Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lahvové novinky


Lahvové novinky

Lahvové novinky [p222][p182][p175]

V poslední době mi bylo dopřáno ochutnat několik piv, která běžně v supermarketech nekoupíte. Dovolte mi se s Vámi podělit o zážitky s nimi spojenými.

Když mi Pepa Maxa oznámil, že strakoničtí stočili do skla i speciály určeně především na vývoz (ano ty, jenž nás na exkurzi u Dudáka odrovnaly...), byl jsem docela překvapen. Hned při další objednávce se na ně dotazuji, ale prý nic takového neexistuje. Asi Pepa kecal (mluvil i o nějaké desítce Dorotka). Nicméně, když mezi odevzdanými lahvemi nacházím jednu od bukového Zlaťáka (ano řada strakonických speciálů nenese značku Dudák ), nedá mi to a volám obchodního zástupce pivovaru, který mi existenci speciálů potvrzuje a v příštím závozu je mám v prodejně.

Strakonické speciality
Strakonické speciality

Prodávají se v multipacku o osmi pivech a zastoupeno je čtvero speciálů: Velkopřevor 14 a Zlaťáci: Čokoládový 17, Imperial 17 a Bukový 18. Velkopřevor konečně v půllitrovém skle a dle webu pivovaru snad i nastálo (nebo jsem to špatně pochopil?). Teď už jen dovést do půllitru i Klostermanna. Je to trochu paradox, právě silná piva Zlaťák bych si spíše dovedl představit ve třetince než ležák (necelou třináctku) Klostermanna... A aby toho nebylo ze Strakonic málo, na trhu je nová 11 (cca 11,6 EPM) vařená pro město Volyně (stejně jako Král Šumavy pro Vimperk) zvaná Královák (pozor neplést s levným COOP pivem Královar).

Královák a Cornish
Královák a Cornish

Dalším milým překvapením byla zpráva o tom, že Žatecký pivovar opět nabízí nefiltrovaný ležák ve skle Cornish Steam Lager. Nevím, zda je vařen zvláště nebo zda je to jen nefiltrovaná odnož jednoho ze žateckých ležáků (alkoholu má stejně jako Baronka 5,3%). Pivo ale chutná výborně a vůbec nevadí, že prošlo pasterací. Má mírný zákal a trvanlivost do Vánoc. Nefiltrované pivo je samozřejmě nejlepší nepasterované, čerstvé, ale i tahle možnost v lahvi možná někomu otevře cestu ke "kvasničákům" a za to patří Žateckému (ale i černohorskému či březnickému ) pivovaru dík. I mrtvé kvasinky udělají z obyčejného piva něco trošku jiného, dovolím si tvrdit lepšího...

Půllitrová armáda
Půllitrová armáda

A nefiltrované pivo v 0,5l lahvi nabízí v současnosti i sokolovský pivovar Permon. K (jen) nepasterované jedenáctce přibyla Pšenice, nefiltrovaná 13 a P.I.P.A. (což neznačí nic jiného než Permon India Pale Ale). Ochutnal jsem najednou všechny čtyři kousky a nejvíce mi chutnala IPA. Za všechny tři novinky zaplatíte přes 20 Kč (11 pak těsně pod dvacku). V tisku jsem zachytil informaci, že Permona koupíte i v sokolovském TESCO, aneb minipivovary pronikají do hyper/super...

Bylo toho za poslední měsíc v lahváčích docela požehnaně, co myslíte? A to mám ještě přislíbeno lahvové z Podkováně. Uvidím, jak bude chutnat. Právě jsme okoštovali podkováňskou dvanáctku ze sudu v počtu nemalém a u mě dobrý...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8680x] [23. září 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vlado Filipko

úterý, 25. září 2012
18:52

Tie butýlky vyzerajú fakt veľmi pôvabne, dopredele :)


napsal(a): Vlado Filipko (housecore(a)azet.sk) [Odpovědět]

Maxič

úterý, 25. září 2012
13:45

napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Martin

úterý, 25. září 2012
10:38

pro me jako pivoteku ve Zlinskem kraji je nakupka Permona nakych 30 korun! Me nejvic od nich oslovila psenice. A jinak samozrejme chvalim prodej v marketech,vseho a piva obvzlast. Aspon zaniknou pivoteky,kde to lidi bavi a dokazou se o pivu s lima i pobavit. Holt lidi chtej proste jen nejdnizsi cenu!!


napsal(a): Martin [Odpovědět]

krivacek

úterý, 25. září 2012
09:42

krivacek

Jo, kdyby u nás tak byl Permon pod 20. Naposledy kupováno v Budějovické pivotéce za 30 :-(


napsal(a): krivacek [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
17:24


posted by: Inzerce

jiri.kana

pondělí, 24. září 2012
17:59

jiri.kana

To je holt strakonické dogma, že Klostermann do půllitrových lahví nepatří...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

DanDv

pondělí, 24. září 2012
15:43

Nejsem pivovarnickým technologem, ale co můžou mrtvé kvasinky pivu dát pozitivního?
Třeba víno na mrtvých kvasnicích vůbec stát nemá, protože jejich rozklad způsobí, že začne zapáchat po myšině.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Kari

pondělí, 24. září 2012
13:39

Kari

Permona v sokolovském Tescu skutečně aspoň vloni měli běžně. Na exkurzi v pivovaru vloni na jaře jsme se dozvěděli, že to bylo díky tomu, že když Tesco v Sokolově otvíralo, mělo v rámci firemní politiky za úkol nabídnout nějaký místní/regionální produkt. No a lidem od Permona se podařilo prosadit své pivo.


napsal(a): Kari [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI