Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní turistika v České republice 1.


Pivní turistika v České republice 1.

Pivní turistika v České republice 1.

Není zvykem, že student, kterému pivní weby pomohou s jeho diplomovou, či jinou, prací si pak na nás vzpomene a ukáže nám výsledek svého snažení. O to víc nás potěšil mail od Hany Lepkové s odkazem na diplomovou práci s názvem Pivní turistika v České republice. A protože se jedná o docela zajímavé téma i pro náš web, dovolte mi, abych Vás seznámil s touto prací v malém seriálu. Budu se snažit vyjmout z textu pro nás to zajímavé a nové. Hlavní poděkování patří Haně Lepkové za poskytnutí a hlavně za práci, kterou jistě s diplomkou měla.

Předmětem této diplomové práce je analýza a hodnocení využití potenciálu pivní tradice a pivovarnictví v cestovním ruchu a navržení strategie rozvoje pivního cestovního ruchu v České republice

Pivovar (foto: Permon Sokolov)
Pivovar (foto: Permon Sokolov)

Na straně poptávky se projevuje růst obliby speciálních produktů zážitkového cestovního ruchu. Mezi formy zážitkového cestovního ruchu lze zařadit i gastronomický cestovní ruch včetně jeho podmnožin vinařského a pivního cestovního ruchu. Pivní cestovní ruch, je forma cestovního ruchu, která může být definována jako návštěva pivovarů, pivních festivalů, na kterých se ochutnává pivo, a ostatních aktivit spjatých s pivem. Tato forma je úzce svázána i s pěší turistikou, cykloturistikou nebo návštěvou měst a jejich historických památek. Primárním motivem účastníků pivního cestovního ruchu jsou zážitky, jako jsou exkurze pivovarů spojené s poznáváním výroby piva, ochutnávkami piva, atmosférou pivních krčem nebo kulturními akcemi, které pivovary pořádají. Pivovary nabízejí nejen prohlídku výrobního provozu, ochutnávku a prodej sortimentu piv, ale provozují pro své návštěvníky i restaurace s ubytováním.

Restaurace
Restaurace

Cílem diplomové práce je analyzovat a vyhodnotit využití potenciálu pivní tradice a pivovarnictví v cestovním ruchu a navrhnout strategii rozvoje pivního cestovního ruchu v České republice.

Pásková a Zelenka označují gastronomický cestovní ruch jako: „formu cestovního ruchu, jejíž účastníci jsou motivováni požitkem z konzumace, kultury stolování (atmosféra, vybavení a výzdoba stravovacího zařízení), testování a seznamování se s vybranými pokrmy a nápoji. Typickými aktivitami jsou návštěvy zvláštních restaurací, rybářských lodí, pivní slavnosti, exkurze do výroben potravin.

Mezinárodní asociace kulinářského cestovního ruchu ICTA (International Culinary Tourism Asociation) považuje gastronomický cestovní ruch za součást kulturního cestovního ruchu, protože „kuchyně je součástí každé kultury.“ Podle této asociace se jedná o cestování za unikátními a pozoruhodnými kulinářskými zkušenostmi všeho druhu. Účastníci gastronomického cestovního ruchu poznávají navštívenou destinaci z gastronomické stránky. Mezi podmnožiny gastronomického cestovního ruchu asociace řadí i pivní cestovní ruch.

Pivo
Pivo

Podle Hjalagera a Richardse (2002) účastníci gastronomického cestovního ruchu vyhledávají speciální jídelní a nápojové kombinace a s nimi spojené jídelní zážitky. Pro tyto turisty konzumace místních jídel neznamená pouze uspokojení hladu, ale slouží jim k získání znalostí o místní kuchyni a kultuře. Hall a Sharpes (2003) vidí v gastronomickém cestovním ruchu velký potenciál jako zdroj pro ekonomickou diversifikaci venkova, ve kterém tradiční zdroje příjmu, jako je zemědělství, nejsou dostatečné. Ačkoli jídlo a nápoje jsou významnými prvky venkovského a městského cestovního ruchu, nejsou u těchto forem hlavními motivátory pro cestování. Hall a Mitchell (2005) uvádějí, že jídlo a nápoje (víno, pivo, whisky) se v gastronomickém cestovním ruchu stávají hlavnímí motivátory celkové přitažlivosti konkrétního místa a turistických zážitků.

Gastronomický cestovní ruch dělíme na nápojový cestovní ruch a jídelní cestovní ruch. My se pochopitelně budeme více věnovat tomu prvnímu...

Mapka
modrá – vodka ; červená – víno ; žlutá – pivo

Obyvatelé států jižní Evropy a Francie preferují z alkoholických nápojů jednoznačně víno, obyvatelé bývalého Sovětského svazu (Ukrajina, Bělorusko, Rusko) pak vodku. Země Beneluxu a Velké Británie preferují pivo. Státy střední Evropy, jako je Česká republika, Slovensko, Německo, Rakousko a země bývalé Jugoslávie, mají v oblibě víno a pivo. Obyvatelé zemí severní Evropy preferují vodku a pivo.

Největším producentem piva v roce 2010 byla Čína s výstavem vyšším než 448 milionů hektolitrů, následuje USA, Brazílie, Rusko a Německo.

Podle Páskové a Zelenky (2002) je pivní cestovní ruch „forma cestovního ruchu, jejíž účastníci jsou motivováni gurmánským zážitkem z konzumace různých druhů piva a z typického hospodského prostředí, případně i poznáváním historie a současných technologií výroby piva. Jsou vytvářeny trasy s exkurzemi do pivovarů, návštěvami typických hospod.

Slavnosti
Slavnosti

Jedním z obecně známých světových cílů pivního cestovního ruchu je město Mnichov v Německu, kde se každoročně koná šestnáctidenní největší pivní festival na světě – Oktoberfest. V roce 2010 jej navštívilo 6,4 milionů návštěvníků, kteří na něm vypili 71 000 hl piva a utratili přibližně 830 milionů Eur. Mezi další známé pivní festivaly patří Velký britský pivní festival pořádaný v Londýně. Tento festival každoročně navštíví kolem 65 000 lidí, kteří mohou ochutnat přes 750 druhů piva. V Dánsku se každoročně koná Evropský pivní festival v Kodani, který poskytuje prostor pro ochutnávku různých značek piv z celé Evropy. Bratislavský Junifest je největším slovenským pivním festivalem. V roce 2010 jej navštívilo přes 80 000 návštěvníků.

Zaujal Vás pivní cestovní ruch? Myslím, že my všichni, co se zde scházíme, jsme jeho tvůrci, vyhledáváme každou příležitost, kdy můžeme ochutnat nové pivo, podívat se do míst, kde se nějaké zajímavé pivo vaří či čepuje. Takže nashledanou u dalšího dílu z diplomové práce Hany Lepkové.


Zdroj: Diplomová práce Pivní turistika v České republice

Autor: Ing. Hana Lepková

Katedra Regionální ekonomie a správy Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně, 2012



[Pivní.info] [Zobrazeno 8518x] [25. červen 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Honza Svetpiva.cz

neděle, 1. červenec 2012
15:56

Honza Světpiva.cz

Nerad bych se pletl, ale Junifest se uz neporada a kodansky pivni festival mel nalepku "evropsky" jednou, jinak si ale mistni pivarske uskupeni ale.dk porada i jine festivaly...



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI