Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sládkova akademie

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Sládkova akademie

Sládkova akademie

Nedávno jsem se zúčastnil Sládkovy akademie a to konkrétně kurzu Senzorické analýzy pod taktovkou velice zkušené lektorky Věry Lehovcové. Celá akce se konala v panoramatickém salónku hotelu Troja (****) v Praze. Tento hotel je nedaleko stanice metra Kobylisy, takže se tam dá celkem pohodlně dostat.

Salonek
Salonek

Obsáhlý program začal v 9 hodin ráno a skončil přibližně po 16té hodině. Kurz byl rozdělen do několika bloků, které obsahovaly jak teoretickou tak praktickou část. Bloky byly např. Teorie senzorické analýzy, Kruhové schéma chutí (věděli jste, že v pivu lze rozlišit až 122 chuťových popisů?) nebo Senzorický profil piva.

Připravený stůl
Připravený stůl

Celý den probíhal tak, že paní Lehovcová pomocí prezentace vysvětlovala teorii a během toho se konaly vlastní degustace. Zpočátku jsme ochutnali základní chutě ve vodních roztocích (sladká, slaná, kyselá, hořká). Dále probíhal pořadový test, kde nám bylo nalito 5 různě hořkých vzorků a naším úkolem bylo seřadit je podle intenzity hořkosti. Zkusili jsme si také klasickou trojúhelníkovou zkoušku nebo párovou zkoušku. Přibližně v poledne byla pauza na společný oběd, který byl v ceně kurzu.

Trojúhelníková zkouška
Trojúhelníková zkouška

Podstatná část byla samozřejmě věnována vzniku, rozeznání, příčinou a eliminací nežádoucích vůní a chutí v pivu. V neutrálních pivních vzorcích jsme mohli zdegustovat několik vad, které byly do piva uměle přidány a to ve větších koncentracích. Ochutnali jsme i nějaké příjemné vady, někdy i v pivu žádané, jako například isoamylacetát (banánové aroma pšeničných piv), méně závadné jako diacetyl nebo dimethylsuflid, ale i hodně závažné jako třeba ethylacetát (rozpouštědlo), isovaleric (starý sýr), letinka (pavilon opic) a mnoho dalších.

Vady
Vady

Naučili jsme se také, jak hodnotit piva třeba na soutěžích a jak složit takzvané Schéma senzorické analýzy piva. Schéma jsme skládali na základě slepé ochutnávky šesti piv a to jak běžně dostupných, tak i 2 domovarnických, které přinesli účastníci kurzu. Později nám bylo řečeno, o jaká piva šlo: Únětická 10°, Svijany 11°, Primátor pšenice, Kozel mistrův čokoládový a 2 domovarnická.

Schéma senzorické analýzy
Schéma senzorické analýzy

Na konci velmi naučného a výborně zorganizovaného kurzu ještě následovala diskuze a degustace dalších domovarnických vzorků účastníků. Každý, kdo kurz absolvoval, dostal diplom. Po celou dobu byl přítomen také projektový manažer Tomáš Grombíř.

Celý den byl velmi zajímavý a nabyl jsem spoustu nových vědomostí, chtěl bych poděkovat všem, co mají akademii na svědomí, za krásně strávený den, váš projekt má rozhodně smysl.

Na akademii můžete zkusit i jiné kurzy, které se věnují pivním stylům a nebo třeba domovaření.

P.S. Jelikož Kobylisy jsou nedaleko od Ládví, tak jdu na pivko do Cobolisu, ale o tom zase někdy jindy...



[Richard Chodora jr.] [Zobrazeno 1181x] [9. červen 2022]
[Degustace] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI