Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


PRK - minipivovarnické desítky I

[středa, 25. květen 2016]

Desítku uvařit prý není vůbec lehké, říkávají pivovarníci. Jiní zase říkají, že desítku nevaří, že se nevyplatí. Světlá desítka, tj. výčepní pivo spodně kvašené, je mezi pivaři stále populárním pivem a tak se do její výroby přes uvedené těžkosti pouští celá plejáda minipivovarů a nabídka je tak široká. Při poslední seanci PRK jsme se proto zaměřili na tento oblíbený styl. Do degustace jsme zahrnuli celkem 10 desítek různých minipivovarů: Dukát Česká Kamenice, Únětice, Kynšperský Zajíc, Lobeč, Fabián Hostomice, Dobřany, Brdonoš Podlesí, Lenoch Plzeň, Mutějovice a Popelín, přičemž výběr byl dán tím, co bylo po ruce. Jako vždy jsme hodnotili na škále 1 (božské pivo) – 9 (nepitelné pivo). Hodnotilo nás celkem 7: Jana, která opatřila všechny vzorky, Pechi, Kejna, Henri, Rosťa, Sekal a Střevlas.

Vzorky nám poskytly myriády chutí a hlavně vůní, neřkuli pachů, a v praxi dokázaly, že uvařit božskou, nebo alespoň průměrnou desítku je skutečně nadlidský úkol. Desítka by měla být osvěžující, zlatavé barvy, se zřetelnou, ale ne ulpívající či drsnou, hořkostí pocházející z českých chmelů, snoubící se se sladovou chutí Plzeňského sladu, bez znatelného dimethylsulfidu, diacetyl a estery pouze velmi málo zřetelné až nezřetelné, nikoliv dominující. Málo co však bylo více vzdálené od teorie než většina vzorků, které jsme si naservírovali na naše degustační podložky. Výsledky jsou dané součtem bodů všech degustátorů a v několika případech i rozpijem:

1. Únětice (celkem 25 b., moje hodnocení - 5) – Nepřekvapivý vítěz, i když mně osobně únětická 10 moc nechutná – je pro ní typická drsná chuť, až sádrová, poměrně světlá barva. Mezi ostatními však zjevení.

2. Brdonoš Podlesí (33 b., 5) – Velmi pitelné pivo, jehož jedinou vadou v mých chuťových buňkách byla tzv. chýňoidní pachuť typická kromě Chýně např. pro Baštu nebo Hastrmana Velký Rybník. Nicméně u tohoto piva bych vydržel celý večer spíš, než u Únětic. Zasloužené druhé místo. Kluci z Podlesí dodali vzorek zdarma, děkujeme! Někdy přijedeme na návštěvu!

3. Kynšperský Zajíc (34b., 6) – Zajíc mi obecně celkem chutná a rád se v prodejně v pivovaru zastavím, když jedu náhodou okolo, zde se mi zdál lehce nakyslý (proto snížené hodnocení) a výrazně hořký. Bronz.

4. Dobřany (37 b., 6) – Diacetyl na vůni, obilná chuť, celkem hořké. Nic moc.

5. Lobeč (38 b., 7) – Na vůni zprvu houby, které se postupně metamorfovaly v estery a fenoly typické spíš pro pšeničná nebo belgická piva. Celkově divné pivo, i když v jednu chvíli mi přišlo hezky chmelené; vůně ale vše zabily a tak se moje hodnocení s postupujícím časem propadalo a propadalo... Tento pivovar mě nepřesvědčil snad nikdy, bylo by to na místě lepší?

6. Fabián Hostomice (39 b., 7) – U toho vzorku létala z úst ostatních slova jako kanál, pivo smrdělo skunkem, diacetyl byl dost znatelný. Přemýšlím, jestli mi z Hostomic někdy něco chutnalo, i když kolegové z PRK si pivka točená na místě chválí. Nevím. Opět děkujeme za vzorek zdarma.

7. Lenoch Plzeň (39 b., 8) – U tohoto piva mám poznámku „superskunk“, odkazující na dominantní senzorický dojem. Pro mě jedno ze dvou nejhorších piv. Toto se nepovedlo.

8. Dukát Česká Kamenice (39 b., 8) – Pro mě nejhorší pivo degustace a možná jedno z nejhorších piv, co jsme v degustaci kdy měli, zvažoval jsem absolutorium, čili 9. Nulová pěna, acetaldehyd, ocet, prostě toto se nepovedlo ani trochu a takové pivo nemělo nikdy opustit brány pivovaru. Pro mě to byl první kontakt s tímto minipivovarem – snad je/bude zbytek produkce lepší.

9. Popelín (46 b., 6) – Dominantní diacetyl, někdo si stěžoval na ovocné chutě. U mě to zas taková hrůza nebyla, ale diacetyl si pamatuji ze své loňské návštěvy na místě a tak to bude asi trvalý problém.

10. Mutějovice (46 b., 7) – Acetaldehyd do desítky v takové míře prostě nepatří.

Zlým Časům děkujeme za azyl a servis a těšíme se zase na shledanou! Příště další kolo desítek - celou republiku asi nepokryjeme, ale dokud bude co shánět, nepolevíme.

PRK - minipivovarnické desítky I

autor: strevlas | Blok 20:22 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Roman Holoubek

pondělí, 30. květen 2016
11:44

Roman Holoubek

Chody, nastal prosím tě nějaký problém v technice? Včera jsem tu vložil dva komentáře a dnes je nikde nevidím?


Chody

pondělí, 30. květen 2016
12:34

Chody

Roman Holoubek: Ani já ne :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:58


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

pondělí, 30. květen 2016
14:44

Roman Holoubek

Chody: Chody, opět zmizel další můj komentář - tento: Co je na čepu? - New comment http://pivni.info/news/1-co-je-na-cepu.html
Thu, 26 May 2016 21:49 GMT
Jana: Dnes jsem ochutnal Summer Ale z Břeclavi a šel do ČOV. Nemyslím si, že by VSKUTKU VYNIKAJÍCÍ pivo mělo být cítit kočičinou a to pomíjím drobnosti typu nesladěného lehčího těla s drhnoucí ulpívající hořkostí. Tak nevím ...
(Roman Holoubek)
Asi už skřítci na PI nechtějí abych cokoli zde psal. cryy
A to tam ráno ještě visel.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.05.2016 ve 14:44:56


Chody

pondělí, 30. květen 2016
15:00

Chody

Roman Holoubek: tak tenhle už by měl být zpátky. A jak tak koukám, tak už by tam měly být všechny.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.05.2016 ve 15:02:05


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 30. květen 2016
15:15

Roman Holoubek

Chody: Díky Chody. Ne, že by na těch příspěvcích záleželo. Jen jsem si říkal, zda nedělám něco špatně. Takže, chápu, že šlo o nějakého skřítka v systému. :-)


pana

pátek, 27. květen 2016
17:14

Zmírající pivo v chladničce je mnohem horší než před zákazníkem naplněná PET z výčepního kohoutu....živé pivo si těch pár volných cm3 okamžitě po zavření dolní nejlépe. O nekvalitě nemůže být řeč, ledaže je nekvalitní již pivo samo.


napsal(a): pana [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 29. květen 2016
22:46

Roman Holoubek

pana: Nesouhlasím, nejde o nějakých pár cm3, jde o vstřebávání O2 do piva v procesu plnění a v procesu čekání na opadnutí pěny, aby mohla obsluha opět plnit PET.


strevlas

čtvrtek, 26. květen 2016
21:51

napsal(a): strevlas [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 27. květen 2016
08:17

jiri.kana

strevlas:Ten referát je zajímavý a s chutí jsem si ho přečetl. Chybí mi tam jen nějaká informace o čase, tedy jak rychle se za určitých podmínek tahle nežádoucí příchuť vyvíjí. Z toho by se pak dalo odvodit, do jaké míry je to problém i u minipivovarů, kde je pivo většinou stočeno do hnědé PETky a poměrně rychle vypito (nebo vystaveno v osvětlené lednici).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 26. květen 2016
21:46

Roman Holoubek

jiri.kana: :D


yerka

čtvrtek, 26. květen 2016
17:30

yerka

Hm, dobřanská desítka mi v Dobřanech šmakovala moc, ale je to již pár let. Zatímco v České Kamenici jsem byl v dubnu 2016 a chutnalo mi tam vše, co jsem ochutnal. Jestli to opravdu nebude problém v transportu vzorků?


napsal(a): yerka [Odpovědět]

strevlas

čtvrtek, 26. květen 2016
21:41

strevlas

yerka: nezapomínal bych na způsob stáčení originálních petek. Ale to už není problém, který bychom mohli potenciálně způsobit my, ale pivovaru/pivoték. Doufejme, že příští kolo bude výrazně lepší!


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 26. květen 2016
21:45

Roman Holoubek

strevlas: Tak to je velká pravda. Majitel si pořídí za pár mega pivovar, ale už nedá alespoň mizerných pár tisíc na jednoduchou stáčečku a pivo plní do petek z výčepu. Tj. do vzduchu (kyslíku) a rozbíjí a nechává zvětrávat, dokud neklesne pěna a nenaplní petku. Pak i dobré pivo se promění v něco fuj.


yerka

pátek, 27. květen 2016
07:49

yerka

strevlas: Pravda, to mě vůbec nenapadlo, že jsou i pivovary, které třeba nemají stáčečku, zcela v intencích příspěvku p. Holoubka. Já vždy ty petky v pivovarech vídal již připravené k prodeji, vlastní proces stáčení jsem nikde neviděl.....


napsal(a): yerka [Odpovědět]

H.R.

neděle, 29. květen 2016
10:46

H.R.

Já zrovna v Kamenici stáčení na výčepu zažil.


napsal(a): H.R. [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 29. květen 2016
22:44

Roman Holoubek

H.R.: Já také a rozdíl mnezi čepovaným na místě a poté vypitý (čepované v té samé době z té samé pípy) doma z PET byl fakt velký.


Mosquit

čtvrtek, 26. květen 2016
11:13

Mosquit

"jestli mi z Hostomic někdy něco chutnalo"
Já zase marně přemýšlím, jestli mi z Hostomic někdy něco nechutnalo. Jo, myslím tmavá čtrnáctka. Nic ji nebylo, byl to ukázkový exemplář své kategorie, jen já prostě na ty tmavé sladovější speciály nejsem...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 26. květen 2016
17:36

Jana

Mosquit:
Ač normálně tmavá piva nepiji, tak právě hostomické jsem schopna vypít aspoň tu třetinku. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

strevlas

čtvrtek, 26. květen 2016
21:38

strevlas

Jana: OK, vyrazíme v létě do Hostomic na rodinný výlet a pokusím se vyvrátit své dosavadní poznámky z degustací, Piv na Hradě a Vykulení. Na místě je to stejně vždycky nejlepší...


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 26. květen 2016
09:51

jiri.kana

Koukám, že degustace plynule přešla v disgustaci. Taky jsem docela překvapený. Když jsem si přečetl seznam účastníků, čekal jsem, že tentokrát nebudete tak moc psát o utrpení a že tak půlka bude slušná. A ejhle, ono je to naopak - koncentrace průšvihů.

Jak tak koukám na ty body, zejména u pořadí 7 a 8, zbytek komise byl výrazně míň přísný než autor článku. Což nemá být zpochybnění, nemám důvod nevěřit mu skunka nebo ocet. Sám jsem na to velmi citlivý, přitom ze srovnání se svou manželkou vycházím jako nenáročná výlevka na pivo.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 26. květen 2016
17:38

Jana

jiri.kana:
Autor článku byl tentokráte asi nejzlejší muž. :D
Já osobně,kromě těch dvou posledních umístivších se, problém takový neměla.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

středa, 25. květen 2016
21:05

Dwarf

opravdu zajímavé shrnutí... "jestli mi z Hostomic někdy něco chutnalo" - mně chutnalo z Hostomic vždy všechno, takže jsem asi jinej :-) a když se to vezme kolem a dokola, měli bychom se asi spíš zaměřit na transport a uchování vzorků, nějak se mi nechce věřit, že by se v ČR vařilo a prodávalo tolik špatných piv... (moje osobní zkušenosti tedy neobsahují 100% vynikajících až dobrých piv, které si z cest dovezu domů, ale 80% s chuťovými vadami je dost extrém)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

středa, 25. květen 2016
21:26

Jana

Dwarf:
Hrdě se hlásím k tomu, že jsem "taky jiná". Hostomická 10 je moje oblíbené pivo. Holt asi špatně snáší transport, byť od stočení do Hanzova chlaďáku to trvalo snad jen hodinu.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

strevlas

středa, 25. květen 2016
22:41

strevlas

Dwarf: transportem pivo pochopitelně trpí, ale běžný zákazník si v pivotéce taky koupí pivo, co nějak cestovalo... pochopitelně nejlepší je to osondovat na místě nebo někde na festivalu přímo v originálním stánku, ale tak zase přijdeš o mezipivovarové srovnání. Transportem můžeš vysvětlit/ospravedlnit světelnou chuť nebo lepenku, ale rozhodně ne estery, diacetyl, dms nebo acetaldehyd.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 26. květen 2016
21:30

Dwarf

strevlas: jasně, vím... ale když jsem byl naposled mezi vámi v ZČ, bylo to přesně stejný, naprostou většinu piv bych nejradši vylil... takže jen "nahlas přemýšlím" o možných příčinách
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.05.2016 ve 21:31:16


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI