Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Den Českého piva s extra chmeleným

[neděle, 24. září 2017]

Blíží se svátek svatého Václava, patrona sládků a českého piva a zároveň i již 5. ročník Dnů českého piva. Oficielně začíná 27. září (a potrvá do neděle 1. 10.), ostatně už zde proběhlo pár informací, ovšem některé pivovary už jej oslavily v předstihu. Jedním z nich byl i pivovar Staropramen, se sobotní akcí „Smíchov vždy drží spolu“, na níž jsem dostala pozvánku. Zlatým hřebem mělo být slavnostní naražení sudu Extra chmelené dvanáctky. Na programu byla samozřejmě spousta další zábavy pro návštěvníky-hudební vystoupení, různé hrátky (mariáš, chytání tácků …), přednášky i exkurze pivovarem, včetně možnosti vystoupat po 103 schodech na plošinu nad CK tanky, odkud je nádherný rozhled do okolí. K tomu místní pivo, jakož i dobroty od uzenářů i z rodinné farmy.

Myslím, že je o mně známo, že piva z našich „gigantů“ nejsou zrovna mým „šálkem čaje“, na druhou stranu ale vím, že „když se chce, tak to jde“. Vzpomněla jsem si na zdejší pivo, uvařené před třemi lety ke 145. výročí založení pivovaru, Výroční granát 14,5, které, uvařené jen v omezeném množství, bylo opravdu výborné. A tak jsem byla zvědavá, co si pivovar nachystal na slavnost nyní. Nezklamal, pivo jantarové barvy bylo opravdu výborné, silně pitelné a mohu říci, že u jednoho nezůstalo. Autorem receptury piva je pan Jan Špaček, který na jeho výrobu použil dva druhy sladů-plzeňský a bavorský. Pivo je vařeno na dva rmuty a 5x chmeleno, 3x na varně a 2x za studena. Chmelí se výhradně ŽPČ, který byl pečlivě vybírán přímo v mikroregionu Údolí zlatého potoka u Blšan. Tam prý je nejlepší.

Slavnostního naražení sudu se ujal vrchní sládek pivovaru Staropramen, pan ing. Zdeněk Lux spolu s ředitelem podniku, panem ing. Petrem Kovaříkem a předsedou Českého svazu pivovarů a sladoven, panem ing. Františkem Šámalem. Nutno podotknout, že slavnostní soudek se „vypařil“ velmi rychle. Pivo však bylo na čepu i na dalších místech areálu a bylo vidět, že sklízelo u konzumentů velký úspěch. Pokud jste nebyli přímo „u komína“, můžete zavítat do jedné z osmi pražských hospod a jedné na Kladně, kde budou sládci pivovaru Staropramen narážet soudky letošní Extra chmelené smíchovské dvanáctky.

Den Českého piva s extra chmeleným

autor: Jana | Blok 15:40 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI