Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Zamyšlení nad manipulací vzorků při degustační soutěži

[čtvrtek, 10. únor 2011]

A máme tady zase diskuzi o manipulaci vzorků, nebo degustační soutěže samotné.

Nad některými diskuzními příspěvky jsem se svým částečně poučeným mozkem zamyslel a něco málo sepsal.

Jak může pivovar ovlivnit výběr zaslaného vzorku na degustační soutěž.

1) pivovar vaří na konečnou stupňovitost a sládek, případně skupina lidí, vybere z více várek tu nejzajímavější a tu zašlou na soutěž. Je to naprosto legitimní a zvláště v malých a středních pivovarech, kde neprůměrují várky jsou rozdíly podobné jako lehce kolísající rozdíly mezi várkami. Navíc se ten, kdo vybírá, nemusí shodnout s degustační komisí a riskuje, že třeba vybere moc zajímavé pivo, když se zrovna hodnotí to „nejsprávnější“ v dané kategorii.

2) pivovar používá HGB a svůj normální polotovar naředí méně. Takže do soutěže výčepních piv místo svého „Značka“ výčepní, co má dlouhodobě nařeďováno na 9,1% původního extraktu, pošle „Značka“ výčepní ale naředěno míň, na 10,6% původního extraktu. Podle mě se tady už jedná o podvod.

3) pivovar uvaří např. na své zkušební varně zcela odlišný produkt, jiné suroviny, jiný způsob vaření, jiné chmelení, jiné kvašení (spilka, sbírání deky, sklep místo CKT), vařeno na stupňovitost, žádné používání HGB. Tady už se jedná o zjevný podvod k získání ocenění pro výrobek s obchodním názvem zcela odlišným produktem, zapsaným do soutěže pod stejným obchodním názvem.

4) pivovar přihlásí naprosto cizí, jinde nechaný uvařený výrobek. Stejně jako u bodu 3, tady už se jedná o zjevný podvod získání ocenění pro výrobek s obchodním názvem zcela odlišným produktem, zapsaným do soutěže pod stejným obchodním názvem.

Můžeme to nějak zjistit? Jedna možnost je degustační porovnání s běžně dostupnou produkcí. To samozřejmě nepřichází v úvahu - pivovary přivezou v lahvích zase soutěžní speciál, nebo nad v krámě nakoupeným vzorkem vyřknou zaklínací formuli o zhoršeném stavu piva vlivem špatného skladování.

Druhá možnost je soutěžní vzorky nechat projít chemickou analýzou a porovnat s chemickou analýzou běžně nakoupené produkce.

Co můžeme při relativně jednuduché analýze zkontrolovat?

- extrakt zdánlivý - zjištěný zbytkový extrakt v odplyněném pivu s alkoholem v hm.%,

- extrakt skutečný - zbytkový extrakt v odplyněném pivu bez alkoholu v hm%,

- extrakt původní - vypočtený podle Ballingova vzorce,

- alkohol - v objemových případně hmotnostních procentech (většinou objemová),

- barvu podle EBC,

- PH - které by mělo být podle normy v rozsahu 4-4,9,

- IBU - jednotky hořkosti

Všechny tyto hodnoty, snad s vyjímkou barvy, by se neměly skladováním v záručním období měnit a tak je můžeme použít k porovnání vzorků.

Jaké by se měly objevit rozdíly u vzorků zakoupených oproti přihlášeným u jednotlivých skupin ovlivněných vzorků z pivovaru.

1) vybraný vzorek z různých várek - rozdíly budou uplně minimální, stejně jak minimální jsou v průběhu roku mezi jednotlivými várkami daného „poctivého“ pivovaru.

2) jiné ředění na HGB, na extraktech hned uvidíme rozdíl - všechny hodnoty jsou téměř lineárně rozdílné

Např.:

Nakoupený-A-3,4%,Es-2,4%,Ez-2%,Ep-9,1%

Přihlášený – A-4%, Es-2,8%, Ez-2,3%, Ep-10,7%

3.a 4) jiná várka bude mít úplně odlišné rozházené hodnoty, bude jistě méně prokvašená, jiná barva a jiné IBU. Z hodnot bude jasně zřetelné, že se jedná o jiný výrobek.

Otázkou zůstává, jestli by pivovary a to hlavně velké koncerny, které velkou zaplacenou výstavní plochou jsou významnými sponzory akce, měly zájem se takové soutěže zúčastnit. Vyší náklady dané nutností sehnat vzorky z normální obchodní sítě by se taky do rozpočtu dané soutěže promítly. Nakupovat v pivovarských prodejnách nebude jediný správný způsob získání porovnávacích vzorků, pivovar by teoreticky své lepší pivo podle bodu 2. nebo 3. mohl dát do prodeje. Pivovar by ale riskoval, že normální zákazník zjistí rozdíl a po návratu k dlouhodobě šizenému pivu odejde od značky.

Hlavně si myslím, že nikdo se takové oficiální degustační soutěže a labolatorně porovnávací soutěže s normálně zakoupenými vzorky nepustí. Protože odhalené podvody by asi neskončily pouze nařčením z neetického jednání v obchodním styku (neoprávněné chlubení cenami u výrobku, který se skutečné soutěže nezúčastnil), ale mohl by být i předmětem soudních sporů mezi pivovary.

autor: hroch | Blok 09:06 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Kabris

úterý, 22. únor 2011
16:18

Kabris

To co tu píšeš jsou jasné možnosti, jak takovou degustaci znehodnotit, zmanipulovat, prostě přihnout jazýčky na vahách na svou stranu. Všichni víme zcela jasně a prokazatelně, že se tak děje. Odpověď proč se tak děje, je také poměrně snadná. Degustuje se totiž to, co sami pivovarští přihlásí a v mnoha případech za jejich asistence.

I toto je důvod, proč vznikla První Pivní Extraliga, která hodnotí piva nezaujatě, bez asistence zástupců pivovarů, bez jejich podpory a ve vlastní režii.


ICQ: 296335027

napsal(a): Kabris [Odpovědět]

Jarda Lebeda

neděle, 13. únor 2011
18:58

Zdravím všechny příznivce dobrého pivka.Chtěl bych také přispět svým názorem a postřehem o regulérnosti či neregulérnosti degustační soutěže.Již několik let se pravidelně zúčastňuji degustací na této akci. Za poslední roky si začínám všímat jedné podstatné skutečnosti. Do degustací začali přihlašovat svá piva i některé velké pivovary. Z počátku jsem to bral jako pozitivum, ale s postupem času jsem tento názor přestal sdílet.Na konkrétním příkladu vysvětlím proč.Letos bylo do kategorie výčepních piv přihlášeno 33 vzorků piv.Z toho 6 vzorků pocházelo ze skupiny Heineken!!Minimálně stejný počet byl i degustátorů. Co z toho vyplývá, si každý může domyslet.Podobná čísla jsem zaznamenal v dalších silných kategoriích jedenáctek a dvanáctek.Při pohledu na výsledky,kdy se určuje pořadí do šestého místa to asi svůj vliv mělo.
Další věcí je, zda piva přihlášená do soutěže byly vařena speciálně nebo to bylo pivo, které jde stabilně do prodeje.
Za náš pivovar můžu s čistým svědomím říci, že všechna piva jsme vybírali ze skladu to znamená, že jsou totožná jaké si můžete koupit v obchodní síti.Ono ani při frekvenci stáčení na lahárně ani nejde a to nemluvím o výběru našich speciálů, tam je situace podstatně horší.


napsal(a): Jarda Lebeda (lebeda(a)pivovarferdinand.cz) [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
11:10


posted by: Inzerce

hroch

neděle, 13. únor 2011
19:30

hroch

to Jarda Lebeda:
Jo tak ten problém s počtem degustátorů z velké skupiny v komisi, tak ten mě uplně nedošel. Bral jsem v úvahu, že vyhlašovatel soutěže počítá výsledky podle statických pravidel-škrtá nejvyší a nejnižší známky jako se to dělá třeba u skoků na lyžích. Předpokládal jsem taky že podobně jako ve sportu nemůže být v komisi víc jak jeden zástupce pivovaru (ale pivovar není celá skupina). Ale že se případně zástupci jednotlivých pivovarů velké skupiny dostanou ve větším počtu do jedné zkušební komise to mě nenapadlo. Takže tu máme další způsob ovlivnění výsledku- zástupci více pivovarů jedné skupiny se můžou předem připravit aby poznali ty své vzorky a pořádně je ohodnotili. Je fakt, že se zvyšuje počet těch gigapivovarů v soutěžích a v některých, kterým klesla úroveň, jako je PIVEX už snad nebude ani nikdo jiný.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

honza1205

neděle, 13. únor 2011
21:10

honza1205

to hroch: Pravdu nezastavěj,já si dal za úkol jednoho člověka měsíčně na přesvědčení,že jeho oblíbený pivo neni pivo,tady v Praze je většinou beru do časů nebo k Princovi(já mam radši Prince) a mam 90ti procentní úspěšnost.Nepovedlo se mi to u dvou,ale to je o tuposti,argument-ale Plzeň je největší tak je i nejlepší mě dost odzbrojuje a to jeden z těch co mi tohle řekli je novinář,to fakt člověku hlava nebere.Kdyby řekl,ale mě to chutná víc než tyhle ,tak to vezmu,sice nebudu moc chápat,ale ok.Spíš si stěžujou,ale po šesti jí mam za krkem a Plzní mam 10 a jsem v poho.Chápete to někdo? :-)


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

BCH

pátek, 11. únor 2011
18:54

BCH

Nevím, zda tam byla manipulace, nebo ne. Každopádně, když si člověk přečte výsledky a vidí tam jako vítěze v desítkách a jedenáctkách HGBéčkové pivo ze Staropramenu a Starobrna, tak ho to strašně praští do očí. Tyto koncerny se pak za miliónovou reklamu plácají po prsou jak jsou ty jejich výtvory nejleší v republice a to má samozřejmě pozitimní vliv na ty pijáky, kteří Starouše, Starobrno, ale třeba i Radka, Krušky či Géčko mají za nejlepší značku. Výsledky takové degustace (z 0,1 l se těžko pozná pivo z koncernu) jim to potvrdí a kupují to stále po basách a lemtají v hospodách po hektolitrech. Bohužel ve výsledku to má negativní vliv na poctivé pivo z regionálních pivovarů a minipivovarů. Jak proti tomu bojovat-ingnorovat tyto výtvory, protože tyto výtvory nemají s pivní kulturou nic společného a šířit osvětu.


napsal(a): BCH [Odpovědět]

pivo...

sobota, 12. únor 2011
11:54

to BCH:
A i kdyby to bylo zmanipulovane tak řekni co s tím uděláš ???
Tady si plácáme tak akorát játra čte to tu pár lidí a nic víc. Ty masy co drží pivovary nad vodou ani nemají potuchy o podobných stránkách a vo tom to je ...
Jo a hlavně bych chtěl vidět sebe i některé tady v nějaké komisi jak by sami hodnotili a možná by se pak hambou propadli co sami vyplodili za úlety... ale asi né tady jsou jen samí dokonalí a všeznalí ... nebo snad má někdo odvahu přiznat že si byl anonymní degustaci tak jistej že by vyhrál ten "pravej" ???


napsal(a): pivo... [Odpovědět]

BCH

sobota, 12. únor 2011
15:08

BCH

to pivo...: Ale já už ani nekritizuju ty co prováděli degustaci, protože je to jako sázka do loterie, při tom množství (0,1 l). Pokud tam manipulace byla, tak výsledky v kategoriích co jsem psal mají nulovou hodnotu, a pak by i bylo na uvážení zda případně takovou soutěž pořádat...


napsal(a): BCH [Odpovědět]

honza1205

sobota, 12. únor 2011
15:47

honza1205

to pivo...: Starobrno 10 bych poznal na 100% pokud by to byla klasická várka.Ta chuť nejde zapomenout ::lol


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

pivo

pátek, 11. únor 2011
12:57

pivo

to Allegro.g.:
A třeba má pravdu, kde kdo si tu hraje na odborníka a pravda je tak někde jinde...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Kari

pátek, 11. únor 2011
13:29

Kari

to pivo: Ale ten článek přeci není o kvalitě nebo subjektivitě degustátorů. Myslím, že v tomhle směru se táborská soutěž může počítat mezi ty co možná nejobjektivnější a nejfundovanější. Problém je, že degustátoři hodnotí vzorky, ke kterým je v závěru soutěže přiřazeno obchodní jméno konkrétního produktu, se kterým ale soutěžní vzorek nemusí mít nic společného. A jde o to, jestli nad tím jen mávneme rukou ve stylu "... a takhle je to v naší republice se vším" nebo jestli vznikne iniciativa s cílem buď podobná podezření a domněnky exaktně vyvrátit, popř. těmto praktikám (pokud k nim opravdu dochází) zamezit.


napsal(a): Kari [Odpovědět]

Daniel1

pátek, 11. únor 2011
11:05

Tak přemýšlím co asi vedlo autora k sepsání podobného článku ...
Co asi ? žeby nevíra v nezávislé degustační odborníky ? Prohra mého oblíbence, nebo snad averze vůči vítězům ?
A co takhle si založit vlastní AKCI a tu protlačit mediálně na výsluní a > a co pak > budou vyhrávat opravdu ti nejlepší a nebo zase někdo napíše něco podobného neb nevyhrál "kdo měl" ?

Nechápu jak takováhle banalita může někoho natolik rozohnit aby sepsal podobný článek na úrovni spiknutí ufonů z Velkým Kimem.
Můžete s výsledky VEŠKERÝCH suběktivních soutěží nesouhlasit a na to máte právo ale to je tak asi vše. Teda skoro > ZALOŽTE si valstní soutěž a buď si ji po svém "cinkněte" a nebo trňte hrůzou kdo vyhraje.
Čech má jednu nehezkou vlastnost a to je závist a to vůči všem a všemu.
Povznes me se nad výsledky a mysleme si o tom co chceme(máme na to právo) a zajděme si každý do té své oblíbené hospůdky a nechme si tam natočit to NAŠE vymazlené a zapomeňme na nějaké soutěže když NÁM chutná právě to NAŠE...

Nejsem ani majitel pivovaru, ani distributor a ani členem jakékoliv degustační skupiny.


napsal(a): Daniel1 [Odpovědět]

Allegro.g.

pátek, 11. únor 2011
12:34

Allegro.g.

to Daniel1: No takovéhoto odborníka jsme tady přesně potřebovali - jen mne tak napadá, není to zase ten, který tu nemá co dělat? Soudě podle ohnivé mluvy a kapitálek ...


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

Chody

pátek, 11. únor 2011
15:35

Chody

to Daniel1:
Potěš koště :o


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

LiborP

pátek, 11. únor 2011
08:42

LiborP

to honza1205:
Nebo více publikovat nezavislé degustace, které by tyto výsledky korigovaly. Otázka je, nakolik by pro veřejnost byly důvěryhodné.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

honza1205

pátek, 11. únor 2011
12:48

honza1205

to LiborP: Když jich bude hodně bude v tom zmatek.Teď probíhá Pivex a co jsem tak četl,tak tam si karty taky rozdali pěkně.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

pivo

pátek, 11. únor 2011
00:37

pivo

Mmyslím, že nemá význam zbytečně se zabývat a případně nervačit výsledky různých degustačních soutěží. Každý z nás je naštěstí jiný a upřednostňuje jinou chuť jak u piva, tak třeba u jídla.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

JardaK

čtvrtek, 10. únor 2011
20:07

JardaK

A nestačilo by prostě jen na degustaci anonymně koupit v pivovarské prodejně sud? Jak nebezpečí manipulace ze strany pivovaru, tak vliv skladování a transportu by se zcela vyloučily.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

pátek, 11. únor 2011
13:20

Honza Světpiva.cz

to JardaK: takze soutez jen pro Cesko? Pro vzorky z Kazachstanu poslu vladni special? A kdo zaplati vicenaklady na cestovani a svazeni sudu? prihlaseny pivovar?...


JardaK

pátek, 11. únor 2011
16:11

JardaK

to Honza Světpiva.cz:
Samozřejmě jsem měl na mysli degustace tuzemských piv :)


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

masakr

čtvrtek, 10. únor 2011
18:16

A takhle je to v téhle republice se vším:-(


napsal(a): masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 10. únor 2011
11:58

pinkano

Naprosto souhlasím s uvedeným článkem v návaznosti na výsledky degustací v Táboře. Je to holá fraška a skandál ty výsledky.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 10. únor 2011
11:38

Henri

Další možností je, že už konečně přestaneme přeceňovat význam různých degustačních soutěží a budeme se každý řídit vlastní chutí a rozumem.
Jinak souhlasím s tím, že od bodu 2 jde o podvod.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Daniel1

čtvrtek, 10. únor 2011
14:44

to Henri:
Mělo by se tesat do kamene > každej máme jiné chuťové vjemy a jinak to či ono hodnotíme > a proto nepřeceňujme tyto subjektivní degustační soutěže....


napsal(a): Daniel1 [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 10. únor 2011
19:21

hroch

to Henri: Nejde většinou o nás částečně informované, my to víme. jde o to upravit výsledky co nejvíc pravdě aby podle nás špatně neovlivńovaly mínění většiny konzumentů-


napsal(a): hroch [Odpovědět]

honza1205

čtvrtek, 10. únor 2011
11:21

honza1205

Jo já bych to taky nechal laboratorně ověřit s běžně koupenym vzorkem.Bylo by to podobný jako doping ve sportu.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 10. únor 2011
11:26

hroch

to honza1205: Jde o to, že by to někdo musel zastínit zhora, např.svaz pivovarů a sladoven nějakým kodexem poctivosti při zasílání vzorků do soutěží.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

honza1205

čtvrtek, 10. únor 2011
14:55

honza1205

to hroch: Musela by vzniknout věrohodná "antidopingová" komise.Jeden den bych testoval vzorky co dodaly pivovary a druhej den to samý z normální distribuční sítě.Vzhledem k náročnosti bych to dělal ,ale jen u třeba u prvních 15ti vzorků s tim,že kde by byl diametrálně jinej výsledek bych nechal prověřit laboratoří a pro příští ročník,bych ten pivovar automaticky vyloučil.I kdyby těch 15 vzorků sváželi z různejch koutů republiky tak by to furt vyšlo na méně než třeba Maxim Turbulenc :-)


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI