Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Litovel WIT


Litovel WIT

Litovel WIT [p274]

Dne 15. prosince 2011 jsem byl pozván mluvčí pivovarské skupiny PMS paní Hanou Matulovou do pivovaru Litovel na degustaci nového pšeničného piva Litovel WIT.

Jeho první várka byla vyrobena v litovelském minipivovaru. Bližší informace o tomto pivu nám přednesl sládek pivovaru Litovel pan Petr Kostelecký, a to v prostorách návštěvnického centra pivovaru Litovel, umístěného v místech staré sladovny.

Sládek pivovaru Petr Kostelecký
Sládek pivovaru Petr Kostelecký

Pšeničné pivo se v pivovaru Litovel nikdy nevařilo, jen se v dřívějších dobách přidával do várek pšeničný slad. Toto pivo je vyrobeno z pšeničného sladu, nesladované pšenice a ječmenného sladu. Při chmelení byly použity žatecké chmely a také chmel z USA druh Centennial (odrůda vzešlá v první polovině 70. let z druhů Brewers Gold, Fuggle, East Kent Golding a Bavarian, na trh byla uvolněna až v roce 1990). Pivo bylo zakvašeno svrchními belgickými kvasnicemi, které dodala firma Pivo Praha. Kvašení probíhalo při teplotě 23 °C a následné zrání trvalo tři týdny.

Litovel WIT
Litovel WIT

Jedná se o pšeničné pivo belgického stylu, zlatožluté barvy, lehce zakaleno. Voní po pomerančích, obilí, koriandru a limetce. Jedná se o velice lehké pivo o stupňovitosti 10,6° a obsah alkoholu je 3,4%. Tohoto piva byly vyrobeny dvě várky o velikosti 200 litrů a první várka nám byla právě představena. Mně osobně pivo moc chutnalo. Jedná se pro mě o ne moc známý druh piva, protože jsem zatím měl zkušenosti pouze s německých pšeničným Weizenbier (ať už české, slovenské nebo německé produkce). Snad pivo Hoegaarden by se dalo zařadit do kategorie WIT (na webu prezentováno jako WITBIER, někdy jako Belgian white ale).

Co se týká veřejné produkce piva Litovel WIT, tak vše záleží na trhu a poptávce. V nejbližší době toto pivo veřejně neochutnáte, v budoucnu by se mohlo objevit v pivovarských restauracích Litovel Clasic Restaurant.

WIT v dárkovém dvoulitrovém balení
WIT v dárkovém dvoulitrovém balení

Po ukončení degustace litovelského WITu pokračovalo naše posezení jako neformální degustace. Jako druhý vzorek nám bylo donesen kvasnicový 11° Moravan. Toto pivo je volně dostupné v hanáckých hospodách a má úspěch.

Třetím vzorkem bylo litovelské nejúspěšnější pivo, a to Litovel Premium. Toto pivo posbíralo v tomto roce mnoho ocenění. Pivovar Litovel se účastní pouze třech soutěží, a to Pivexu, Českého piao a European Beerstar v Norimberku a na všech třech se umístilo na bedně. Na Pivexu skončilo třetí, České pivo vyhrálo a v Norimberku opět skončilo třetí.

Ocenění pivovaru Litovel
Ocenění pivovaru Litovel

Čtvrtým vzorkem byla tmavá dvanáctka. Pivo vyráběné hlavně na export, kdy hlavně v Německu má veliký úspěch. Toto pivo mi opravdu chutnalo. Je vyrobeno ze čtyř sladů, a to z plzeňského, bavorského, karamelového a barvícího.

Během degustace nám byl popsán den degustátora, postupy při degustacích, byly nám představeny degustační formuláře a probírali jsme degustační neutralizátory.

Naše neutralizátory
Naše neutralizátory
Degustační formulář
Degustační formulář

Bylo to příjemně strávené dopoledne, zakončené pivovarským guláškem. Již nyní se těším na doufejme blízké setkání s pivem WIT v nějaké litovelské hospůdce. Oficiální informace o tomto pivu jsou v tiskovém zprávě společnosti PMS.


Petrův svět
Pivovary Olomoucka
Pivovárek Melichárek


[Petr Melichárek] [Zobrazeno 7838x] [21. prosinec 2011]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pan Nohava

úterý, 27. březen 2012
01:34

pan Nohava

Litovelský Wit mě teprve čeká, ale nedávno měli Wita uvařeného v Jihoměstském pivovaru a vůbec to nebylo špatné - snad jen té ovocné složky tam bylo na můj vkus trošku až moc (vzpomněl jsem si hned na takové ty Radlery), ale budiž, pít se to rozhodně dalo a v létě to bude ještě lepší :-8 . Jupí čertééé!


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Kateřina Bouda Kašparová

čtvrtek, 22. prosinec 2011
14:34

Ahoj. Na pivě je vždycky fajn, pěkně si tam ráda zatancuju, akorát přitom musim mít vždycky všechny nohy na zemi, když je zkouším mít ve vzduchu, tak skončím na zádech. Až jsem z toho chytla škytavku, nebo kapavku? Vlka ne, toho už jsem měla ... ten ale plká!


napsal(a): Kateřina Bouda Kašparová [Odpovědět]

Weetek

čtvrtek, 22. prosinec 2011
13:17

Weetek

Ochutnal jsem tamtéž taktéž včera a souhlasím s Henrim. Chuťově litovelský počin leží někde mezi belgickým witbierem a klasickou bavorskou pšenkou, ale já osobně vysoko hodnotím už to, že takoví echtovní klasici, jakými litovelští jsou, mají chuť pouštět se do experimentů.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 22. prosinec 2011
10:54

Henri

Wit jsem ochutnal včera v Pivní rozmanitosti na Žižkově. ( http://www.pivnitv.cz/rozmanitost-cms/home.html ) Není to sice klasický belgický witbier, ale to mě vůbec nevadilo, protože já jsem spíše na bavorské pšenice. Pivo mi chutnalo, sice pro něj není sezóna, ale chápu, že jde o zkušební várky a dovedu si představit, jak si toto lehké a osvěžující pivo dávám v létě, třeba na nějakém cyklovýletu. Jednoznačně dobrý počin a doufám, že se ho v létě dočkáme již v normálním sortimentu.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
19:30


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI