Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


O hromadném zdražování piva...

[čtvrtek, 14. srpen 2008]

Zdraží jeden a automaticky zdraží i ostatní. Tak trochu davová psychóza, kdy stádo následuje prvního, který se k něčemu takovému vůbec odhodlá. Ale bylo tomu tak vždycky?

Co třeba za Rakouska-Uherska? Kdo tehdy určoval kdy a o kolik se vlastně může zdražovat? Přiznám se, že do této části pivovarské historie zas až tak moc nevidím. Najde se tady nějaký Rosťa Kloubek, který nám to ozřejmí? :-)

Při přemýšlení nad tím, jak tomu vlastně kdysi mohlo být, jistě napomůže také tato dobová listina - viz foto. Písečtí právovárečníci v ní oznamují, že "musejí" zdražit, protože i ostatní pivovary zdražují. Nikde žádná zmínka o tom, proč je zdražení nezbytně nutné. Je snad důvodem pro zdražení to, že tak učinil někdo jiný? A proč vlastně všichni zdražují v jeden a týž den? Že by nějaká kartelová dohoda, která předběhla dobu?

O hromadném zdražování piva...

autor: Malakin | Blok 12:55 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Malakin

pátek, 15. srpen 2008
12:05

Malakin

To se mi příliš nezdá. Když se hromadně zvýší daně, nebudu přece odkazovat na to, že zdražuju jenom proto, že i ostatní zdražují. Pokud by to souviselo s daněmi, pivovary by na to snad poukázaly, ne? Když zákazníkovi oznámíte, že nařízením c.k. ministerstva došlo ke zvýšení daní z piva a z toho důvodu musíme zdražit, určitě to vezme jinak než když mu na férovku řeknete, že zdražujeme, protože zdražili i ostatní...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 15. srpen 2008
11:28

jiri.kana

Nemůže být to zdražení způsobeno nějakým novým zvýšením daně z piva? Přece jen, psal se rok 1915, monarchie byla ve válce...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.08.2008 ve 11:29:06


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI