Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Jsme opravdu znalci piva?

[čtvrtek, 16. prosinec 2010]

Do tohoto blogu si dovolím zkopírovat úvodník od Dušana Kütnera z dnešního vydání E 15.

Čech a polský plech

Obyvatelé České republiky jsou podle svého rozšířeného mínění znalci piva, vycházejíce z absurdní představy, že jimi musejí být, když ho vypijí nejvíce na světě.

Do země pivoznalců ale nyní proudí stále více piva ze zahraničí a znalci, divte se, nejsou to další várky irských Guinnessů či belgických Leffů, ale to nejlevnější a nejúsporněji vyráběné pivo z Polska mířící převážně do obchodních řetězců. Pivo,na jehož plechový obal ani hrdí Poláci raději nenapíšou „vyrobeno v Polsku“, ale schovají se za anonymní Made in EU. Pivo vyráběné způsobem, který se zdá některým tuzemským pivovarům nedůstojný, nebo neekonomický, nejspíše však oboje.

V jiné zemi s pivní tradicí a stovkami výrazných a chuťově odlišných piv, v Belgii, se přitom na mnohé „znalce“ z Česka ládující do sebe jedno pivo za druhým dívají se směsí úžasu a odporu. To si pak alespoň vynahradí pohledem na to, jak se dotyčný opilec udiveně po pouhých osmi belgických pivech – co to je, osm piv, že, pravda, jsou trošku silnější, ale my Češi něco vydržíme – sune pod stůl.

Mýtus, že Češi rozumějí pivu, se tak už dlouho otřásá v základech. Anebo už padl?

Dušan Kütner, E 15

A co u vás? Už tento mýtus také padl, nebo se ho ještě stále držíte spolu s mýtem o výlučnosti našeho a obzvláště plzeňského piva (myšlen pivovar vlastněný Jihoafrickým SABMilerem,nikoliv další plzeňské pivovárky)?

další informace z E 15 k dovozu piva z Polska:

http://www.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/dovoz-piva-z-polska-rekordne-vzrostl

autor: Henri | Blok 09:09 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Tchoř

úterý, 21. prosinec 2010
10:08

Chybička: u Maďarska platí:
2006 17 415 hl


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 21. prosinec 2010
10:07

Pro ilustraci čísla podle ČSÚ, dovoz z Maďarska taky není bezvýznamný (a letos se proti loňsku ztrojnásobil nejspíš díky Braníku v maxiláhvi)
dovoz piva z Polska:
2005 31 743 hl
2006 60 053 hl
2007 73 119 hl
2008 164 399 hl
2009 226 964 hl
I-IX 2010 214 236 hl
dovoz piva z Maďarska:
2005 14 009 hl
2006 11 868 hl
2006 17 415 hl
2007 11 031 hl
2008 10 128 hl
2009 38 564 hl
I-IX 2010 120 368 hl


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
03:28


posted by: Inzerce

Hops

pondělí, 20. prosinec 2010
22:33

Češi jsou jen chytráci a mudrlanti a proto pijí takové pivo, jaké si zaslouží. Je ostuda, že Pilsner U., který by měl být pýchou a národním pokladem českého pivovarnictví, je (pod)průměrným europivem. K smíchu jsou jeho reklamy, kde stojí jejich eurosládek ( nebo kdo to je ) u dřevěného sudu a tváří se, jakoby právě uvařil pivo klasickým poctivým způsobem a ne v těch plzeňských urychlovačích, které jsou snad ještě vyspělejší než má CERN... Právě jsme se vrátil z Rakouska a nejlevnější pivo v tamních superhypermarketech je právě Pilsner stojící pár centů. To se potom chlubí P.U. vývozem...


napsal(a): Hops [Odpovědět]

Lecba.neklidem

pondělí, 20. prosinec 2010
21:41

není to spíš o tom že nevíme jakou chuť máme vlastně hledat...pokud víme pak nechápu jak můžeme pít G a podobné rychlopiva včetně Mastera kde to je jen o nicneříkající hořkosti a zvláštní ulpívajícího čehosi co dlouho zůstává na patře a určitě do českého piva nepatří...když člověk konečně narazí na dobré pivo, které by uvítal na čepu narazí na neochotu cokoliv měnit vždyť G se pije a bude pít...mě asi klepne...je to stále dokola hubená piva a tlustá loga jinak by jsme možná prokoukli, že Pěnivý Univerzál z Plzně je jen o tom příjemném logu za sprosté peníze...pak se nedivím, že se tu pijí LIGHT rádobypíva z EU


napsal(a): Lecba.neklidem (martinkalina(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pivo

pondělí, 20. prosinec 2010
20:54

pivo

Tak,tak, u mnohých rozhoduje cena a je jim jedno,čím se nacpou nebo čeho se napijí,hlavně,že "TO" bylo levné ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Pepa

pondělí, 20. prosinec 2010
20:20

pepa

Ne jen Polské ale i Moldavské prodávané ve sparu.Rozhoduje cena!a nejen u piva.(parky bez masa atd)


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

pivo

sobota, 18. prosinec 2010
23:28

pivo

to Elf: to Elf: Souhlasím,po přečtení článku v E 15 jsem si říkal,proč by proboha češi měli být znalci piva,když většina do sebe leje řídkou nahořklou vodu a věří,že pijí to nejlepší,protože je v tom navíc utvrzují přiblblé reklamy. Že by většina národa ztratila chuť ? Když člověk začne mluvit o pivu z malých pivovarů,jak je každé pivo jiné a že stačí jen chtít se porozhlédnout,ochutnat a udělat si názor,nevěří a dívají se jako na blbce,nemůže být přece nic lepšího,než to jejich každodenní. To je právě to,to stálé utvrzování,jak je naše pivo výjimečné,vařené tradičním způsobem atd. Takže ti jednodušší těmto bludům věří. Končím tedy legrační otázkou : Kde jsou ti znalci piva a byli vůbec někdy ?


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Elf

pátek, 17. prosinec 2010
01:40

Elf

Bude to asi nošení dříví do lesa..., ale moudro o tom, že Češi jsou znalci piva, vědí, co je to kvalita a pivu rozumějí je samozřejmě naprostej blud, který v sobě živí tak maximálně sami "pivaři" a v nich hlavně velké pivovary, které svými reklamními kampaněmi tento mýtus v českých chlemtačíh piva udržují. A oni tomu na oplátku rádi věří. Dokonce jsou tak sebevědomí, že často jiné styly piv odmítají jako patoky, někdy dokonce prohlašují o nefiltrovaných ležácích, že jde o samosery a ve své ubohé a trapné krátkozrakosti pijí "dosaďte co uznáte za vhodné" a mají pocit, že to je to pravé ořechové resp. plzeňské.
Na druhou stranu i v pivně vyspělých zemích tvoří většinu produkovaných (a zároveň konzumovaných) piv fádní a nezajímavé ležáky, z toho vyplývá že pivních nadšenců (tzv. beer geeků) je a zřejmě vždy i bude menšina.

P.S.: A umím si představit, že se k nám dováží jiné (a lepší) značky než zrovna Guinness a Leffe. Např. bych si rád normálně koupil, to co jsem měl na dnešním menu: Cream Stout ze St. Peter's, Steinbock Dunkler Doppelbock z Schlossbrauerei Stein Wiskott a Tokyo z BrewDogu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.12.2010 ve 01:41:54


napsal(a): Elf [Odpovědět]

orca

čtvrtek, 16. prosinec 2010
22:17

orca

Jediné v čem češi jsou dobří tak to je chlemtání (s pitím to nemá nic společného) obyčejného výčepního piva. A to zase nemá nic společného se znalectvím .
Je to žel smutné konstatování ale je to tak ...


napsal(a): orca [Odpovědět]

Masakr

čtvrtek, 16. prosinec 2010
19:33

Nevím kdo přišel na to,že češi rozumí pivu,mám dojem,že se spíše traduje něco o národě pivařů a podobně,tohle slyším poprvé.To bude asi tak relevatní jako,že v CCCP rozumí vodce a 99% lidí tam pije samohonky a podobné věci stejně jako u nás G,St a jiné dobroty.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 17. prosinec 2010
23:13

to Masakr:
Debilní článeček reaguje na skutečnost, že vodnatý sajrajt se pod názvem pivo vozí čím dál více z Polska, srovnávání s belgickými speciály ale dost dobře nechápu... :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Henri

sobota, 18. prosinec 2010
07:13

Henri

to Tchoř:Mě ten článeček jako debilní zrovna nepřipadá. Musíme vzít v úvahu, že byl publikován v tiskovině, která se nezabývá primárně pivem a potravinářským průmyslem vůbec, ale spíše ekonomikou a zrovna tak čtenáři této tiskoviny z velké většiny nejsou žádnými pivovarskými odborníky a ani fandy jako čtenáři PI. A problematiku pro laika vystihuje docela dobře.
A co je na srovnání dovozu levných markeťáků s dovozem "irských Guinessů a belgických Leffů" k nepochopení? Vždyť o tom právě celý ten "debilní" článek je! Tedy o tom, že v národě samozvaných znalců piva, kteří navíc považují domácí pivo za nejlepší na světě, dochází k stále se zvyšujícímu dovozu piva ze zahraničí. Ne ovšem, jak by se tedy mezi znalci piva dalo předpokládat, dobrých a kvalitních specialitek z pivně vyspělých zemí, nýbrž těch nejlevnějších pivních napodobenin ze zemí o kterých si myslíme, že nám co se piva týče, nesahají ani pod kotníky.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

kozousch

sobota, 18. prosinec 2010
07:48

kozousch

to Henri: Stoprocentní souhlas
to Tchoř: Chápu, že se vám dovoz Polského levného piva ekluje - mě taky. Ale nikdo nás naštěstí nenutí ho pít. Zrovna tak ale my nemáme právo zakazovat pít ho kolenovrtům s nefunkčními chuťovými buňkami a husími žaludky.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Tchoř

pondělí, 20. prosinec 2010
14:34

to Henri a Kozousch:
Pro mne JE český ležák tím nejlepším pivem na světě! Ovšem ne ten z chemiček nadnárodních gigantů, ale ten z malých pivovárků a minipivovarů, případně od homebrewerů (a myslím i pro většinu pravidelných návštěvníků tohoto serveru). Tím nechci říci, že odmítám ochutnávat zahraniční piva odlišných stylů, polské speciály z tamních malých pivovarů nevyjímaje. Ale plechovku z Polska za 3 Kč bych si nikdy neotevřel.
Chtěl jsem jen poukázat na to, že srovnávat tyto otřesné vody s belgickými speciály je asi jako srovnávat Původního sklepmistra s ledovým vínem nabo portským. :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 16. prosinec 2010
10:34

tomáš

Tak na jednu stranu je smutný, že na G všichni nadávaj a tyhle No name močky z PL v diskontech kupujou (stačí se podívat na zapisovaný značky na Beerborci), ale třeba takovej Vysokej Chlumec taky drží nad vodou německý diskonty a není to tak dávno co levný HGB lektvary z Jihlavy putovaly v cisternách do Belgie.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

hroch

sobota, 18. prosinec 2010
11:06

hroch

to tomas: Zapomínáš, že na beerborci jsou hodně často i lidé, kteří honí počet ochutnaných značek. A proto se ti vždycky když se objeví nová i když diskontní značka na beerborci najde dost lidí kteří to ochutnají. Já osobně taky občas zkusmo koupím v počtu jednoho maximálně dvou piv, podle toho jestli to se mnou bude někdo zkoušet a nebo na to budu sám. Je ale pravda že za čtyři roky co jsem na beerborci tak se mě stalo snad jen třikrát, že jsem objevil výčepní nebo lehké pivo, které jsem si koupil opakovaně do práce k objedu. Opakovaně znamená ještě jednou po té první ochutnávce.


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI