

Vy, kdož jste se také účastnili a máte nějaké jiné zážitky (určitě více nežli já) či připomínky, napište je, prosím, do diskuse. Stejně tak napište, která piva Vás nadchla a která naopak zklamala na plné čáře.

Za rok v Černicích naviděnou...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7881x] [26. září 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 15] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pi

středa, 3. říjen 2012
08:45

pi

A jak dopadla letošní anketa?
1. místo: Pivovar Kocour Varnsdorf za pivo Gypsy Porter 19°
2. místo: Minipivovar Nomád za pivo Karel 15° český ALE
3. místo: Rukodělný pivovárek Třebonice za pivo Skrblík


napsal(a): pi [Odpovědět]

pan Nohava

středa, 3. říjen 2012
12:23

pan Nohava

to pi: Hmm, a ten Kocour se bude normálně vařit nebo to byla nějaká jednorázovka? Ještě jsem ho nikde nepotkal (doufám, že ho někdo po cestě nevzal šutrem :-D)


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:31


posted by: Inzerce

Marley

středa, 3. říjen 2012
13:28

Marley

to pan Nohava: Zatím asi jen jednorázovka.
A na Slunci byl v předstihu, ještě měl nějakej ten týden ležet... takže by se snad měl brzy objevit :)


napsal(a): Marley [Odpovědět]

pan Nohava

středa, 3. říjen 2012
13:43

pan Nohava

to Marley: No tak to zas budou ráno permoníci :-D


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Jana

pondělí, 1. říjen 2012
16:51

Jana

Sice už trochu s "křížkem po funuse", ale já dala na první místo polotmavou 12°z Radnice. Moc dobrá, nový pivovar se uvedl sqěle :-)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Kejna

pondělí, 1. říjen 2012
15:00

Kejna

Konečně se dostávám k jedné poznámce k letošnímu SVS, koukám, že to zde dosud nikdo nezmínil, ale ve mně to zanechalo zážitek celkem otřesný. Ony ty přenosné myčky skla vypadaly celkem komfortně, ale vzhledem k tomu, že jsem byl svědkem výměny obsahu (a obávám se, že za celý den jediné) už to tak nevidím. Od toho okamžiku jsem začal zase, jako při prvním ročníku, chodit mýt na záchod. Vylévanou tekutinu bych hodnotil "čistou" pětkou co do vábnosti vzhledu a ta pětka může sedět i jako její stupňovitost. Fakt eklovní podívaná. Tolik tedy k dalšímu ze záporů veskrze prímové akce.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Maxič

sobota, 29. září 2012
12:09

Maxič

Při cestě do porodnice, pro manželku a mého prvorozeného syna, jsem se zastavil v Černicích alespoň pro vzorky v petkách. Ze 7 vzorků u mě jasně zvítězil Černý nakuřovaný nef. speciál-Qásek,následoval ho Hastrmanský Bock,Bohemia Pale Ale-Antoš, Cornel IPA-Třebíč, American Stout-Hastrman, Kávový Slepý krtek, Polotmavý krtek...
Při početí syna jsem samozřejmě bral v potaz termín SVS a vyšlo mi to 100%. Takže se mi 70km cesta do porodnice vyplatila nadvakrát :D


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Chody

neděle, 30. září 2012
14:15

Chody

to Maxič: Tak to samozřejmě velká gratulace!


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Maxič

neděle, 30. září 2012
21:44

Maxič

to Chody:
Díky moc Chody! Jména Bernard a Rampušák mi u manželky neprošly. Asi něco tušila :) Vítek ji ale nevadil, takže bylo rozhodnuto!


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Z.Mulač

čtvrtek, 27. září 2012
16:22

Otevření Minipivovaru Radnice není v sobotu 29.9. ale v pátek 28.9. od 15 hod.


napsal(a): Z.Mulač [Odpovědět]

Chody

pátek, 28. září 2012
11:02

Chody

to Z.Mulač: Samá chybá. Jsem dajaký zmätený :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Vláďa

čtvrtek, 27. září 2012
11:48

Vláďa

Dovolil bych si jen uvést na pravou míru informace o Bizonovi. Od června 2012 mají nové dva sládky. Ten pan starý na fotce je Luboš Svoboda, má vystudovanou Podskalskou, pracoval dlouhá léta v Prazdroji a vaří výhradně stálou nabídku, tedy ležáky. Sládek "z domovařičského podhoubí" je moje maličkost a vařím výhradně speciály, převážně svrchně kvašená piva.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 27. září 2012
12:15

Chody

to Vláďa: Díky za uvedení na pravou míru. Omlouvám se za dezinformaci.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Fanánek

čtvrtek, 27. září 2012
11:39

Fanánek

Já jsem na SVS ochutnal pivo z 28 pivovarů a nový Krahulík ze Zichovce u mě ze všech
světlých ležáků vyhrál. Takže mám asi trochu jiné chutě než pan Chodora, ale o tom
to je.


napsal(a): Fanánek [Odpovědět]

Kejna

čtvrtek, 27. září 2012
07:52

Kejna

Za mě mají Čižice velkou jedničku, jejich AIPA byla lahodná


napsal(a): Kejna [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI