Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dvaadvacátý Tábor


Dvaadvacátý Tábor

Dvaadvacátý Tábor

Přelom ledna a února (letos tedy spíše první dekáda února) bývá pro pivaře malým svátkem. Do Tábora se v tu dobu sjíždí pivovarští, aby ochutnali mezi sebou různá (nejen česká) piva a určili ta nejlepší. Nebudu se zde zabývat výsledky degustační soutěže, vyhlášení bylo ostatně až v sobotu a my jeli do Tábora už v pátek. Prodloužení slavností o sobotu je jistě vítanou novinkou, nicméně začátek od 17. hodiny pro nás přespolní prakticky nic neřeší. I letos proto volíme ubytování v Palcátu.

Jelikož chci dovézt do Prodejny více piva, musím vzít větší auto a tím pádem i řídit. Dávám si proto závazek, že prověřím české pivovary s jejich desítkami, resp. výčepními pivy. No situace ale není vůbec růžová. Na výčepní piva si dnes pivovary moc nehrajou, dle jednoho stánku, je to jen taková vodička. Takže všeho všudy jsem zaregistroval výčepní jen Poutníka (kterého mám ale prakticky pořád k dispozici), Krušovice a Samsona, kterého nakonec i ochutnávám, ale jelikož to je jeden z posledních vzorků, tak si jeho chuť vůbec nevybavuji. Ale to dost předbíhám. Takže pěkně od začátku.

Program může začít
Program může začít

Kolem půl páté dorážíme do Palcátu, kde program pro veřejnost pomalu začíná. Sál je ještě poloprázdný a my se rozkoukáváme a protože po cestě máme jazyk na vestě, je nasnadě, že si dáme pivo. Luboš jde do Poličky, ale já přeci dneska přijel koštovat především desítku a tu poličtí, bohužel, na čepu nemají (i když jsem si na ní myslel). Po zjištění, že mi dneska výčepní pšínka nepokvete se zastavuju u stánku, který jsem ještě v Táboře neviděl. Ale bohužel, i Vyškov, ač na čepu pěkná plejáda piv, na desítkaře moc nemyslí :( Co se dá dělat, tak to dneska bude tedy o jedenáctkách...

Šest kohoutů z jižní Moravy
Šest kohoutů z jižní Moravy

Na stánku je osobně přítomen Roman Holoubek (dle Pivovarského kalendáře 2012 řediteluje v Zašové :)) a do krásného skla mi točí Džbán. Půllitr se mi líbí natolik, že se dovoluju a používám ho celý večer a i jiná piva z něj chutnají, protože logo na něm je decentní a neruší. Roman je zde pyšný na novou řadu speciálů Jubiler a představuje nám poslední počin Amber IPA. Je to čtrnáctka a to já dnes nemohu, takže se těším, až si někdy doma udělám srovnání vyškovské IPA s vyškovskou AIPA.

Roman s AIPA
Roman s AIPA

Bohužel povídání ruší program na pódiu, jehož hlasitost je již nastavena na večerní natřískaný sál. Žízeň jsme trochu zahnali, ale ještě to není ono, takže hurá na další pivní zážitky a chutě. Dále volím pivo, které jsme dlouho nemohli ochutnat, protože pivovar Podkováň byl několik let v rekonstrukci a skoro nikdo již nevěřil v jeho zmrtvýchstání. Nakonec se to povedlo a já až dnes ochutnávám jeho jedenáctku. Dala se vypít, ale že bych si nějak pošmáknul to ne. Kolegové prubli dvanáctku a ta jim prý nechutnala vůbec, někteří ji prohlásili za nejhorší pivo večera. Škoda, chtěl jsem zkusit soudek, ale takhle to budu muset pořádně promyslet a nejlépe ještě někde ochutnat.

Podkováň je zpět
Podkováň je zpět

Dále se zastavujeme u stánku dobrušského Rampušáka, kde mám domluvené PETky a volím nefiltrovanou jedenáctku, která rozhodně nezklame. Když už jsem se dneska dal na ty slabší ležáky, nic mi nebrání vrátit se k Poličce, kde je na čepu trojice nefiltrovaných včetně tmavé Elišky. Některé pivovary se prý bojí na takovou akci dovézt svoje nefiltrované, že by se nevypilo. Nechápu. Polička jim v tomto může jít příkladem. Kvasnicový Otakar mi prozatím chutná nejvíce, navíc cena 20 K je dost příznivá...

Točí se mi Otakárek
Točí se mi Otakárek

Zatím jsme se pohybovali dole na sále, je tedy čas jít se podívat na balkon, kde vždy vládla pohodička a dalo se přisednout a popovídat. Dnes ale ne, lidí tolik, že se nedalo skoro nikam prodrat. Čím to? Jediná výhoda je, že se sem zvuk nedere takovou silou jako dole. Dávám jedinou dnešní vyjímku - 12 Vítka z Prčice, který mi v Nepomuku tak chutnal, ale dnes se mi zdá poněkud slabší. Asi si neumím vychutnat plno chutí na jednom místě za krátkou dobu :( Proto nezávidím degustátorům jejich úlohu, kdy musí nechat pitelnost piva stranou...

Lipnické komando
Lipnické komando

Další piva už si chuťově nevybavuju vůbec. Takže snad jen pořadí: Lipník 11, Ferdinand 11 a Vimperk 11. Přichází čas si "spravit" chuť a dávám malinového Raráška ze Zvíkova, který mně vždy šmakuje a příjemně osvěží. Dále jen již zmiňovaný výčepní Samson a Nektar, tedy vlastně dnes Dudák 11. Samson se mi zadařil až napodruhé, když prvotní pokus ztroskotal na tom, že se obsluha stánku bavila tak vehementně, že jsme tam stáli několik minut jako č......

Labutě a Rarášci
Labutě a Rarášci

Mrzí mě, že jsem neochutnal piva pivovarů, které nabízely jen plnotučné pivo a které nemám běžně k dispozici, namátkou např. Chotěboř či Lipan. Docela mne zklamal přístup některých pivovarů, které měly na čepu jen dva druhy piva ač mají bohaté portfolium druhů a značek. Kde jinde by měly prezentovat svá piva? Takovým smutným příkladem je mj. strakonický Dudák, který měl na čepu Klostermanna a jedenáctku. Kde zůstaly značky, které trhají prodejnost pod Zelenou Horou?

Málo bylo Dudáků
Málo bylo Dudáků

Probíhaly i různé soutěže. Zaznamenal jsem nějaké ochutnávací, kde např. návštěvníci měli určit značku. Pamatuju si, že tipovali Vyškov a byly to Krušovice... Z kulturního programu vnímám jen dívčí trio Toffees, které rozjelo svou pěvecko-taneční šou opravdu naplno a světovými hity strhlo celý sál hotelu Palcát. Na reprezentačních slavnostech bylo moc dobře, takže není ani divu, že ráno na nočním stolku stojí pohárek z Vyškova. Omlouvám se Romanovi, že jsem jej v pořádku nevrátil. Má ho u mne (doufám, že ho nebudou chtít vrátit při nějakém dalším závozu Vyškovského :)) Malou omluvou snad může být následující fotografie...

Nejpoctivější pivo na Moravě
Nejpoctivější pivo na Moravě

Reprezentační slavnosti piva v Táboře jsou zimní fenomén. Je opravdu těžké se zlepšovat. Když sem přijedete poprvé, máte oči navrh hlavy, ale časem už víte do čeho jdete a protože nemůžete ochutnat vše, co byste chtěli, musíte si určit svoje mantinely. Já byl letos omezen jedenáctkami a řeknu Vám, že při té nabídce to nebylo ono. Příští rok si rozmyslím, zda si řízením druhý den zkazím tak vyjímečnou (zimní) akci... Takže zbývá jen dodat: Za rok na shledanou!

Na shledanou...
Na shledanou...


[Richard Chodora] [Zobrazeno 8612x] [15. únor 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 19] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Roman Holoubek

pátek, 17. únor 2012
13:11

Roman Holoubek

Já jsem tam byl také. Ochutnal stovky vzorků a žádného si neužil. Viděl se s mnoha známými a s žádným si pořádně nepopovídal.
Ale asi také pojedu příště zas. Je to jiné, než popíjet někde na malé tiché akci (mám je rád), ale ta atmosféra má své unikátní kouzlo.

PS: Chody, příště nefoť staříky s nějakou lahví v ruce a urostlé chlapy s firemními tričky, ale foť atmosféru. Ta děvčata na posledním snímku - hezká, moc hezká.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.02.2012 ve 13:13:52


jiri.kana

pátek, 17. únor 2012
08:55

jiri.kana

Já tam byl v pátek. Byla tam spousta zajímavých piv a spousta známých. Nic jsem si v klidu nevychutnal, s nikým pořádně nepokecal a už jsem zase musel frčet domů. Akce na prd. Za rok jedu zas :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:42


posted by: Inzerce

bomber1

čtvrtek, 16. únor 2012
18:50

Já byl na start ve středu. Mrzí mě, že jsem nepotkal minipivovar Vimperk a Slaný (jeden výrobek měl H. Kočka v Pivní rozmanitosti - ejlík). Jinak rozpis docela seděl. Občas se dalo sehnat i zajímavé pivo v PET. Škoda pro minipivovarníky, že cena za stánek je v Palcátu vysoká. A pro nás turisty tuplem.


napsal(a): bomber1 [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 16. únor 2012
18:18

Roman Holoubek

Budiž Ti Chody za to tričko odpuštěno a ber skleničku jako bonus k občasným odběrům našeho piva do Tvého království Pod Zelenou horou.


hroch

čtvrtek, 16. únor 2012
14:40

hroch

Já jsem byl na akci ve čtvrtek, "kulturní" program nejspíš shodný, plno bylo taky a později si člověk mohl lehce odpočinout jen na balkoně, kde byly prakticky jediný neočíslovaný místa k sezení.
Jinak já osobně byl s nabídkou piv spokojený, pro mě tam bylo docela dost piv k ochutnání, takže jsem zvládl stejně jen tak třetinu co by jsem po prvním obhlédnutí chtěl všechno ochutnat. Jinak co se týká těch zahraničních piv odhaduju, že se tam postupně objevily všechny, ale každý den bohužel jiná.
Jelikož jsem tam spal tak u mě dost dobrý.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 16. únor 2012
19:18

Jana

to hroch:
Zahraniční piva, kromě belgických a některých německých, se neobjevila. Měli jsme zájem třeba o tu Ljubljanu (ale i jiné), ale to prý byl jen vzorek pro degustaci.
Ostatně jsem se včera dozvěděla, že vzorky, které pivovary dávaly (prý min. 5l) do degustací,se jim vracely zpět, místo, aby se pak zbytky čepovaly u nějakého stánku, kde by se střídaly.
Co se týče míst na balkóně, tak kdybychom si je neobsadili od začátku, tak jsme se též nechytali.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Petr F.

čtvrtek, 16. únor 2012
14:17

Já bych měl největší výhradu k organizaci. Letos prvně se otevíralo až v 17 hod. což je pro ty co nejsou místní katastrofa. Většina vlaků odjíždí od 19 do 21 hod. a jezdit tam třeba na dvě hodiny mi přijde jako pitomost. Vloni se začínalo v 15 hod. a pak se dalo něco stihnout. Tohle mi celou akci úplně zkazilo. Co se týká Heinekenu, tak je třeba si uvědimit, že do vzorků mohou dát úplně jiné pivo než jde do obch. sítě. Což také dle mého dělají. Tahle soutěž by byla spravedlivá pouze tehdy pokud by se vzorky anonymně kupovali v obchodech.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

sasa

čtvrtek, 16. únor 2012
14:33

sasa

to Petr F.:
My tam chodíme už na 16 hodin a nikdo nám ve vstupu nebrání. A mnohé pivovovary už pivo točí. Jezdíme až z Olomouce, takže samozřejmě nejedeme na otočku.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Wolf

čtvrtek, 16. únor 2012
12:07

wolf

Zajímalo by mě, jak je možné, že se umístili v TOP 3 u výčepních piv patoky od společnosti Heineken. Březňák se už nevyrábí v Březnu, ale stáčí se v Krušovicích. Louny už delší dobu nejsou Louny. V létě jsem si Louny výčepní dával a byl to humus nad humusy. Březňák 10 jsem si koupil v lahvi před pár dny a vzadu na etiketě stálo pivo z Března, ale výrábí Pivovar Krušovice, společnost Heineken. Sotva jsem to dopil, byl to sifónový humus. Nerozumím tedy výsledkům u výčepních piv.


napsal(a): Wolf [Odpovědět]

bch

čtvrtek, 16. únor 2012
19:06

BCH

to Wolf: Bohužel tak je to skoro vždycky. Když si občas člověk od nich dá lahvové či točené (u mě je to tak v současnosti 1x za půl roku), tak je to opravdu otřesný pivní zážitek. Snad jediná reakce na to může být ignorace ředěnin od Heinekena, Staropramena, Radegasta, Kozla v ČR a podpora minipivovarů a středních pivovarů.


napsal(a): bch [Odpovědět]

Wolf

čtvrtek, 16. únor 2012
22:19

wolf

ano, u mě taky zhruba tak časově, je to opravdu otřesný zážitek, proto nechápu a nerozumím tomu, jak se mohli umístit takto vysoko..že to degustátoři (pivní znalci) ocenili..


napsal(a): Wolf [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 16. únor 2012
23:09

Dwarf

to Wolf: za 1) si někdy zkus sám anonymní degustaci (a budeš se třeba taky dost divit) a za 2) profidegustátoři nehledají nejchutnější pivo, ale pivo bez chyb, takže se není co divit, že vyhrávají unifikovaná piva z velkopivovarů, protože třeba to, co ty (nebo já) hodnotíš jako zajímavou chuť regionálního pivka, oni můžou hodnotit jako vadnou příchuť, což znamená body dolů... a hlavně za 3) z deci, deci a půl nemůžeš poznat jednu z hlavních veličin - pitelnost, tak asi tak ;)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.02.2012 ve 23:09:46


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 16. únor 2012
09:30

Malakin

Já byl taky v pátek a pokud bych měl hodnotit jenom pivo, resp. pivní nabídku, musel bych vyjádřit velkou nespokojenost. Jenže kvůli pivu do Tábora nejezdím, hlavním lákadlem jsou pro mě samozřejmě pivní suvenýry a pak také kamarádi, které jsem třebas i víc než rok neviděl.

Pokud bych to měl však shrnout od A do Z, tak kromě několika nových letáků (dva zajímavé s 8 obrázky jejich sortimentu na samolepkovém papíru A4 jsem nalezl také u stánku Slezana, ale za jeden chtěli 140 korun, což byl docela úlet), etiket a tácků jenom dvě nové plechovky a dvě sklenice, což je velká slabota. Také v tiskové zprávě avizované univerzální sklenice s logem Pivní pečeti za 5 korun již nikde, o těch dražších (s logem Zlaté pivní pečeti 2013), které zde prý v předešlých dnech byly k sehnání za 30, ani nemluvě.

Z piva jsem si nejvíc pochutnal na Vimperku 11% (v nabídce byl až v pátek), Lipníku 11%, Májovém ležáku z Dalešic a nakuřovaném Antošovi (nakuřované pivo to sice moc nepřipomínalo, ale jako tmavé velmi dobré), vyloženým zklamáním pak byla AIPA z Vyškova (zatímco jejich IPU hodnotím velmi kladně, tohle byl děs a kdyby mi s tím Chody s Jirkou Kaňou nepomohli, šlo to do umyvadla) a Poutník 14% (pivo bylo zkažené, musel jsem ho vylít). Zkusil jsem ještě kvasnicovou Holbu, nefiltrovaný Podkrkonošský speciál a podkováňskou 14ku, ale to byl spíš takový průměr až podprůměr, nepochutnal jsem si ani na jednom.

Na táborských slavnostech většinou špatná piva typu Pacov či Slezan jsem letos radši vynechal, chvíli jsem přemýšlel i nad Mazlem z Ústí a Vítkem z Prčice, ale nakonec na ně nezbyl vůbec čas. Jak píše Jana, poslední vlak na Prahu jede krátce po 21., což přespolnímu konzumentovi nedává moc šancí na to, aby ochutnal vše, co by chtěl...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.02.2012 ve 10:31:41


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 16. únor 2012
11:36

Roman Holoubek

to Malakin: Vždyť jsem se Vás ptal, proč si kupujete AIPU. :) Jelikož nám i přes mnoho chvály na vánoční IPU občas někdo dal připomínku, že na IPU je málo hořká, zde jsme sáhli do pytle s chmelem hlouběji a výrazná krásná hořkost AIPY je na světě. Takže, díky známosti Vašich chuťových buněk se nedivím, že Vám nechutnala. Ale to u chuťově vyhraněných piv je normální, že se konzumenti rozdělí na dva tábory.

PS: Včera jsem si dal 4 točené kousky u nás na pivnici a mimo mne ji tam popíjela i většina osazenstva a vyjadřovali pochvalu panu sládkovi.


cz3ko

čtvrtek, 16. únor 2012
00:05

cz3ko

Já teda velmi brzo neměl co ochutnávat. Až na pár (mini)výjimek samá nezajímavá piva. Očekával jsem alespoň jejich nefiltrovaný podoby, ale bohužel... A mnohé piva, ve které jsem vkládal naděje pro mě byly zklamáním.


napsal(a): cz3ko [Odpovědět]

Jana

středa, 15. únor 2012
21:12

Jana

Ma rozdíl od Chodyho já jsem byla akcí (při čtvrteční návštěvě) zklamaná.
Nechali jsme se zlákat seznamem pivovarů, vč.cizích, uvedených na netu. Domnívali jsme se, že budou nejen u degustací, ale i k ochutnání návštěvníkům. Jak pak si má člověk udělat obrázek, jaké to pivo je, když ho nemůže "pivní veřejnost" ani ochutnat. (v tom mne dlouhodobě štve jedna nejmenovaná škola, získávají ceny a nelze absolutně nikde jejich pivo ochutnat). Navíc jsme se domnívali, že naše minipivovary budou zastoupeny v daleko hojnější míře - opět hluboké zklamání. V zákulisí jsme se dozvěděli, že už organizátoři nevědí, co chtít za stánek, takže pro malé to je spíš prodělečná záležitost. Ochutnali jsme piva vzdálenější, ale že by nás něco obzvlášť zaujalo, to se říct nedá (Vyškov byl jest výjimkou, ale jeho sortiment znám). Na druhou stranu, nemohu říci, že nějaké (ochutnané) pivo bylo špatné.
Na nějaké popovídání to též nebylo, když už jsme někoho potkali. Ten řev z kapel byl úděsný. Něco jiného je to venku, ale tady nebylo úniku. Dále-
s přibývajícím večerem nebylo k hnutí. Když už místenkují stoly, tak by taky měli respektovat, že neomezený počet "k stání" není únosný. Když ono to ale nese prachy, že. :-(
Začátek až v 17 hod. je pro přespolní (jak poznamenal i autor) dosti k ničemu. Poslední vlak jede ve 21 hod. :-(


napsal(a): Jana [Odpovědět]

sasa

čtvrtek, 16. únor 2012
14:41

sasa

to Jana:
Na stránkách akce byl jeden seznam pivovarů soutěžících a pak druhý seznam pivovarů, které budou k dispozici běžným návštěvníkům. A ten víceméně odpovídal skutečnosti.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 16. únor 2012
19:10

Jana

to sasa:
Tak ten druhý seznam nevím, kde byl. Ten jsem při plánování akce opravdu neobjevila.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 16. únor 2012
19:35

Chody

to Jana: Ten druhý seznam jsi mohla číst např. zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI