Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

červen 2015

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv červen 2015


V sobotu 27. června 2015 na 16. Slavnosti vratislavického piva přišly téměř čtyři tisíce návštěvníků a vypili 16 tisíc piv.

Nejvíce chutnal tradiční Konrad Vratislavický ležák a nejčerstvější novinka – svrchně kvašené pivo Vratislavický Ale. Všechny v pivovaru příjemně překvapil nečekaný zájem o tuto novinku mezi nestandardními pivy. Celkem se vypilo 158 sudů piva - od nealkoholického přes červené a zelené pivo až po řezanou 16°s názvem Svatopavelské.

Na slavnosti zavítal opět Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Spolu se sládkem Petrem Hostašem slavnostně zahájili letošní slavnosti.

Na slavnostech vystoupilo třináct kapel různých žánrů. Největší aplaus měl Vilém Čok a sličné dívky z kapely K2. Příjemný zpestřením bylo vystoupení houslového dua famme2fatale. Závěr patřil skupině Metallica revival z Berouna Také před vedlejší stageí byly po celou dobu davy fanoušků trvdé rockové hudby.

I přes nepříznivou předpověď bylo počasí téměř ideální: pod mrakem a bez vedra. Jen večer se jednou na okamžik rozpršelo. V tu chvíli všichni oceňovali kapacitu pivní haly. Celá akce se obešla bez potyček a zranění.

Pořadatelé již nyní přemýšlí nad tím, co a jak by se dalo ještě vylepšit do příštích ročníků.

16. slavnosti Vratislavického piva byly úspěšné [p191]


Utajený (ne)klášterní pivovar

[úterý, 30. červen 2015]




Pivní slavnosti a historická vozidla

[úterý, 30. červen 2015]



U Masných krámů voněl pečený vůl

[pondělí, 29. červen 2015]


Na Pivobraní se představilo 22 pivovarů

[pondělí, 29. červen 2015]






Klasika je klasika

[neděle, 28. červen 2015]

Prémiový ležák Lobkowicz čepovaný ze stojatých pivních tanků obložených mědí ve spojení s dokonalou výčepní technologií. To jsou přednosti, které po rozsáhlé rekonstrukci nabízí restaurace a pivnice U Balbínů, která sídlí v Jungmannově ulici č. 22. Hosté si tak mohou poprvé v samotném centru Prahy pochutnat na perfektně ošetřeném tankovém pivu Lobkowicz.

Restaurace, která má v podtitulu svého názvu tři slova – staročeská, pravá a poctivá – je unikátní nejen novou výčepní technologií, novou značkou piva na čepu, ale i provedením svého interiéru v silně recesistickém duchu. Volně navazuje na Stranu mírného pokroku v mezích zákona, kterou v roce 1911 založil český spisovatel Jaroslav Hašek, a jejím nepřímým pokračovatelem je Balbínova poetická strana. Restaurace má oddělené kuřácké a nekuřácké prostory, v létě je možné navštívit i útulnou zahrádku, která je situována ve vnitrobloku a nabízí možnost vychutnat si pivo nebo jídlo v poklidu a být přitom přímo v centru Prahy.

Čepování piva je zde věnována maximální pozornost. „Výčepní má k dispozici zachlazené vany, ve kterých si temperuje pivní půllitry na ideální teplotu 4 - 6 °C. Pivo je tak servírované hostům v perfektní kondici. Všechen personál prošel v uplynulých dnech i náročným školením přímo v pivovaru, kde jsme prezentovali detaily výrobního procesu,“ říká Zdeněk Rais, manažer technického servisu a obchodní sládek pivovaru.

Zajímavostí jsou mědí obložené stojaté tanky na pivo, které mají dvojitý plášť a jsou zachlazované na teplotu 7 °C přímo v interiéru restaurace, takže si je každý návštěvník může prohlédnout na vlastní oči. Čepuje se z nich pivo Lobkowicz Premium Ležák. Jedná se o tradiční české pivo s charakteristickou lahodnou chutí, plností a hořkostí, která tvoří harmonický celek. K jeho výrobě se používají výhradně české suroviny – chmel odrůd Žatecký poloraný červeňák a Premiant, český slad vyrobený výhradně z ječmene odrůdy Bojos a voda z jihočeského hlubinného jezera. To vše za použití vlastního historického kmene kvasnic. Neobsahuje žádné chmelové extrakty či jiné náhražky a jedná se o opravdovou nešizenou dvanáctku vařenou na stupňovitost 12,2 %. Své jméno nese po významném českém šlechtickém rodu.

Díky tomu, že skupina Pivovary Lobkowicz zahrnuje celkem 7 regionálních pivovarů z Čech a Moravy, může nabídnout rozsáhlé portfolio různých druhů piv, které se od sebe liší širokým spektrem chutí. V současnosti skupina nabízí na 70 značek piva. Kromě tradičního piva jako je světlý ležák či výčepní pivo, nabízí i širokou škálu pivních specialit - od polotmavých piv a piv s vyšším obsahem alkoholu, až k tmavým ležákům a nealkoholickým pivům. V posledních letech sortiment obohatila i svrchně kvašená piva jako pšeničné ležáky, či piva anglosaského stylu ALE či IPA.


Na letošní rok připadá významné čtyřicáté výročí, kdy skupina Queen poprvé zahrála tóny nejznámější písně hudební historie “Bohemian Rhapsody”. Při této příležitosti společnost Interpivo Czech s. r. o. pro společnost R’n’R Brew zahájila v České republice společně s Pivovarem Protivín (součást skupiny Pivovary Lobkowicz, a.s.) výrobu ležáku Queen.

Třetí, v Británii nejprodávanější singl všech dob, nemohl být oslaven lepším způsobem, než tradičním českým ležákem - nejoblíbenějším pivem skupiny Queen.

Při vzpomínce na jejich koncerty si každý vybaví Freddieho Mercuryho, který měl vždy na klavíru položenou sklenici svého oblíbeného piva.

V únoru tohoto roku měla skupina koncert v Praze, kde měli možnost ochutnat jeden z nejlepších českých ležáků na trhu, český Bohemian Pilsner, který se nyní vyrábí pod jménem Queen Bohemian Rhapsody.

Etiketa byla vytvořena z původního symbolu kapely, který navrhl ještě jako mladý Freddie Mercury v době studií na Ealing Art College v Londýně.

Ležák Queen v sobě spojuje všechny jedinečné aspekty ryze českého piva, které se snoubí s nespoutanou energií skupiny Queen. Je vyroben tradiční metodou, ze tří základních pivovarských surovin: křišťálově čisté vody z jihočeského hlubinného jezera, kvalitního ječného sladu a vynikajícího žateckého chmele. Pivo bude k dispozici v lahvích o objemu 0,33 l, s obsahem alkoholu 4,7 %.

Michal Voldřich, Sládek roku 2014 a tvůrce nového piva Queen Bohemian Rhapsody, poznamenal: „Když jsem byl malý, skupina Queen byla moje oblíbená kapela a jsem moc rád, že mám příležitost vyrobit pivo právě pro ně. Je to fantastické. Rád bych se s nimi setkal!

Výjimečný produkt pro výjimečné chvíle!

Jediné, co je třeba udělat, je naplnit sklenice ležákem Queen, naladit se na magické tóny Bohemian Rhapsody a užít si kouzlo večera na počest kultovní britské skupiny!

Queen, Bohemian Rhapsody oslaví 40. výročí českým pivem [p223]


Monopol: Snese se se secesí?

[čtvrtek, 25. červen 2015]




Po stopách pivovarů Vimperka 1. díl

[středa, 24. červen 2015]


[http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/vyrobkem-roku-je-med-z-jezve-klic-ze-cvikova-neobstal-20150623.html]



U Černého koníčka fungoval biograf

[středa, 24. červen 2015]


Kde se dobře dařilo? V pivovaru!

[středa, 24. červen 2015]



Hasili žízeň v pivovaru

[úterý, 23. červen 2015]

Do Holby se dnes sjeli hasiči z regionu. Naštěstí nešlo o požár, ale zásah daleko příjemnější. Hasiči navštívili pivovar, aby se podívali do výroby a stejně tak je lákal přípitek Šerákem, který degustátoři nedávno vyhlásili Pivem roku 2015 i jeho ochutnávka s odborníky. Rozšířili tak počet návštěvníků, který letos zatím dosáhl na tři tisíce a to je zatím v posledních letech nejvíce.

Počet těch, kteří chtějí poznat tradiční výrobu piva roste.. Přijíždějí k nám z celé republiky, aby ochutnali Jeseníky a jejich Ryzí pivo z hor. Stále více lidí se zajímá o složení piva a jak mohou použité suroviny ovlivnit jeho vlastnosti. Ptají se nejen způsob výroby, ale také na přínos piva pro naše zdraví. Každopádně se u nás dovědí spoustu zajímavostí, které většinou jejich vztah k pivu dále prohloubí“ říká zkušený pivovarník i degustátor a ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Hasiče zaujala nejen samotná výroba, ale také vybavení provozů a pozornosti nemohlo ujít ani protipožární zabezpečení. Jako unikátní hodnotili hloubkové vrty přímo v areálu, ze kterých pivovar čerpá vlastní vodu pro výrobu piva. V Holbě si současně mohli prověřit svoji zdatnost, když přebírali obrovský 20 kg koš, plný půllitrů s Holbou Šerák a do připravených půllitrů si ho zkusili i sami načepovat.

Holba je jedním z pivovarů, kde můžete navštívit jednotlivé provozy a poznat tak skutečnou výrobu. Na varně vám mistr do malého žejdlíku natočí sladinu, vychutnáte si atmosféru ležáckého sklepa, kde jakoby se zastavil čas nebo vám učaruje přesná práce laborantek při manipulaci s pivovarskými kvasinkami, jejich uchovávání a také množení, které je základem pro správný průběh kvašení mladiny v kvasných kádích ve spilce. Recepturu vám tady sice neprozradí, ale zato je možné absolvovat odbornou degustaci a při ní se dovědět, jak dobré pivo poznat.

Zájem podívat se do pivovaru roste především v létě, kdy sem zavítá až 100 návštěvníků denně. Lákadlem není jen samotný pivovar, ale také jeho muzeum a posezení ve stylové Pivovarské restauraci u fortelně načepované Holby. V pivovaru mohou hosté dokonce i přespat v moderních apartmá s výhledem na areál a pivovarské rybníky.

Exkurze trvá necelou hodinu. Začíná se venkovní prohlídkou a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa i stáčírny. Většina návštěvníků si nenechá ujít oblíbenou degustaci, která nabízí možnost ochutnat všechny druhy Ryzího piva z hor a dovědět se více o klasické výrobě piva podle starých receptur. Na exkurzi je zapotřebí objednat se předem, telefonicky nebo písemně prostřednictvím www. holba.cz


Vážení domovarníci, pivovarští a přátelé piva,

v sobotu 20. června 2015 se ve Žďáru nad Sázavou konal 2. ročník Soutěže domácích výrobců piva. Soutěž probíhá v rámci Festivalu pivních chutí, který se letos konal čtvrtým rokem, na žďárském Havlíčkově náměstí ve spolupráci s místním pivo-kavárenským podnikem Café Bar galerie a Pivním archivem.cz.

Tento rok byly vyhlášeny tři kategorie. Samozřejmě domácí hrdost, kategorie Český ležák plzeňského typu (14 přihlášených), potom Weizen/Weissbier (4 přihlášeni) a poslední kategorie India pale ale (26 přihlášených). Zde jsou vítězové jednotlivých kategorií

Bohemian Pilsener

1) Otto Potůček, pivovar Poživar, Halínský ležák 13°

2) Miroslav Černý, Leštinský mikropivovar, Leštinská 13°

3) Petr Březina, pivovar Březina, Lojza 12°

Weizen/Weissbier

1) Pavel Dolenský, pivovar Škrabák, Pšeničné 11°

2) Samuel Majerčák, pivovar Potmehúd, Potmehúd Weizen 13°

3) Pavel Hladík a Filip Latta, pivovar Podolák, Pšeničný Podolák 12°

American IPA

1) František Rezek, - , No name IPA 15°

2) Pavel Samiec, pivovar Hop Gun, Dubstep IPA 16,7°

3) Antone Kom, - , Citra Galactic IPA 15°

Do soutěže se kromě místních borců přihlásili i domovarnící slovenské a americké národnosti, celkem se k registraci sešlo 44 vzorků, které bylo možné přihlásit v den konání soutěže, nebo na kontaktních místech pět dnů předem. Nejvíce soutěžních vzorků pocházelo z Prahy a okolí, východních Čech, Vysočiny a okolí Brna.

Odborného hodnocení domácích piv se zhostila komise složená z následujících odborníků: Jana Běhounková - Pivní revizní komise, Praha; Lucie Palánová - minipivovar Lucky Bastard, Brno; Michaela Rambousková - minipivovar Rambousek, Hradec Králové; Zdeňka Veselá - Pivníci.cz, Praha; Dwarf - Pivní revizní komise, Praha; Jan Grmela - minipivovar Lucky Bastard, Brno; Roman Holoubek - pivovar Poutník, certifikovaný degustátor, Pelhřimov; Martin Ležatka - Pivníci.cz, Praha; Evan Rail - novinář, certifikovaný degustátor, Praha

Odměny výhercům soutěže věnovaly firmy Hop Products – chmel Columbus, Vital a Harmonie, Pivní Archiv – archivní pivo AB:01 od BrewDog, pivovar a sladovna Ferdinand – humnový slad Ferdinand a E – shop Pivovarský klub – kvasnice, pivní sklo.

Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravách soutěže, jejím průběhu i zdárném ukončení. Těšíme se na ročník 2016. Dej Bůh štěstí!

Karel Nečada

Fotogalerii naleznete zde...

[pi] 09:19 [permalink] [comments: 1]


Únanov hlási: Zadrátováno!

[úterý, 23. červen 2015]











Kroměřížský pivovar ČERNÝ OREL hledá sládka. Prosíme kontaktujte nás na HR@cerny-orel.eu, případně 606 549 516.

Spěchá.



Úspěšný týden pivní revize

[pondělí, 22. červen 2015]

Strana 1 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI