Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

listopad 2015

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv listopad 2015


[Cvikov] 09:20 [permalink] [reaguj]






Absurdná komédia s pivom

[pátek, 27. listopad 2015]







[Cvikov] 09:12 [permalink] [reaguj]




Úspěšný pivovar má výhradně české vlastníky

Pivovar Chotěboř loni prodal 21.246 hektolitrů piva, i letos očekává dobré výsledky. „Předpokládáme prodej asi 21,5 tisíce hektolitrů piva,“ odhaduje obchodní ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Největší úspěch má u zákazníků, ale i v hodnocení odborníků, dvanáctka Chotěboř Prémium, která tvoří 52,5 % prodeje, poté desítka Chotěboř Originál s podílem na prodeji 34 %, nárůst zaznamenalo nefiltrované pivo Plus, polotmavé pivo Polo i nealkoholické pivo Patron. Rekord v prodaném množství piva za měsíc padl v červenci 2015, prodalo se 2.483 hektolitrů Piva Chotěboř.

Úspěch přikládá vedení pivovaru trvalé kvalitě piva a dobré péči o zákazníky, ale také přispění společníků, kteří se o pivovar starají. „Firma je v rukou výhradně českých společníků, situace je stabilní a umožňuje nám soustředit se na kvalitu práce,“ říká jednatel společnosti Oldřich Záruba, který je i sládkem odpovědným za kvalitu chotěbořského piva. Největší podíl v Pivovaru Chotěboř s.r.o. drží společnost RADE s.r.o. s obchodním podílem 61,38 %, dále společnost Professional Technology s.r.o. má 38,38 %, třetím společníkem je RHPI s.r.o. s podílem 0,24 %.

Pivovar svoje výrobky prodává nejvíce na Vysočině, v Praze a okolí, na Moravě - zejména v Brně, šest procent výstavu pivovar exportuje na Slovensko, do Polska a Švédska. Většina chotěbořského piva, asi 80 procent se prodá v sudech, zbytek tvoří pivo lahvové. „Vyrábíme a nabízíme kvalitní nepasterované pivo, které naši spotřebitelé oceňují, vážíme si této důvěry a chceme jít i nadále touto cestou,“ dodává jednatel a sládek Oldřich Záruba.





Atmosféru starých časů připomene adventní dílna, která se uskuteční tuto sobotu v Pivovarském muzeu. Připomene doby, kdy si lidé připravovali Vánoce v klidu, pohodě a vzájemné sounáležitosti. Většinou se s přípravami začínalo 1. adventní neděli a lidé si vypomáhali navzájem. Očekávání Vánoc se neobešlo ani bez ruční výroby vánočních ozdob pro zkrášlení obydlí.

Staré zvyky si nyní můžete připomenout v adventní dílně, kterou v sobotu od 13 hodin otevře pivovar Holba a občanské sdružení K2 Hynčice. Nabídne ukázky ruční výroby nejoblíbenějších vánočních dekorací a pomůže s jejich výrobou. Každý, kdo chce mít Vánoce podle vlastní fantazie, si odtud může odnést svůj ručně vyrobený svícen, vánoční věnec, symbolického anděla nebo další dekorace, které k Vánocům patří. Návštěva adventní dílny je ideální příležitost také pro získání inspirace a především pro vzájemná setkání v příjemném, stylovém prostředí Pivovarského muzea. Dílna bude přístupná do 18 hodin za poplatek 30 Kč na osobu, jehož součástí je i materiál, potřebný k výrobě ozdob a dekorací

Přijďte si vychutnat atmosféru nadcházejících Vánoc, těšíme se na Vás.


Žít pivo s Poupětem – tak se jmenuje akce, která chce připomenout život a práci geniálního sládka a otce českého piva Františka Ondřeje Poupěte. Chcete ochutnat piva z celé Evropy se zasvěceným výkladem sládků z brněnských pivovarů? A projít si pivní výstavu Žít pivo s komentářem historiků? Vyrazte v sobotu 28. listopadu na Špilberk. Kromě degustace se dozvíte, kdo byl František Ondřej Poupě a jak zmodernizoval výrobu piva. Zemřel 1. prosince 1805 v Brně – připijme si na něj.

Na Špilberku se můžete v sobotu 28. listopadu těšit na spoustu piv. Zahraniční piva z Belgie, Anglie, Irska i dalších evropských zemí přiveze pivotéka Ogar a při řízené degustaci vám je představí sládci z místních pivovarů Pegas, Hauskrecht, Líšeň a Albert a bývalý sládek Starobrna. Po celý den se také budete moci přidat ke speciálním komentovaným prohlídkám výstavy Žít pivo, tentokrát vám však budou kurátoři víc vyprávět právě o sládku F. O. Poupěti a o tom, jak naše pivo pozvedl.

Bez něj by totiž české pivo nebylo tím, čím je. František Ondřej Poupě totiž vymýtil zažité mýty o jeho vaření. Nebýt něj, dodnes by se do piva přidávala hořčice smíchaná s hlínou, aby nerosolovatělo, anebo by se chmel smažil s podivnými přísadami pro lepší barvu. Pokrokového sládka Poupěte často nemohla vrchnost vystát, prošel tak několika pivovary v Českých zemích i v zahraničí. Svůj neobyčejný talent mohl naplno projevit až v měšťanském pivovaru v Brně. Jeho budova dodnes stojí na rohu Šilingrova náměstí a Starobrněnské ulice – a tam je dnes také Poupětova pamětní deska.

O tom, jak F. O. Poupě české pivovarnictví proměnil a pozvedl, bude mít ještě v úterý 1. prosince přednášku historik Libor Vykoupil. I na ní budete moci ochutnávat piva – na čepu bude Doppelbock z pivovaru Pegas. Tohle speciální pivo dokonce v tento den pivovar poprvé narazí i u sebe v hostinci. Pojďte na Špilberk zapít šikovného sládka Poupěte!

Pivo teče na Špilberku proudem, zapíjí se sládek Poupě

[pi] 08:22 [permalink] [reaguj]






Vévoda Albrecht znovu vládne severu

[pondělí, 23. listopad 2015]



[Cvikov] 16:58 [permalink] [reaguj]



[Znojmo] 16:56 [permalink] [reaguj]





[Svijany] 07:53 [permalink] [reaguj]




Spomedzi takmer 2000 vzoriek z viac ako 45 krajín sveta získal na prestížnej európskej degustačnej pivnej súťaži „European Beer Star 2015“ ležiak URPINER DARK 11° z dielne Banskobystrického pivovaru bronzovú medailu. Odovzdávanie cien dvanásteho ročníka súťaže, ktorý organizuje európska Asociácia malých nezávislých pivovarov, sa uskutočnilo 11. novembra v nemeckom Norimbergu.

Počas dvojdňového slepého testu hodnotilo 115 medzinárodne uznávaných odborníkov neuveriteľných 1957 vzoriek piva z viac ako 45 krajín sveta. Slovenskému tmavému pivu URPINER DARK 11° sa podarilo presadiť v kategórii tmavých pív českého typu a získať tak v poradí už druhé ocenenie EUROPEAN BEER STAR v priebehu posledných pár rokov.

Po oceneniach ČESKÁ PIVNÁ PEČAŤ a PIVO ČESKEJ REPUBLIKY je EURÓPSKA PIVNÁ HVIEZDA v poradí už tretie ocenenie, ktoré získal banskobystrický tmavý ležiak v tomto roku na medzinárodných degustačných súťažiach. Ľubomír Vančo, podpredseda predstavenstva Banskobystrického pivovaru neskrýval nadšenie: „Od roku 2006 náš pivovar získal na domácich či medzinárodných súťažiach dokopy už 30 ocenení kvality. Aj keď sme najmenším priemyselným pivovarom na Slovensku, dovolím si tvrdiť, že sa v medzinárodnej konkurencii pív naozaj nestratíme.“

Najväčšia európska pivná súťaž „EUROPEAN BEER STAR“ tento rok prekonala všetky doterajšie očakávania. Do súťaže bolo prihlásených rekordných 1957 vzoriek piva z celého sveta čo predstavuje nárast o 21% oproti minulému roku. V slepom teste hodnotilo 115 pivných odborníkov z 27 krajín kritéria ako optický dojem, pena, aróma, chuť a iné typovo špecifické vlastnosti.

Zúčastnené krajiny:

Nemecko, Austrália, Rakúsko, Bielorusko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Brazília, Kambodža, Kanada, Čína, Česká Republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Gruzínsko, Veľká Británia, Grécko, Island, India, Izrael, Taliansko, Japonsko, Kazachstan, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Litva, Malta, Mjanmarsko, Namíbia, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Singapur, Slovensko, Južná Afrika, Južná Kórea, Švédsko, Švajčiarsko, Španielsko, Taiwan, Ukrajina, USA.

Výsledky a zhrnutie súťaže:

http://european-beer-star.com/ebs15_en/presse/aktuell.php?navid=24


Včera od 19 hodin proběhlo v První Pivní Tramwayi finále již šestého ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE), které ještě nikdy nebylo tak napínavé. Na prvních třech místech skončila piva se stejným počtem bodů a rozhodnout musel rozpij.

Dnes proběhlo nejvyrovnanější finále, co pamatujeme. Rozpij o všechny tři medailové pozice se ještě nikdy nekonal. Celkově šlo o velmi kvalitní finále, piva nám chutnala, o čemž svědčí bodové hodnocení, které dopadlo velmi dobře. Pozastavím se u výsledku Svijanského rytíře, to se u nás stává již folklórem. Je to jediné pivo, které se každý rok dostane do finále, ale nikdy ho nevyhraje. Možná je to tím, že v základních kolech a v semifinále degustátoři oceňují originalitu a ve finále pak mají potíže s tím, jestli už pivo není na samé hraně kategorie ležák. Výhra Rychtáře je pro nás překvapením, ale patří mezi osvědčené a kvalitní regionální pivovary a třeba je dnešní úspěch bude motivovat k lepší otevírací době jejich stánku před jejich pivovarem (myšleno žertem). A také musím dodat: poklona Heinekenu. Jako vlastník českých pivovarů se ukazuje jako výborný pečovatel o kvalitu svých českých značek. Výsledky hovoří“ hodnotí finále Ladislav Jakl, president První pivní extraligy.

Ve finále se degustovaly vzorky piv, které postoupily ze dvou semifinálových kol: Svijanský rytíř, Krušovice 12, Rychtář, Zlatopramen 11, Konrad ležák, Zubr Premium, Starobrno Medium, Radegast Extra hořký, Braník ležák, Louny ležák.

Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy k finále uvádí: „Kvalita se zvyšuje, nebylo průměrného piva, všichni co byli ve finále, si zasloužili vyhrát. Ale nakonec vyhrál diamant z Vysočiny.

Výsledky finálového kola 6. ročníku:

1. Rychtář (26 bodů, v rozpiji 14 bodů)

2. Starobrno Medium (26 bodů, v rozpiji 16 bodů)

3. Louny ležák (26 bodů, v rozpiji 17 bodů)

4. Zlatopramen 11 (27,5 bodů)

5. Krušovice 12 (28 bodů)

6. Radegast Extra hořký (29,5 bodů)

7. Braník ležák (31 bodů)

8. Konrad ležák (32 bodů)

9. Zubr (32,5 bodů)

10. Svijanský rytíř (43 bodů)

Všechny vzorky jsou v průběhu roku hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a degustující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ říká Jan Šuráň. Ladislav Jakl, dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

Degustace proběhla jako vždy veřejně a na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů.

Velké překvapení. 6. ročník degustační soutěže: Vysočina vítězí

Každá vteřina se počítá

[čtvrtek, 19. listopad 2015]

[Svijany] 09:13 [permalink] [reaguj]


[Znojmo] 08:56 [permalink] [reaguj]



[Znojmo] 08:17 [permalink] [reaguj]


Příběh pivovaru ve Smečně

[pondělí, 16. listopad 2015]







Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI