Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

únor 2016

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv únor 2016





Pivex 2016, výsledky degustací

[středa, 17. únor 2016]

Výsledky 24. ročníku degustační odborné soutěže lahvových piv Pivex 2016 naleznete zde


Holba Premium zvítězila v kategorii sudových ležáků a ze soutěže si odváží Zlatý soudek PIVEX 2016. Holba Horské byliny obhájila loňské vítězství v kategorii ochucených piv a také letos si z PIVEXU odváží zlato. Nejlepší ocenění degustátorů a šampionát mezi nealko pivy patří Holbě Free. Kromě 3 vítězství putuje do hanušovického pivovaru speciální ocenění - certifikát kvality pro Holbu Classic.

Hlavním kriteriem hodnocení piv byla především chuť, vůně, říz a hořkost, ale i vzhled piva a celkový dojem po napití, tedy vlastnosti pro konzumenta nejdůležitější. A v neposlední řadě také pitelnost, která je silnou stránkou Holby.

Holba Premium se drží na špici u degustátorů doma i v zahraničí. Oceňují především její plnou vyváženou chuť, která je výsledkem vaření piva podle tradičních receptur. U Holby se do kvality piva významně promítá várečná voda, kterou pivovar čerpá z vlastních hloubkových vrtů. Také Holba Horské byliny je pivo s ryze přírodním složením. Hanušovičtí pivovarníci vsadili na známé byliny, které v Jeseníkách rostou a to přineslo úspěch. Jejich vyvážený poměr dává pivu příjemnou chuť, odlišnou od běžných ovocných piv v nabídce. „I když jde o lehké ochucené pivo, není to žádná limonáda. Naopak, zachovává si svůj fundament i osobitou charakteristiku. Příjemně se pije a výborně zažene žízeň, vidí jako jednu z příčin úspěchu ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Holba je správná volba i pokud si chcete dát nejlepší ležák nebo nealko.

Úspěchem a pro konzumenty určitě dobrou zprávou je i to, že Holba dokázala zvítězit napříč kategoriemi, což potvrzuje špičkovou kvalitu všech piv značky bez rozdílu na stupňovitost.

Nejlepší piva se vaří na střední Moravě

Skutečnost, že se nejlepší piva vaří na střední Moravě, potvrzují získané medaile pro piva všech 3 pivovarů moravské pivovarnické skupiny PMS. Zubr, Holba a Litovel obsadily v soutěži PIVEX první místa ve všech kategoriích lahvových piv a celkově si ze soutěže odváží historicky rekordní počet 16 ocenění celkem.

Degustační soutěž Zlatý pohár PIVEX a Zlatý soudek PIVEX je prestižní pivovarskou soutěží u nás, vyhlašovanou jedenkrát ročně. Hodnocení jednotlivých vzorků piv probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Piva v soutěži hodnotí odborní degustátoři, většinou sládci a pivovarští experti.



Nový pražský pivovar Nota Bene

[středa, 17. únor 2016]







Pivovar Zubr triumfoval v nejprestižnější pivní soutěži pořádané v České republice Pivex 2016. Absolutním šampionem mezi všemi zúčastněnými pivy bez ohledu na kategorii se stal Zubr Premium, který zároveň opanoval i kategorii ležáků. Mimořádný úspěch pivovaru Zubr zvýraznil i Zubr Gold, který zvítězil mezi výčepními pivy. Pivovar Zubr tak ovládl obě nejprestižnější kategorie Pivexu 2016. Další skvělé umístění zaznamenal i Zubr Classic, který obsadil druhou příčku v kategorii výčepních piv a Zubr Classic tmavý, který obsadil bronzovou příčku v kategorii tmavých piv.

Pivovar Zubr tak pokračuje v úspěšném rozšiřování sbírky ocenění z těch nejprestižnějších pivních soutěží a potvrdil pozici nejoceňovanějšího pivovaru v České republice za posledních dvacet let. „Velkého vítězství na letošním Pivexu si velmi vážíme. Je potvrzením, že důraz na kvalitu, tradici a poctivou výrobu se vyplácí. To koneckonců oceňují nejen odborníci z poroty, ale především také naši zákazníci, kteří jsou těmi nejpřísnějšími hodnotiteli,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Že se na Moravě vaří výborná piva, potvrdily i další značky z holdingu PMS. Pivovar Holba si odnesl první místo mezi ležáky v soutěži Zlatý soudek Pivexu a pivovar Litovel zvítězil v kategorii tmavých piv se svým Litovelem Dark.

Do tradiční soutěže Zlatý pohár, který se letos konal již po čtyřiadvacáté, přihlásilo 15 českých pivovarů celkem 45 značek. Soutěž probíhá dvoukolově, první kolo se konalo již v listopadu 2015, druhé v lednu letošního roku. Hodnocení probíhá anonymně. Odbornou garanci a společnou produkci dvoukolového degustačního hodnocení zajišťuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Slavností vyhlášení se konalo v předvečer zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2015 a to v kategorii světlé ležáky (1. místo Zubr Premium), kategorii 11° světlé ležáky (2. místo Zubr Grand), kategorii výčepních piv (2. místo Zubr Classic) a kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).





Zdanění piva v zemích EU

[úterý, 16. únor 2016]


Prodám zařízení na výrobu ledové vody pro účely chlazení kvasných kádí nebo tanků.K zařízení lze připojit čtyři samostatně řízené chladicí okruhy. V současné době je zařízení stále v provozu a jeho výměna je plánována v průběhu dvou měsíců. V případě zájmu o podrobnější info mne kontaktujte na : tel.: +420 603 170 012 nebo E-mail milan.kozlicek@pivovar-kozlicek.cz


Budvarští slavili plesem

[pondělí, 15. únor 2016]



Prodam funkční nerezovou kvasnou káď/spilku s dvojitým opláštením.

Objem 650l. Rozměry: 60 x 120 x 170cm (š x v x d).

Cena 14990,-

email: gastronomieopava@gastro-opava.cz

tel: 553 820 113

Prodam funkční nerezovou kvasnou káď/spilku 650l


Plzeňský biskup Msgr. František Radkovský dnes ve varně pivovaru Plzeňského Prazdroje požehnal už šestou velikonoční várku piva Pilsner Urquell, jejíž část po pěti týdnech ležení a zrání tradičně poputuje do Vatikánu jako dar města Plzně a Plzeňského Prazdroje k oslavám velikonočních svátků. K symbolickým 2016 lahvím se letos přidá i dar pivovarských bednářů - dřevěný soudek s nefiltrovaným plzeňským ležákem, který u Svatého stolce v této výjimečné formě ochutnají po dlouhých 111 letech. Většina letošní velikonoční várky poputuje do českých pivnic a to právě v nefiltrované podobě.

Sváteční várku Pilsner Urquell připravují plzeňští sládci již šestým rokem. Letos se na pouť do Vatikánu vydá nejen 2016 třetinkových lahví, ale v dřevěném soudku od pivovarských bednářů také pivo nefiltrované, tedy v podobě, v jaké ho dostával před 111 lety papež Lev XIII. Nefiltrovaný plzeňský ležák charakterizuje vůně pivovarských kvasinek, přirozený kvasničný zákal a výrazná, plná chuť. Oproti filtrovaným pivům se vyznačuje vyšším obsahem pivovarských kvasinek a dalších přírodních látek pocházejících ze sladu a chmele.

Právě tradičním surovinám - plzeňskému sladu, měkké plzeňské vodě a žateckému chmelu, z nichž se Pilsner Urquell vaří už od roku 1842, dnes požehnal plzeňský biskup Msgr. František Radkovský, který spolu se starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou podepsal Varní list velikonočního piva Pilsner Urquell.

Navazuji na tradici z roku 1842, kdy novému pivovaru v Plzni požehnal arciděkan Antonín Hlavan. Jsem rád, že Plzeňský Prazdroj podporuje zvyklosti a nevzdává se své historie. Věřím, že stejně jako v letech minulých, přinese požehnání plzeňskému pivu mnoho zdaru a český tradiční zlatavý nápoj tak podpoří oslavy Velikonoc tradičně u nás i ve Vatikánu,“ říká biskup František Radkovský, který spolu s vrchním sládkem Václavem Berkou podepsal i pamětní varní list, který také poputuje do Vatikánu. Podoba dřevěného soudku od mistrů bednářů bude odhalena až při samotném vypravení várky.

Plzeňský ležák si našel cestu do Říma už před 111 lety k papeži Lvovi XIII., kterému ho lékaři doporučili jako lék, plzeňské pivo nechybělo ani při kanonizaci papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII., a letos bude pošesté za sebou provázet velikonoční oslavy ve Vatikánu.

Pivo z dnešní slavnostní várky ale nepůjde jen na vatikánské stoly – na vychutnání oblíbené nefiltrované verze piva Pilsner Urquell z dnešní velikonoční várky zveme milovníky piva do našich hospod právě v období Velikonoc,“ zve starší obchodní sládek Václav Berka.





V tendru Českého svazu pivovarů a sladoven na PR služby zvítězila komunikační agentura Native PR. Mezi hlavní priority spolupráce bude patřit zvyšování dobré pověsti a popularity českého piva, komunikace témat z oblasti společenské odpovědnosti, prezentace piva jako součásti moderního životního stylu a informování o souvislostech v legislativě. Tým v Native PR povede Hana Novotná, spolupráce běží od února letošního roku.

Agentura Native PR nás přesvědčila znalostí našeho oboru, úspěšnými referencemi s prací pro profesní asociace a strategickým přístupem,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Native PR v minulosti pracovala pro několik značek Plzeňského Prazdroje či pro Budějovický Budvar. V oblasti osvětových kampaní a komunikace profesních asociací patří Native PR k lídrům trhu, jejími klienty jsou například Česká bankovní asociace, Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Sdružení výrobců pěnového polystyrenu, Klub zaměstnavatelů nebo Svaz pekařů a cukrářů.


Rebel se v konkurenci neztratil

[čtvrtek, 11. únor 2016]



[Litovel] 07:42 [permalink] [reaguj]










Plán na důchod? Přece vařit pivo!

[středa, 10. únor 2016]

Masopust je tradiční lidový svátek plný veselí, tanečních zábav, maškarních průvodů a dobrého jídla, ke kterému neodmyslitelně patří i výborné pivo. Proto Pivovar Vysoký Chlumec uvedl na trh svou novinku Masopustní speciál, který se bude vařit pouze 1x ročně. Jedná se o 13 % polotmavé za studena chmelené pivo s plnou a výrazně hořkou chutí. K dostání bude během února ve vybraných hospodách po celé České republice.

Lahodnou specifickou chuť pomáhají vytvořit dva druhy sladů a pět druhů chmele. „Chmelení za studena přináší originální vůni čerstvého chmele s nádechem citrusových plodů. Tato vůně se po napití propojuje s plnou karamelovou chutí tohoto polotmavého speciálního piva,“ říká Pavel Bekeni, výrobní ředitel Pivovaru Vysoký Chlumec a dodává: „Masopustní speciál je pivo, které v zimním období zahřeje nejen svou silou (5,2 % obj.), ale i krásnou jantarovou barvou a bohatým chmelovým aroma“.





Pivovar Ostravar se stal na následujících pět let generálním partnerem největší sportovní haly na Moravě. Ta od letošního roku nově ponese název OSTRAVAR ARÉNA. Ostravský pivovar v této roli navazuje na dosavadní dvanáctiletou spolupráci s halou v podobě oficiálního piva haly.

Ostravská aréna s kapacitou 12,5 tisíc diváků je druhou největší halou v České republice a největší víceúčelovou halou na Moravě. Byla otevřena v roce 1986 a za dobu své existence se stala významným sportovně - kulturním centrem a vyhledávaným místem konání národních, evropských a světových mistrovství, koncertů největších hudebních hvězd a velkých sportovních turnajů.

Ostravská aréna je pro region středobodem sportu i kultury. Konala se zde Mistrovství světa v ledním hokeji, tenisové ATP turnaje, velké Davis cupové i Fed Cupové bitvy. V hale koncertovaly světové hvězdy první velikosti jako Sting, Peter Gabriel nebo v poslední době třeba francouzská šansoniérka ZAZ. Jsme opravdu hrdí, že od letošního roku tato hala ponese jméno pávě našeho pivovaru,“ prohlásil u příležitosti podpisu kontraktu Jaroslav Vích, ředitel Oddělení rozvoje obchodu společnosti Pivovary Staropramen.

Pivovar Ostravar patří více než 100 let k nejvýznamnějším značkám v našem regionu. Do této chvíle vystupoval v roli našeho produktového partnera a my jsme rádi, že se tato tradiční značka rozhodla rozšířit partnerství do té míry, že spojí své jméno s naší arénou,“ uvedl Kamil Vrubl, předseda představenstva společnosti VÍTKOVICE ARÉNA, a.s..

Nový kontrakt pochopitelně znamená, že kromě nového názvu haly se v OSTRAVAR ARÉNĚ bude i nadále čepovat tradiční ostravské pivo. Ostravar se v hale podává od roku 2004, kdy se stal produktovým partnerem haly. Nyní se čepuje v celkem třinácti prodejních místech ze speciálních výčepů. Ty například během jednoho hokejového zápasu nebo koncertu zvládnou načepovat úctyhodných 18 tisíc půllitrů.

Vedle zásobování haly vlastním pivem hodlá ostravský pivovar využívat arénu i k marketingovým aktivitám. „Ostravská veřejnost ví, že Ostravar bere svá partnerství velmi vážně a své partnery vždy intenzivně podporuje. V rámci naší spolupráce jsme připraveni realizovat zajímavé projekty, jak pro návštěvníky haly, tak také pro příznivce naší značky či obchodní partnery,“ prozradila manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Podle Cieciotkové mají ostravský pivovar a aréna mnoho společného. Jsou dlouhodobě nedílnou součástí regionu a snaží se poskytovat lidem v Moravskoslezském kraji výjimečné zážitky. Pivovar Ostravar například prostřednictvím oblíbených Slavností, projekty typu

Ostrava žije a partnerstvími jako je to s ostravsko-havířovskou skupinou Kryštof. Rozšíření vzájemné spolupráce je jen dalším logickým krokem, který do zmíněné filozofie obou partnerů zcela zapadá.

OSTRAVAR ARÉNA

Jedna z dominant Ostravy byla dokončena a slavnostně otevřena v roce 1986. Za dobu své existence se stala významným sportovně - kulturním centrem a vyhledávaným místem konání národních, evropských a světových mistrovství, koncertů největších hudebních hvězd, sportovních turnajů a jiných vyhledávaných akcí. Vystoupil zde například STING, BOB DYLAN, JUDAST PRIEST, ZAZ, a další. Ze sportovních utkání nesmíme opomenout zejména MS v ledním hokeji 2004 a 2015, Davis Cup, Fed Cup atd. Hala je rovněž domácím prostředím hokejového týmu HC VÍTKOVICE STEEL. Na přelomu let 2003 a 2004 prošla rekonstrukcí a modernizací a od roku 2004 do června roku 2015 nesla název ČEZ ARÉNA. V současnosti je OSTRAVAR ARÉNA s kapacitou až 12.500 diváků druhou největší halou v České republice a největší víceúčelovou halou na Moravě. Ročně jí v průměru navštíví až 400 000 lidí.


Pivovar Staropramen zaznamenal velký úspěch na 26. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích. Zlatou pivní pečeť porota přidělila beermixu Staropramen COOL Grep, a to v kategorii míchaných a ochucených piv. Smíchovský pivovar si z Českých Budějovic odváží celkem čtyři ocenění.

Výsledky soutěže byly oficiálně vyhlášeny v sobotu 6. února na slavnostním ceremoniálu v prostorách výstaviště v Českých Budějovicích. Společnost Pivovary Staropramen se prosadila v konkurenci zhruba 60 pivovarů a minipivovarů z celého světa. „Jedno první, dvě druhá a jedno třetí místo dokazují, že v našem pivovaru umíme uvařit nejen tradiční piva, která se pravidelně umisťují na předních degustačních soutěžích, ale i ta modernější jako jsou beermixy, které nemají v Čechách tak dlouhou tradici a mezi konzumenty se prosadily teprve v posledních letech,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen a pokračuje: „Radost mám pochopitelně i z výborného umístění našich značek v nepivních kategoriích. Zejména mě těší stříbro za Sládkovu Limonádu, kterou na Smíchově vaříme už čtvrtým rokem a která je tak trošku mým dítětem“.

Pro Staropramen COOL Grep je to již několikáté vítězství na podobných tuzemských i mezinárodních soutěžích. „Velmi nás těší opakované úspěchy grepového Coolu, kterému se daří bezprostředně od jeho uvedení na trh v roce 2012. Mezi spotřebiteli je stále velmi oblíbený pro svou osvěžující a výjimečnou chuť, a to i přesto, že mu v tomto segmentu stále roste konkurence,“ říká David Šeberle, manažer značky Staropramen COOL. Šeberle dále doplňuje, že se značce Staropramen COOL už téměř 5 let daří držet pozici lídra v tomto segmentu.

Kromě zmíněného vítězství značky Staropramen COOL Grep a druhého místa pro Sládkovu Limonádu, pivovar do Prahy přiváží ještě dva další úspěchy. V nové kategorii fermentovaných nápojů z ovoce zabodoval Carling Cider Apple, kterému se podařilo získat stříbro. Tento u nás i ve světě stále oblíbenější nápoj začaly Pivovary Staropramen na českém trhu nabízet před dvěma lety pod značkou Carling. Na dobré výsledky z minulých let v Budějovicích také navázala značka Staropramen Nealko, která se letos v kategorii nealkoholických piv mezi velkou konkurencí umístila na třetí příčce.

Jihočeský Beer Festival se letos konal poprvé v Českých Budějovicích. Navázal na čtvrt století dlouhou tradici táborských reprezentačních slavností. Ve spojení s degustačními soutěžemi představuje největší akci svého druhu v České republice. Festival doprovázely odborné osvětové přednášky a pestrý kulturní program a i letos byl místem setkání nejlepších pivovarníků, profesních odborníků, hoteliérů, restauratérů, sběratelů a přátel piva z Česka i ze zahraničí.


[Svijany] 15:38 [permalink] [reaguj]


«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI