Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Změny legislativy upravující značení a danění českého piva

[úterý, 12. říjen 2010]

Dnes přišla do redakce zajímavá pozvánka od pana Jaroslava Nováka. Dovolte mi ji na tomto místě zveřejnit:

Vážení přátelé,

zveme Vás na krátký brífink po jednání v pivovaru Excelent Rýmařov v xyz v restauraci pivovaru Excelent.

Tématem krátkého tiskového setkání budou revoluční návrhy změn legislativy upravující značení a danění českého piva.

Cílem je obnovení povinného údaje o stupňovitosti tak, aby místo stávajícího slovního značení měli výrobci povinnost uvádět stupňovitost piva s tolerancí desetiny procenta a návrh změny zákona o dani z alkoholu.

V případě piva totiž stát paradoxně nedaní alkohol, ale obsah extraktu původní mladiny. Výsledkem je snižování množství sladu v pivu a naopak k vyšší podíl alkoholu.

Novela zákona prospěje spotřebitelům, neboť budou vědět, jak kvalitní piva pijí - zda osmičku nebo skutečnou desítku (jak tomu je i v jiných zemích). Změnou výpočtu daně spotřebitel dostane kvalitnější pivo a zároveň se tím vyvine tlak na snížení množství alkoholu v pivu. Právě menší množství alkoholu v pivu bylo prapůvodní příčinou této novely. Ta souvisí s velmi diskutovanou otázkou změny bodového systému v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích a zaručuje menší riziko ovlivnění řidiče alkoholem při řízení motorového vozidla.

Srdečně zvou zástupci pivovaru Excelent a senátor Jiří Žák.

Pokud by tato novela dostala šanci, tak by to dle mého názoru českému pivu i českému pivaři jen a jen prospělo. Co myslíte Vy?

autor: Chody | Blok 23:59 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Njorloj

středa, 13. říjen 2010
13:30

Njorloj

Zajímavé jak to před volbama jde - zapojit mozek a poselsku vymyslet to co prospěje občanovi, je to jistě super nápad co uvítá každý pivař, leč močkařská lobby bude dle mého silnější a již usednuvší senátor brzo pod tíhou šustících papírků zapomene na předvolební sliby. Každopádně jsem pro všemi deseti.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Sekal

středa, 13. říjen 2010
10:07

Sekal

Pch, snad nevěříte, že by v Plzni změnili osvědčené tradiční receptury, které zůstávají nezměněny desítky let? Ale jinak samolitr, vyprodukovalo to nešvary typu G-hnus 9 s voltáží 4%. Ač nejsem volič fóglů, pochybuji, že to tomu Žákovi nějak pomůže, i když proč by to jinak dělal.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:34


posted by: Inzerce

Malakin

středa, 13. říjen 2010
08:06

Malakin

Nevidím zde žádné datum konání... Jinak nápad je to super, ale chtělo by to přesunout do nějakého většího města. Rýmařov je prdelí světa, přijede tam pár lidí a zase z toho nic nebude. Co to uspořádat třeba v Olomouci?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.10.2010 ve 08:13:35


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

středa, 13. říjen 2010
09:18

Honza Světpiva.cz

to Malakin: Chody tam dal xyz misto casu konani. Asi pan senator potrebuje na posledni chvili nejake promo(pokud se tedy voli v jeho okrsku)


Kari

středa, 13. říjen 2010
10:15

Kari

to Honza Světpiva.cz: Bez ohledu na motivaci p. senátora tuhle snahu vítám a podporuji. Ale mám jeden technický dotaz - jak budou uvádět stupňovitost pivovary, které dělají mladinu s EPM třeba 16% a později pivo proženou přes HGB a vyleze jim z toho tekutina, která objemem alkoholu odpovídá třeba 12%? Byl by ten údaj na lahvi/sudu tedy jen matematickým přepočtem EPM s ohledem na míru naředění?


napsal(a): Kari [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI